DAKAR 2015

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
Polubił: 0
Polubione posty: 0

DAKAR 2015

Post 21 lis 2014, o 13:57

już za momencik
Aż pięciu motocyklistów, cztery samochody, jedna ciężarówka i jeden quad poprowadzą Polacy podczas zbliżającego się Rajdu Dakar. Podczas konferencji prasowej w Paryżu zostały podane listy startowe, na których w gronie 665 zawodników znalazło się 15 polskich nazwisk.

W klasie samochodów największe nadzieje, jak zawsze wiążemy ze startem Krzysztofa Hołowczyca, który znalazł się w czołowej trójce zawodników zespołu fabrycznego X-Raid. „Hołek” poprowadzi czarno-niebieskie Mini All4Racing z numerem 307. Numer 311 otrzymała Toyota Hilux Marka Dąbrowskiego i Jacka Czachora, a 318 Buggy SMG Adama Małysza i Rafała Martona. Listę Biało-Czerwonych uzupełnia Piotr Beaupre z Jackiem Lisickim w BMW (368).

Wyjątkowo dopisali w tym roku motocykliści. Startujący z numerem 8 Jakub Przygoński będzie mógł na pewno liczyć na wsparcie z tyłu od odbierającego pierwsze dakarowe szlify Jakuba Piątka (36). Swoje marzenie o starcie w legendarnym rajdzie zrealizują również Paweł Stasiaczek (70), Michał Hernik (82) oraz Maciej Berdysz (147).

Na quadzie o zwycięstwo ponownie powalczy kapitan Poland National Team Rafał Sonik. Na swoją Yamahę Raptor naklei on numer 251, a jego głównymi konkurentami będą Ignacio Casale, Sergio Lafuente, Mohamed Abu-Issa oraz Victor Manuel Gallegos.

W klasie ciężarówek z numerem 539 pojadą Jarosław Kazberuk i Robin Szustkowski, którym w Tatrze Jamal tradycyjnie będzie towarzyszyć Czech Filip Skrobanek. Niestety będzie to jedyny polski samochód w „wadze ciężkiej”.

Rajd Dakar rozpocznie się 4 stycznia w Buenos Aires. Zawodnicy będą mieli do pokonania niemal 10 000 km przez terytoria Argentyny, Chile i Boliwii. Nowością będzie pierwszy w historii etap maratoński dla samochodów oraz dwa etapy maratońskie dla motocykli i quadów. Jeśli pozwoli pogoda, dakarowa karawana przejedzie również przez Salar de Uyuni – największe na świecie solnisko położone na terytorium Boliwii. Meta, podobnie jak start, zostanie zlokalizowana w centrum stolicy Argentyny.
http://www.pnt.pzm.pl/?p=3210
potwierdzona lista starowa:

Motocykle:
Jakub Przygoński (8) KTM
Jakub Piątek (36) KTM
Paweł Stasiaczek (70) KTM
Michał Hernik (82) KTM
Maciej Berdysz (147) Honda

Samochody:
Krzysztof Hołowczyc (307) Mini All4Racing
Marek Dąbrowski z Jackiem Czachorem (311) Toyota Hilux
Adam Małysz z Rafałem Martonem (318) Buggy SMG
Piotra Beaupre z Jackiem Lisickim (368) BMW

Quady:
Rafał Sonik (251) Yamaha Raptor

Ciężarówki:
Jarek Kazberuk i Robin Szustkowski (539) Tatra
Dariusz Rodewald w Iveco Gerarda de Rooya (501)

trasa

Obrazek

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5

Re: DAKAR 2015

Post 21 lis 2014, o 21:02

I po raz kolejny dziwi mnie brak jednego z dwóch Polaków którzy stanęli na podium Dakaru - Łukasza "Łokera" łaskawca.
W 2011 był trzeci ,na quadzie.
W zeszłym roku nie znalazł sponsora,pewnikiem w tym roku również.

Dziwne.
A to duży talent,młody,perspektywiczny.
Rokrocznie jeździ tam ekipa stałych bywalców bardziej się przejechać niż coś zdobyć,i kasa jest,a tu ... :?:

Z innej strony patrząc to bogaty kraj , ta Polska,15 zawodników sponsorowanych w większości (czy w całości?) z naszych podatków-ho ho ho.
Taki Orlen wszelkie profity czerpie z Naszej kieszeni,pośrednio pozostali sponsorzy również.

Igrzysk ! Nie chleba.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 21 lis 2014, o 22:24

altanin pisze: Dziwne.
A to duży talent,młody,perspektywiczny.
Talent tu nie ma nic do rzeczy , wielu jest świetnych kierowców co mogli by zawalczyć w WRC i jeszcze innych rajdach i wyścigach .
Nie mają układów , bogatych rodziców a ten świat się kręci wokół kasy którą ktoś wyłoży :idea: Ot i tyle

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 23 gru 2014, o 10:00

Peugeot wraca z potworem :-)

Link: https://www.youtube.com/watch?v=gQJSuL5Ibmg
Po 25 latach przerwy ekipa Peugeota wraca do rywalizacji w Rajdzie Dakar. Trzy samochody 2008 DKR opuściły w piątek bazę w Velizy, aby dotrzeć do Buenos Aires, skąd zawodnicy rozpoczną rywalizację w Dakarze 2015. Lider zespołu Peugeot-Total, pięciokrotny triumfator w kategorii samochodów Stephane Peterhansel wyjawił niedawno, że podczas ostatnich testów jeszcze nigdy nie był tak szybki.

"Lwy" do Rajdu Dakar wracają z przytupem. Maxime Picat, dyrektor generalny Peugeota mówi otwarcie, że ich celem jest zwycięstwo. Inaczej jednak być nie może, kiedy zebrało się taki skład. Poza Peterhanselem, za kierownicą 2008 DKR zobaczymy doświadczonego Carlosa Sainza oraz wybitnego motocyklistę Cyrila Despres, który śladem Peterhansela swoją karierę chce kontynuować na czterech kółkach.

Peugeot ostatnie testy przed Dakaram przeprowadził w Maroku. - Byłem tutaj z 15 razy i jeszcze nigdy nie jeździłem tak szybko. Zawieszenie w 2008 DKR pracuje po prostu fantastycznie. Niesamowite, że nawet na wydmach masz dużo przyczepności z napędem jedynie na dwa koła. Bez wątpienia to auto jest szybkie, ale nigdy do końca nie wiesz, jak wypada na tle konkurencji - powiedział Peterhansel.

Peugeot wraca na trasę Dakaru po 25 latach przerwy. Po raz ostatni ekipa fabryczna startowała w tej imprezie w 1990 roku i wygrała. W załodze zwycięskiego 405 T16 byli wtedy Fin Ari Vatanen i Szwed Bruno Berglung.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 2 sty 2015, o 17:07

Czachor odpuszcza Dakar z powodów rodzinnych.

http://terenowe.autoklub.pl/news/powell ... hora,58923

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2015, o 18:51

WRC fan pisze:Czachor odpuszcza Dakar z powodów rodzinnych.

http://terenowe.autoklub.pl/news/powell ... hora,58923
wywiad z Dąbrowskim
syn Czachora zmarł :-(
http://dakar.onet.pl/rajd-dakar-multime ... syna/9hvn5
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2015, o 18:01

Obrazek
Sonik drugi po pierwszym etapie, Hołek na razie 5ty - spokojnie jadą, oby tak dalej
a bohater zdjęcia Małamysz na razie pod koniec drugiej dziesiątki

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Re: Odp: DAKAR 2015

Post 5 sty 2015, o 22:03

Małaejmyszy spłoneło auto i to kompletnie :sad:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2015, o 22:18

ciekawe ja do kraju wróci - ponoc spłonęło tak doszczętnie, że nie dało się nic wyciągnąc - nawet paszporty im spłonęły :wall:

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 6 sty 2015, o 01:48

Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 6 sty 2015, o 01:59

busik pisze: ciekawe ja do kraju wróci - ponoc spłonęło tak doszczętnie, że nie dało się nic wyciągnąc - nawet paszporty im spłonęły :wall:

jakoś go przemycą ;) A serio to pewnie już w ambasadzie jest wszczęta procedura wyrobienia duplikatów dokumentów...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 6 sty 2015, o 23:06

btw. to u Hołka na Mini jakoś biednie ze sponsorami...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 7 sty 2015, o 00:39

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 7 sty 2015, o 00:47

Motorsport bywa okrutny :-(

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2015, o 10:21

szkoda chłopaka, prezent sobie na urodziny chciał zrobić :-(
Sonik dostał karę 15 minut i już jest 10 min w plecy za liderem na 3 miejscu - spodziewał się tego, ale teorii spiskowych nie można wykluczyć, jak Nasser za przekroczenie prędkości dostał karę 2 minut, a Sonik 15...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2015, o 15:38

Hołek idzie 2 złote z wydmy :thumb: kamikadze :mrgreen:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=RnU8iTMKgTQ

zino
4 gwiazdki

Post 13 sty 2015, o 16:13

busik, też miałem wkleić

Link: https://www.youtube.com/watch?v=2UGGLFR-FR0

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 sty 2015, o 16:36

busik pisze:Hołek idzie 2 złote z wydmy :thumb: kamikadze :mrgreen:
Hołek pisze: Na wydmach cały czas mieliśmy na plecach Naniego Romę. W końcu nas dogonił i zaczął wyprzedzać. Na szczyt słynnej kilometrowej wydmy spadającej do Iquique wpadliśmy równocześnie. Wtedy poczułem to coś, to samo, co przed ostatnim oesem pamiętnego Rajdu Polski 96, gdy ściągałem się na śmierć i życie z Deppingiem. Pomyślałem "prędzej zginę, niż dam się wyprzedzić w tym kultowym dla amerykańskiego Dakaru miejscu". Myślę, że cały biwak miał niezłe widowisko. Poszliśmy w dół wszystko co fabryka dała. Mieliśmy na spadaniu ponad 200 km/h. Nani powiedział, że zwariowałem. A to był dla mnie jeden z najlepszych momentów w karierze. Taki, dla których warto się ścigać, a może nawet zginąć.
I to jest właściwe podejście! Ten sport jest dla takich ludzi! :thumb:

http://terenowe.autoklub.pl/news/mowia- ... apie,59102

zino
4 gwiazdki

Post 15 sty 2015, o 10:18

Drugi etap maratoński podczas tegorocznego Rajdu Dakar zebrał „krwawe żniwo”. W kategorii quadów z rywalizacją pożegnali się dwaj wielcy faworyci, a Rafał Sonik cudem uniknął rozbicia swojego czterokołowca. – To, że ja i quad jesteśmy w całości na mecie to coś nieprawdopodobnego – mówił lider, który stracił swoich najpoważniejszych konkurentów.

Jako pierwszy z walki odpadł Ignacio Casale, który od startu etapu ambitnie ruszył do przodu, chcąc odrobić czterominutową stratę do polskiego rywala. – Mijałem Ignacio na trasie. Miał urwany łańcuch. To prawdopodobnie przez silnik, a że dziś etap maratoński to nie było szans żeby to naprawić. Widziałem, że był kompletnie ugotowany psychicznie – mówił kapitan rajdowej reprezentacji Polski.

Krótko po Chilijczyku, ręcznik musiał rzucić również Sergio Lafuente. Urugwajczyk wywalił się i złamał bark. Niewiele brakowało, aby przedwcześnie rajd zakończył również Rafał Sonik. – W roadbooku na 193. kilometrze nie było zaznaczonej wielkiej dziury. Takiej, przy której powinny być dwa, a nawet trzy wykrzykniki. Wpadłem w nią i wyleciałem w powietrze. Trzymając cały czas kierownicę, aby zapobiec zrolowaniu quada, wpadłem na skały. Zostałem po nich przeciągnięty bokiem i nogami, które są całe posiniaczone i pokrwawione. Jestem z siebie dumny i absolutnie szczęśliwy, że wyszedłem z tego cało – relacjonował.

Co ciekawe, na tej samej dziurze swój udział w rajdzie zakończył Nani Roma. Zeszłoroczny triumfator również zbyt późno zobaczył nieoznakowaną przeszkodę. Jego Mini rolowało i choć Hiszpan oraz jego pilot wyszli z wypadku cało, nie mogli już kontynuować ścigania.

Po środowych zdarzeniach na trasie, Rafał Sonik ma w klasyfikacji niemal trzy godziny przewagi nad drugim Jeremiasem Gonzalezem Ferioli. Doświadczony quadowiec podchodzi jednak do sytuacji z odpowiednim chłodem. – Muszę sprawdzić i przygotować przed jutrem quada, roadbooka oraz moje ubranie, które jest kompletnie zniszczone. To jest w tej chwili najważniejsze. Potem muszę odpocząć, a śpimy dziś na kocach rozłożonych na betonie – powiedział.

W czwartek motocykliści i quadowcy pokonają 357 km odcinka specjalnego i 166 km dojazdówki. Nie wykluczone, że to właśnie Polak będzie otwierał trasę, ponieważ sędziowie będą zwracać zawodnikom czas stracony na szukaniu waypointa, którego nie było. W zależności od decyzji, „SuperSonik” ruszy z pierwszej, albo czwartej pozycji startowej.

Wyniki X etapu:
1. Nelson Sanabria (PRY) 4:57.59
2. Jeremias Gonzalez Ferioli (ARG) + 3.40
3. Walter Nosiglia (BOL) +4.30
4. Rafał Sonik (POL) + 5.44

Klasyfikacja generalna:
1. Rafał Sonik (POL) 48:02.07
2. Jeremias Gonzalez Ferioli (ARG) + 2:51.39
3. Walter Nosiglia (BOL) + 3:44.25

źródło: Rafał Sonik Team
http://www.dakar.pl

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 15 sty 2015, o 19:51

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 28 razy

Post 15 sty 2015, o 23:24

Impreza na codzien a w weekendy 126p900

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 17 sty 2015, o 19:37

Historyczny rajd (nie wyścig ,jak to słyszałem z ust jednej z komentujących w telewizorni) gdzie nasi we dwójke zdobyli podium ,bo i Sonik jako pierwszy (Pierwszy Polak ,który wygrał DAKAR !!) jak i Hołek z pilotem ma podium w autach :)
Meeega meeega sukces naszych !!
szkoda,ze w mediach wazniejsze są skoki,czy tam Kowalczyk :evil:
Przeca dakar jest raz do roku i mamy historyczny wynik,a skaczą co chwile,czy tez co chwile Justyna smiga...
Ni uja nie rozumiem tych zafeflanych mediów,czemu nie pokazuja prawdziwych sukcesów :(
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Post 18 sty 2015, o 11:37

Brawa dla Sonika,Hołka i reszty uczestników.Szkoda ,że Kuba nie ukończył.
No i ta śmierć na trasie.....
To historyczny Dakar dla Polaków.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

zino
4 gwiazdki

Post 19 sty 2015, o 09:13

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 26 sty 2015, o 13:36

jeszcze takie coś znalazłem , jak wygląda Dakar z wewnątrz auta oczami kierowcy ;-)

Link: https://www.youtube.com/watch?v=gXwWFPRIX1Q
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ODPOWIEDZ