Części wykonywane na własnej obrabiarce.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Części wykonywane na własnej obrabiarce.
Masz może na myśli średnicę otworu? To pewnoe taka jak drążek. Czy się mylę ?
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
- Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Nie chodzi mi o średnicę zewnętrza gumy " tylei " końcówki stabilizatora
Ja mam w domu kawałek, łącznika stabilizatora. Bo jest on połamany ale tuleja jest cała. Z tym ze to jest od fotestera. Ale to chyba to samo ? Jesli tak to mogę Ci to zmierzyć.
To jest maszyna 5-cio osiowa. Więc wykonanie tego będzie stosunkowo łatwe.
Powiedzcie my tylko (jeśli ktoś miał i montował do siebie poliuretany) czy one pasują bardzo ciasno do elementów w zawieszeniu? Czy raczej luźno?
Powiedzcie my tylko (jeśli ktoś miał i montował do siebie poliuretany) czy one pasują bardzo ciasno do elementów w zawieszeniu? Czy raczej luźno?
alejakto?luki_man pisze:Próby wykonania łącznika padły bo obrobione aluminium jest słabsze niż nawet te plastikowe oryginały
jak to jest możliwe, że aluminium jest słabsze niż plastik? co to za aluminium? lane? a jeśli nawet, to i tak dziwne to jest.
a jaką masz maszynę wytrzymałościową?
Powiem Ci że aluminium szybko pękało a plastik się ładnie odkształcał i dopiero później pękał.Mam na myśli tylne łączniki bo tylko te robiłem. Bałem się trochę bo ten łącznik widzę że ma też tłumić drgania. A jak to możliwe że aluminium pękało? Może jakby robić odlewy albo kuć to było by lepiej. Ale dałem sobie spokój.
Na rozciąganie aluminium było o wiele mocniejsze od plastiku. Ale jeśli ściskanie jest to na granicy to nie ryzykowałem.
A odnośnie pytania NADZIOS to zrobiłem pomiar złamanego łącznika. A przekrój wygląda tak:
Na rozciąganie aluminium było o wiele mocniejsze od plastiku. Ale jeśli ściskanie jest to na granicy to nie ryzykowałem.
A odnośnie pytania NADZIOS to zrobiłem pomiar złamanego łącznika. A przekrój wygląda tak:
- MacGregor
- 2 gwiazdki
- Auto: Outback III '05 3.0 H6 5EAT, Legacy IV MY06 Kombi 2.0 165KM Było:Impreza ej16 turbo
Rób, dorabiaj - masz na czym. Narzędzia do obróbki PUR muszą być ostre, HSS-ami idzie idealnie. W necie znajdziesz opisy kątów ostrza poszczególnych narzędzi i parametrów do obróbki PUR. Aha 80ShA to raczej max więcej nie warto bo będzie twardo, a i kolor nie ma przypisanej sobie określonej twardości.luki_man pisze:Dobra, przegrałem. Próby wykonania łącznika padły bo obrobione aluminium jest słabsze niż nawet te plastikowe oryginały. Na maszynie sprawdzałem wytrzymałość. Przy okazji pomiaru wytrzymałości zniszczyłem dwa komplety starych łącznikówAle za to mam lepszy pomysł. Żeby zrobić tuleje z poliuretanu. Miszę poszukać teraz poliuretanu w prętach o twardości około 80 ShA. I do dzieła. Zobaczymy co z tego wyjdzie
http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=10&t=18466
"Impreza EJ16 Turbo"
"Impreza EJ16 Turbo"
Tak jak pisałem wcześniej, ori łączniki z tulejkami z poliuretanu sprawdzają się rewelacyjnie. Pochwal się jak Ci będzie szła obróbka 

Dzieki za szczegóły, napewno bardzo się przydadzą. Teraz nie bardzo mam czas bo wiosna to największy ruch w mojej branży sprzątającej. Ale jak przyjdzie pora to ruszę temat. Jeszcze raz dzięki.
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
OO wiedzę że coś się ruszyło dzięki za wymiary .
A co do szczegółów przestawiony przekrój którą gumę przedstawia do w przednim stabilizatorze są 2 wymiary
A co do szczegółów przestawiony przekrój którą gumę przedstawia do w przednim stabilizatorze są 2 wymiary
To jest wymiar tulei tylnego łącznika. W tylnym obie tuleje są jednakowe a z przodu jedna ma wymiar taki sam jak tylne a druga jest mniejsza. Ale nie mam jej do zwymiarowania niestety. Jakby ktoś miał wymiary to podajcie jak możecie.
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
Dzięki Luki man o to mi chodziło . A przypomniało mi się jak wymieniałem wcześniej łączniki to ich nie wywalałem wiec jak się uda mi je znaleźć to postaram się coś pomierzyć
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
Lipa niestety łudziłem się że coś znajdę ale teść mnie uprzedził i wszystko wylądowało w kontenerze 

- MacGregor
- 2 gwiazdki
- Auto: Outback III '05 3.0 H6 5EAT, Legacy IV MY06 Kombi 2.0 165KM Było:Impreza ej16 turbo
Mam na wierzchu przednie łączniki, jakby co pomierzę.
"Impreza EJ16 Turbo"
"Impreza EJ16 Turbo"
- MacGregor
- 2 gwiazdki
Rysunek taki odręczny.
Większy otwór jak na rysunku, mniejszy na całej długości ta sama średnica.
Większy otwór jak na rysunku, mniejszy na całej długości ta sama średnica.
"Impreza EJ16 Turbo"
"Impreza EJ16 Turbo"
Super. Bardzo serdecznie podziękował. W wolnej chwili zabieram się do pracy.
damaz, napisze odnośnie mojej pracy i doświadczenia z prostowaniem felg, większość felg "normalnych" producentów czuli BBS, Ronal, Rondel, OZ prostuje sie ok najlepiej te od Renaulta- miękkie i platyczne
ale jak przywiozą jak ostatnio coś co zwało sie FOX czy coś takiego (pewnie china bo była naklejka niby jakiegoś atestu) to nasakra zero możliwośći prostowania twarda i bardzo sprężysta dopiero po nagrzaniu do 300 stopni poszła. i własnie to aluminium i to ale różnica ogromna.
ps. i prosze bez takich ze felg sie nie prostuje etc. z tego żyje- jak by popytu nie było to i podaży byłby brak

ps. i prosze bez takich ze felg sie nie prostuje etc. z tego żyje- jak by popytu nie było to i podaży byłby brak

Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
- MacGregor
- 2 gwiazdki
I jak coś zdziałałeś?luki_man pisze:Super. Bardzo serdecznie podziękował. W wolnej chwili zabieram się do pracy.
"Impreza EJ16 Turbo"
"Impreza EJ16 Turbo"
Właśnie jeszcze nic kompletnie. W mojej firmie teraz mam sezon i nie mam czasu. Ale jak tylko firma lekko zwolni to na pewno biorę się za to. Z pewnością opiszę tu ciąg dalszy naszych dokonań.