Konflikt kaukaski

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Konflikt kaukaski

Post 13 sie 2008, o 13:47

Ktoś na onecie przypomniał Tuwima. Jakże aktualne...

Do prostego człowieka

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z pannami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 sie 2008, o 14:37

Jako człek co-nieco w branży doświadczony, mogę - z grubsza - potwierdzić diagnozę poborowego Tuwima... 8-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 13 sie 2008, o 21:41

Kurcze, taki fajny temat mnie ominął :-( Nie dam rady przeczytać tego wszystkiego i nawet nie poproszę o streszczenie :giggle: Ale chętnie się włączę jeśli pozwolicie.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubione posty: 0

Post 13 sie 2008, o 22:02

WiS pisze:Jako człek co-nieco w branży doświadczony, mogę - z grubsza - potwierdzić diagnozę poborowego Tuwima... 8-)

Ta. Tylko czemu "inni" tak nie mysla?

g.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 sie 2008, o 22:46

Konto usunięte pisze:Ktoś na onecie przypomniał Tuwima. Jakże aktualne...
Zespół Akurat to wyśpiewał, całkiem, całkiem..

Link: http://uk.youtube.com/watch?v=tL8sbyu8cZg
czarne jest piękne...

imgw
1 gwiazdka

Post 13 sie 2008, o 23:26

moze mi ktos madry powie ;-) ( bo tak sie zastanawiam od jakiegos czasu) czym rozni sie Osetia od Kosowa ?
Przeciez gdyby Serbia najechala Kosowo to by ja zjedli, a w tym wypadku mowi sie o uszanowaniu terytorium gruzinskiego i jakos nikt nie mowi ze to jest be....
Wiem oczywiscie ze opieke nad Kosowem mialo ONZ,a Osetia pod opieka Rosji, ale bardzo duzo tutaj jest podobienstw,
a traktowanie tych 2 przypadkow zupelnie odmienne, albo mi sie tylko tak wydaje.
Czyzby to wszystko przez rope ? czy jest cos innego :?:

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: 3TURBO

Post 13 sie 2008, o 23:47

serbia byla duzo slabsza od rosji. niestety nikt misiowi za bardzo nie podskoczy bo po pierwsze nie ma z czym po drugi nie ma w tym interesu a jedna gruzja czy osetia wte czy wefte coz za roznica

niedlugo pozostanie sie tylko okopac i czekac

gruby
5 gwiazdek

Post 13 sie 2008, o 23:56

LORD VADER pisze:serbia byla duzo slabsza od rosji.
Serbia byla zbyt daleko od Rosji...

g.

imgw
1 gwiazdka

Post 14 sie 2008, o 00:02

daleko czy nie, pytanie jest takie:
Dlaczego nikt nie broni Osetii ? a popiera Gruzje ktora wywolala konflikt ?
jak dla mnie te 2 sprawy sa bardzo podobne tylko reakcja UE jest odmienna , dlaczego ?

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 00:03

Czy było coś o wczorajszym przemówieniu Kaczyńskiego :?: Czy po raz kolejny usłyszę żarty i uszczypliwości na jego temat :?:
Przepraszam, ale tak jak mówiłem nie jestem w stanie przeczytać całości tego wątku, a jestem bardzo ciekawy Waszych opinii.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 14 sie 2008, o 00:05

Generalnie równie dobrze mógłby pojechać do Moskwy i na Placu Czerwonym dać Putinowi publicznie w ryj...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 sie 2008, o 00:12

imgw pisze:daleko czy nie, pytanie jest takie:
jak dla mnie te 2 sprawy sa bardzo podobne tylko reakcja UE jest odmienna , dlaczego ?
bo osetyjczycy to terrorysci i mafiozi poza tym przybledy tak jak izrael - gruzini mieszkaja tam ponad tysiac lat a osetyjczykow wpuscili niedawno i laskawie pozwolili sie osiedlic na swoim terenie

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 00:21

Bilex pisze:Generalnie równie dobrze mógłby pojechać do Moskwy i na Placu Czerwonym dać Putinowi publicznie w ryj...
Bardzo bym chciał żeby tak było, ale odebrałem go nieco łagodniej. Mam nadzieję, że może te jego "cierpkie" słowa pod adresem Rosji ruszą tę machinę obłudy zwaną UE pod względem gospodarczym i NATO pod względem wojskowym do obrania jednoznacznego stanowiska. A nie jak zwykle do rżnięcia roli prostytutki w momentach poważnych kryzysów :!:

A media mogły by ewentualnie w takich momentach bardziej zająć się merytoryczną dyskusją na ten temat, a nie zajmować się pierdołami typu "na inauguracji igrzysk zaśpiewała za brzydka dziewczynka, której głos został wykorzystany..."

P.S. Pozdrowienia dla M. Waltera - mordo ty moja :-)

gruby
5 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 00:27

LORD VADER pisze:
imgw pisze:daleko czy nie, pytanie jest takie:
bo osetyjczycy to terrorysci i mafiozi poza tym przybledy tak jak izrael - gruzini mieszkaja tam ponad tysiac lat a osetyjczykow wpuscili niedawno i laskawie pozwolili sie osiedlic na swoim terenie
Khym. A co powiesz o Kosowie, ktorym rzadzi mafia?

g.

ps. maly 5150, chcialbym moc Ci odpowiedziec, ale ostatnie dwa miesiace zyje wylacznie w XVII wieku... Z przerwami na XIV.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 00:28

mały 5150 pisze: Mam nadzieję, że może te jego "cierpkie" słowa pod adresem Rosji ruszą tę machinę obłudy zwaną UE pod względem gospodarczym i NATO pod względem wojskowym do obrania jednoznacznego stanowiska.

Ja mam nadzieję, że trafię 6 w lotka.

mały 5150, role się gra, ewentualnie zarzyna, ale nie rżnie. ;-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 00:36

EterycznyŻołądź pisze: mały 5150, role się gra, ewentualnie zarzyna, ale nie rżnie. ;-)

Jak zwał, tak zwał.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 sie 2008, o 00:45

imgw pisze: Dlaczego nikt nie broni Osetii ? a popiera Gruzje ktora wywolala konflikt ?
Ano bo zasady Kalego obowiązują, jak się zaczęła zadyma z Kosowem to z wq... wrzuciłem sobie flagę Serbii jako tapetę. No i mamy w Europie fajne państewko, ciekawe kiedy ich ambasadorzy w bagażu dyplomatycznym zaczną wozić jakąś kontrabandę.

A czy Gruzja wywołała konflikt? Saakaszwili dał się chyba wpuścić w maliny i pewno za to zapłaci, ale skoro uznajemy Gruzję jako normalne niepodległe państwo chyba mają prawo posprzątać u siebie?

Jak Niemcy zaczną interweniować w obronie uciskanych obywateli na opolszczyźnie to może zaprośmy ich jako "wojska pokojowe", przecież i tak mają większą armię i nie damy rady. A może zaczniemy dawać obywatelstwo wszystkim chetnym w obwodzie kaliningradzkim? W końcu i Mazury byłyby większe a i łatwiej byłoby odbudować niemiecka siatkę drogową niż bawic się z obwodnica Augustowa. I port w Elblągu w końcu zacząłby pracować?

Paliwa i gaz może powinniśmy zacząć magazynować ale pamiętajmy, że większy niż Rosja haracz ściaga nam nasza umiłowana III RP. A że chcą od nas cene rynkową za paliwa to chyba jest normalne, zwłaszcza że nie ma problemu ze sprzedażą.

No i absolutnie nie zgadzam się na wspólną polityke EU zarówno wewnętrzną jak i zagraniczną. Szkoda że Chirac już nie rządzi bo zapewne powiedziałby Kaczorowi że znowu stracił okazję aby siedzieć cicho. Nawet przy drobnych problemach z Rosją nie powinniśmy liczyć na wsparcie, Niemcy oficjalnie a Francja i Włochy po cichu są prorosyjskie i nic na to nie poradzimy. To my jesteśmy uzależnieni a nie odwrotnie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 14 sie 2008, o 10:32

Takie coś znalazłem.

Obrazek
Obrazek

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 14 sie 2008, o 14:13

inquiz pisze:No i absolutnie nie zgadzam się na wspólną polityke EU zarówno wewnętrzną jak i zagraniczną. Szkoda że Chirac już nie rządzi bo zapewne powiedziałby Kaczorowi że znowu stracił okazję aby siedzieć cicho. Nawet przy drobnych problemach z Rosją nie powinniśmy liczyć na wsparcie, Niemcy oficjalnie a Francja i Włochy po cichu są prorosyjskie i nic na to nie poradzimy. To my jesteśmy uzależnieni a nie odwrotnie.
też se coś napisze, a co.
bez wspólnej polityki w EU nie będzie EU, co dla nas oznacza, że zamiast występować jako kawałek czegoś na prawdę dużego i poważnego będziemy znowu występować jako ... my. czyli 40 milionowy nikt.
tupanie nóżką i niezadowolone miny średnio popieranego we własnym kraju chłopczyka to nie jest metoda na "problem misia". "problem misia" najlepiej załatwić poprzez EU. ale na to potrzeba czasu, cierpliwości i konsekwencji. bo tylko tak - cierpliwie i bardzo konsekwentnie - da się zdobyć odpowiednią pozycję w EU, pozwalającą na rzeczywiste sterowanie przez nas jej polityką.

tak ja - lekki lajkonik w sprawach polityki - to widzę.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 14:17

damaz pisze: bez wspólnej polityki w EU nie będzie EU

No to nie ma Eu, bo przecież nie jest żadną tajemnicą, że kraje UE mają sprzeczne interesy. Więc każdy będzie pchał w swoją stronę. Poza tym - w tej konkretnej sytuacji - Niemcy czy Francja sprzedadzą nas Rosji bez mrugnięcia okiem jeżeli tylko będą miały gwarancję nienaruszalności własnych interesów (inna sprawa ile takie gwarancje ze strony Rosji są warte).

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 sie 2008, o 14:29

ja tam bym na to wszystko dal zasmazke - potem bombke i na wierzch znowu zasmazke

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 14 sie 2008, o 15:01

ja tam bym na to wszystko dal zasmazke - potem bombke i na wierzch znowu zasmazke
No cos Ty LORD VADER, :o . ... tam ginie mnóstwo ludzi ... :evil:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 14 sie 2008, o 15:39

jak już ktoś słusznie zauważył istotne jest, że tam
a nie tu.
więc LORD VADER może sobie pozwolić na zasmażkę

o Afganistanie nie rozmawiamy, bo to jeszcze bardziej "tam". a IMO jeśli już ktokolwiek może zrobić prawdziwą wielonarodową rozpierduchę, to właśnie arabowie, a nie rosjanie.

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 sie 2008, o 16:25

piotruś pisze:
No cos Ty LORD VADER, :o . ... tam ginie mnóstwo ludzi ... :evil:

w Afryce codziennie umiera duzo wiecej - ale nie jest to tak medialne -

i powiem wam ze coraz czesciej docieram do wniosku ze chuj mnie to wszystko zaczyna obchodzic - w koncu sie wkurze sprzedam wszystko co mam i wyjade do Australii - tam tylko psy dingo, pajaki i najzwyklejsi zlodzieje/bandyci ale przed tym da sie bronic konwencjonalnymi metodami

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 16:37

LORD VADER ma sporo racji w tym co pisze, aczkolwiek sposób przekazu może być dla poniektórych szokujący.

W czsach intifady uknułem taki plan pokojowy dla Bliskiego Wschodu, który możnaby i dziś zastosować: otoczyć to całe tałatajstwo wysokim murem i 5 lat nikogo ani nic nie wpuszczać i nie wypuszczać, a potem wpuścić buldożery - zaorać - i gotowe.

ODPOWIEDZ