Konflikt kaukaski

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: 3TURBO
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Konflikt kaukaski

Post 14 sie 2008, o 17:44

Konto usunięte pisze:LORD VADER ma sporo racji w tym co pisze, aczkolwiek sposób przekazu może być dla poniektórych szokujący.

W czsach intifady uknułem taki plan pokojowy dla Bliskiego Wschodu, który możnaby i dziś zastosować: otoczyć to całe tałatajstwo wysokim murem i 5 lat nikogo ani nic nie wpuszczać i nie wypuszczać, a potem wpuścić buldożery - zaorać - i gotowe.
powiem Ci ze zadne, nawet namocniejsze slowa nie szokuja bardziej niz ludzie umierajacy z glodu. Ale to jest niemedialne, nie ma krwi, nie ma walajacych sie wszedzie konczyn, nie ma zburzonych domow.

Prosty przyklad - wypadek drogowy, auta sciagniete na pobocze a mimo to korek, bo kazdy kretyn zwolni albo sie zatrzyma coby popatrzec, nacieszyc oczy nieszczesciem blizniego. Zawsze w takim wypadku w ruch idzie klakson i dlugie. Nienawidze tego, nienawidze tej ludzkiej sklonnosci do taniej sensacji. Dlatego staram sie nie ogladac wiadomosci, nie czytam gazet codziennych.

Jak chce sobie poogladac flaki, krew itp to sobie wlaczam film albo czytam ksiazke.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 14 sie 2008, o 18:01

LORD VADER pisze: Dlatego staram sie nie ogladac wiadomosci, nie czytam gazet codziennych.
to skąd wiesz co się dzieje?? :-/

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 sie 2008, o 18:04

minimus pisze: to skąd wiesz co się dzieje??
Z tygodników :?:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 14 sie 2008, o 18:20

So What! pisze:
minimus pisze: to skąd wiesz co się dzieje??
Z tygodników :?:
Z radia?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 sie 2008, o 18:48

Każdy konflikt to zło.

W miniony weekend zrobiliśmy sobie wycieczkę z Rodziną.
Zamek w Pszczynie. Miało być muzeum Browaru Tyskiego, lecz z uwagi na wiek, moich latorośli by nie wpuszczono.
Starszy mówi. Tata. Choć wstąpimy do Oświęcimia (Syn był tam w czerwcu z grupą Holendrów ze szkoły w ramach wymiany). Dla wyjaśnienia. Ja w KL A-B nie byłem.
Oświęcim grozy z zewnątrz nie siał. Z uwagi na okrojony czas, do żrodka nie wchodzilismy. Pojechaliśmy do Brzezinki.
Brama, skrzyżowanie, odbijamy w prawo.
Glos uwiązł mi w gardle, oczy sie zaszkliły, w subarynie cisza, jak makiem zasiał.
OGROM spalonych baraków, kikuty kominów, PRZESTRZEŃ TERENU, WIELKOŚĆ....
Kur....a :!: :!: :!: Nie da sie pisać.
Byłem nie do końca przekonany do wtrącania się Amerykanów we wszelkiej maści draki na świecie pod auspicjami walki ze złem. Po tej wycieczce do Brzezinki zacząłem Ich troche rozumieć, mimo, że swoje lata już mam, a ksiżek o II wojnie połknąłem bez liku.
Żaden film, żadna książka skali totalitaryzmu nie odda.

Rosji ani Gruzji nie chwalę. Prawda pewnie gdzieś leży pośrodku. Oby ten lub inny konflikt w takie coś sie nie przerodziło..... :-( :-( :-( :-( :-( :-(
Dolce far niente ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 20:35

LORD VADER pisze: Prosty przyklad - wypadek drogowy, auta sciagniete na pobocze a mimo to korek, bo kazdy kretyn zwolni albo sie zatrzyma coby popatrzec, nacieszyc oczy nieszczesciem blizniego.

Dokładnie. A przez takie zwalnianie czasami dochodzi do kolejnych wypadków.

O tej nie medialności też się zgodzę i wyśmiewałem ją jak w serwisach internetowych pojawił się artykuł o tym, że jakiś szejk sobie wysłał samolotem samochód do Anglii na przegląd.

_____________________________________________________________________________________________________
minimus pisze: to skąd wiesz co się dzieje?? :-/

Głupie pytanie. Lata Tie Fighterem i sobie ogląda. Ale wy niedomyślni jesteście :-)
LORD VADER pisze: Jak chce sobie poogladac flaki, krew itp to sobie czytam ksiazke.
:giggle: :thumb: To się komiks nazywa. ;-)

minimus
5 gwiazdek

Post 14 sie 2008, o 22:16

FUX pisze: Choć wstąpimy do Oświęcimia (Syn był tam w czerwcu z grupą Holendrów ze szkoły w ramach wymiany). Dla wyjaśnienia. Ja w KL A-B nie byłem.
Oświęcim grozy z zewnątrz nie siał. Z uwagi na okrojony czas, do żrodka nie wchodzilismy. Pojechaliśmy do Brzezinki.
Brama, skrzyżowanie, odbijamy w prawo.
Glos uwiązł mi w gardle, oczy sie zaszkliły, w subarynie cisza, jak makiem zasiał.
OGROM spalonych baraków, kikuty kominów, PRZESTRZEŃ TERENU, WIELKOŚĆ....
Kur....a Nie da sie pisać.
Byłem nie do końca przekonany do wtrącania się Amerykanów we wszelkiej maści draki na świecie pod auspicjami walki ze złem. Po tej wycieczce do Brzezinki zacząłem Ich troche rozumieć, mimo, że swoje lata już mam, a ksiżek o II wojnie połknąłem bez liku.
Żaden film, żadna książka skali totalitaryzmu nie odda.
Każdy powinien zobaczyć Auschwitz Birkenau. Na mnie zrobiło podobne wrażenia jak na tobie. O ile dobrze zrozumiałem to nie byliście w środku. Jak dzieci będą w odpowiednim wieku powienieneś je tam zabrać. Do obu obozów.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 sie 2008, o 22:30

Ja mam 43 wiosny i się tam (do środka) w najbliższym czasie nie wybieram.... :-(
Dolce far niente ;-)

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 sie 2008, o 23:59

niestety miedzy piosenkami w radiu leca wiadomosci - bloga niewiedza czasami jest lepsza

pamietam jak w 1997 bylem na mazurach - 5 tygodni, zero radia, tv, gazet - jak wrocielm do WAW dowiedzialem sie o wielkiej powodzi :roll:

- ja jestem z pokolenia czytajacego i pozostalo mi troche wyobrazni :mrgreen: goraco polecam FABRYKE SLOW fantastycznych autorow maja u siebie.

imgw
1 gwiazdka

Post 15 sie 2008, o 00:13

Wiecie co ... obozy obozami... nigdy w nich nie bede, bo bym sie zaplakal na smierc i nie dal rady zobaczyc wszystkiego na wlasne oczy...pamietam taki film ( reportaz ?) o mezczyznie ktory wydostal na 2 strone swoja narzeczona .... glupie uczucie... kiedy sie placze ... a mysli ze jest sie twardym...
no ale temat jest o Gruzji i Osetii ...
moze ktos odpowie na moje pytanie ?

minimus
5 gwiazdek

Post 15 sie 2008, o 00:30

imgw pisze: moze ktos odpowie na moje pytanie ?
a jakie?

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 15 sie 2008, o 00:33

LORD VADER pisze:goraco polecam FABRYKE SLOW fantastycznych autorow maja u siebie.
k...a - powiedzial filozoficznie.

g.

imgw
1 gwiazdka

Post 15 sie 2008, o 00:42

minimus pisze:
imgw pisze: moze ktos odpowie na moje pytanie ?
a jakie?
te zadane we wczesniejszych postach :-p ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 15 sie 2008, o 00:53

minimus pisze: Każdy powinien zobaczyć Auschwitz Birkenau. Na mnie zrobiło podobne wrażenia jak na tobie. O ile dobrze zrozumiałem to nie byliście w środku. Jak dzieci będą w odpowiednim wieku powienieneś je tam zabrać. Do obu obozów.
Dawno temu na szkolnej wycieczce zwiedzaliśmy Oświęcim. Ale niedobrze zrobiło mi się w Częstochowie dzień później.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 sie 2008, o 02:34

gruby pisze:
LORD VADER pisze:goraco polecam FABRYKE SLOW fantastycznych autorow maja u siebie.
k...a - powiedzial filozoficznie.

g.
nie filozuj bo czytajac Twoje posty przychodzi mi na mysl tylko maly grubasek, ktory tak na prawde zycia nie zaznal poza paroma kasiazkami ktore przeczytal i mysli ze wszystkie rozumy pozjadal :roll:

ludzie zyja, ludzie pija, ludzie sie bawia i sie smuca,

kazdy ma swoje priorytety niestety kazdy ma swoje wady i zalety, hierarhie, wartosci, obowiazki .... ze tak jednym z najlepszych pojade, ale na serio czasami czytam Twoje wypowiedzi i nie wiem czy smiac sie czy plakac, nie kazdy musi czytac buraka Ziemkiewicza i wokolo sie sadzic na ynteligenta

lubie FS za to ze wydaja ksiazki latwe, mile i przyjemne, a maja wsrod swoich autorow np. J. KOMUDE, historyka, ktory nie slodzi i nie przedstawia XVII Polski jako Rzeczpospolitej Szlacheckiej wyidealizowanej, sienkiewiczowskiej tylko opisuje tak jak bylo, Panowie Bracia chlali, chedozyli i tlukli sie z byle powodu, zero zadufanej Wielkiej Rzeczypospolitej tylko opisana rzeczywistosc tak jak wygladala

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 15 sie 2008, o 09:41

LORD VADER pisze: Prosty przyklad - wypadek drogowy, auta sciagniete na pobocze a mimo to korek, bo kazdy kretyn zwolni albo sie zatrzyma coby popatrzec, nacieszyc oczy nieszczesciem blizniego.
Ciekawe skąd taki pogląd ?? Jeszcze nigdy nie widziałem żeby się ktoś cieszył z wypadku. :roll: Nawet jak autka ściągnięte na pobocze to gdzieś tam policja, pogotowie, auta holownicze, raczej nie da się nie zwolnić.
Poza tym to lepiej niech każdy kretyn zwolni, może to podziała na jego wyobraźnie.
pozdrawiam
Grzegorz

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 sie 2008, o 12:56

Grzegorz pisze:
Ciekawe skąd taki pogląd ?? Jeszcze nigdy nie widziałem żeby się ktoś cieszył z wypadku. :roll: Nawet jak autka ściągnięte na pobocze to gdzieś tam policja, pogotowie, auta holownicze, raczej nie da się nie zwolnić.
Poza tym to lepiej niech każdy kretyn zwolni, może to podziała na jego wyobraźnie.
no to chyba nie widziales sytuacji na warszawskich dwupasmowkach. prosty przyklad - most grota - wypadek w strone ochoty, jedziesz w strone brodna i korek - mijasz wypadek i nagle "cudowne rozluznienie" - korka nie ma - bo wszyscy sie napatrzyli i przyspieszaja

gruby
5 gwiazdek

Post 15 sie 2008, o 13:30

LORD VADER pisze:nie filozuj bo czytajac Twoje posty przychodzi mi na mysl tylko maly grubasek, ktory tak na prawde zycia nie zaznal poza paroma kasiazkami ktore przeczytal i mysli ze wszystkie rozumy pozjadal :roll:

kazdy ma swoje priorytety niestety kazdy ma swoje wady i zalety, hierarhie, wartosci, obowiazki .... ze tak jednym z najlepszych pojade, ale na serio czasami czytam Twoje wypowiedzi i nie wiem czy smiac sie czy plakac, nie kazdy musi czytac buraka Ziemkiewicza i wokolo sie sadzic na ynteligenta

lubie FS za to ze wydaja ksiazki latwe, mile i przyjemne, a maja wsrod swoich autorow np. J. KOMUDE, historyka, ktory nie slodzi i nie przedstawia XVII Polski jako Rzeczpospolitej Szlacheckiej wyidealizowanej, sienkiewiczowskiej tylko opisuje tak jak bylo, Panowie Bracia chlali, chedozyli i tlukli sie z byle powodu, zero zadufanej Wielkiej Rzeczypospolitej tylko opisana rzeczywistosc tak jak wygladala
Wzruszylem sie. Tyle niepotrzebnego wciskania klawiszy.

g.

ps. Jezeli nie wiesz - to byl cytat z ksiazki wydanej przez FS. Autora sam znajdz.

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 sie 2008, o 14:07

gruby pisze:
LORD VADER pisze:nie filozuj bo czytajac Twoje posty przychodzi mi na mysl tylko maly grubasek, ktory tak na prawde zycia nie zaznal poza paroma kasiazkami ktore przeczytal i mysli ze wszystkie rozumy pozjadal :roll:

Wzruszylem sie. Tyle niepotrzebnego wciskania klawiszy.

g.

ps. Jezeli nie wiesz - to byl cytat z ksiazki wydanej przez FS. Autora sam znajdz.
cytat troche niefortunnie uzyty w momencie mojego zamroczenia alkoholowego :-p

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 sie 2008, o 14:14

To chyba nie cytat okazał się niefortunny, tylko jeden z czytelników ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 sie 2008, o 14:19

I brakowało cudzysłowu

gruby
5 gwiazdek

Post 15 sie 2008, o 14:25

Jak sie zna na litraturze, to sie wie, ze cycat.

g.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 sie 2008, o 15:05

gruby pisze:Jak sie zna na litraturze, to sie wie, ze cycat.
Święte słowa. Ja np. się nie znam i potraktowałem jako zwykłą świńską odzywkę. Przeceniasz odbiorców.

gruby
5 gwiazdek

Post 15 sie 2008, o 15:22

Konto usunięte pisze:Święte słowa. Ja np. się nie znam i potraktowałem jako zwykłą świńską odzywkę.
Chrum chrum.

g.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 15 sie 2008, o 19:53

Konto usunięte pisze: Święte słowa. Ja np. się nie znam i potraktowałem jako zwykłą świńską odzywkę. Przeceniasz odbiorców.

Ja się kompletnie nie znam i posądziłem grubego o cytat, w którym chciał się pochwalić Lordowi Wiaderowi, że zna jakiegoś autora z Fabryki Snów (cokolwiek to jest).

Widzisz Fido, trzeba się na czymś dobrze znać lub dobrze nie znać, bycie po środku tymi stanami to tylko kłopot - bynajmniej nie żartuję :!:

ODPOWIEDZ