Każda Polka kocha Hołka
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Re: Każda Polka kocha Hołka
Ale z biegłymi jest jeszcze gorzej, bo z reguły to oni wydają wyroki. Co biegły napisze, to sąd bezkrytycznie klepnie.
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 485 razy
Jestem pewien,że wiesz jakie obawy miałem na myśli.Alan, Alan, Alan! pisze:W Polsce nie ma precedensu - nic się nie bój.stach22 pisze: Szamot.jeśli biegli stworza precedens
Wiem też,że nie mieszkamy na wyspach.
45sek. nagrania i 90 km/h zyskuje nową definicję.
http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/zoba ... t_id=12799
Wiem,wiem.W tym momencie nikt tego nie zmierzył.

- Rommel
- 4 gwiazdki
- Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Konto usunięte, tjaaa, o biegłych sie nie wypowiadam nawet, bo mi sie przekleństwa na usta cisną...
"Non homo sed vero mentula magna minax."
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
stach22 pisze: 45sek. nagrania i 90 km/h zyskuje nową definicję.
Ja się nie znam ale taki spec jak Ty z pewnością powie ile w tej chwili jechał Nissan.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
90 km/h oczywiście. To widzi nawet taki laik jak ja.Chloru pisze:stach22 pisze: 45sek. nagrania i 90 km/h zyskuje nową definicję.
Ja się nie znam ale taki spec jak Ty z pewnością powie ile w tej chwili jechał Nissan.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Ale Hołek też dobry: widział nieoznakowany radiowóz, który był za daleko za nim, żeby zmierzyć prędkość 

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
stach22 pisze: 90 km/h oczywiście. To widzi nawet taki laik jak ja.
Ja nie widzę, nie znam też kąta widzenia kamery. Wiem natomiast, że jeżeli jest tak jak mówisz to w ciągu 1 sekundy ten pojazd pokonał 25 metrów.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Nie wiem ile Hołek jechał, ale na pewno nie 90. Ja też raczej z tych, co ograniczenia prędkości raczej według swojego zdrowego rozsądku dedukują, a nie ze znaków czy przepisów, w szczególności, jak te są kretyńskie. Ale jak mnie złapią, to zamiast robić awantury albo się głupawo czy ośmieszająco tłumaczyć, uszy po sobie i przyjmuję mandat.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Znając długość GTRa łatwo policzyć, że pokonał dystans 10m w czasie mniejszym niż 0,2s (materiał zbyt kiepski aby precyzyjnie wyskalować oś czasu), a to jednak bliżej 200 niż 100Chloru pisze:Ja nie widzę, nie znam też kąta widzenia kamery. Wiem natomiast, że jeżeli jest tak jak mówisz to w ciągu 1 sekundy ten pojazd pokonał 25 metrów.stach22 pisze: 90 km/h oczywiście. To widzi nawet taki laik jak ja.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- stach22
- 6 gwiazdek
Mam bić brawo,że ładnie przeliczyłeś, czy o co chodzi?Chloru pisze:stach22 pisze: 90 km/h oczywiście. To widzi nawet taki laik jak ja.
Ja nie widzę, nie znam też kąta widzenia kamery. Wiem natomiast, że jeżeli jest tak jak mówisz to w ciągu 1 sekundy ten pojazd pokonał 25 metrów.
Wracając do oceny prędkości, to zdaje mi się, że dla dobrych rzeczoznawców jest to wystarczający materiał do wydania w miarę obiektywnego werdyktu. Trzeba tylko woli do takiego działania.

- Chloru
- 6 gwiazdek
rrosiak, dlatego też powinni to ocenić biegli.
Ja się zastanawiam tylko skoro on dawał 2 paczki to jakim cudem go Vectra dogoniła i ile im to zajętło 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: Ja się zastanawiam tylko skoro on dawał 2 paczki to jakim cudem go Vectra dogoniła i ile im to zajętło![]()
A to już inna bajka, ale biorąc pod uwagę, że ruszyli zaraz za nim i on faktycznie zobaczył ogon, to mógł zwolnić.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Chloru pisze: Ja się zastanawiam tylko skoro on dawał 2 paczki to jakim cudem go Vectra dogoniła i ile im to zajętło
No jak to ile, przecież widać to z licznika policyjnego. Hołek śmignął o 9:21:22, vectra ruszyła i jadąc nie szybciej niż 210 dogoniła go o 9:22:32 mierząc mu prędkość. A więc zajęło jej to niewiele ponad minutę. Szybkie mają te vectry

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
O!rrosiak pisze: biorąc pod uwagę, że ruszyli zaraz za nim i on faktycznie zobaczył ogon, to mógł zwolnić.
i to już jest dobra podstawa do aresztu wydobywczego, tak z 5 lat.

no to skoro wiadomo, że H jechał cały czas dwie paczki śmiejąc się bezczelnie do lusterka wstecznego, znaczy policyjna vectra może latać nawet cztery paczki.Konto usunięte pisze: Hołek śmignął o 9:21:22, vectra ruszyła i jadąc nie szybciej niż 210 dogoniła go o 9:22:32 mierząc mu prędkość. A więc zajęło jej to niewiele ponad minutę. Szybkie mają te vectry
ja bym go skazał za niemanie uwagi

- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: No jak to ile, przecież widać to z licznika policyjnego. Hołek śmignął o 9:21:22, vectra ruszyła i jadąc nie szybciej niż 210 dogoniła go o 9:22:32 mierząc mu prędkość. A więc zajęło jej to niewiele ponad minutę. Szybkie mają te vectry
No i po co tych wszystkich biegłych powoływać. Wystarczy forum. Jest oskarżyciel

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
jechał nie jechał
powiem tak kilka lat temu, ładne kilka-dziesiąt lat temu po pewnym Rajdzie odbywającym się w Stolicy
w pewnym klubie w mieście zwanym dalej Stolicą
Pan Hołek będąc na lekkiej bani opowiadał jak lata między Warszawą a Olsztynem
i jaki ma rekord - znaczy ile czasu potrzebuje na dotarcie do domu
średnia jak wtedy wychodziła z obliczeń była pow.210 km/h
ps:
ile było w tym prawdy pewnie wie sam zainteresowany

powiem tak kilka lat temu, ładne kilka-dziesiąt lat temu po pewnym Rajdzie odbywającym się w Stolicy
w pewnym klubie w mieście zwanym dalej Stolicą
Pan Hołek będąc na lekkiej bani opowiadał jak lata między Warszawą a Olsztynem
i jaki ma rekord - znaczy ile czasu potrzebuje na dotarcie do domu
średnia jak wtedy wychodziła z obliczeń była pow.210 km/h

ps:
ile było w tym prawdy pewnie wie sam zainteresowany

- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, na pewnym rajdzie odbywającym się w okolicach Stolicy próbowaliśmy jechać za jednym STi. Auto którym dysponowaliśmy wolne nie było. Trudno było się utrzymać na 7. Niestety nie pamiętam kto kierował STi 

Kuba Bielak Akademia Bezpiecznej Jazdy napisał:
"Hołek" i nauki ścisłe . Zagadka dla matematyków.
Nie trzeba być matematykiem żeby stwierdzić, że pomiar prędkości nie był rzetelny . Skoro policjanci bez dalmierza mierzą "na oko" każdy z nas może też spróbować. Czy podczas pomiaru na filmie ( pokazanie się czerwonego kółeczka po lewej stronie radiowóz zbliża się do Nissana "Hołka " czy nie? Urządzenie pokazuje prędkość radiowozu i pomiar jest w miarę rzetelny tylko jeżeli odległość radiowozu od pojazdu mierzonego jest stała w czasie pomiaru. Skoro Hołek jechał 200km/h to po jednej minucie ( czas od podjęcia pościgu do pomiaru) był 4 km od miejsca w którym rozpoczął się pościg. Najmocniej wypasiona Vectra ze startu zatrzymanego osiągnie 200 km/h po ok 30 sekundach. żeby dorwać kogoś kto "gna " 200 km/h musiałaby jechać jeszcze ....... no właśnie ile czasu? I ostatnie zadanie . Kto tu kogo chce zrobić w trąbę ? I pytanie po za konkursem . Czy mierzenie prędkości metodą "na oko" wideorejestratorem niewyposażonym w dalmierz jest podstawą do wystawienia mandatu , zabrania prawa jazdy itp?
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Kuba Bielak na pewno z matematyką miał pod górkęKuba Bielak pisze: Skoro Hołek jechał 200km/h to po jednej minucie ( czas od podjęcia pościgu do pomiaru) był 4 km od miejsca w którym rozpoczął się pościg.

2,8T, a takimi ściga policja, potrzebuje 22s.Kuba Bielak pisze: Najmocniej wypasiona Vectra ze startu zatrzymanego osiągnie 200 km/h po ok 30 sekundach.
Tutaj pełna zgoda.Kuba Bielak pisze: pomiar prędkości nie był rzetelny

trochę grubo zaokrąglił (powinno być 3.3 km), ale według mnie sens wypowiedzi jest sensowny...rrosiak pisze:Kuba Bielak na pewno z matematyką miał pod górkę![]()
zaznaczam, że nie oglądałem filmu, ale jeśli w minutę wystartowali (mieli włączony silnik, czy nie?), dogonili i nagrali, to...
może zróbmy zadanie odwrotne: zakładamy, że Hołek jechał 200 km/h; zakładamy prawidłowy pomiar (przypomnijcie, ile metrów trzeba jechać z taką samą prędkością za delikwentem?) i wiemy, że wszystko odbyło się w 1min 10s.
ciśnie mi się na usta "łatwo", ale się powstrzymam

w każdym razie, da się policzyć przyspieszenie Vektry od 0 do 200 (przy założeniu, że czekali z odpalonym silnikiem i gotowym kierowcą).
i teraz tak: jeśli wyjdzie, że Vectra dałaby radę - Hołek ma problem i okazał się durniem, który zaryzykował sezon startów dla 5 minut adrenalinki. jeśli jednak wyjdzie, że Vectra nie może się tak napędzić - policjanci powinni dostać po premii i naganę, bo (niezależnie od tego ile jechał Hołek), chcieli po prostu i zwyczajnie wymusić mandat na podstawie nieprawidłowego pomiaru.
możecie zrobić totolotka

tylko to wszystko Robert niech policzy

ja mogę się tym zająć po łykendzie. wcześniej nie.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Odpowiem... jakby Hołek jechał 204 km/h a Vectra napędziła się do 200 km/h to nie mają szans na wykonanie pomiaru 

Do dupy te Wasze wyliczenia gdyż każdy zakłada że Hołek dwie paki jechał cały czas.
A może dopiero się rozpędzał i ów prędkość osiągnął dopiero w momencie pomiaru ?
A może dopiero się rozpędzał i ów prędkość osiągnął dopiero w momencie pomiaru ?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- rrosiak
- 6 gwiazdek
damaz, jeżeli liczyć odwrotnie, to załóżmy że Hołek jechał 100 km/h. Niebiescy ruszyli od razu za nim ostro przyspieszając do ponad 200 km/h. Po niespełna minucie siedzieliby mu na tyłku, a tymczasem dopiero wówczas jadąc nadal ponad 200 robili pomiar z dużej odległości.