Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i inne

Pojeżdżawki, spoty, spotkania, libacje.
eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i

Post 31 mar 2015, o 13:11

nie nie, to było pytanie odnośnie szkodliwości zwężki bez remapu. A ja odnoszę się do słów wojtasa, że dobra moc po remapie na zwężce powoduje dużo szybsze kabum. I o to się pytam.

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne
Polubione posty: 0

Post 31 mar 2015, o 13:15

eMTi pisze:moc mocą, ale niech ktoś się wypowie odnośnie tej szkodliwości dla silnika..
Jeżeli AFR i EGT w normie to nic się nie stanie
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne

Post 31 mar 2015, o 13:20

eMTi pisze:nie nie, to było pytanie odnośnie szkodliwości zwężki bez remapu. A ja odnoszę się do słów wojtasa, że dobra moc po remapie na zwężce powoduje dużo szybsze kabum. I o to się pytam.
eMTi bo moc nie bierze się tylko z samej ilości powietrza. Mając daną ilość powietrza można zrobić mniej a bezpieczniej a można wycisnąć wszystko no ale ma to swoje konsekwencje.

Ja sobie ze swojego setupu mogłem zrobić ponad 100 km zamiast 95 no ale nie byłoby to zbyt rozważne
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi

Post 31 mar 2015, o 13:34

Albo mozna wszystkich zrobic w ch... i wystartowac teslą w klasie 1, bo to przeciez ma 0 pojemosci skokowej. I zwężek nie trzeba. Kto bogatemu zabroni ? :lol:
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 13:45

hati, pomysł mistrz :mrgreen: Tesla przy dobrym zawieszeniu to by generalki mogła wygrywać 8-)
Krysztal, mi chodzi o sytuacje, gdzie np. taki lancer ma 400KM i na luziku sobie ten silnik śmiga, a po zwężce ma 300. Czy w takiej sytuacji te dobre 300 zabije silnik dużo szybciej? O to mi chodzi, bo przecież nie o sytuację, gdzie ktoś na zwężce ma więcej, niż miał, bo to byłaby sytuacja prosta.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 31 mar 2015, o 13:50

eMTi pisze: Krysztal, mi chodzi o sytuacje, gdzie np. taki lancer ma 400KM i na luziku sobie ten silnik śmiga, a po zwężce ma 300. Czy w takiej sytuacji te dobre 300 zabije silnik dużo szybciej?
na chłopski rozum, zwężka dławi silnik przed wyprodukowaniem mocy, a nie obcina wyprodukowaną moć. Jest więc szansa, że silnik jest mniej obciążony - jeśli oczywiście wszystko jest dobrze poustawiane.
Trzeba by Azraela przepytać.
eMTi pisze: O to mi chodzi, bo przecież nie o sytuację, gdzie ktoś na zwężce ma więcej, niż miał, bo to byłaby sytuacja prosta.
yyy. że zwężka doda kuni?

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 13:55

no napisałem przecież, że nie o to mi chodzi ;-)

Natomiast właśnie nie wiem, czy silnik jest mniej obciążony, gdyż jak się domyślam - może być tak, że żeby dobić do tych 300 i skompensować sobie niedostatki powietrza potrzeba sporo podkręcić doładowanie i w tym może być pies pogrzebany.. Ale skoro zamęt wprowadził El Kalkulatorre, to niech on się nam tu ładnie zdoktoryzuje na googlu i nam streści 8-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 31 mar 2015, o 14:08

proponuję z grubsza to co zrobiła Toyota i Arti (świadomie bądź nie ;-) ) zaproponował. Zwężka z takiego materiału który po nagrzaniu będzie się ładnie otwierał ,a po ostygnięciu i pomiarach będzie wracał do swoich wymiarów :-p :-p
Znajomego tokarza mam jak coś :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

hati
4 gwiazdki

Post 31 mar 2015, o 14:36

No to w tym momencie nadaje sie ten kawalek, bez cenzury a co tam :

Link: https://www.youtube.com/watch?v=m00udFi ... freload=10

Jak off top , to off top :giggle:

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 31 mar 2015, o 14:39

burat pisze: Zwężka z takiego materiału który po nagrzaniu będzie się ładnie otwierał ,a po ostygnięciu i pomiarach będzie wracał do swoich wymiarów
Stec tak kiedyś zrobił w swoich Evach i go capnęli.
Nie no jak już te zwężki by wprowadzili to mam nadzieje, ze każdy uczciwie miałby taką samą.
Obrazek

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 14:43

Arti pisze:
Nie no jak już te zwężki by wprowadzili to mam nadzieje, ze każdy uczciwie miałby taką samą.
:lol: :lol: :lol: Arti, ty też widzę idealista. Ja się przekonałem panowie do jednego ,że jak można to zawsze znajdzie się jakaś wieprzowina która to zrobi i teraz dochodzimy do sedna sprawy czy podczas BK na KJSie można takiego oszusta złapać i udowodnić mu machloje , ja twierdzę ,że nie :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 14:54

a właśnie... czy ktoś miał na tyle jaj, żeby przykładnie ukarać upalaczy przed GCT? Czy tylko na szumnej zapowiedzi się skończyło?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:01

burat pisze: Arti, ty też widzę idealista. Ja się przekonałem panowie do jednego ,że jak można to zawsze znajdzie się jakaś wieprzowina która to zrobi i teraz dochodzimy do sedna sprawy czy podczas BK na KJSie można takiego oszusta złapać i udowodnić mu machloje , ja twierdzę ,że nie
jakby już były uzasadnione podejrzenia, to myślę, że akurat PZM ma knowhow jak to robić ;-)
W końcu jakoś ta Toyota - i jak pisze Arti - Stec wpadli.

O ile mnie pamięć nie myli to auta Steca wpadły jeszcze z przełączaniem map.

Skoro radzą sobie z tym i w WRC i w RSMP to i tutaj by pykło.
eMTi pisze: a właśnie... czy ktoś miał na tyle jaj, żeby przykładnie ukarać upalaczy przed GCT? Czy tylko na szumnej zapowiedzi się skończyło?
to nie PZM, nie czepiamy się! :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:02

eMTi, jednen ustrzelony na fotelu pasażera dostał kopa. Było trochę gatki ,że on tylko z boku siedział ale tajemnicą Poliszynela jest ,że jak by nikogo nie było to stawiam sporą kasę na to ,że on już by siadł za kółko. Inną sprawą jest ,że w nocy pomiędzy zawodami i jeszcze w dniu zawodów przed widziałem jak ludzie walą rajdówkami po 4-5 przejazdów i to wcale nie wolno :wall: :wall: :wall: :cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:11

Punkt 12 regulaminu GTC też jest bez sensu. :)
Przecież wiadomo, że byli tacy którzy go nie przestrzegali. Poszkodowani zostali Ci co przestrzegali.
Udowodnić też nie łatwo. Jeden dostał, a słyszałeś ilu?

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:14

no niestety, tak jest zawsze, że uczciwi dostają najbardziej po tyłku

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:21

Alan, Alan, Alan!, ten jeden został sfotografowany i było czarno na białym ,a reszta , no cóż bez komentarza ode mnie ;-)

hati
4 gwiazdki

Post 31 mar 2015, o 15:24

eMTi pisze: tak jest zawsze, że uczciwi dostają najbardziej po tyłku
Spoko, uczciwych sie powsadza i znowu szanse sie wyrównają :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:32

burat pisze: Alan, Alan, Alan!, ten jeden został sfotografowany i było czarno na białym ,a reszta , no cóż bez komentarza ode mnie
no ale zgodnie z tym co piszesz, powinieneś teraz jechać po regulaminie GCT.

Czy nie krytykujemy? ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:38

Alan, Alan, Alan!, ale co ci się nie podoba w punkcie 12tym regulaminu , bo nie bardzo rozumiem. Zakaz zapoznania się z trasą , ja jestem za ale żeby kogoś za to wywalić trzeba mieć twardy dowód. Taki się pokazał raz i koleś dostał kopa (choć dyskusja była czy bycie z boku na dwa tygodnie przed imprezą to upalanie , ja stwierdziłem ,że intencje były złe i kop się należy) , co do pozostałych to niestety było jak z Yetim , ktoś gdzieś kiedyś widział i tyle , nic czarno na białym. Ja owszem widziałem ale nie mogłem udowodnić w dzień imprezy ,że tam ktoś jeździ bo zdjęć też nie rozbiłem niestety.
Wydaje mi się ,że z tym pierwszym kopem ,jakieś tabu zostało złamane i wieczne obiecywanie kopa za upalanie wreszcie stało się ciałem jednak trzeba to będzie mocniej wprowadzić w życie po prostu ,a to nie jest łatwe bo zawsze ktoś się obrazi ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:40

burat, no ale sam piszesz w przypadku zwężki, że jeżeli znajdzie się ktoś kto oszuka to jest to zły pkt regulaminu i nie powinno go być.
Nie ma to nic wspólnego z tym czy mogłeś zrobić zdjęcia czy nie.

Zwyczajnie powinieneś protestować, że nie służy to poprawie bezpieczeństwa (trzy przejazdy amatorów po nieznanej trasie służy, nawet jak mają slicki?) i są oszuści. I chwdregulaminowi.
burat pisze: jakieś tabu zostało złamane i wieczne obiecywanie kopa za upalanie wreszcie stało się ciałem

pzm był pierwszy ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:45

Alan, Alan, Alan!, nie mówię ,ze zwężka jest złym pomysłem jako takim tylko nie egzekwowane są na BK czy ktoś oszukuje czy nie , bo tak jak napisałem wyżej metalurgia to bardzo ciekawa nauka i powiedz mi jak to sprawdzić na KJSie :?: :?:
Tu przepis jest jak najbardziej do wyegzekwowania co widać po tym ,że gość wyleciał ,a to ,że ludzie będą kombinować to inna inszość jednak jest możliwość ich na tym przyłapania ,w przypadku zwężki jestem przekonany o tym ,że nie można tego wyegzekwować i tu jest semantyczna różnica :->

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 15:47

burat pisze: Alan, Alan, Alan!, nie mówię ,ze zwężka jest złym pomysłem jako takim tylko nie egzekwowane są na BK czy ktoś oszukuje czy nie , bo tak jak napisałem wyżej metalurgia to bardzo ciekawa nauka i powiedz mi jak to sprawdzić na KJSie
pzm ma przeszkolonych sędziów technicznych. Dadzą radę ;-)

Mi się wydawało, że jednak mówisz, że jest złym ;-)

Nieegzekwowanie nielegalnego zapoznania z trasą jest dobrym pomysłem? Skoro nie jesteś w stanie udowodnić wszystkim, to wg tego co twierdzisz, tak :)
To Delecour zapieprzał nielegale na rowerze? chyba byś nie usłyszał ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 16:07

Remek jeśli uważasz że sędzia , mega kosa ponoć który przetrzepał mi na bk polda od podłogi po dach a dopiero przed startem do odcinka zauważył szybę tylną z pleksi i wycięte poszycie klapy i taki ktoś ma rozpoznać czy dana zwężka jest z jakiego materiału w warunkach kjs to chyba raczysz naginać rzeczywistości. Dla mnie ten przpis tylko wzmoży kombinacje a nie można będzie go wyegzekwować w warunkach kjs bk. A zakaz upalania jest dość prosty w porównaniu do tej nieszczęsnej zwężki bo wystarczy aparat fotograficzny czy kamera i już. Nie widzę tu stycznych w tych dwóch przepisach nigdzie. One nawet z załorzenia są inne bo jedno ma ukrucić oszustwa a drugie wręcz skłania do kombinacji bo jest nie egzekwowanie na kjs podczas bk moim zdaniem

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza R 06,turbo dziadek

Post 31 mar 2015, o 17:56

eMTI W związku z tym,że już się tu przekonano że moja wiedza techniczna jest średnia to nie potrafię technicznie tego uzasadnić. :-)
przepraszam ;-)

ODPOWIEDZ