Auto dla dziada
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Re: Auto dla dziada
Kurcze to jest typ auta którego sensu nie jestem w stanie ogarnac ani zrozumieć.FUX pisze:Jak się siedzi za fajerą to kierownika raczej otoczenie mało rusza.
![]()
Jakość materiałów i wykończenie jest dla Niemców w trójcy niedostępne.
Choć wiekszość typów aut mi sie nie podoba/nie jest mi potrzebna to rozumiem i widze jakiś sens zarówno mini aut miejskich jak i wypasionych limuzyn. Sens Vanów, supercarów, kompaktów, hardcorowych terenówek, mnijszych Suvów (RAV4), aut klas budżetowych jak i popularnych klas w wersji premium gdzieś tam dostrzegam.
Ale Rendża, Q7, X5/X6 itp za ch..... nie ogarniam.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
lukass, X5, 6, Q7, Prosie, Touareg to na bulwary.
Kupa elektroniki w „terenowym" opakowaniu.
Disco, rendż z taką sama lekkością robi 180km/h i więcej oraz z równą swoboda poradzi sobie w takim terenie, o których te ww. moga tylko pomarzyć.
Pewnie i coś jest w tym wszystkim marketingu, ale to Land Rover wymyslił Camel Trophy...
Chciałbym zobaczyć tam w akcji Q7 czy ML-a.
Toyota jako koncern globalny zalała świat dosłownie Land Cruiserem.
Kupa elektroniki w „terenowym" opakowaniu.
Disco, rendż z taką sama lekkością robi 180km/h i więcej oraz z równą swoboda poradzi sobie w takim terenie, o których te ww. moga tylko pomarzyć.
Pewnie i coś jest w tym wszystkim marketingu, ale to Land Rover wymyslił Camel Trophy...

Chciałbym zobaczyć tam w akcji Q7 czy ML-a.
Toyota jako koncern globalny zalała świat dosłownie Land Cruiserem.
-
lukass
- 5 gwiazdek
RR jeszcze w dodatku Sport to dla mnie też tylko kupa elktroniki w mega spasionym nadwoziu i z Disco z Camel Trophy ma wspólny jedynie marketing.
Jak widze te "terenówki" na 21" z profilem 30, pięknie wypucowane to jedyne do czego mogę to porównać to walenie gruchy w prezerwatywie
A swoją drogą to mój osobisty wuj/ojciec chrzestny był uczestnikiem pierwszej polskiej ekipy która w 1991 wystartowała w Camel trophy
Jak widze te "terenówki" na 21" z profilem 30, pięknie wypucowane to jedyne do czego mogę to porównać to walenie gruchy w prezerwatywie

A swoją drogą to mój osobisty wuj/ojciec chrzestny był uczestnikiem pierwszej polskiej ekipy która w 1991 wystartowała w Camel trophy

Mój kolega też był na Camel Trophy.
FUX, ale chyba - może się mylę - nie ma już tej imprezy????? Czyżby te samochody które dziś robią się do tego jednak nie nadawały? Oryginalne Disco było jednak nieco prostsze.
A ja od dziś posuwam C czarnym.
I już po 30 km zapalił się Check Engine - jest prawdopodobne, że z powodu benzyny z BP. To bardzo cieszy.
Ale z automatem to płynie. Bardzo mnie ciekawi to , że obroty trzyma potwornie nisko. A jak na łopatkach, to wraca do automatu dość szybko... muszę to rozgryźć.
FUX, ale chyba - może się mylę - nie ma już tej imprezy????? Czyżby te samochody które dziś robią się do tego jednak nie nadawały? Oryginalne Disco było jednak nieco prostsze.
A ja od dziś posuwam C czarnym.
I już po 30 km zapalił się Check Engine - jest prawdopodobne, że z powodu benzyny z BP. To bardzo cieszy.
Ale z automatem to płynie. Bardzo mnie ciekawi to , że obroty trzyma potwornie nisko. A jak na łopatkach, to wraca do automatu dość szybko... muszę to rozgryźć.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Być może nie wraca do trybu automatycznego dopóki nie dotkniesz gazu - dobry patent do hamowania silnikiem.Arno pisze: A jak na łopatkach, to wraca do automatu dość szybko... muszę to rozgryźć.
lukass, widzisz ja jeżdżę na profilu 65...
Arno, ZTCW to nie. Na pewno tamte auta były mniej skomplikowane, lżejsze, bez wspomagaczy typu ABS, etc.
I wiadomym jest, że im lepsza terenówka, to dalej po traktor trzeba iść.

Arno, ZTCW to nie. Na pewno tamte auta były mniej skomplikowane, lżejsze, bez wspomagaczy typu ABS, etc.
I wiadomym jest, że im lepsza terenówka, to dalej po traktor trzeba iść.

Dziś byłem w warsztacie, czujnik spalin poszedł, jest nowy. Brawo.
ALE: dowiedziałem się, jak w automacie przejść super szybko na właściwy bieg w manualu - może to działa w innych autach też _
trzeba dłużej przytrzymać lewą łopatkę, wtedy auto dużo szybciej niż kickdown zmienia bieg na właściwy i dajesz rurę.
Tego nie a w instrukcji, chyba wielu rzeczy nie ma w instrukcjah
ALE: dowiedziałem się, jak w automacie przejść super szybko na właściwy bieg w manualu - może to działa w innych autach też _
trzeba dłużej przytrzymać lewą łopatkę, wtedy auto dużo szybciej niż kickdown zmienia bieg na właściwy i dajesz rurę.
Tego nie a w instrukcji, chyba wielu rzeczy nie ma w instrukcjah
- Rommel
- 4 gwiazdki
- Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Arno - moment. W tym nowym mesiu już czujnik poszedł? 

"Non homo sed vero mentula magna minax."
Rommel, no przecież nie w Foresterze ani XV.
W Nowym Mercu po 120 km zapalił się check engine, telefon - tam bladość na licu i następnego dnia wymiana. AKURAT MIELI! Przez przypadek. Aha i właśnie się dowiedzieli, że nagle zaczęli wstawiać czujniki spalin do benzynowych. To jest chyba czujnik NO2 czy coś takiego, co montują w dieslach. Czyli dogoniła mnie Bruksela.
Oczywiście kolega mój niby żartuje - auto ze stoku, pobrali ci jakieś części a teraz będą sukcesywnie ci wymieniać w miarę rozpadu...
Raczej się tym nie zdenerwowałem, bo w zasadzie w jakim celu. Ale ciekawostka, nieprawdaż li?
Posiedziałem sobie u nich, popracowałem bo miałem komputer ze sobą. Nawet mi pojazd mechaniczny umyli :) Same plusy, panie kochany.
W Nowym Mercu po 120 km zapalił się check engine, telefon - tam bladość na licu i następnego dnia wymiana. AKURAT MIELI! Przez przypadek. Aha i właśnie się dowiedzieli, że nagle zaczęli wstawiać czujniki spalin do benzynowych. To jest chyba czujnik NO2 czy coś takiego, co montują w dieslach. Czyli dogoniła mnie Bruksela.
Oczywiście kolega mój niby żartuje - auto ze stoku, pobrali ci jakieś części a teraz będą sukcesywnie ci wymieniać w miarę rozpadu...
Raczej się tym nie zdenerwowałem, bo w zasadzie w jakim celu. Ale ciekawostka, nieprawdaż li?
Posiedziałem sobie u nich, popracowałem bo miałem komputer ze sobą. Nawet mi pojazd mechaniczny umyli :) Same plusy, panie kochany.
Arno, są częsci, które nie sa numerowane i mogą żyć swoim życiem.
Numerowane sa zawarte w folderze danego auta.

Numerowane sa zawarte w folderze danego auta.
Fuxiu kochany, jak państwo chcą cię wydymać to i tak cię wydymają, nie twierdzę, że to miało miejsce w moim przypadku. .siedzi mi się wygodnie.
- Rommel
- 4 gwiazdki
- Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
EEEE, to super. Dośc niezawodne auto widać.
EDIT:
Btw przyjeżdżam w środę do klienta. Klienta nie ma, jest brat. Pogadaliśmy, sprowadza auta, w garażu 6 litrowa Corvetta, z tyłu szpachlują się inne klasyki, no i stoi Legaś. Widzę NA, więc stawiam:
"2,5 benzyna?"
"tak, ale wcale nie pali dużo. Ile Pana smok pali?"
"a zależy, do 9 litrów gazu schodze jak emeryt, ale w mieście i 20 sie zdarzy"
"aaa, to mój w trasie 6 litrów"
"???????"
"No bo cos się naped na tył posypał, i na lato tego nie będę robił, bo bedzie mniej palił".
Kumpel mówi że moja mina była bezcenna
EDIT:
Btw przyjeżdżam w środę do klienta. Klienta nie ma, jest brat. Pogadaliśmy, sprowadza auta, w garażu 6 litrowa Corvetta, z tyłu szpachlują się inne klasyki, no i stoi Legaś. Widzę NA, więc stawiam:
"2,5 benzyna?"
"tak, ale wcale nie pali dużo. Ile Pana smok pali?"
"a zależy, do 9 litrów gazu schodze jak emeryt, ale w mieście i 20 sie zdarzy"
"aaa, to mój w trasie 6 litrów"
"???????"
"No bo cos się naped na tył posypał, i na lato tego nie będę robił, bo bedzie mniej palił".
Kumpel mówi że moja mina była bezcenna

"Non homo sed vero mentula magna minax."
No i okazuje się, że ceny skalkulowali bardzo rozsądnie:
http://moto.onet.pl/premiery/nowy-ford- ... eny/rw84sp
Czy niektórzy z kolegów nie pospieszyli się z zakupami swoich samochodów?

Ta, ciekawe tylko jak będzie z dostawami...
Nasz wspólny
znajomy zrezygnował właśnie z zamówionego Mondeo, bo okazało się, że miał być do odbioru po 8 tygodniach a w trakcie wydłużyło się do... 12... 
Nasz wspólny

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
-
lukass
- 5 gwiazdek
Na to auto w tej cenie chyba warto poczekać......
Łukaszenko, żal mi dupę ściska.Лукашэнка pisze:No i okazuje się, że ceny skalkulowali bardzo rozsądnie:
Ale właśnie przyjechalim do Nałęczowa z psem, w Mustangu, zwanym Stangiem, pies za nic by się nie zmieścił...
No i nie jest to auto na narty...
Podobno słabo skręca, gdzieś czytałem.
No i pytanie ciężkie, czy się to nie psuje, i drugie pytanie na które nie znam odpowiedzi, jak się by siedziało mojej żonie podczas bardzo długiej podróży,
Arno,
a no oczywiście, nie jest to samochód wybitnie uniwersalny.
Dlatego nie będę nim jeździł. Na razie, przynajmniej, do póki dzieci nie dorosną.
A co do obawy o zdrowie i wygodę podczas podróży na narty (raz w roku), to tym bym się nie przejmował. Bo raz do roku to można sobie wynająć Mercedesa C kombi, w AVIS W-Wa na przykad.
Zresztą, nawiasem mówiac, w tym sezonie nie znalazłem niestety czasu na wyjazd na narty.
Dodam jeszcze, ze właśnie kończę podróż po USA i Kanadzie. Dotarłem właśnie na lotnisko w Toronto i będę wracał wieczorem do Warszawy. To była moja pierwsza podróż na ten kontynent i pierwsza okazja by pojeździć to samochodem. Generalnie polecam, jeździ się bezstresowo, drogi są lepiej oznaczone, radziłem sobie zupełnie dobrze bez navi i bez żadnego pilota.
Bardzo ciekawych bryk spotkałem stosunkowo niewiele. Większość tego co jeździ to przeciętność. Subaru faktycznie stosunkowo popularne i w NY i w Ontario.
Z tego wszystkiego co tu spotkałem, sprowadziłbym sobie nowego Dodge Charger, najchętniej w wersji Hellcat
Link: https://www.youtube.com/watch?v=6xbtZUS3Vww
Spełniłby moje oczekiwania
a no oczywiście, nie jest to samochód wybitnie uniwersalny.
Dlatego nie będę nim jeździł. Na razie, przynajmniej, do póki dzieci nie dorosną.
A co do obawy o zdrowie i wygodę podczas podróży na narty (raz w roku), to tym bym się nie przejmował. Bo raz do roku to można sobie wynająć Mercedesa C kombi, w AVIS W-Wa na przykad.
Zresztą, nawiasem mówiac, w tym sezonie nie znalazłem niestety czasu na wyjazd na narty.
Dodam jeszcze, ze właśnie kończę podróż po USA i Kanadzie. Dotarłem właśnie na lotnisko w Toronto i będę wracał wieczorem do Warszawy. To była moja pierwsza podróż na ten kontynent i pierwsza okazja by pojeździć to samochodem. Generalnie polecam, jeździ się bezstresowo, drogi są lepiej oznaczone, radziłem sobie zupełnie dobrze bez navi i bez żadnego pilota.
Bardzo ciekawych bryk spotkałem stosunkowo niewiele. Większość tego co jeździ to przeciętność. Subaru faktycznie stosunkowo popularne i w NY i w Ontario.
Z tego wszystkiego co tu spotkałem, sprowadziłbym sobie nowego Dodge Charger, najchętniej w wersji Hellcat

Zwłaszcza w kontekście „kultowego" samochodu z silnikiem 2,3lЛукашэнка pisze: Czy niektórzy z kolegów nie pospieszyli się z zakupami swoich samochodów?

FUX,
sprawdź raczej ile musiałbyś zapłacić u nas za najtańsze auto niemieckie z silnikiem V8. Możesz też sprawdzić modele brytyjskie, swoje ulubione.
Mustang w takich specyfikacjach i w takich cenach jakie skalkulowali - to świetna okazja dla tych, którzy nie tylko tak jak na przykład my dwaj, jedynie gadamy o mocnych samochodach.

sprawdź raczej ile musiałbyś zapłacić u nas za najtańsze auto niemieckie z silnikiem V8. Możesz też sprawdzić modele brytyjskie, swoje ulubione.
Mustang w takich specyfikacjach i w takich cenach jakie skalkulowali - to świetna okazja dla tych, którzy nie tylko tak jak na przykład my dwaj, jedynie gadamy o mocnych samochodach.

-
lukass
- 5 gwiazdek
Ale patrząc na to w kontekście ze to jednak jednostka doładowana - czyli prosto da się stuningować - to moze to byc ciekawa opcja, bo pewnie lada moment pojawią się opcję zrobienia 380-420 koni. A to już moc poważna. Ok - dźwięk nie ten, ale jest na rynku kilka aut z 4 cylindrami i nie najgorszym dźwiękiem.FUX pisze:Zwłaszcza w kontekście „kultowego" samochodu z silnikiem 2,3lЛукашэнка pisze: Czy niektórzy z kolegów nie pospieszyli się z zakupami swoich samochodów?
Jeździłem Dodgem Chargerem, nie Hellcatem. MASAKRA!Лукашэнка pisze:[
Z tego wszystkiego co tu spotkałem, sprowadziłbym sobie nowego Dodge Charger, najchętniej w wersji Hellcat![]()