Jakieś płaskie do oglądania

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Re: Jakieś płaskie do oglądania

Post 22 gru 2014, o 15:51

Ja mam dużą plazmę Samsunga od paru lat i jestem bardzo zadowolony. Żadnych problemów, obraz podobno najbliżej Kuro (już gdzieś pisałem) i tego Panasonica co to niby też wzorcowy. Oczywiście wszystkie filtry powyłączane. Kalibracji nie robiłem, choć mówią, że daje jeszcze więcej przyjemności :-)

Nie zmienia to faktu, że jak szukałem tv do sypialni - mój wybór padł na LEDowego Panasonica i do tej pory nie mogę wyjść ze zdziwienia jak dobry obraz to to ma. :whistle:

Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 22 gru 2014, o 19:36

busik,
daj sobie spokój z tą plazmą.
Gdybym miał w tej chwili kupować nowy telewizor, to tylko UHD/4K.
Widziałeś na przykład jak wyglądają zdjęcia wyświetlane w takiej rozdzielczości?
My stosunkowo często lubimy obejrzeć na telewizorze pokaz zdjęć.

3D? A po co? Po kilku tygodniach zapomniesz, że w ogóle masz taką funkcję w telewizorze.

50" za około 3000 zł?
1. http://www.mediaexpert.pl/telewizory-le ... ,id-224977
2. http://www.mediaexpert.pl/telewizory-le ... ,id-224977
3. http://www.mediaexpert.pl/telewizory-le ... ,id-226177

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 22 gru 2014, o 19:45

Popieram zdanie Лукашэнка. Kupiłem całkiem niedawno tego HU6900, tylko w wersji 55" i jestem bardzo zadowolony. Żadnych bzdetów typu 3D, z których i tak nigdy nie skorzystam. Obraz żyleta, zdjęcia wyświetla idealne, podpięty kablem do domowej sieci, więc mam dostęp do kompa, dysków, czyta wszystkie filmy, napisy, itp.
Obraz TV w HD też jakoś ładniej na tym wygląda.
Opinie w sieci miał różne (a to że tylko 200 Hz, brak 3D, budżetowy 4k, itp...). Mimo wszystko polecam, za tę cenę ciężko znaleźć coś równie dobrego w segmencie 4K

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 gru 2014, o 20:10

Ja słyszałem od znajomego, który się bardziej interesuje telewizorami, że ten Samsung HU6900 to naprawę obecnie bardzo dobry sprzęt za te pieniądze.
Podobno mocny 4-rdzeniowy procesor robi różnicę, bardziej intuicyjny interface niż w innych markach, czyta wszystkie możliwe formaty, pozwala podłączyć nie tylko klawiaturę ale i myszkę, itd, itd.. a przede wszystkim bardzo dobry obraz niezależnie od tego z jakiego źródła.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 22 gru 2014, o 20:16

Przed zakupem trochę poczytałem o nim w necie i rzeczywiście zbierał pochlebne opinie. Tu jest jeden z testów:
http://hdtvpolska.com/page/articles.htm ... -sam-r1002

Oczywiście nie jest to zapewne sprzęt dla ortodoksów, którzy potrafią dostrzec czarniejszą czerń w plazmach Kuro, ale ja na szczęście do nich nie należę ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 23 gru 2014, o 10:18

Chłopaki,
ja wczoraj wieczorem przejrzałem tego promowanego LG 4K 49' i stojącego 55' ale zwykłe FullHD - i co?
oba telewizory mają ten sam procesor 4 rdzeniowy 1,2GHz - i po prostu z obrazem 4K sobie nie radzi - pierwsza sekunda-dwie każdego obrazu to kaszka zanim dobierze resztę danych i wygładzi obraz. Oglądane z YT ten sam film na jednym i drugim, oba TV podpięte kablowo do netu. Z USB to samo.
Wyleczyłem się z budżetowego 4K, jeśli procesor jest ten sam co w telewizorze FullHD - nie ma bata żeby dał radę jak ma 2x więcej do obliczenia. Obawiam się że w szajsungu to samo - choć test wrzucony przez Godlika mówi co innego - ale to media :mrgreen:
na ten moment przechodzimy do świąt, temat TV wróci po nowym roku, gdy zacznie się czyszczenie magazynów :giggle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek

Post 23 gru 2014, o 13:24

busik, no tak, jest logika w ocenianiu pewnego modelu telewizora Samsung na podstawie innego modelu LG. Obie firmy są koreańskie.

Gdybym patrzył na dwie pierwsze sekundy po włączeniu odbiornika, to musiałbym wywalić mojego 6-letniego podświetlanego świetlówkami grata, bo mu zajmuje ze 3-4 sekundy zanim się ekran rozświetli. ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 gru 2014, o 13:41

Wodzu - procesor jest w obu telewizorach ten sam :-p
oczywiście kwestia softu i wielu innych rzeczy może powodować różne zachowania sprzętu, ale nie wyklucza podobnego zachowania jeśli moc obliczeniowa procesora jest ta sama w telewizorach FullHD obu producentów, więc? Piszę o tym co zauważyłem, a nie o tym co deklarują producenci. Dla jednego jeden ekran wyświetla piękne kolory, a inny stwierdzi że badziewne - kwestia gustu. Jak mam wydać kasę na 4K, to niech ja widzę różnicę, a szczerze powiedziawszy nie zauważyłem. Samsungowego 4K o którym pisałeś też widziałem i w mniejszym stopniu, ale delikatne opóźnienia też zauważyłem.
Do tego sygnał 4K w PL nie wiadomo kiedy wejdzie, jak my jeszcze dziś nie mamy żadnej telewizji nadającej w FullHD. Dekodery oferowane przez TOYĘ tu są kiszkowate, nie nadążają z HD, to po kiego mam inwestować w sprzęt, którego połowy możliwości nie wykorzystam? Filmy na BD oglądamy sporadycznie.
Przy statycznym obrazie HD pewnie że 4K ładniej wyświetla ze wzgl na ilość linii, przy ruchomym też drobne różnice są, ale im więcej się dzieje na ekranie, tym dłuższe są okresy "mielenia" przez procesor i dobierania danych do możliwości ekranu - nie dziękuję. My więcej filmów oglądamy niż zdjęć - więc patrzę bardziej na nasze potrzeby i szukam czegoś pasującego nam, stąd właśnie chciałem (póki jeszcze coś można znaleźć) plazmę.
Лукашэнка pisze:6-letniego podświetlanego świetlówkami grata
toż to epoka kamienia łupanego :mrgreen:

Edyta: różnicy w obrazie 4K nie zauważyłem w TV tych budżetowych - wersje od 10kpln wzwyż - tak, tu różnicę widzę znaczną, ale to nie moja półka portfela, są ważniejsze potrzeby
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 23 gru 2014, o 18:17

busik pisze:
Лукашэнка pisze:6-letniego podświetlanego świetlówkami grata
toż to epoka kamienia łupanego :mrgreen:
No nie mów, że co 6 lat telewizor zmieniasz??? :?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 gru 2014, o 10:14

jarmaj pisze:No nie mów, że co 6 lat telewizor zmieniasz??? :?
nie no, coś Ty :-)
tak mi się te świetlówki skojarzyły z telewizorami lampowymi

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 27 gru 2014, o 16:24

Dobra teraz moja kolej. Płaskie do oglądania jest. Teraz trzeba kupić odtwarzacz Blu-Ray bo okazało się, że PS4 nie radzi sobie z CD-Audio a dodatkowo odpalanie konsoli, żeby posłuchać płyt jest bez sensu.

Odtwarzacz będzie podłączony do Denona-1611 i zestawu głośników 5.1. Fajnie by było gdyby miał jakis mały wyświetlacz, żeby widać było która piosenka jest odtwarzana. Opcje sieciowe też mile widziane.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 27 gru 2014, o 16:34

A do tego Denona z rodziny czegoś nie ma?
http://www.denon.pl/pl/product/pages/pr ... =dbt1713ud

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 27 gru 2014, o 16:41

FUX, jest ten 1713. Zastanawiam sie czy jest sens a jeżeli już wydawać 1500 PLN to może warto coś innego. Nie jestem audiofilem i nie wiem czy poczuję różnicę między odtwarzaczem za 500 a za 1500 ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 27 gru 2014, o 17:35

Chloru, poguglaj na jakimś forum pasjonatów dźwięku/obrazu.
Wiem jedno, że czasami cena robi różnicę.
Mam z 7-8 lat H/K i nie żałuję żadnej wydanej złotówki na ten zestaw. Długo nie będę miał ochoty na zakup nowego.
Wtedy BR raczkował. Młody ma odtwarzanie tego formatu na PS4.
Płyty DVD kupuje sporadycznie. CD odtwarzamy często. Całymi dniami chodzi radio via net. Zastanawiam się nad zakupem jakiejś przystawki aby kompa nie podłączać.

Niestety dedykowanego do ampli nie ma, więc albo nowa jednostka albo jakaś proteza.

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5
Polubione posty: 0

Post 27 gru 2014, o 20:11

Od kilku dobrych lat nie oglądałem TV,to miejsce zostało zajęte przez net.
W necie jednak,pomimo dostępności wiedzy od jednego przycisku,nie ma,brak,fajerwerków.
Takie fajerwerki daje współczesne TV.
Nie kino,ale TV.
Obraz jest już tak wymuskany,daje taki orgazm kolorów,że nie zawsze istotna jest nawet treść.Np nie interesuje mnie sport,poza motorowym,ale takie skoki czy biegi narciarskie oglądnę dla samych pokazów jakości,kolorów,realności itd.
Jest po prostu na co popatrzeć.
Tak się składa że mam porównanie ;budżetowy LED i wypasiona plazma.I porównanie wypada tak- że nie ma co porównywać.
Z tej prostej przyczyny ,po raz kolejny wychodzi mi w realu,że za dobry sprzęt i radość z niego,trzeba jednak troszkę zapłacić.
To tak jak z Naszymi Subarynkami.

Odnośnie 3D.
Po obejrzeniu kilku filmów w 3D w kinie,totalnie się zniechęciłem . Obraz jest tak niedopracowany,efekt 3D tylko na środku ekranu a i to jeszcze nie zawsze,masakra.
Ale w obecnym TV jest i 3D.Jest też para okularów ,takich z baterią.
Cholera-tu jest na co popatrzeć,nie jest może jeszcze doskonałe,ale biegunowo lepsze od tego kinowego.
Zwłaszcza bajki (np .Alicja w Krainie Czarów),robią wrażenie.Jest to bardzo miła uczta dla zmysłów,nieznana niegdyś,spartolona później przez kino,ale wchodzi w końcu na właściwą ścieżkę.
Jako miłą odskocznia,szczególnie dla dzieci-jest super.
Na co niektórych programach są też nadawane od czasu do czasu programy w 3D (np TVP),programy często o oceanie,rybkach i takie tam-to taki torcik wśród ciast. :-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 gru 2014, o 21:52

Chloru, ja kupowałem BD kilka lat temu - kupiłem podstawową wersję Panasa z 3D - zacząłem jakiś czas później porównywac parametry z droższymi wersjami za 2-3 kpln. Różnice? w funkcjach dostępnych na pilocie (kąty patrzenia na film, slow motion i inne duperele) - ale flaki w środku te same. Więc jeśli nie jesteś audiofilem, to laser i procesor dźwięku będzie ten sam w obu wersjach - znajdź taki który obsłuży najczęściej używane przez Was formaty plików (tu różnice potrafią byc znaczne - Panas i Samsungi dają radę i często są do nich aktualizacje do pobrania), procesory dźwięku (DTSy,, sresy, 7,1 itd), odpowiednie wyjścia jakich potrzebujesz i szybkośc ładowania płyt - to clue. Gwarantuję Ci że znajdziesz za 500 kawał sprzętu który da radę - sam laser w BD robi różnicę w dźwięku - reszty pewnie nie usłyszysz

rafpie
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza WRX kombi

Post 1 sty 2015, o 22:44

3 lata temu, byłem zmuszony kupić TV ( poprzedni skończył lądowaniem z komodą na podłogę ). Mam kolegę w sklepie sieciowym i pierwsze pytanie zadał- co oglądasz na co dzień. Mówię mu, że mam cyfrę+, ale lubię HD z reguły widzieć. Powiedział, żebym kupił HD Ready, to będę zadowolony, a ja mu na to, że dlaczego, skoro teraz to Full HD biorą ludziska, mam się cofać, czy jak ? Przekonał mnie. Teraz, jak widzę u ludzi, którzy mają średniej jakości tunery w Polsacie, czy te lepsze w nc+ i do tego TV z Full HD, to ten obraz jest widocznie gorszy od mojej plasmy, ponieważ u nich procesor musi kombinować w celu sztucznego poprawienia obrazu do swojej rozdzielczości. DVD być może jakość będzie zbliżona a BLU-RAY, chociaż mam, to w takim formacie nie oglądałem.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 4 lut 2015, o 11:17

Zastanawiam się nad nowym odtwarzaczem multimedialnym do domu. Chciałbym za jego pomocą odtwarzać muzykę, zdjęcia i filmy z telefonu, korzystać z WRC+ (np. za pośrednictwem aplikacji WRC na Androida, względnie poprzez przeglądarkę), oglądać BBC (via Hola), korzystać z przeglądarki internetowej, odtwarzać multimedia z dysku zewnętrznego (musi czytać NTFS) itp.
Zależy mi też na wyjściu optycznym do połączenia z amplitunerem i jakimś wygodnym kontrolerze/pilocie/klawiaturze, które będą działały także bez dostępu do WiFi (pytanie tylko, jaki wybrać?).

Wstępnie myślałem nad czymś takim:
- http://www.measypolska.pl/p/blog-page_8306.html
- http://www.measypolska.pl/p/blog-page_8505.html
- http://eco-gadzet.pl/minixx8hpluszairmousea2-p-27.html
W przypadku tego pierwszego zastanawiam się, czy nie będzie się przegrzewał, bo spód jest tak skonstruowany, że nie będzie raczej cyrkulacji powietrza.
W ostatnim nie podoba mi się stercząca antena, jak w telefonie satelitarnym :?
A tak poza tym, to w sumie nawet nie bardzo rozumiem, czym się te urządzenia od siebie różnią ;-)

Co wybrać Droga Redakcjo?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2015, o 18:47

W końcu kupiłem urządzenie MINIX Neo X8-H Plus :-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2015, o 19:29

ja cię nie rozumiem ciebie ja.
Nie mogłeś jak przyzwoity polak kupić apple tv?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 12 lut 2015, o 18:23

So What!, to jak już ogarniesz, podziel się wrażeniami :thumb:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2015, o 15:02

Arno pisze: Nie mogłeś jak przyzwoity polak kupić apple tv?
Niestety urządzenie to nie spełnia moich oczekiwań w zakresie funkcjonalności.
zino pisze: So What!, to jak już ogarniesz, podziel się wrażeniami :thumb:
MINIX NEO X8 Plus
Pierwsze wrażenia są takie, że wszystko działa, jak należy :thumb:
Urządzenie jest małe, zgrabne, wykonane z zaskakująco dobrej jakości materiałów, ma dużo przydanych łączy. Wszystko działa płynnie, bez opóźnień, czy zacięć.
Nie ma najmniejszego problemu z wysyłaniem zdjęć, filmów, czy muzyki z tabletu/telefonu*. Fajne jest też to, że do odtwarzania muzyki z tabletu/telefonu nie muszę w ogóle włączać telewizora. Włączam tylko Minix'a przyciskiem z boku obudowy, następnie łączę się z nim za pomocą tabletu/telefonu i z poziomu tabletu/telefonu wybieram, czego chcę słuchać. Muzyka jest wysyłana z tabletu/telefonu za pośrednictwem Minixa do Amplitunera (przez kabel optyczny) :thumb:
Duplikowanie ekranu urządzenia mobilnego też działa świetnie.

Z testów w necie wynika, że urządzenie nie ma najmniejszych problemów z odtwarzaniem filmów 4K

Link: https://www.youtube.com/watch?v=DCGjKs6AHf4

Jeżeli chodzi o aplikacje, których używam, to:
- WRC/WRC+ działa poprawnie z tym, że producent aplikacji nie przewidział orientacji poziomej ekranu przez co obsługa tej aplikacji bywa upierdliwa, a funkcjonalność aplikacji jest trochę ograniczona. Sprowadza się to do jednej rzeczy. Mianowicie w WRC+ w ramach materiałów filmowych spośród "odcinków na żywo" oraz "podsumowań dnia/rajdu" możemy wybrać tylko ostatnie wydarzenia - nie mamy dostępu do wydarzeń wcześniejszych. Na szczęście wbudowana przeglądarka internetowa nie ma najmniejszych problemów z obsługą filmów "wbudowanych" w strony internetowe, więc wspomniany problem nie jest specjalnie upierdliwy. Tak, czy inaczej jakość materiałów filmowych jest rewelacyjna i robi dużo lepsze wrażenie, niż jakość obrazu w programach wyświetlanych za pośrednictwem np. dekodera nc+.
- Bez problemu udało mi się zainstalować program Hola, a następnie BBC iPlayer. Mogę w końcu na żywo oglądać różne programy BBC w normalnych okolicznościach dostępne tylko w Wielkiej Brytanii :-d Mogę też pobierać programy, dostępne w ramach BBC iPlayer :thumb:
Świetne wrażenie robi też wbudowany odtwarzacz multimedialny XBMC.

Urządzenie kupiłem z pilotem MINIX NEO M1 i natychmiast zaczęło mi brakować klawiatury :wall:
W związku z tym zamówiłem dodatkowo pilota MINIX NEO A2 Lite - powinienem zamówić go od razu :evilgrin:

* Sony ma jakiś problem z aplikacją Walkman - wysyłanie muzyki z telefonu niby działa, ale odtwarzanie zatrzymuje się po każdym utworze :-/

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 16 lut 2015, o 16:24

no to jest ok :-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 5 kwie 2015, o 13:47

w ramach zasmarkanego po czubek zatok nosa i związanej z nim braku chęci/możliwości robienia rzeczy tfurczych (tak jest: przez tfu), postanowiłem zająć się rzeczami odtwórczymi. i w końcu sprawdzić, jak się sprawdza jakiś czas temu zakupiona Bravia w roli kina domowego na miarę mieszkania w bloku, wiek 21.

no i wyszło jak zwykle.
dowiedziałem się, że mam kupę szczęścia, bo:
jeszcze w 2012 Bravia nie obsługiwała NTFS
jeszcze w 2013 Bravia nie wiedziała, co to *.mkv (ja nie wiedziałem do przedwczoraj, ale ja nie jestem Bravia)

dowiedziałem się też, że mam kupę nieszczęścia, bo:
Bravia a.d. 2013+ przestała (PRZESTAŁA) wysyłać przez wyjście optycznie dźwięk DTS w formacie 5:1. Se wysyła PCM.

a poza tym już wiem, że muszę zrobić dyplom z napisów.
:wall: :wall: :wall:

a wszystko dlatego, że wymyśliłem sobie obejrzenie chociaż jednego filmu:
- w jakości "prawdziwe, pełne Full HD"
- z dźwiękiem 5:1
- bez dubbingu, ale za to z polskimi napisami.

okazuje się to być niezłą fanaberią. ale się uparłem. odkurzacza szukałem kwartał, ale znalazłem.

z innej beczki:
położyłem łapki na 10min. zajawce 3D. fragment "Obrońców galaktyki". pierwszy raz otworzyłem fabrycznie zapakowane pudełko z okularami 3D. no.... po tych 10 minutach mogę potwierdzić to, co ktoś napisał wcześniej. nam obraz 3D podoba się bardzo podoba.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Post 5 kwie 2015, o 13:54

A mnie się jakoś nie chce oglądać w 3d :razz:
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ODPOWIEDZ