ISR w nowych subarakach
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
ISR w nowych subarakach
A mię natchnęło, bo kumpel był dziś w jednym z salonów warszawskich. I handlowiec prawie go przekonał, że ISR wysyła sygnał GPS przez satelitę. Myślę sobie - co za cuda montują teraz w subarakach...
A to takie cuda...
http://www.autocentrum.pl/go/338__Intel ... 09406.html
Czy ktoś ma w aucie?
A to takie cuda...
http://www.autocentrum.pl/go/338__Intel ... 09406.html
Czy ktoś ma w aucie?
Re: ISR w nowych subarakach
Ten tekst to taki marketingowy bełkot
"wyjątkowo precyzyjnym, dzięki użyciu w systemie najsprawniejszych, pracujących w technologii SiRF III, odbiorników GPS"
"określanie lokalizacji (pozycji geograficznej) z maksymalnym błędem nie przekraczającym 10 m;"
(obie informacje nieprawdziwe, ale napisane tak, by "coś" prawdy w tym było - najłagodniejsza interpretacja tego, co wyżej napisane, to "facet nie wie o czym pisze"
)
Jak sądzę, wysyła sygnał po GPRS albo SMS-em.
Czy tam przypadkiem jakiegoś abonamentu nie ma...?

"wyjątkowo precyzyjnym, dzięki użyciu w systemie najsprawniejszych, pracujących w technologii SiRF III, odbiorników GPS"
"określanie lokalizacji (pozycji geograficznej) z maksymalnym błędem nie przekraczającym 10 m;"
(obie informacje nieprawdziwe, ale napisane tak, by "coś" prawdy w tym było - najłagodniejsza interpretacja tego, co wyżej napisane, to "facet nie wie o czym pisze"

Jak sądzę, wysyła sygnał po GPRS albo SMS-em.

Czy tam przypadkiem jakiegoś abonamentu nie ma...?

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
To akurat na początku napisaliGal pisze: Jak sądzę, wysyła sygnał po GPRS albo SMS-em.
"Informacja z pojazdu przesyłana jest dzięki usługom sieci GSM – Orange"
A jakie są faktyGal pisze: "wyjątkowo precyzyjnym, dzięki użyciu w systemie najsprawniejszych, pracujących w technologii SiRF III, odbiorników GPS"
(obie informacje nieprawdziwe, ale napisane tak, by "coś" prawdy w tym było - najłagodniejsza interpretacja tego, co wyżej napisane, to "facet nie wie o czym pisze" )

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

1. SiRF Star III nie jest "wyjątkowo precyzyjny", a wręcz przeciwnie - jest wyjątkowo nieprecyzyjny, ale ma tę zaletę, że określa przybliżoną pozycję w warunkach skrajnie niekorzystnych (na podstawie sygnałów odbitych) - czego nie potrafi antena klasyczna. Ponadto, trudno nazwać go "najsprawniejszym" skoro to samo robi chip MTK albo Bravo. SS III jest na pewno najstarszym z nich.rrosiak pisze: A jakie są fakty
Prawdą jest, że w sytuacji złej widoczności satelitów, SSIII wyznaczy "jakąś" pozycję, a antena klasyczna nie wyznaczy żadnej.
2. "Maksymalny błąd pozycji" jest równy brakowi pozycji - wszystko zależy od widoczności satelitów. W "danych" warunkach, GPS może
- nie mieć pozycji w ogóle
- mieć dokładność 100m
- mieć dokładność 1m (czysta teoria}
Uczciwym stwierdzeniem więc, byłoby "może osiągnąć w warunkach optymalnych dokładność poniżej 10m promienia"
Prawdą jest, że w optymalnych warunkach, błąd pozycji nie powinien przekraczać promienia 30ft (czyli ok. 10m.), ale nie ma to związku z SSIII, a z samym systemem GPS.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie myślałeś o jakimś doktoracie z technologii GPSGal pisze:1. SiRF Star III nie jest "wyjątkowo precyzyjny", a wręcz przeciwnie - jest wyjątkowo nieprecyzyjny, ale ma tę zaletę, że określa przybliżoną pozycję w warunkach skrajnie niekorzystnych (na podstawie sygnałów odbitych) - czego nie potrafi antena klasyczna. Ponadto, trudno nazwać go "najsprawniejszym" skoro to samo robi chip MTK albo Bravo. SS III jest na pewno najstarszym z nich.rrosiak pisze: A jakie są fakty
Prawdą jest, że w sytuacji złej widoczności satelitów, SSIII wyznaczy "jakąś" pozycję, a antena klasyczna nie wyznaczy żadnej.
2. "Maksymalny błąd pozycji" jest równy brakowi pozycji - wszystko zależy od widoczności satelitów. W "danych" warunkach, GPS może
- nie mieć pozycji w ogóle
- mieć dokładność 100m
- mieć dokładność 1m (czysta teoria}
Uczciwym stwierdzeniem więc, byłoby "może osiągnąć w warunkach optymalnych dokładność poniżej 10m promienia"
Prawdą jest, że w optymalnych warunkach, błąd pozycji nie powinien przekraczać promienia 30ft (czyli ok. 10m.), ale nie ma to związku z SSIII, a z samym systemem GPS.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Czy ktoś ma w aucie?
ma.
Co prawda wszędzie piszą o namierzaniu za pomocą SIRFa i GPS, ale po odgłosach z auta - a dokładniej trzeszczeniu w głośnikach takim samym jak przy szalejącej komórce (nawet gdy takiej nie ma w aucie) stawiam raczej na namierzanie za pomocą sieci Orendża.
Z drugiej strony nie ma się co podniecać dokładnością lokalizacji, w razie wypadku czy poszukiwań auta, stumetrowy promień z zapasem pozwala na znalezienie w okolicy ofiar, czy ukrywanego subaraczka.
Co innego pewnie z sygnałem awaryjnym, obstawiałbym przesłanie tradycyjnym małoawaryjnym SMSem, ale nigdzie nie uświadczysz zbyt wielu szczegółów...
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Bedzie po robocie. Na to nie ma mocnych. Klatka faradaya skutecznie wytlumi wszystko. Sygnal GPS, GSM, radiowy, itd.gregski pisze:a co bedzie, jak subaraka zapakuja do kontenera ze stali ?
Gal pisze: - mieć dokładność 1m (czysta teoria}
Są systemy uzbrojenia sterowane GPS, więc musza chyba byc ultra dokładne? Czy może to rzeczywiscie granica możliwości?
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Azrael, z tego, co czytałem to GPS dla systemów uzbrojenia ma większą dokładność od cywilnego. Udostępnili technologię cywilom tyle, że w gorszej, mniej dokładnej, wersji.
AFAIR kilka lat temu odblokowali tę "wojskową" dokładność, ale nie wiem naile to rpawda i czy mam kompletne informacje, ale Gal napewno wie.
Są np. wersje niektórych rakiet przeciwpancernych naprowadzane GPS (np. do niszczenia bunkrów).
Są np. wersje niektórych rakiet przeciwpancernych naprowadzane GPS (np. do niszczenia bunkrów).
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Azrael, odblokowali, ale chyba nie w pełni. Rzeczywiście Gal powinien wiedzieć najlepiej.
Nie wiemAzrael pisze:Gal pisze: - mieć dokładność 1m (czysta teoria}
Są systemy uzbrojenia sterowane GPS, więc musza chyba byc ultra dokładne? Czy może to rzeczywiscie granica możliwości?

GPS to dla mnie rodzaj hobby - jednego z wielu. Absolutnie nie jestem ekspertem.
Z tego, co wiem, to "cywilny" GPS ma dokładność rzędu paru metrów (w idealnych warunkach). GPSy geodezyjne mogą mieć dokładność centymetrową, być może nawet milimetrową teraz, ale jest to osiągane a pomocą sprzętu kosztującego więcej niż samochód i ustawianego w danej pozycji na dzień. Potem, wyznaczając rodzaj "średniej" z setek tysięcy zliczonych podczas dnia pozycji, jest w stanie określić ją z taką precyzją.
Mimo, że amerykanie "uprecyzyjnili" cywilny GPS (chyba w 2000 roku), to nikt nie jest w stanie powiedzieć, jakie są prawdziwe różnice między rzeczywistą sprawnością wojskową a cywilną tego systemu.
To wiedzą tylko ci, którzy w tym siedzą. A oni nie dzielą się informacjami...

1m to czysta teoria w cywilnych GPSach.