ZABLOKOWANA SKRZYNIA BIEGÓW

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
slawek.ppg
0 gwiazdek
Auto: SUBARU FOTESTER
Polubił: 0
Polubione posty: 0

ZABLOKOWANA SKRZYNIA BIEGÓW

Post 14 maja 2015, o 08:19

Mam problem ze skrzynią biegów manualną 5-biegów w Foersterze 2, 0/125KM po przygazowaniu silnika na postoju, nagle szarpnęło samochodem i silnik zgasł. Po ponownym uruchomieniu sinika okazało się, że, na luzie, ale z wciśniętym sprzęgłem silnik pracuje normalnie, problemy zaczynają się, gdy poszczam sprzęgło ( nadal na luzie) auto jakby chciało ruszyć, właściwie rusza do przodu, ale po chwili gaśnie jakby brakowało mu mocy lub bieg był za wysoki ( przypominam, że skrzynia biegów wykazuje, że auto jest na luzie) Przy próbie uruchomienia auta na luzie, ale bez wciśniętego sprzęgła auto próbuje ruszyć do, po czym gaśnie. Objaw jest podobny do tego jakbyśmy próbowali uruchomić samochód stojący na biegu bez wciskania sprzęgła. Przy próbie ruszenia z pierwszego biegu ta sama sytuacja auto rusza i za chwilę gaśnie. Przy próbie włączania biegów wszystkie do przodu z oporem wchodziły natomiast wstecznego nie dało się włączyć. Po przepchaniu samochodu do tyłu /z wciśniętym sprzęgłem/ i podjechaniu kilku metrów do przodu /lewarek w pozycji „Luz”/ i ponownym włączeniem pierwszego bieg wszystko wróciło do normy. Przejechałem kontrolnie ponad 20km w różnych konfiguracjach przełożeń oraz prędkości i jak na razie jest wszystko dobrze. Wcześniej samochód nie wykazywał jakichkolwiek problemów z pracą skrzyni biegów czy sprzęgła. Czy ktoś miał już taki przypadek i jak sądzicie, czego może dotyczy problem?

helo
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5 '08

Re: ZABLOKOWANA SKRZYNIA BIEGÓW

Post 15 maja 2015, o 00:21

slawek.ppg
0 gwiazdek
Auto: SUBARU FOTESTER

Post 18 maja 2015, o 17:16

Dzięki za linka, lecz to nie to.
Mam nadzieję że to jakiś dziwny zbieg okoliczności.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 19 maja 2015, o 12:21

Sprawdź zawieszenie silnika i skrzyni (poduchy)

ODPOWIEDZ