Warsztat idealny ?
Warsztat idealny ?
Oczywiście jak sobie pohejtujecie i poprawi się na duszy to pytanie jest proste ,czego oczekiwalibyście a może co powinien mieć warsztat idealny ? Przyjmujemy że samochód zastępczy za free to standard ,odebranie i odstawienie auta od klienta też. więc co jeszcze czy jakie usługi które przyciągną usatysfakcjonują nowy i obecny klientów. 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Warsztat idealny ?
Kruszyn pisze: jakie usługi które przyciągną usatysfakcjonują nowy i obecny klientów
nie wiem jak to się robi ale warsztat idealny "czuje " Twój samochód, nie wymienia bezsensownie części, szuka przyczyny usterki , próbuje naprawić tanio! i skutecznie, dopiero po nabraniu pewności że regeneracja/naprawa nic nie da wkłada nowe, mówiąc krótko idealny warsztat to dobry i uczciwy mechanik który kazde auto naprawia jakby było autem jego żony ( żony którą bardzo kocha :) )
reszta to mile widziane dodatkowe wygody

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Dużą wiedzę i doświadczenie pracowników którym można zaufać.Kruszyn pisze: co powinien mieć warsztat idealny ?
Cała reszta jest (dla mnie rzecz jasna) kompletnie bez znaczenia.

A. No i satysfakcjonujące mnie ceny

Ostatnio zmieniony 22 maja 2015, o 11:57 przez jarmaj, łącznie zmieniany 2 razy.
rozumiem, że badanie rynku robisz
Aplikacja do wysyłki SMS o statusie naprawy - prosta tania rzecz, a miło klientowi, gdy wie co się z autem dzieje i kiedy się spodziewać odbioru - a przy okazji nie naparza ciągle telefonem do mechanika - kiedy auto będzie zrobione i dlaczego tak długo.
"możemy wymienić pół silnika, prawe drzwi i lewy błotnik - jeśli akceptujesz odpowiedz TAK, jeśli nie akceptujesz skontaktuj się z nami telefonicznie pod nr...."
chcesz namiary na firmę, która Wam to ogarnie - daj znaka na PW - nie mam na myśli operatora, tylko integratora, który ma umowę z wszystkimi operatorami komórkowymi w Polsce
Podstawa to taki warsztat, który nie robi wszystkiego sam bez konsultacji z właścicielem auta - tylko ustala zakres naprawy. No i nie naciąga na koszty mówiąc, że drogi Panie, przydałoby się jeszcze zrobić to i to i to...

Aplikacja do wysyłki SMS o statusie naprawy - prosta tania rzecz, a miło klientowi, gdy wie co się z autem dzieje i kiedy się spodziewać odbioru - a przy okazji nie naparza ciągle telefonem do mechanika - kiedy auto będzie zrobione i dlaczego tak długo.
"możemy wymienić pół silnika, prawe drzwi i lewy błotnik - jeśli akceptujesz odpowiedz TAK, jeśli nie akceptujesz skontaktuj się z nami telefonicznie pod nr...."
chcesz namiary na firmę, która Wam to ogarnie - daj znaka na PW - nie mam na myśli operatora, tylko integratora, który ma umowę z wszystkimi operatorami komórkowymi w Polsce
Podstawa to taki warsztat, który nie robi wszystkiego sam bez konsultacji z właścicielem auta - tylko ustala zakres naprawy. No i nie naciąga na koszty mówiąc, że drogi Panie, przydałoby się jeszcze zrobić to i to i to...
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Kruszyn pisze: Przyjmujemy że samochód zastępczy za free to standard ,odebranie i odstawienie auta od klienta też
Hmmm... może i idealne kiedy serwisujesz samochód służbowy, bo wtedy nie Ty za to płacisz. W przeciwnym wypadku te "wygody" są zwyczajnie odzwierciedlone na Twojej fakturze. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z ideałem.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze:Kruszyn pisze: Przyjmujemy że samochód zastępczy za free to standard ,odebranie i odstawienie auta od klienta też
Hmmm... może i idealne kiedy serwisujesz samochód służbowy, bo wtedy nie Ty za to płacisz. W przeciwnym wypadku te "wygody" są zwyczajnie odzwierciedlone na Twojej fakturze. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z ideałem.
+1
Bez przesady płacisz to samo czy bierzesz auto czy nie a cena naprawy nie jest wyższa niż w większości warsztatów.Konto usunięte pisze: Hmmm... może i idealne kiedy serwisujesz samochód służbowy, bo wtedy nie Ty za to płacisz. W przeciwnym wypadku te "wygody" są zwyczajnie odzwierciedlone na Twojej fakturze. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z ideałem.
Naprawianie bez konsultacji z klientem ? Klient nie zapłaci i nic mu nie zrobisz.busik pisze: Podstawa to taki warsztat, który nie robi wszystkiego sam bez konsultacji z właścicielem auta - tylko ustala zakres naprawy
Jednorazowa sztuczka ,więcej klienta nie zobaczysz.busik pisze: No i nie naciąga na koszty mówiąc, że drogi Panie, przydałoby się jeszcze zrobić to i to i to...
Ha ha jak to mówią oczywista oczywistośćjarmaj pisze: Dużą wiedzę i doświadczenie pracowników którym można zaufać.
A. No i satysfakcjonujące mnie ceny![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
W zasadzie serwisuję się w idealnych 
Ale jeżeli już miałbym oczekiwać specjalnego traktowania, to z obserwacji w różnych innych warsztatach:
- część która działa, ale zacznie się kończyć w bliżej nieokreślonej przyszłości, chciałbym wymienić kiedy chcę bez posądzania o druciarstwo
- żeby mechanik rozumiał jak użytkuję auto i nie dawał mi rzeczy, których nie potrzebuję. Np. do sti mi zalał normalny olej, nie kombinował z hamulcami w wrx, bo są dobre etc etc
- chciałbym mieć krzesełko i kawę. Może być parszywa
(nie chcę cały czas siedzieć "na mechaniku", kręcić się jak robak w de)
- gdzieniegdzie wkurzało mnie, że wrx jest autem drugiej kategorii

Ale jeżeli już miałbym oczekiwać specjalnego traktowania, to z obserwacji w różnych innych warsztatach:
- część która działa, ale zacznie się kończyć w bliżej nieokreślonej przyszłości, chciałbym wymienić kiedy chcę bez posądzania o druciarstwo
- żeby mechanik rozumiał jak użytkuję auto i nie dawał mi rzeczy, których nie potrzebuję. Np. do sti mi zalał normalny olej, nie kombinował z hamulcami w wrx, bo są dobre etc etc

- chciałbym mieć krzesełko i kawę. Może być parszywa

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Taki duży i jeszcze nie wie, że nie ma nic za darmoKruszyn pisze:Bez przesady płacisz to samo czy bierzesz auto czy nie a cena naprawy nie jest wyższa niż w większości warsztatów.Konto usunięte pisze: Hmmm... może i idealne kiedy serwisujesz samochód służbowy, bo wtedy nie Ty za to płacisz. W przeciwnym wypadku te "wygody" są zwyczajnie odzwierciedlone na Twojej fakturze. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z ideałem.

Co innego gdy oddajesz do blacharza z ubezpieczenia OC sprawcy i blacharz bierze na siebie odzyskanie kasy za wynajem Tobie samochodu. Wtedy zdecydowanie powinien mieć takie auto, które może Ci oddać w użytkowanie na czas naprawy. W innych wypadkach - płacisz za to.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
to przecież wszystko zależy jak to jest wkalkulowane. Bo jeżeli podnosi rachunek o parę złotych to nie ma co przesadzać przecieżKonto usunięte pisze: W innych wypadkach - płacisz za to.

Kruszyn pisze: Bez przesady płacisz to samo czy bierzesz auto czy nie a cena naprawy nie jest wyższa niż w większości warsztatów.
A o jakim warsztacie piszesz ? Podasz adres od razu, czy mamy zgadywać ?

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
o taki warsztat chodziło?

byle się tak nie skończyło

A tak serio - to bardzo lubię Autoklinikę w Poznaniu - to w sumie bardziej myjnia, z drobnymi naprawami lakierniczymi itp drobne usługi - ale zawsze siedząc w poczekalni podejdzie ktoś, zapyta się czy podać kawę - i przyniesie naprawdę dobrą kawę z ekspresu - gazety do poczytania, tv do pooglądania. Znacznie dłuższy okres oczekiwania się w takiej atmosferze znosi, niż na stojaka - jak Remek napisał

byle się tak nie skończyło

A tak serio - to bardzo lubię Autoklinikę w Poznaniu - to w sumie bardziej myjnia, z drobnymi naprawami lakierniczymi itp drobne usługi - ale zawsze siedząc w poczekalni podejdzie ktoś, zapyta się czy podać kawę - i przyniesie naprawdę dobrą kawę z ekspresu - gazety do poczytania, tv do pooglądania. Znacznie dłuższy okres oczekiwania się w takiej atmosferze znosi, niż na stojaka - jak Remek napisał

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan! pisze: Ale jeżeli już miałbym oczekiwać specjalnego traktowania, to z obserwacji w różnych innych warsztatach:
- chciałbym mieć krzesełko i kawę. Może być parszywa(nie chcę cały czas siedzieć "na mechaniku", kręcić się jak robak w de)
Ja bym jeszcze dodał
- żebym się nie bał zostawić auta i za miesiąc się nie okazało, że zginęła moja ulubiona płyta CD z muzyką, albo pendrive ze schowka (pomijam grubsze sprawy)
- żeby warsztat czuł się współodpowiedzialny za to co robi i w przypadku fuck-up'u próbował rozsądnie rozwiązać problem, biorąc większość kosztów na siebie - adekwatnie do winy
- żeby zamiast modnej ostatnio naprawy modularnej (wymieniamy cały moduł za zylion złotych), próbował staroświecko znaleźć winny element i go naprawić
Alan, Alan, Alan! pisze: to przecież wszystko zależy jak to jest wkalkulowane. Bo jeżeli podnosi rachunek o parę złotych to nie ma co przesadzać przecież![]()
Wolałbym, żeby to było płacone oddzielnie - chcesz auto, zapłać nam 100zł za dobę i bierz...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
ja np jeszcze zwracam uwagę na narzędzia. Nie mam na myśli pieprzniętego pedantyzmu czy super drogich zabawek, ale narzędzia są święte. :) (i sposób ich użytkowania też wiele mówi)
a dlaczego nie chcesz zapłacić za wynajem auta dla AAAKonto usunięte pisze:Wolałbym, żeby to było płacone oddzielnie - chcesz auto, zapłać nam 100zł za dobę i bierz...

Cinek chyba miał na myśli, że warsztat ma swoje (leasingowane) auta na stanie, a nie wypożyczane pod klienta z Avisu itp.
Wtedy dla nich to mniejszy koszt - tak mniemam
AAA - wystarczy spojrzeć na warsztat - czy mają porządek i wszystko na swoim miejscu (nie mówię o sterylności jak w szpitalu) - ale to już daje pogląd na to jak pracują.
Co do poczekalni - jak ma szybę z wglądem na warsztat, to ideał. Są przecie takie poczekalnie, gdzie idziesz na drugi koniec warsztatu, albo na piętro - i tam już w ogóle Cię trafia cholera, bo nic nie widzisz, nic nie wiesz, nikt nic nie mówi... i częściej i szybciej schodzisz na dół sprawdzać co się dzieje...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
mnie do tego nie mieszaj, ja nie mam takich wymagań.busik pisze: a dlaczego nie chcesz zapłacić za wynajem auta dla AAA poczuj się odpowiedzialny za innych też

Ale prowadząc firmę wiem, że niektóre koszty da się rozsądnie wkalkulować - zwłaszcza gdy klienci zwykle są do nich przyzwyczajeni. My, tu, mamy inaczej. Ale weź tu pana ze skody przekonaj, żeby się serwisował jak "tam" ma auto na czas naprawy. I nawet nie kojarzy faktu, że dopłaci.

ps. podkreślam jeszcze raz "nie mam takich wymagań" oraz "rozsądnie wkalkulować"

- koziolek
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester XT 2.5
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 9 razy
AAA o to to,mam dwie dobre skrzynki narzędziowe zawsze wszystko czyste odłożone na miejsce -czegoś potrzebujesz wiesz gdzie to jest bo zawsze tam jest.(wszystko w ostrym warsztatowym użyciu)
Wczoraj byłem u kumpla w warsztacie na moje pytanie o jakieś narzędzia on rozgląda się po brudnej betonowej podłodze
masakra a wszystkie narzędzia firmy snap on
Wczoraj byłem u kumpla w warsztacie na moje pytanie o jakieś narzędzia on rozgląda się po brudnej betonowej podłodze

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Twierdzenie, że auto zastępcze nie wpływa na wysokość rachunku za naprawę to myslenie życzeniowe. Jeżeli myślimy o 10+ letnim aucie za 3-5 kPLN i używaniu go przez kolejny rok czy 2 to też niesie to za sobą koszty oraz pewne ryzyko.
No chyba, że mowa o warsztacie z którego usług korzystam - zawsze jak była potrzeba znalazło się jakieś Seicento czy inny Citroen. Tylko to było na zasadach koleżeńskich - jakbym się tym zabił to bym chłopaków nie pozwał bo wiedziałem czym jeżdżę. Przekazanie takiego auta klientowi z ulicy to natomiast proszenie się o kłopoty.
No chyba, że mowa o warsztacie z którego usług korzystam - zawsze jak była potrzeba znalazło się jakieś Seicento czy inny Citroen. Tylko to było na zasadach koleżeńskich - jakbym się tym zabił to bym chłopaków nie pozwał bo wiedziałem czym jeżdżę. Przekazanie takiego auta klientowi z ulicy to natomiast proszenie się o kłopoty.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Nie wydaje mi się.Kruszyn pisze:Ha ha jak to mówią oczywista oczywistośćjarmaj pisze: Dużą wiedzę i doświadczenie pracowników którym można zaufać.
A. No i satysfakcjonujące mnie ceny![]()
Obecnie dużo serwisów, głownie ASO ale nie tylko, gdzie idzie w stronę wyglądu a'la płac z chromu i szkła i bajerów w rodzaju pań robiących kawę, dowożenia aut, poczekalni z wodotryskami, itp, itd. A kompetencja na poziomie dna.
Jak się to komuś podoba i go wabi, jego sprawa, niech tam chodzi. Łał faktor zapewniony. Ja sobie za takie rzeczy płacić nie życzę.
No i przypomniał mi się jeszcze jeden czynnik - nie wyobrażam sobie oddać auto tam, gdzie nie pozwalają wejść na warsztat i być przy naprawie. Oczywiście nie zamierzam stać cały czas nad mechanikiem, bo wiem że to denerwuje, ale nie ma takiej opcji żeby mi ktoś zabronił dostępu do mojego samochodu kiedy tylko zechcę.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2015, o 17:10 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
+1jarmaj pisze: ale nie ma takiej opcji żeby mi ktoś zabronił dostępu do mojego samochodu kiedy tylko zechcę.
i to jest piękne :) jeden płaci za chromy inny za wiedzę, trzeci za wszystko na razjarmaj pisze: Obecnie dużo serwisów, głownie ASO ale nie tylko, idzie w stronę wyglądu a'la płac z chromu i szkła i bajerów w rodzaju pań robiących kawę, dowożenia aut, poczekalni z wodotryskami, itp, itd. A kompetencja na poziomie dna.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Konto usunięte pisze: - żeby zamiast modnej ostatnio naprawy modularnej (wymieniamy cały moduł za zylion złotych), próbował staroświecko znaleźć winny element i go naprawić
Czasami nie warto kombinować, bo czas naprawy wydłuża się w nieskończoność, ew. czas poświęcony na to kombinowanie jest wart o wiele więcej niż cały moduł.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Jeszcze jeden drobiazg, jak dla mnie co na etacie w hucie odbijam kartę, to powinna być możliwość umówienia się poza godzinami mojej pracy. Czasem warsztat daleko, dojazd trudny a z roboty nie można się wyrwać.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Pełna zgoda. Dlatego podoba mi się podejście Grzesia. Co można naprawić, to próbuje naprawić.rrosiak pisze:Konto usunięte pisze: - żeby zamiast modnej ostatnio naprawy modularnej (wymieniamy cały moduł za zylion złotych), próbował staroświecko znaleźć winny element i go naprawić
Czasami nie warto kombinować, bo czas naprawy wydłuża się w nieskończoność, ew. czas poświęcony na to kombinowanie jest wart o wiele więcej niż cały moduł.
Mnie jako laikowi można wcisnąć wszystko. Dobry warsztat buduje zaufanie i mówi jak sprawa wygląda naprawdę. Czyli co warto naprawiać, a co trzeba wymienić w całości.
- zgrocca
- 3 gwiazdki
- Auto: forester black, wolny ssak
- Polubił: 25 razy
- Polubione posty: 8 razy
wydaje mi się że to przez proces produkcji minimalizacja kosztów i automatyzacja, najstarszy wóz jaki miałem był z 79 ...absolutnie wszystko było rozbieralne...Konto usunięte pisze:Pełna zgoda. Dlatego podoba mi się podejście Grzesia. Co można naprawić, to próbuje naprawić.rrosiak pisze:Konto usunięte pisze: - żeby zamiast modnej ostatnio naprawy modularnej (wymieniamy cały moduł za zylion złotych), próbował staroświecko znaleźć winny element i go naprawić
Mnie jako laikowi można wcisnąć wszystko. Dobry warsztat buduje zaufanie i mówi jak sprawa wygląda naprawdę. Czyli co warto naprawiać, a co trzeba wymienić w całości.
a su? krótko mam chyba nie jest jeszcze najgorzej
z cyklu cytaty zebrane "mechanik ma dzieci, a dzieci też chcą jeść"
moduły to powinny w teorii być tańsze ... produkowane massowo chyba

Pracy szukam praca mnie szuka