Konflikt kaukaski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Konflikt kaukaski
Allegro, całe 25PLN. Nabyłem (co mi tam jedna książka w tę, czy w tamtą, jak mieszkam z Pożeraczem Książek). Później zdam relację, pod warunkiem że Pożeracz Książek mi jej nie zabierze :)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Czwarty scenariusz wygląda wybitnie niewesoło (choć w kwestii uzbrojenia jest chwilami trochę SF, ale być może tylko trochę, albo już wcale), piątego jeszcze nie zacząłem, ale przy czwartym nie robi wrażenia. Tak, czy inaczej, we wszystkich przypadkach powtarzają się te same przyczyny:ky pisze:Później zdam relację
- cięcia kosztów w wojsku,
- cięcia kosztów w wywiadzie, zaniedbanie agentury powstałe w wyniku przeświadczenia, że rozpoznanie elektroniczne wystarczy,
- brak systemu ochrony antyrakietowej.
Ciekawe jest stwierdzenie autora, że administracja Clintona szczyciła się tym, że wywiad monitoruje stan dżungli amazońskiej.
McCain na prezydenta?
A potem wparuje Specnaz... :)Gazeta.pl pisze: - Prezydent wystosował zaproszenie do 55 głów tych państw, które w jakiś sposób historycznie lub gospodarczo są powiązane z Polską - mówił dzisiaj Michał Kamiński. Minister z Kancelarii Prezydenta dodał, że Lech Kaczyński chce, by obchody 90. rocznicy odzyskania niepodległości były radosne i stąd pomysł wielkiego balu.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Jaki ten świat jest płytki
Już wszyscy zapomnieli co się działo w Tybecie , zapomnieli o Gruzji
.
Gdzieś tam cichutko się mówi ,że rosja nie będzie płacić odszkodowań Gruzji .Tusk w chinach zachwycony
Za to się mówi w głównym dzienniku na jedynce jaki to mamy nowy wspaniały serial o Londyńczykach
.
Żenada po prostu
A ,teraz jest na topie krach
Czasami myślę ,że bez telewizora był bym szczęśliwszy

Już wszyscy zapomnieli co się działo w Tybecie , zapomnieli o Gruzji

Gdzieś tam cichutko się mówi ,że rosja nie będzie płacić odszkodowań Gruzji .Tusk w chinach zachwycony

Za to się mówi w głównym dzienniku na jedynce jaki to mamy nowy wspaniały serial o Londyńczykach

Żenada po prostu

A ,teraz jest na topie krach

Czasami myślę ,że bez telewizora był bym szczęśliwszy

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35 pisze: Czasami myślę ,że bez telewizora był bym szczęśliwszy
Na bank, ja od dłuuugiego czasu nie oglądam TV, nie słucham wiadomości w radio, nie czytam onetu....
Wadą, a może zaletą tego rozwiązania jest to, że jak nie wiem tak jak dziś co począć w dobie kryzysu, to dzwonię do mądrych głow (sorry GAL

Wczoraj na TVPInfo byla rozmowa o Gruzji...Piter 35 pisze:zapomnieli o Gruzji![]()
g.
geopolityka rządzi się swoimi prawami, jakby Chiny rzuciły na rynek amerykanskie papiery dłużne i rezerwy w dolarach to obecny kryzys wydałby sie w USA małym pierdnięciem.Piter 35 pisze: Już wszyscy zapomnieli co się działo w Tybecie
Z drugiej strony nigdy nie byłem w stanie zrozumieć dlaczego rządy lamów (zwłaszcza cywilne) tak miałyby być zbawienne dla tybetańczyków.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Ja też sporo rozmawiam o Gruzji. O Ukrainie zresztą też. Z kumplamigruby pisze: Wczoraj na TVPInfo byla rozmowa o Gruzji...

I ilebyśmy się nie nagadali, to oni i tak, konsekwentnie, stojąc nad przepaścią - czynią ten wielki krok naprzód

A jak myślisz, po co Weinberger WTEDY to pisał...?ky pisze: we wszystkich przypadkach powtarzają się te same przyczyny:
(...)McCain na prezydenta?

ky pisze: A potem wparuje Specnaz... :)

Mówiąc brutalnie, polski podatnik nie płaci mu za moralną wyższość, tylko za otwieranie rynku dla polskiego biznesu. Podobnie jak podatnik niemiecki Angeli M., a francuski - Nikiemu S.Piter 35 pisze: Tusk w chinach zachwycony
Ukraina, gdzie akurat siedze.
Uslyszalem pare ciekawych rzeczy.
Przedewszystkim - nie wolno przyladac tej samej miary do Ukrainy czy powiedzmy Rosji, ktora przyklada sie do Polski.
A dlaczego? Miedzy innymi dlatego, ze na Ukrainie 85% WSZYSTKIEGO nalezy do mniej wiecej 50 osob.
Oznacza to, ze calay rzad, parlament jest po prostu sprywatyzowany.
Walki polityczne miedzy Tymoszenkom a Juszczenkom, to walka o $$ a nie idealy. I nic tu sie nie zmieni bardzo dlugo.
W Rosji zdaje sie ze 35% wszystkiego nalezy do malej grupy ludzi. tez co innego.
Ale uwaga, bo ciekawa obserwacja.
Rosjanie wedlug badan DNA nie sa slowianami a mieszaninu urgofinsko-mongolska. Zreszta kilkaset lat mongolskiego knuta zmienilo naszych paraslowianskich azjatow.
Bo co sie liczy w Rosji? A sila sie liczy, prawda? Ruskie chca miec SLNEGO ZAMORDYSTE. A co sie liczy u nas? A bidulek na slupie, Szymonek, Jakis facet na gnoju... Czyli biedny a spawiedliwy, dobry...
I stad to cale Ruskie bizancjum, ktore wali po golym oku. I stad taki modus operandi Liliputinow.
Uslyszalem pare ciekawych rzeczy.
Przedewszystkim - nie wolno przyladac tej samej miary do Ukrainy czy powiedzmy Rosji, ktora przyklada sie do Polski.
A dlaczego? Miedzy innymi dlatego, ze na Ukrainie 85% WSZYSTKIEGO nalezy do mniej wiecej 50 osob.
Oznacza to, ze calay rzad, parlament jest po prostu sprywatyzowany.
Walki polityczne miedzy Tymoszenkom a Juszczenkom, to walka o $$ a nie idealy. I nic tu sie nie zmieni bardzo dlugo.
W Rosji zdaje sie ze 35% wszystkiego nalezy do malej grupy ludzi. tez co innego.
Ale uwaga, bo ciekawa obserwacja.
Rosjanie wedlug badan DNA nie sa slowianami a mieszaninu urgofinsko-mongolska. Zreszta kilkaset lat mongolskiego knuta zmienilo naszych paraslowianskich azjatow.
Bo co sie liczy w Rosji? A sila sie liczy, prawda? Ruskie chca miec SLNEGO ZAMORDYSTE. A co sie liczy u nas? A bidulek na slupie, Szymonek, Jakis facet na gnoju... Czyli biedny a spawiedliwy, dobry...
I stad to cale Ruskie bizancjum, ktore wali po golym oku. I stad taki modus operandi Liliputinow.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Jak komu mądremu, tłumaczyłem różnym ludziom jeszcze podczas tzw. pomarańczowej rewolucji, żeby nie ulegać złudzeniu, że mamy do czynienia z białym pomarańczowym i czarnym niebieskim, bo tak naprawdę, zarówno niebieskie, jak i pomarańczowe - jest na Ukrainie czerwone. Liderzy wszystkich partii (Juszczenko, Tymoszenko, Moroz...) to kumple z tych samych komsomolskich spółdzielni, z tą samą postsowiecko-aparatczykowsko-geszefciarską mentalnością.Arno pisze: nie wolno przyladac tej samej miary do Ukrainy (...) ktora przyklada sie do Polski.
(...) Walki polityczne miedzy Tymoszenkom a Juszczenkom, to walka o $$ a nie idealy. I nic tu sie nie zmieni bardzo dlugo.
Julia dawała tego przykłady już dawno, działając w sektorze gazowym - i dziś tak samo; z kolei Juszczenko pokazał prawdziwą twarz zaraz po rewolucji, "prywatyzując" prawa do jej symboli i przekazując w zarząd synowi, a następnie opieprzając dziennikarza, który śmiał o tym napomknąć...
Ukrainę gubi dziś brak realnej kontr-elity (i w konsekwencji: kontr-wzorców). Śladowo występujące środowiska niezależne wyeliminowano jeszcze w latach 90., u progu nezawisimosti (politycznie, ekonomicznie, a jak się nie dało to fizycznie, przy użyciu rozpędzonej ciężarówki - np. starego Czornowiła), więc dalszą grę uprawiają między sobą realni postkomuniści, wedle swoich wzorców i reguł, w oparciu o oligarchiczne struktury styku polityki i gospodarki.
Nie bedzie z tego żadnego NATO ani tym bardziej żadnej UE, proszę nie mieć złudzeń.
BTW. Pod rozwagę. Taka mogła być Polska po 1989, rządzona WYŁĄCZNIE przez kolesiów z Ordynackiej, ZSyPu i "liberalnego" skrzydła kompartii; owszem, nawet znających języki i umiejących dobrać krawat do koszuli, ale wyzutych z wszelkich wartości wyższych, niż walizka keszu.
Gdyby nie ta banda źle ubranych, zacofanych, rozmemłanych, kłótliwych, zaściankowych opozycjonistów - na których wielu dziś pomstuje, ale do których jednak Kwaśniewski, Czarzasty, Oleksy i spółka przez lata musieli się wdzięczyć i udawać przed narodem, że są inni, niż ich w ZSMP wychowano - prawdopodobnie mielibyśmy dziś tutaj taką Ukrainę. W szarej strefie między Wschodem i Zachodem, także w sensie cywilizacyjnym.
To i lepiej. Grunt żeby do ruskich nie wrócili.WiS pisze: Nie bedzie z tego żadnego NATO ani tym bardziej żadnej UE, proszę nie mieć złudzeń.
Chyba jednak nasza silna opozycja nie była dziełem przypadku. Co jak co ale w przeciwstawianiu się władzy to dawna jesteśmy Mistrzami Świata.WiS pisze: Pod rozwagę. Taka mogła być Polska po 1989,
Rewolucjnonistom zawdzieczamy wwszystko. To swetrowcy gotowi na wiezienie walczyli za nas. Modzelewskie, Walesy, Michniki, Lipskie, KOR, ROPCIO, Gwiazdy... Pamietacie co Holdys spiewal? Idole z dawnych lat... Zmieniamy sie, dojrzewamy, robimy sie lepsi, gorsi... Ale jedno jest pewne, rewolucjonisci nie nadaja sie do sprawowania wladzy.
A dzis, ludzie pchajacy sie do polityki troche przypominaja mi Telewizje. telewizja jest jak telewizor - przyciaga kurz.
A dzis, ludzie pchajacy sie do polityki troche przypominaja mi Telewizje. telewizja jest jak telewizor - przyciaga kurz.
tak w ramach odgrzania wątku, to mam konkretne pytanie tak poza tematem polityczno - strategicznym: czy ktokolwiek z was pracował kiedys z uchodźcami?
ja mam ich na codzień i (moim skromnym zdaniem) jestem przekonana, że niedługo zaleje nas fala uchodźców z Gruzji (o ile juz ich nie ma w osrodkach dla cudzoziemców).
bo jak na razie Czeczenów jest od groma i naprawdę, współpraca z nimi nie jest prosta. Polska to tylko kraj tranzytowy w drodze na Zachód. oni garną do Francji i Niemiec a według Konwencji Genewskiej wszystko muszą załatwiać w pierwszym kraju UE w jakim się znajdą. dlatego w Polsce jest ich od cholery i to nie tylko tych zza wschodniej granicy.
to tak przy okazji konfliktu gruzińskiego.
ja mam ich na codzień i (moim skromnym zdaniem) jestem przekonana, że niedługo zaleje nas fala uchodźców z Gruzji (o ile juz ich nie ma w osrodkach dla cudzoziemców).
bo jak na razie Czeczenów jest od groma i naprawdę, współpraca z nimi nie jest prosta. Polska to tylko kraj tranzytowy w drodze na Zachód. oni garną do Francji i Niemiec a według Konwencji Genewskiej wszystko muszą załatwiać w pierwszym kraju UE w jakim się znajdą. dlatego w Polsce jest ich od cholery i to nie tylko tych zza wschodniej granicy.
to tak przy okazji konfliktu gruzińskiego.
subarynka
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
asia pisze: Polska to tylko kraj tranzytowy w drodze na Zachód.
Bo nikt im nie wytłumaczył, że jak trafią do Polski, to już tu utkną...
Hiszpanie mają duży problem z imigracją z Afryki na tej samej zasadzie - są pierwsi na trasie.
Hiszpanie to sa pastuchy bykow. Co oni nas obchodza.
Konto usunięte pisze: Hiszpanie mają duży problem z imigracją z Afryki na tej samej zasadzie - są pierwsi na trasie.
tak poza tym to musze powiedziec ze z Afryki mamy od cholery uchodzcow, najwiecej z Somalii i Sudanu. nie wiem jak jest w innych krajach ale z tego kontynentu jest ich coraz wiecej w Polsce.
subarynka
No to szykuje nam sie nowy/e konflikt/y...
http://fakty.interia.pl/raport/wybory_2 ... ku,1201909
Kurna, szukać kałachów na targu, czy nie

Dolce far niente 

Fux też to czytałem , jak dla mne to bzdury .
Ale kałach to może się zawsze przydać
Ale kałach to może się zawsze przydać

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Dobry kałach nie jest zly; zwlaszcza, jak sie z niego strzela....Piter 35 pisze: Ale kałach to może się zawsze przydać
A PM WZ. 43 jaka radocha.....

Dolce far niente 

zdaloby sie wziac i porostrzelac co niektorych w p........uFUX pisze: Dobry kałach nie jest zly; zwlaszcza, jak sie z niego strzela....

subarynka
Może ja taki mało bystry ale co miałaś na myśliasia pisze: p........u

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35 pisze:Może ja taki mało bystry ale co miałaś na myśliasia pisze: p........u
Piterow trzydziestu pieciu ???
Pewnie znowu sprzedales komus przystanek autobusowy zamiast GT`ka.
g.
Niektórzy twierdzą, że coś niedobrego stanie się znacznie wcześniejFUX pisze:No to szykuje nam sie nowy/e konflikt/y...![]()

Link: http://pl.youtube.com/watch?v=6lhrK9iliPs
Z tą wojną to może i przesada, ale warto obejrzeć filmik, od 2.10 minuty, on już w lipcu mówił o jesiennym ogólnoświatowym kryzysie

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)