skrzynia 4eat

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Cyculski
0 gwiazdek
Auto: Legacy MY05 2.0R MT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

skrzynia 4eat

Post 1 cze 2015, o 20:21

Witam
Mam pytanko, na które nie znalazłem odpowiedzi w wyszukiwarce - może ktoś znał podobny przypadek.

Od jakiegoś czasu skrzynia automatyczna się buntuje. Wygląda to w ten sposób, że przy zimnym silniku biegi się załączają normalnie z P na D czy na R. W czasie jazdy skrzynia zmienia biegi normalnie. Natomiast jak trochę postoi po rozgrzaniu silnika (powiedzmy pół godziny) to czasem nie wrzuca mi D. R wchodzi normalnie. Przełączam na D i nic. Nieraz załapie po "pompowaniu" hamulca, nieraz po delikatnej przygazówce. Co ciekawe jak silnik jest rozgrzany i nie ma dłuższego postoju, to D wchodzi bez problemu. Występuje (i to nieregularnie) tylko po dłuższym postoju jak silnik jest jeszcze ciepły. Olej zmieniany 15 tys. km temu razem z filtrem zewnętrznym (filtr wewnętrzny nie był zmieniany). Ma ktoś jakieś pomysły?
Z góry dzięki.
Aha.
Auto to Legacy '99 2,5 AT z VTD - w tej chwili 190 tys. przebiegu.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Re: skrzynia 4eat

Post 1 cze 2015, o 20:59

To jest tak typowa usterka, że wydaje mi się oczywista. Chyba każda skrzynia przechodzi to w tym przebiegu. Z tego co się orientuję, to zacina się zaworek i trzeba go wymienić. Nie podpowiem który bo nie wiem. Gorzej może być zimą, bo po przełączeniu na D trzeba będzie czasem czekać minutę albo dłużej.

Cyculski
0 gwiazdek

Post 1 cze 2015, o 21:28

Dzięki - jest to jakaś wskazówka
W takim razie czy znacie warsztat godny polecenia w okolicach Wrocławia lub Jeleniej Góry, który ogarnąłby ten temat?

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 1 cze 2015, o 22:42

Zgłoś problem w Dzierżoniowie. Być może Marek Kluszczyński zna problem?

Cyculski
0 gwiazdek

Post 1 cze 2015, o 23:14

Jeszcze raz dzięki i jutro działam :thumb:

ODPOWIEDZ