Klekot białych mew, czyli jakiego diesla polecacie?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Klekot białych mew, czyli jakiego diesla polecacie?
WiS, reszta też daje radę. W przyjętym budżecie będzie to jedno z młodszych aut. Nawet mi taką sprzed nosa kupili.... 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
W C5 widzę straszne bogactwo wersji klekota, o róznych pojemnościach i mocach. Wszystkie dobre, czy niektóre mniej?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
WiS, jak znam życie to zależy od rocznika... 

WiS pisze: W C5 widzę straszne
Miewasz chorobę morską ?
Nie boisz się, że 50% mechaników odeśle Cię do hydraulika ?
Chociaż z drugiej, wygodne cholery są.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- WiS
- 6 gwiazdek
"Bo nie zna życia, kto nie słuzyl w marynarce..." 
Ale widzę, że to C5 strasznie długasne. A w moim garazu sąsiad z naprzeciwka wystaje Superbem. Do społki zablokowalibysmy wjazd

Ale widzę, że to C5 strasznie długasne. A w moim garazu sąsiad z naprzeciwka wystaje Superbem. Do społki zablokowalibysmy wjazd

- Chloru
- 6 gwiazdek
esilon, tych 2.2 też było parę wersji
Rrosiu ma chyba tę najmocniejszą biturbo. Nie w każdym modelu/roczniku była dostępna

WiS pisze: Ale widzę, że to C5 strasznie długasne.
Xantia krótsza, tańsza, już z gazem.

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=21&t=15273
- WiS
- 6 gwiazdek
Gdyby był trochę młodszy i czteropędny, już bym brał. A tak, stanowi jednak jakby mniejszą konkurencję dla ropniaków 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
C5 biturbo, kupione 2,5 roku temu z przebiegiem 212,5 kkm, aktualnie 255 kkm. W tym czasie cytryna miała kilka kaprysów, ale ani razu nie była potrzebna pomoc w drodze, co najwyżej jechała w trybie serwisowym. Najbardziej upierdliwa usterka przytrafiła się 3 tygodnie temu i z jej powodu auto stoi w warsztacie. Ot zepsuł się czujnik kąta skrętu kierownicy i w wyniku reakcji łańcuchowej przestały działać prawie wszystkie systemy, ale cytryna nadal jechała.
Silnik, wtryski i turbina zdrowe.
Silnik, wtryski i turbina zdrowe.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Co chwila przychodzi mi taki pomysł do głowy, ale zaraz mi przechodzi, bo auto jest niewiele warte, a całkiem przyjemne.WiS pisze:rrosiak, a nie sprzedajesz?
Godna zapłata mogłaby mnie jednak przekonać

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Francuskie moze, wloskie niestety nie.FUX pisze:Prawda. Zwłaszcza dostawcze. Ducato miszcz.Konto usunięte pisze: Włoskie diesle mają bardzo dobrą opinię.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
C5 w założonym budżecie do koloru do wyboru.
Auta francuskie cieszą się niezasłużoną złą sławą dzięki czemu są wdzięcznym obiektem do zakupu na rynku wtórnym wskutek ogromnej utraty wartości.
Kiedyś miałem 406 - wygodny, cichy, nie psuł się.
Auta francuskie cieszą się niezasłużoną złą sławą dzięki czemu są wdzięcznym obiektem do zakupu na rynku wtórnym wskutek ogromnej utraty wartości.
Kiedyś miałem 406 - wygodny, cichy, nie psuł się.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
gregski pisze: Francuskie moze, wloskie niestety nie.
I te i te są polecane, nawet przez polskojęzyczne foldery reklamowe VAG zwane prasą motoryzacyjną.
- WiS
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: polskojęzyczne foldery reklamowe VAG zwane prasą motoryzacyjną.

Przemyślę torrosiak pisze: Godna zapłata mogłaby mnie jednak przekonać

A w międzyczasie - co Szanowna Wycieczka powie o dieslach Forda, zwłaszcza tych 1.8 115 koni i 2.0 - 140 KM? Oraz, uwaga, o ropnych napędach Koreańczykow?
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Ja bym poszedł w benzynę i gaz jak Godlik proponuje. Fakt vutla swoje miejsce zabiera, ale są też male w kolo zapasowe (Ty robisz trasy chyba kolo 200km). Poza tym głównie wozisz chyba pasażerów bez ekwipunku.
Zgazowany legas albo co gorsza foreq.
Jezeli chcesz wydać 40+k to czy to wogle ma sens? Te kila wycieczek na dolny Śląsk nie uzasadnilo mi posiadania trzeciego auta, a przeciez parcha za pare złotych nie rozważamy.
Zgazowany legas albo co gorsza foreq.
Jezeli chcesz wydać 40+k to czy to wogle ma sens? Te kila wycieczek na dolny Śląsk nie uzasadnilo mi posiadania trzeciego auta, a przeciez parcha za pare złotych nie rozważamy.
Uuu
Zanim omówimy wszystko na ropę trzeba sobie powiedzieć prawdę, Diesel tylko pozornie oszczędza pieniądze, dobry diesel drogi w zakupie, kiepski zje wszystko przy pierwszym uszkodzeniu wtryskow
A na dodatek jeździć się tym da bez nerwów wyłącznie z automatem. Kropka
Zanim omówimy wszystko na ropę trzeba sobie powiedzieć prawdę, Diesel tylko pozornie oszczędza pieniądze, dobry diesel drogi w zakupie, kiepski zje wszystko przy pierwszym uszkodzeniu wtryskow
A na dodatek jeździć się tym da bez nerwów wyłącznie z automatem. Kropka
Alan, Alan, Alan! pisze: Zgazowany legas
Mam trzeciego, słuszna opcja.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Dodam tylko, że auto jest delikatnie zawirusowane, co czyni je żwawszym od H6WiS pisze: Przemyślę to

i ma przelotowy DPF

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
WiS pisze: o dieslach Forda, zwłaszcza tych 1.8 115 koni i 2.0 - 140 KM?
Mieliśmy dawno temu Mondeo diesla, ale nie pamiętam jakiego. Poza tym, że palił 11 l/100 km w mieście nic mu chyba nie dolegało. Ale też sprzedaliśmy go z niewielkim przebiegiem, na pewno poniżej 100 kkm.
Tu piszą http://magazynauto.interia.pl/uzywane/o ... 21,nPack,5 że najlepsze silniki w Fordach to te opracowane przez Peugeota

Aha, przypomniałem sobie że bratu rozleciał się onegdaj rozrząd (bodajże) w Mondeo, koszty naprawy były horrendalne.
Alan, Alan, Alan! pisze: Ja bym poszedł w benzynę i gaz
Nie jestem fanem grzebania w silniku, jak fabryka nie przewidziała tam czegoś (np instalacji gazowej) to nie ruszam.
esilon pisze: Diesel tylko pozornie oszczędza pieniądze, dobry diesel drogi w zakupie, kiepski zje wszystko przy pierwszym uszkodzeniu wtryskow

Warto patrzeć na koszty części, akurat wiem bo się interesowałem że Denso kosztują po 2000 zł za sztukę, więc wymiana to konkretny pieniądz. Ale można regenerować http://denso-diesel.pl/ W europejskich autach wtryski są chyba tańsze.
Trzeba dbać, lać dobre paliwo, uszlachetniacze, niestety te silniki są bardziej skomplikowane i podatne na awarie. Dobrze traktowane odwdzięczają się jednak niższymi kosztami eksploatacji niż benzynowe przy dużych przebiegach. Jakoś dostawczaki i inne auta robiące duże przebiegi to diesle, a nikt by się nie bawił w przestoje i wysokie koszty.
- WiS
- 6 gwiazdek
Kiedy wciąż nie wiem, czy mi religia pozwala. Na ropę jakoś jednak łatwiej o dyspensę od wewnętrznego biskupa. Jedyny plus tej opcji, to że wtedy może być Subaru.Alan, Alan, Alan! pisze: Ja bym poszedł w benzynę i gaz
Nie tylko. I nie zawsze marze o tym, by stawać co chwilę i tankować. Z tego punktu widzenia tez diesel z duzym bakiem wydaje się sensowniejszy.Alan, Alan, Alan! pisze: robisz trasy chyba kolo 200km
Zakładając, że i tak jakieś auto kupimy za kasę zwolnioną po sprzedaży dwóch innych, to rozsądnym wydaje się kupienie oszczędniejszego. Nie kupujemy dodatkowego. Na razie mamy w rodzinie cztery (wliczając Krzyśkową corollę), z których żaden nie nadaje się do robienia długich tras...Alan, Alan, Alan! pisze: Jezeli chcesz wydać 40+k to czy to wogle ma sens?
Stąd ten watek - dla oszacowania / minimalizacji ryzyka wtopy.esilon pisze: Diesel tylko pozornie oszczędza pieniądze, dobry diesel drogi w zakupie, kiepski zje wszystko przy pierwszym uszkodzeniu wtryskow
Przesadzasz. Kreska.esilon pisze: jeździć się tym da bez nerwów wyłącznie z automatem. Kropka

Kusisz coraz bardziejrrosiak pisze: auto jest delikatnie zawirusowane, co czyni je żwawszym od H6

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
A drogi WiSie, jakie cechy powinno takie auto na mazut posiadać? Co liczy się dla Ciebie najbardziej? Komfort? Wygląd? Niskie spalanie? Moc?
Tu masz święty spokój
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/sk ... 000&noec=1
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... rigin=PARK
:arrow:http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... rigin=PARK
Tu na cyklon
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/su ... 000&noec=1
Co do diesli to tylko coś co ma przebiegi max 50-60 tys km
Amen

:arrow:http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... rigin=PARK
Tu na cyklon

Co do diesli to tylko coś co ma przebiegi max 50-60 tys km
Amen