I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 183 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 1 cze 2015, o 12:27

|Dziś słyszałem w radiu ,że wytyczne na Dolnym Ślasku to ponad 50 tys mandatów do końca roku :idea: I jak tu się nie wqyrwiać na to państwo :wall:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 1 cze 2015, o 12:29

Czy ktokolwiek jeszcze wierzy w to, że działania policji służą podwyższeniu bezpieczeństwa?

BTW, warto przeczytać i warto wiedzieć czym można się bronić kiedy się nieopatrznie przekroczy tę nieszczęsną stówkę na zabudowanym http://anuluj-mandat.pl/blog/post/jak-s ... 3-miesiace

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 1 cze 2015, o 14:30

Slawskip pisze:
ptk22 pisze: W Jeleniej Górze póki co zabierają prawka przy wyjeździe na Wrocław. Droga 2 pasmowa + pas awaryjny, pas zieleni po środku, przy wyjeździe z miasta na długiej prostej widoczność kilka set metrów do przodu i ograniczenie prędkości do 40km.
ograniczenie jest do 50km/h bo jest przejście dla pieszych, później jest 80 km/h, a na końcu 50 km/h bo się droga dwujezdniowa kończy, więc nie dramatyzował bym. Poza tym, zawsze tam stali i kosili kasę, więc nic się nie zmieniło, poza faktem że są zobligowani do zatrzymania prawka za przekroczenie 50+ km/h
Faktycznie tam jest 50km/h i nie ma też pasa awaryjnego, jest tylko pas zieleni po środku i dwa pasy w jedną i 2 pasy w drugą. Za to przejście dla pieszych jest tak usytuowane, że zaraz za nim są krzaki do ukrycia radiowozu i parking do zatrzymywania aut :wall: Najlepsze, że to jest ciągle teren zabudowany pomimo, że domów w okolicy brak. Mogli by przynajmniej postawić 3 atrapy tak jak w misiu :-p
Jest ryzyko, musi być wybór.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 07:21

Hehe wiedziałem, że właśnie tak będzie. W celu dalszej poprawy naszego bezpieczeństwa "Rząd zamierza znieść margines 10 km/h przy pomiarach dokonywanych przez fotoradary. Mandat będzie groził nawet za najmniejsze przekroczenie prędkości."

Bezpieczeństwo bezpieczeństwem, a kasa musi się zgadzać

http://forsal.pl/artykuly/874927,koniec ... ogowe.html

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 cze 2015, o 08:06

AAA gdzies pisał, że w AU za 1km/h ponad był mandat, więc samo życie.
Równamy do najlepszych.

AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 2 cze 2015, o 10:00

Inaczej nie da sie pewnie domknac zalozen budzetowych.

A potem moze za niebezpieczne zblizanie sie do limitu predkosci? :)
Jacek "AMI" Rudowski

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 2 cze 2015, o 10:02

AMI pisze: moze za niebezpieczne zblizanie sie
ale za uporczywą jazdę na zderzaku z przyjemnością bym lepił mandaty

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 10:02

Jeszcze parę genialnych pomysłów i dźwignia zmiany biegów nie będzie potrzebna, wystarczy wbić 1 i tak jeździć. Wstecznego lepiej nie używać, bo łatwo można przekroczyć dozwolony V-MAX.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 10:05

AMI pisze:A potem moze za niebezpieczne zblizanie sie do limitu predkosci? :)
Mi 2mce temu wlepili mandat, za to że wyjeżdżając ze stacji benzynowej na pasie do rozpędzania się osiągnąłem prędkość 68km/h to nic, że po wjechaniu na właściwy pas od razu zwolniłem do 58.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 10:22

ptk22, bo na pasie do rozpędzania też trzeba umieć się rozpędzać... z umiarem ;-)

Bosz, ale masakra. Jak nic czeka nas teraz ofensywa mandatowa

AMI
5 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 10:37

Albo przeciwnie - wszyscy zaczna jezdzic -10, a wladza bedzie miala znow problem, ze nie ma komu lepic mandatow, bo niedobre spoleczenstwo nie chce sie do budzetu dorzucac.

Zacznie sie masowe napierdalanie w pieszych i rowerzystow (jakkolwiek rowerzysci bywaja wkurwiajacy, to fakt ;)), za "wykroczenia", ktore w kazdym tzw. normalnym kraju sa zupelnie olewane (czy w Irlandii, czy w Hiszpanii w sumie w dowolnym miejscu ulicy moge przejsc na druga strone, chocby i przed maska radiowozu i zaden mandat za to "zagrozenie katastrofa w ruchu ladowym" mnie nie spotka - no, ale nie w Polsce, tutaj mandacik 50 - czy ile tam teraz sobie winszuja - zlotych i pierdolenie o bezpieczenstwie obowiazkowe)
Jacek "AMI" Rudowski

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 2 cze 2015, o 10:40

Ale już we wrześniu im wszystkim za to podziękujemy. I to z takim przytupem, że nie będzie co zbierać. Przynajmniej tyle...

AMI
5 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 10:44

Godlik - nie czarujmy sie, przyjda nastepni i beda to samo o bezpieczenstwie przez dokrecanie sruby na szybkosci pierdolic.
W tym kraju nie ma innej wizji "bezpieczenstwa na drodze".

(no ok - co do predkosci to w sumie taka ogolnoswiatowa fobia :))
Jacek "AMI" Rudowski

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 10:57

To tym następnym też podziękujemy. Kurwa, no w końcu ktoś normalny musi się znaleźć do rządzenia tym krajem...
A jak nie, to pier... tym wszystkim i znajdę sobie jakiś inny kraj.

Sorry, wkurzony jestem na maksa. Ostatnio znowu jełopy ze SM czatowali na frajerów parkujących pod Biedronką...

Do tego właśnie dzwonił ojciec, bo dowiedział się że sąd mu zgarnął prawko na pół roku i dowalił 7 stów. Zagapił się jakiś czas temu i śmignął obok pojazdu, który zatrzymał się na przejściu. Miał pecha, bo nagrała go policyjna Insignia. I zamiast wlepić mandat i 10 punktów, zabrali prawko. No a potem to już poszło dalej...

Ale oczywiście ponieważ prawo jest równe dla wszystkich, to synusiowi komendanta w podobnym przypadku niezawisły sąd przyniósł prawko w zębach...
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/art ... /150519763

AMI
5 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 11:16

Ogolnie to moze nawet nie boli mnie dbalosc o bezpieczenstwo na drodze - o ile, jak w przypadku Polski, nie zaczyna to przybierac absurdalnych ksztaltow, ksztaltow ewidentnej nagonki, w ktorej nie chodzi o edukacje, tylko o dopierdolenie.
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 2 cze 2015, o 11:31

Jak już wszyscy zwolnią do tych -10 / -15 w stosunku do ograniczenia, to zawsze jeszcze można wlepiać mandaty za zbyt wolną jazdę ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 2 cze 2015, o 11:58

Nie tylko Australia, Dania, Norwegia, Szwecja.
Przypominam co wykonali we Francji parę ładnych lat temu.Nagle zaczęto tam jeździć zgodnie z przepisami, bo mandaty są z sufitu.
Obawiam się, że mylicie rządzącą partię z wymaganiami Brukselskimi...
Kazali obniżyć śmiertleność... i już.
A zjawisko które zauważam - nagle nie tylko że się wloką ale też zaczęli wolniej ruszać. Dziś jakaś pipa na światłąch pisala smsy, zmieniło się światło, ona nadal pisze, ja trąbię, za mną trąbi. To ona ruszyła na sobieskiego ale 20 km/h
Na dodatek w Warszawie chcą na Marszałkowskiej zrobić ulicę przyjazną pieszym - więcej przejść, szerokie przystanki, mniej pasów...
Zakorkują skurwysyny całe miasto, wtedy wprowadzą opłaty za wjazd...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 12:06

Wicie co?
Najgorsze jest, że pomstujecie do nieba.
Jadąc za granicę jakoś mało kto utyskuje...
Mentalność Kalego?

Na wsi obserwuję sporadyczne tzw. wtargnięcie.
Normą stało się zatrzymywanie w celu przepuszczenia na pasach. No taki niemiecki, austriacki zwyczaj :giggle:

I jakoś wypadków nie ma.

I jeszcze jedno.

Rumakowania w mieście bombą mniej. Obserwacje z miasta +20 tysięcznego.

Dużo gadania przez telefony, roztargnienie, to się rozszerza.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 12:34

Jadąc za granicę wjeżdżam na autostradę, włączam tempomat na przepisowe 130 i mam wszystko gdzieś. U nas 'poprawa bezpieczeństwa' polega na opublikowaniu jakiegoś gównianego dokumentu z minimalną liczbą 'ujawnionych wykroczeń'. I na to pomstujemy. Przynajmniej ja.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie
Polubione posty: 0

Post 2 cze 2015, o 12:41

W necie już rozkminili jak prawka nie stracić. Wystarczy go nie mieć przy sobie :mrgreen:
Marcin

-_-

AMI
5 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 12:58

Godlik pisze:Jadąc za granicę wjeżdżam na autostradę, włączam tempomat na przepisowe 130 i mam wszystko gdzieś. U nas 'poprawa bezpieczeństwa' polega na opublikowaniu jakiegoś gównianego dokumentu z minimalną liczbą 'ujawnionych wykroczeń'. I na to pomstujemy. Przynajmniej ja.
Otoz to.

Owszem, ani za granica, ani w Polsce nie cisne po miescie - ale jakos za granica mimo wszystko, przynajmiej tam gdzie bywam, nie czuje takiego cisnienia jak po powrocie do Polski, ze za kazdym krzakiem sie na mnie czycha, az popelnie jakis blad.

Owszem, pewnie sa kraje, gdzie jest rownie rygorystycznie, gdzie sie wali mandatami az do bolu.
Ale nie jestem pewien czy te kraje sa naprawde "normalniejsze".
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 13:36

Godlik pisze: Jadąc za granicę wjeżdżam na autostradę, włączam tempomat na przepisowe 130 i mam wszystko gdzieś.

W PL wjeżdżam na autostrade i włączam myslenie oraz tempomat. Czasami.
AMI pisze: ze za kazdym krzakiem sie na mnie czycha, az popelnie jakis blad.
Zdziwiłbyś się, w jakich wichurach z suszarkami we Włoszech stoją czy Austrii.
Kraje chyba trochę bardziej normalne. ;-)

Zmieńmy myślenie.

Czasy, kiedy „robiłem" Poznań, 120km w jedną stronę, w trzy godziny z załatwieniem sprawy i kupnem krążków CD w sklepie muzycznym, juz nie wrócą.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 cze 2015, o 13:45

FUX pisze: AAA gdzies pisał, że w AU za 1km/h ponad był mandat, więc samo życie.
pisałem również, że znany generał (chyba) sprowadził tu jełopa z vicroads - oraz, że wystarczy poczytać co pisałem o Au i będzie stopniowo tutaj wprowadzane. Te 10 wcale mnie nie dziwi, niebawem pewno zobaczycie reklamy żeby było -10 ;-) Nawet branding kampanii jest łudząco podobny, prędkościomierz i ekg ;-)

O, tu mam dobry pomysł. Zbyt szybkie ruszanie na światłach. Wg uznania policjanta. :)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 cze 2015, o 13:59

FUX pisze: Mentalność Kalego?
ale jaka mentalność Kalego. Zagranico martwią się zagraniczniaki. A tu mamy Polskę i skoro już teoretycznie jest nasza i płacimy na to wszystko to chociaż chcielibyśmy móc sobie ponarzekać.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 14:08

Alan, Alan, Alan! pisze: ale jaka mentalność Kalego. Zagranico martwią się zagraniczniaki.
Ale nie narzekamy...

Grzecznie, lub mniej, jeździmy.
No w sumie ze dwa-trzy razy po kilkadziesiąt juro za speeding zapłaciłem. :oops:

ODPOWIEDZ