Klekot białych mew, czyli jakiego diesla polecacie?
Re: Klekot białych mew, czyli jakiego diesla polecacie?
Diesel toyoty jest bardzo wrażliwy na paliwo. Mój stryj ma prawie nową Previę i jedno tankowanie zakończyło się lawetą do warsztatu. Narzeka też na jakieś zaworki które trzeba regulować co 50kkm. To już któraś jego toyota i z tej jest najmniej zadowolony.
Od siebie mogę polecić HDI z francuza Ojciec ma drugiego peugeota partnera i sobie chwali. Pierwszy był 2.0 90KM i sprzedaliśmy z przebiegiem 260tyś jedyna poważna awaria to sprzęgło się rozpadło. Obecny jest to 1.6 HDI po czipie na 100KM, fabrycznie było 75KM. Ma obecnie 280Tyś przebiegu i też się nic nie dzieje.
- koziolek
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester XT 2.5
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 9 razy
Audiki mają szyk i problem z pompą oleju czyli spadek ciśnienia smarowania przez co najpierw dostaje turbina, zaczyna sączyć olej i zanim się zauważysz panewka robi puk puk.WiS pisze:leon,![]()
Piter, no i kusisz tym legacem na cyklon. Ale audiki w tedeiku mają szyk i klasę, za to
Mowa o 2.0TDI szczególnie kod silnika BLB
A wszystko przy przebiegu 150-180 k km.
Fordy mają fajne silniki ale znowu w okolicach 200k km jak w większości wtryskiwacze i dwumasa.
Wis a może Toyota Avensis?
To, że gdy pytasz w serwisie Hondy o ten silnik to odpowiadają, żeby lepiej szukać używanych Accordów w benzynie 2.0FUX pisze: Co Tobie w tym dieslu przeszkadza?
Mamy w rodzinie takiego i nie raz padał pomysł wymiany na nowszego z dyszlem, ale szef serwisu odradzał - ze wzgl na elektronikę sterującą, która lubi nawalić + koła dwumasowe
Wszystko zależy od egzemplarza - jak WiS znajdzie super wersję VAG 2.0 tedeika, to mu nawet vibek nie wybije go z głowy
1.9 TDI ? jak go nie serwisujesz regularnie i lejesz olej od frytek to możliwe w przypadku każdego silnika, nawet i Twojego ulubionego 2.2 HondyFUX pisze: VAG potrzebuje 1,5l oleju.
Na 1kkm
z nudów się czepiasz rozumiemFUX pisze: To widać...
![]()

Bergen

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Jak Diesel w segmencie D to tylko Accord 2,2.
Na drugim miejscu szukałbym Mazdy 6 .. tez 2,2 (broń Boże 2,0)
Na drugim miejscu szukałbym Mazdy 6 .. tez 2,2 (broń Boże 2,0)
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"
- Slawskip
- 3 gwiazdki
- Auto: Subaru Legacy MY07
- Polubił: 12 razy
- Polubione posty: 4 razy
wszystko zależy które Fordy bo w MKIII (2000-2007) były silniki Fordowskie. Mam w rodzinie takiego 2.0 TDCi 115KM z 2004 roku z przebiegiem ponad 350 kkm (oryginalny nie kręcony i pewny). jedyne co trzeba by było przy nim zrobić to uszczelniacze zaworowe (rano przy rozruchu potrafi zadymić), dwumasa ze sprzęgłem była już dwa razy wymieniana (co około 100 kkm), wtryski siedzą fabryczne, turbina również. jeździ na syntetyku 5w30. Najgorszym ich wrogiem według mnie jest ruda i generalnie jakość powłoki lakierniczej.koziolek pisze:WiS pisze:leon,![]()
Fordy mają fajne silniki ale znowu w okolicach 200k km jak w większości wtryskiwacze i dwumasa.
od MKIV (2007+) mają diesle francuskie (2.0 HDI).
busik, ja nie wiem, o jakich rocznikach piszesz. Ja używałem 2004-2008.
wierzę że w każdym aucie mogą być i czarne owce - piszę o tej samej wersji CL7
ja o dyszlu słyszałem gorsze opinie i stąd moje obawy - ale jak to ktoś powiedział o moich poszukiwaniach - znajdź dobry egzemplarz, to mechanik nie będzie potrzebny
ja o dyszlu słyszałem gorsze opinie i stąd moje obawy - ale jak to ktoś powiedział o moich poszukiwaniach - znajdź dobry egzemplarz, to mechanik nie będzie potrzebny

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Warto jeszcze rozważyć Saab-a z silnikiem 1.9TID, dobry fiatowski klekot.
Jeździłem Saab-em 9-3 Aero 1.9 Tiid biturbo, fajne auto ale jakością wykonania bliżej mu do opla niż starego saab-a. Nie wiem jak w zwykłym 1.9Tid ale wiem od kolegi który ma to aero, że blok jest inny niż w fiacie o czym się przekonał jak korba wyszła na spacer. Natomiast miałem punto 2 z silnikiem 1.9 jtd i byłem bardzo zadowolony bo chipie jeździł kapitalnie. Wymiana tylko części eksploatacyjnych i typowe dla fiata małe usterki. Ciężko też przesiąść się z awd na fwd to tak na marginesie, zwłaszcza z forka turbo 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
mi się wydaje, że jak WiS już będzie miał diesla to będzie to coś ze stajni Skody 

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
A mnie się wydaje, że WiS chwilowo, po Chlejadach,
stracił kontakt z rozumem, ale niedługo odzyska i żadnego diesla nie kupi.

Grzegorz pisze: No i 2l wolnyssak na trasy to jest męczarnia a nie frajda.
Prawda. Dlatego mój typ to Legacy IV 2.5 SOHC + LPG. Pali tyle co 2.0, jedzie lepiej, wszędzie dojedzie, na stacji nie zabije portfela. A i przez jeszcze kilka latek nie wstyd w takim się pokazać.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Pisząc o spalaniu 8L LPG w trasie miałem na myśli imprezę 2.0 SOHC i VMAX 90km/h czyli tyle ile jest u nas dozwolone 
Spokojnie można takim autem jeździć w trasę i nie jest to żadna męczarnia a w zimie frajda.
Spalanie na autostradzie przy 130km/h oczywiście wzrośnie o jakieś 3-4 litry.

Spokojnie można takim autem jeździć w trasę i nie jest to żadna męczarnia a w zimie frajda.
Spalanie na autostradzie przy 130km/h oczywiście wzrośnie o jakieś 3-4 litry.
Jest ryzyko, musi być wybór.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubione posty: 2 razy
Komfort jednak też jest istotny. W sumie, to chyba nawet bardziej niż ekonomia. Pieniędzy może za chwilę będę miał więcej, ale zdrowia raczej nie.Bergen pisze: Należy wyjść poza sferę komfortu i zagazować Forka. Wyjdzie najtaniej i najlepiej, mojem skromnem zdaniem.
Tak właśnie uczyniłem, tyle, że nie na tydzień, a na parę godzinptk22 pisze: bym radził tak: odstaw na tydzień swojego cztero-łapa, wynajmij sobie jakiegokolwiek klekota i po tygodniu będzie dla Ciebie jasne,

Akurat trafiła się okazja pojeździć Accordem 2.2 i Mondeo 2.0.
No, fajne dupowozy, ale nuuuuda straszna. Chyba jednak AŻ TAK tej oszczędności łamanej przez komfort nie potrzebuję...
Opcja: coś fajniejszego, acz paliwożernego - plus gaz, zaczyna zwyżkować.
Te Jagi wrzucone przez Esiego fajne, ale musiałbym przestać opowiadać mój ulubiony kawał o Jaguarze

Nie pod moje potrzeby, w dodatku te kosmiczne stylizacje zupełnie do mnie nie przemawiają.FUX pisze: Wysłałem Tobie hybrydę.
Do toyot mam dobry dostęp, i dobre układy w serwisie... z żalem, bo lubię markę, ale raczej nie. To prędzej już benzynowy Avensis lub Lexus IS z gazem.Konto usunięte pisze: Toyotowy diesel 2.2 to nie najlepszy wybór.
Prorok jakiś, cy cuś...Konto usunięte pisze: WiS chwilowo, po Chlejadach,

No, jeszcze nic nie przesądzone, ale po lekturze i próbach mój entuzjazm wobec diesli zdecydowanie zmalał.
Bym brał, gdyby się fajny sedan napatoczył.leon pisze: mój typ to Legacy IV 2.5 SOHC + LPG.
Ojtam, ojtam...ptk22 pisze: tyle ile jest u nas dozwolone

Ostatnio zmieniony 4 cze 2015, o 12:37 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
A SUZUKI Kizashi ?
Silnik 2.4 benzyna. Da sie zagazować. Wygląd naprawdę ciekawy. Komfort i prowadzenie podobno bardzo ok. Jest tez wersja 4x4 ale z automatem bezstopnowym. 6MT tylko FWD.
Sam rozważam takie auto zeby dokupić jako zamiennik Prosiaka, bo nie zawsze jazda nim jest wskazana, a Doblo czasami mi sie tez nie chce tłuc.
Silnik 2.4 benzyna. Da sie zagazować. Wygląd naprawdę ciekawy. Komfort i prowadzenie podobno bardzo ok. Jest tez wersja 4x4 ale z automatem bezstopnowym. 6MT tylko FWD.
Sam rozważam takie auto zeby dokupić jako zamiennik Prosiaka, bo nie zawsze jazda nim jest wskazana, a Doblo czasami mi sie tez nie chce tłuc.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubione posty: 2 razy
Jeździłem Kizashi, fajny jest, ale na razie zbyt nowy - czyli nie w moim zakładanym budżecie.
WiS, idź pan w benzynę, co więcej zwróć uwagę na to czy ma EURO 5 czy 3. Bo potem cię do miasta kretyni nie wpuszczą.
W HONDZIE znajomy bardzo szybko filtry cząstek stałych wymieniał...
A SUZUKI o który pisze lukass wcale nie musi być potwornie drogie, bo może jest mało chę†nych.
wygląda to na oko tak:http://otomoto.pl/osobowe/suzuki/kizashi/
W HONDZIE znajomy bardzo szybko filtry cząstek stałych wymieniał...
A SUZUKI o który pisze lukass wcale nie musi być potwornie drogie, bo może jest mało chę†nych.
wygląda to na oko tak:http://otomoto.pl/osobowe/suzuki/kizashi/
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Chwilowo jest mały wybór aut, ale jak patrzyłem jakiś czas temu to nie było problemu z takimi w cenie około 40 tyś - wystawionej, a wiadomo ze jeszcze cos ugra przy zakupie. To jest dość trudno zbywalne auto. Ma spora utratę wartości. 3 latka kupuje się za 40-50% ceny salonowej. W sumie nie wiem czemu, bo silnik chwalony, wyposażenie topowe, podobno nie awaryjny i na żywo wyglada naprawdę super (dla mnie jedno z łądniejszych aut na rynku). W sumie nie wiem czemu jest tak niepopularne - chyba przez brak diesla, a 2.4 benzyna ludzi odstrasza.WiS pisze:Jeździłem Kizashi, fajny jest, ale na razie zbyt nowy - czyli nie w moim zakładanym budżecie.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Pomyśl może o Opelu Insigni V6 T.WiS pisze:Opcja: coś fajniejszego, acz paliwożernego - plus gaz, zaczyna zwyżkować.
Nie wiem jak przyjmuje gaz, ale pewnie net coś podpowie.
Ma 4x4. Tak , haldexopodobnecoś, ale czy do nie-upalania potrzeba stałego?
Do rozwagi
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Patrz Pan jaki ładny. Niemiec płakał jak sprzedawał
http://otomoto.pl/oferta/subaru-outback ... da80b556bc

http://otomoto.pl/oferta/subaru-outback ... da80b556bc
Tak czy siak wybór prosty, jaguar albo OBK
No chyba ze kura superb;-)

No chyba ze kura superb;-)
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Kurę chyba ciężko zagazować, bo to chyba TSI
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Do poczytania - te 4x4 chyba sie czasem psuje i moze być drogo. Do szybkiego poruszania się w linii prostej może być całkiem rozsądnym wyborem. No i postraszyć cywili możnajarmaj pisze:Pomyśl może o Opelu Insigni V6 T.WiS pisze:Opcja: coś fajniejszego, acz paliwożernego - plus gaz, zaczyna zwyżkować.
Nie wiem jak przyjmuje gaz, ale pewnie net coś podpowie.
Ma 4x4. Tak , haldexopodobnecoś, ale czy do nie-upalania potrzeba stałego?
Do rozwagi

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae