olej syntetyczny
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
olej syntetyczny
Serdecznie pozdrawiam mam pytanie w sprawie jaki olej uzywac do subaru.Od 16 miesiecy jestem posiadaczem Subaru Legacy B4 rsk twin turbo (silnik EJ20T + jedno turbo extra) autko przywedrowalo do mnie z Japoni .Niestety po 14 miesiacach eksploatacji pekl drugi tlok do dzisiaj nie znam przyczyny dlaczego tak sie stalo( slyszalem ze mogla to spowodowac zbyt mala liczba octanowa benzyny jezdze na 95 ???niestety w Irlandi gdzie mieszkam tylko taka jest dostepna) auto jest uzywane tylko do codziennej ekploatacji przebieg 102000 tys.km. Silnik jest po kapitalnym remoncie i po przebiegu 3 tys km.zdecydowalem sie na szybsza zmiane oleju niz zwykle kupilem Mobil 1 0w-40 protect formula pojechalem do serwisu Subaru na wymiane i tu niespodzianka serwis wymienil olej tylko na moje zadanie i uprzedzil mnie o mozliwosci zatarcia silnika twierdzac ze ten olej jest " za cienki "oni zalecaja olej 10w-40 polsyntetyk. Normalnie bym sie tym nie przejmowal zawsze uzywalem oleje Mobil ale po wczesniejszej przygodzie z silnikiem mam pewne obawy.Jesli ktos ma jakies pomysly to bylbym wdzieczny za fachowe porady.Pozdrowienia
Re: olej syntetyczny
Nie wiem, co moglo byc przyczyna pekniecia tloka, ale jezdzenie na 95oktanach bez remapu nie jest zbyt dobrym pomyslem raczej jednak, gdy sie jezdzi samochodem sprowadzonym z Japonii, nie jestem do konca pewien czy wszystkie, ale Twoje Subaru tez moze byc wystrojone na 100oktanow.
Nie jest do konca prawda obecnie, ze tylko 95oktanow jest dostepne - na stacjach Maxola jest dostepne E5, ktore byc moze nie ma dokladnie 99oktanow, jak to zapewnia producent, ale na pewno bedzie mial cos w okolicy przynajmiej tych 98.
Do tego jakis octane booster Lucas, NOS albo Nitrous Formula (NF) i jazda.
Ja na razie sie ratuje jeszcze mieszanka z wieksza iloscia etanolu (ok. 8litrow E85 dodatkowo do E5 sprzedawanej jako Unleaded na stacjach Maxola)
Ale pewnie i tak dobrze byloby odlozyc na remap i nie ryzykowac spalania stukowego itp.
Co do oleju, to paniki pewnie nie ma co robic - natomiast spokojnie mozesz sobie kupic Motula Competition, nawet i 15w50,
ale jest tez dostepny 10w40 (czy tam 5w40 - nie pamietam prawde mowiac) - mocno przyzwoity olej delikatnie rzecz ujmujac i do kupienia bez jakiegos szczegolnego problemu, chocby wysylkowo - bo nie wiem z jakiego miasta nadajesz.
EDIT: 10w40 to chyba jednak Chrono a nie Competition. 5w40 tez jest, z serii Power.
Tak czy inaczej nie wydaje mi sie, by musial byc polsyntetyczny, a klasa lepkosci to troche inna historia.
Jakby co wal chocby i na "priv" - to Cie pokieruje do odpowiednich sklepow.
Pozdrawiam
Jacek
Nie jest do konca prawda obecnie, ze tylko 95oktanow jest dostepne - na stacjach Maxola jest dostepne E5, ktore byc moze nie ma dokladnie 99oktanow, jak to zapewnia producent, ale na pewno bedzie mial cos w okolicy przynajmiej tych 98.
Do tego jakis octane booster Lucas, NOS albo Nitrous Formula (NF) i jazda.
Ja na razie sie ratuje jeszcze mieszanka z wieksza iloscia etanolu (ok. 8litrow E85 dodatkowo do E5 sprzedawanej jako Unleaded na stacjach Maxola)
Ale pewnie i tak dobrze byloby odlozyc na remap i nie ryzykowac spalania stukowego itp.
Co do oleju, to paniki pewnie nie ma co robic - natomiast spokojnie mozesz sobie kupic Motula Competition, nawet i 15w50,
ale jest tez dostepny 10w40 (czy tam 5w40 - nie pamietam prawde mowiac) - mocno przyzwoity olej delikatnie rzecz ujmujac i do kupienia bez jakiegos szczegolnego problemu, chocby wysylkowo - bo nie wiem z jakiego miasta nadajesz.
EDIT: 10w40 to chyba jednak Chrono a nie Competition. 5w40 tez jest, z serii Power.
Tak czy inaczej nie wydaje mi sie, by musial byc polsyntetyczny, a klasa lepkosci to troche inna historia.
Jakby co wal chocby i na "priv" - to Cie pokieruje do odpowiednich sklepow.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek "AMI" Rudowski
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Jak japończyk, to jest ustawiony na 100 oktan. I tak bardzo długo wytrzymał na 95.Magic pisze: autko przywedrowalo do mnie z Japoni .Niestety po 14 miesiacach eksploatacji pekl drugi tlok do dzisiaj nie znam przyczyny dlaczego tak sie stalo( slyszalem ze mogla to spowodowac zbyt mala liczba octanowa benzyny jezdze na 95 ???niestety w Irlandi gdzie mieszkam tylko taka jest dostepna)a
Musisz przestroić go na takie paliwo, inaczej będziesz robił następne remonty bardzo często

Dziekuje za podpowiedzi. Pytanie do Jacka.Widze ze mieszkasz w Dublinie Ja tez. prosze jak moglbys dac mi namiary na stacje Maxol bylbym wdzieczny.Drugia sprawa dotyczy remapu kto moglby to zrobic moze znasz jakis porzadny warsztat ktory sie tym zajmuje. Jeszcze raz dziekuje pozdrawiam.
Jeszcze jedno prosze jesli wiesz o namiary na jakis sklep w Dublinie z wiekszym wyborem olejow
http://www.maxol.ie - znajdziesz liste stacji bez problemu.
Nie ma ich moze nie wiadomo jak duzo, ale maja w miare sensowna siec stacji.
A co do sklepow - zalezy co chcesz kupic, nie ma jednego uniwersalnego sklepu - zwlaszcza, ze w zwyklych sklepach z polki kupisz raczej jedynie popularne, tansze oleje.
Motula mozesz kupic np. u gosci z tuningfactory.ie - mozesz tez kupic z wysylka w streetpeformance.ie.
Mozna poszukac tez olejow Millers - maja calkiem nienajgorsza opinie i tez chyba sa prawdziwie syntetyczne.
Pytac mozna np. w Westward Engineering w Enfield (warto zapamietac to miejsce tak czy inaczej, z roznych wzgledow, m.in. ze wzgledu na hamownie)
W Murray Motor Sport (http://www.murraymotorsport.ie) mozna kupic tez np. Silkolene jak ktos lubi.
Co do remapu - streetperformance.ie urzadza mapping days z Andy Forrestem, stituning.net urzadza mapping days z Bobem Rawle'm.
Inne opcje wlasciwie mozna sobie odpuscic.
Awaryjnie mozesz zrobic sobie mapowanie tez w Westward Eng., ale nie slyna oni z krzesania nie wiadomo jak dzikich rumakow podobno... :)
Pozdrawiam
Jacek
Nie ma ich moze nie wiadomo jak duzo, ale maja w miare sensowna siec stacji.
A co do sklepow - zalezy co chcesz kupic, nie ma jednego uniwersalnego sklepu - zwlaszcza, ze w zwyklych sklepach z polki kupisz raczej jedynie popularne, tansze oleje.
Motula mozesz kupic np. u gosci z tuningfactory.ie - mozesz tez kupic z wysylka w streetpeformance.ie.
Mozna poszukac tez olejow Millers - maja calkiem nienajgorsza opinie i tez chyba sa prawdziwie syntetyczne.
Pytac mozna np. w Westward Engineering w Enfield (warto zapamietac to miejsce tak czy inaczej, z roznych wzgledow, m.in. ze wzgledu na hamownie)
W Murray Motor Sport (http://www.murraymotorsport.ie) mozna kupic tez np. Silkolene jak ktos lubi.
Co do remapu - streetperformance.ie urzadza mapping days z Andy Forrestem, stituning.net urzadza mapping days z Bobem Rawle'm.
Inne opcje wlasciwie mozna sobie odpuscic.
Awaryjnie mozesz zrobic sobie mapowanie tez w Westward Eng., ale nie slyna oni z krzesania nie wiadomo jak dzikich rumakow podobno... :)
Pozdrawiam
Jacek
Jacek "AMI" Rudowski