Dokręcanie opasek zaciskowych
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Dokręcanie opasek zaciskowych
Macie jakiś złoty środek na określenie, jak mocno należy skręcić opaskę zaciskową na przewodzie elastycznym, żeby zapewnić szczelność układu i jednocześnie nie przedobrzyć (nie zniszczyć węża, nie rozwalić opaski)?
Przecież kluczem dynamometrycznym nie będę skręcał, a już milion razy się zdarzyło, że albo za słabo dokręciłem i się obwód rozszczelnił, albo za mocno dokręciłem... i się obwód rozszczelnił. Już mnie to trochę zaczyna irytować.
Przecież kluczem dynamometrycznym nie będę skręcał, a już milion razy się zdarzyło, że albo za słabo dokręciłem i się obwód rozszczelnił, albo za mocno dokręciłem... i się obwód rozszczelnił. Już mnie to trochę zaczyna irytować.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Dokręcanie opasek zaciskowych
Bergen pisze:Macie jakiś złoty środek na określenie
Tak, należy dokręcać z czuciem.

Jak się da podgrzewam przewód tak zeby byla bardziej plastyczna i wtedy troche łatwiej wyczuc ten punkt
Robie tak zawsze z przewodami od instalacji pneumatycznej w warsztacie i w kazdym innym mozliwym miejscu.

Robie tak zawsze z przewodami od instalacji pneumatycznej w warsztacie i w kazdym innym mozliwym miejscu.
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Przede wszystkim należy użyć odpowiedniej opaski.
Dobra opaska:

Zła opaska:

Te dobre opaski nazywają się z zamknięciem przegubowym, te złe ze ślimakowym.
Dobre opaski przegubowe są bardzo precyzyjne i muszą być kupione dokładnie do wymiaru przewodu, szansa na uszkodzenie takiej opaski jest niewielka a precyzja trzymania wielokrotnie większa niż ślimakowych.
Dobra opaska:

Zła opaska:

Dobre opaski przegubowe są bardzo precyzyjne i muszą być kupione dokładnie do wymiaru przewodu, szansa na uszkodzenie takiej opaski jest niewielka a precyzja trzymania wielokrotnie większa niż ślimakowych.
Jest ryzyko, musi być wybór.
Tak, zostawiając na chwilę problem "gdzie jest optymalny moment dokręcenia" (podoba mi się patent z podgrzaniem), to był gigantyczny skok jakościowy jak w końcu odkryłem opaski GBS (te wyżej).
Dlaczego w końcu? Bo obserwuje się coś ciekawego - o tych opaskach się praktycznie nie mówi i są nie do zdobycia "w normalnych sklepach", tj. metalowych, castoramach czy motoryzacyjnych (trzeba dygać do sklepu "z hydrauliko"). Wszędzie tylko ślimaki. Jak się spyta Janusza w motoryzacyjnym to robi duże oczy, że "panie, jak panie opaski do przewodów paliwowych panie, dyć to dobre opaski są te ślimakowe, najlepsze, jakie panie giebees, o czym pan mówisz, kiedyś to się na druta drutowało i też było szczelne".
Dlaczego w końcu? Bo obserwuje się coś ciekawego - o tych opaskach się praktycznie nie mówi i są nie do zdobycia "w normalnych sklepach", tj. metalowych, castoramach czy motoryzacyjnych (trzeba dygać do sklepu "z hydrauliko"). Wszędzie tylko ślimaki. Jak się spyta Janusza w motoryzacyjnym to robi duże oczy, że "panie, jak panie opaski do przewodów paliwowych panie, dyć to dobre opaski są te ślimakowe, najlepsze, jakie panie giebees, o czym pan mówisz, kiedyś to się na druta drutowało i też było szczelne".
Bo te lepsze są droższe, a każdy janusz wie, że po co przepłacać ;)
Marcin
-_-
-_-
orginalne Subarowe i chyba w Nissanie mama takie drutowe z blaszką też dobre nawet bardzo, ale takich nie kupi w sklepie
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Z mojego doswiadczenia zawodowego nie jest kwestia w typie a w marce opaski.ptk22 pisze: Zła opaska:
Niestety w większość sklepów moto i marketach budowlanych jest chińskie tanie gówno które się rozsypie zanim je dokręcisz.
Ale opaski marki "Jubilee" albo "Aba" to zupełnie inna jakość i nie przypominam sobie wadliwej sztuki której nie udało by się solidnie zacisnąć na wężach pracujących do 10 bar.
Szybciej flaki będą wyłazić z węża niż puści opaska (chociaż to nie jest nie wykonalne

- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Ja nie miałem na myśli usterki, że gwint w opasce się ukręci lub opaska pęknie. Chodziło mi, że w pneumatyce do 8 bar o wiele lepiej trzymają opaski przegubowe. Po prostu powietrze nie ucieka a przy ślimakowych bardzo łatwo o drobny mikro wyciek powietrza co przy wielu połączeniach bywa denerwujące.
Ja opaski przegubowe kupuję w sklepie rolniczym, większość rozmiarów mają dostępnych od ręki. Jak chcemy dokupić tego typu opaskę to najlepiej zabrać ze sobą kawałek węża, bo one są bardzo precyzyjne i trzeba dokładnie dobrać je do węża.
Ja opaski przegubowe kupuję w sklepie rolniczym, większość rozmiarów mają dostępnych od ręki. Jak chcemy dokupić tego typu opaskę to najlepiej zabrać ze sobą kawałek węża, bo one są bardzo precyzyjne i trzeba dokładnie dobrać je do węża.
Jest ryzyko, musi być wybór.
Gdybym mial troche czasu zmienilbym instalacje na pcv i wtedy masz spokój na lata
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269