Forkowy wydech czyli pewnie nuda
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Forkowy wydech czyli pewnie nuda
Ja do S-ki mam założony owal Supersprinta i wszystko pasuje, fajnie brzmi a w środku jest przyjemnie. Dodam jeszcze że jest to tłumik od GT-ka i gdyby nie hak nie byłoby problemu. Jedynie środkowe mocowanie, ale to normalka przy przeróbce z Imprezy do Forka. Dedykowany pasuje i nie wnika.
Pozdrówki
Dżanek
Dżanek
Dżanek, a masz koncowke owalna, czy okragla? Wlasnie mi Reefer (sprzedaje na . H&S do Imprezy) napisal, ze H&S tym bardziej nie bedzie pasowal do mojego, bo ma koncowke 2x grubsza od Prodrive'a
A nie wiecie jak jest z Devilem? Zmiesci sie?

A nie wiecie jak jest z Devilem? Zmiesci sie?
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
Olleo pisze: a masz koncowke owalna, czy okragla?
Dżanek pisze: Ja do S-ki mam założony owal Supersprinta
:)
Pozdrówki
Dżanek
Dżanek
No tak
Pozostaje mi szukac jakiegos malo uzywanego SS z owalem, bo na nowego... hmm.. to juz wolalbym Stage 1 w Mapteku w tej cenie.
A jak sie maja El-teci pod wzgledem dzwiekowym do H&S, SS, Prodrive i Devil?

Pozostaje mi szukac jakiegos malo uzywanego SS z owalem, bo na nowego... hmm.. to juz wolalbym Stage 1 w Mapteku w tej cenie.
A jak sie maja El-teci pod wzgledem dzwiekowym do H&S, SS, Prodrive i Devil?
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
Pytanko - te supersprinty z owalem - te koncowki sa na srodku sciany tlumika, czy przy dolnej krawedzi? Czy to cos takiego?
http://roadrunnermotorsport.co.uk/EBAY/ ... ox.jpg.JPG
http://roadrunnermotorsport.co.uk/EBAY/ ... ox.jpg.JPG
przy dolnej krawędzi http://www.supersprint.com/prodotti/960705.jpg
Pozdrówki
Dżanek
Dżanek
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Tasior_Miedziak pisze: Dzieki za namiary. Juz sie dogadalem ze sprzedajacym. Jutro odbieram. W ciemno bez sluchania. Innej mozliwosci nie ma niestety. Nie znam nikogo z Wawy, kto ma na 2.5XT MY06 zalozona sama koncowke H&S zeby posluchac. Jak bedzie za glosny to najwyzej sprzedam. Trudno. No risk no fun![]()
No i juz wszystko wiadomo. Siedze wlasnie w 4T. Zalozyli mi tego H&S na chwile. Tak bez spawania wieszaka i jakichkolwiek przerobek. Przejechalem sie kawalek. Musze przyznac ze dzwiek jest przepiekny. Niesamowite basowe bulgotanie, ze az ciarki po plecach chodza. Tak wlasnie sobie wyobrazalem ze moze brzmiec "moje Subaru".
Niestety dla mnie w srodku jest za glosno

Pojezdzilem tez Dzanka Forkiem S-Turbo. Ma tam koncowke SuperSprinta. Tez bardzo ladnie gada i tez mi jest w srodku za glosno, a Dzanek mowi, ze to jest jeden z najcichszych wydechow. Wychodzi na to, ze nie ma dla mnie nadzei

Tak wiec koncowka H&S jest do wziecia. Kupilem za 900 PLN, dla zachety opuszczam stowke w dol. Godlik, dalej jestes zainteresowany?
Tasior_Miedziak, skad jestes? Bo chetnie tez bym przymierzyl takiego H&Sa i zobaczyl, czy pasuje zarowno geometrycznie, jak i dzwiekowo.
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
Wawa. Jestem obecnie w Mysiadle na Topolowej 11.Olleo pisze:Tasior_Miedziak, skad jestes? Bo chetnie tez bym przymierzyl takiego H&Sa i zobaczyl, czy pasuje zarowno geometrycznie, jak i dzwiekowo.
Tasior_Miedziak, masz jakieś foto tej Twojej końcówki?
czarne jest piękne...
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Niestety dla mnie w srodku jest za glosno Mam poki co tylko jedno Subaru w rodzinie i na dluzszych trasach nie dal bym rady

Tasior_Miedziak, to był sam koncowy tłumik, czy center pipe tez?
Pytam, bo u mnie jest naprawdę cicho. Jak nie uchylę szyb, to ledwo słychać w środku ...
Zrobiłem juz kilka tras "po kilkaset kilometrów" i nawet pytałem pasażerów o "słyszalność" tłumika - wszyscy mówili to co wyżej napisałem....
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Ciekawe. Z Prodrive się fajnie jeździ - nie jest ani trochę uciążliwy. Nikt nie narzeka, że jest głośno. Małżonce musiałem dopiero powiedzieć, że wymieniłem tłumik, bo się nie zorientowała.Tasior_Miedziak pisze: Tez bardzo ladnie gada i tez mi jest w srodku za glosno, a Dzanek mowi, ze to jest jeden z najcichszych wydechow. Wychodzi na to, ze nie ma dla mnie nadzei
Czy z Supersprintem też jest tak, jak z Prodirvem, że im bardziej dodajesz gazu, tym bardziej go słychać?
Tasior_Miedziak, załóż sobie tłumik z wkładanym silencerem. Ja mam taki, nawet żona nie narzeka w dłuższych podróżach. Mogę Cię przewieźć z silencerem i bez. 

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
BioooręęęęęTasior_Miedziak pisze: Godlik, dalej jestes zainteresowany?

Tasior_Miedziak -> PW
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
hogi pisze: Tasior_Miedziak, załóż sobie tłumik z wkładanym silencerem. Ja mam taki, nawet żona nie narzeka w dłuższych podróżach. Mogę Cię przewieźć z silencerem i bez.![]()
Ooooo, cieplo, cieplo. Co to jest ten silencer? Z nazwy wnioskuje, ze powoduje cichsze dzialanie wydechu.
Czy to jest odrebna czesc? Czy trzeba taki tlumik z silencerem juz w komplecie kupic?
Czy mozna sam silencer dokupic do takiego np. H&S?
No i skoro jest on "wkladany" to jak to sie wklada do tlumika?
Tylko sie nie smiejcie sie z tych moich pytan. Bo jak mozecie poznac po postach jestem uznanym fachowcem w tej branzy he he he
- So What!
- 6 gwiazdek
Tasior_Miedziak, coś takiego powinno Ci pomóc w zorientowaniu się, jak wygląda silencer: http://www.allegro.pl/item418495159_tlu ... ladka.html
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
piotruś pisze: Tasior_Miedziak, to był sam koncowy tłumik, czy center pipe tez?
Pytam, bo u mnie jest naprawdę cicho. Jak nie uchylę szyb, to ledwo słychać w środku ...
Zrobiłem juz kilka tras "po kilkaset kilometrów" i nawet pytałem pasażerów o "słyszalność" tłumika - wszyscy mówili to co wyżej napisałem....
To byl sam koncowy tlumik. Bez center-pipe.
Nie wiem kurde jak to jest mozliwe, ze masz cicho. Moze jest tak, ze mamy rozne definicje tego co znaczy cicho, a co nie. Ja mam taka wredna przypadlosc, ze mnie wszystko przeszkadza. Fido potwierdzi

Ostatnio zmieniony 26 sie 2008, o 15:40 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
Hmmm, ten silencer wyglada dosyc smiesznie. Jak zwykly lejek kuchennySo What! pisze: Tasior_Miedziak, coś takiego powinno Ci pomóc w zorientowaniu się, jak wygląda silencer: http://www.allegro.pl/item418495159_tlu ... ladka.html

Dzanek mowil mi, ze jest jeszcze dla mnie ostatnia szansa. Seryjny wydech od STI. Nie od zwyklego WRX'a tylko od STI. Nie tak cichy jak seria w 2.5XT i nie tak natarczywy jak np. H&S czy SuperSprint. Moze znajde kogos z STI i seryjnym wydechem zeby posluchac.
- So What!
- 6 gwiazdek
Też tak słyszałem. Podobno różnica jest minimalna - słychać ją dopiero, jak tłumik się rozgrzeje. Wszyscy, z którymi rozmawiałem, odradzali mi z powyższych względów kupno tłumika od STi. Mimo wszystko uważam, że warto spróbować i posłuchać, czy i jaka będzie różnica. Pamiętaj, że tłumik musisz odsłuchać na Forku. STi jest sedanem - będzie ciszej, niż w kombi.Tasior_Miedziak pisze: Dzanek mowil mi, ze jest jeszcze dla mnie ostatnia szansa. Seryjny wydech od STI. Nie od zwyklego WRX'a tylko od STI. Nie tak cichy jak seria w 2.5XT i nie tak natarczywy jak np. H&S czy SuperSprint. Moze znajde kogos z STI i seryjnym wydechem zeby posluchac.
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
Jest dokladnie tak jak piszesz. Buda w Forku dziala pewnie troche jak rezonator i pewnie kazdy wydech bedzie ciut glosniejszy niz na Imprezie. Co do rozgrzewania sie tlumika to H&S ma tak samo. Zimny byl cichy, jak sie rozgrzal to pokazal co potrafiSo What! pisze: Też tak słyszałem. Podobno różnica jest minimalna - słychać ją dopiero, jak tłumik się rozgrzeje. Wszyscy, z którymi rozmawiałem, odradzali mi z powyższych względów kupno tłumika od STi. Mimo wszystko uważam, że warto spróbować i posłuchać, czy i jaka będzie różnica. Pamiętaj, że tłumik musisz odsłuchać na Forku. STi jest sedanem - będzie ciszej, niż w kombi.

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Nie wiem kurde jak to jest mozliwe, ze masz cicho. Moze jest tak, ze mamy rozne definicje tego co znaczy cicho, a co nie. Ja mam taka wredna przypadlosc, ze mnie wszystko przeszkadza.
Tasior_Miedziak, ja tez tak mam, z tymi niepożądanymi dźwiękami

Powodzenia w poszukiwaniu odpowiedniego tłumika

- So What!
- 6 gwiazdek
No ale opony, to mógłbyś zmienićpiotruś pisze: I Geolandery

PS PW Ci wysłałem

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
So What! pisze: PS PW Ci wysłałem![]()
Hmm. nie znalazlem zadnego PW

Znalazlem fajny link z porownaniem wydechow i miedzy innymi ich glosnosci. Tylko porownuja tam seryjny wydech od zwyklego WRX'a. Szkoda ze nie ma od STI.
http://www.turbomagazine.com/tech/0212t ... index.html