Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Post 25 sie 2008, o 17:32

piotruś, dzięki :-)

Dżanek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: czarne, złe i jadowite
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 25 sie 2008, o 21:29

Ja do S-ki mam założony owal Supersprinta i wszystko pasuje, fajnie brzmi a w środku jest przyjemnie. Dodam jeszcze że jest to tłumik od GT-ka i gdyby nie hak nie byłoby problemu. Jedynie środkowe mocowanie, ale to normalka przy przeróbce z Imprezy do Forka. Dedykowany pasuje i nie wnika.
Pozdrówki

Dżanek

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.5XT

Post 25 sie 2008, o 21:54

Dżanek, a masz koncowke owalna, czy okragla? Wlasnie mi Reefer (sprzedaje na . H&S do Imprezy) napisal, ze H&S tym bardziej nie bedzie pasowal do mojego, bo ma koncowke 2x grubsza od Prodrive'a :evil:

A nie wiecie jak jest z Devilem? Zmiesci sie?
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

Dżanek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 25 sie 2008, o 22:14

Olleo pisze: a masz koncowke owalna, czy okragla?
Dżanek pisze: Ja do S-ki mam założony owal Supersprinta

:)
Pozdrówki

Dżanek

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 25 sie 2008, o 22:41

No tak :mrgreen:

Pozostaje mi szukac jakiegos malo uzywanego SS z owalem, bo na nowego... hmm.. to juz wolalbym Stage 1 w Mapteku w tej cenie.

A jak sie maja El-teci pod wzgledem dzwiekowym do H&S, SS, Prodrive i Devil?
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 26 sie 2008, o 00:20

A mój pasztet tak wygląda:
Obrazek Obrazek
Wieszaki były przespawane, tłumik jest "uniwersalny". :razz:
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 07:20

Pytanko - te supersprinty z owalem - te koncowki sa na srodku sciany tlumika, czy przy dolnej krawedzi? Czy to cos takiego?
http://roadrunnermotorsport.co.uk/EBAY/ ... ox.jpg.JPG

Dżanek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 26 sie 2008, o 07:23

Pozdrówki

Dżanek

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 26 sie 2008, o 11:22

Tasior_Miedziak pisze: Dzieki za namiary. Juz sie dogadalem ze sprzedajacym. Jutro odbieram. W ciemno bez sluchania. Innej mozliwosci nie ma niestety. Nie znam nikogo z Wawy, kto ma na 2.5XT MY06 zalozona sama koncowke H&S zeby posluchac. Jak bedzie za glosny to najwyzej sprzedam. Trudno. No risk no fun :mrgreen:

No i juz wszystko wiadomo. Siedze wlasnie w 4T. Zalozyli mi tego H&S na chwile. Tak bez spawania wieszaka i jakichkolwiek przerobek. Przejechalem sie kawalek. Musze przyznac ze dzwiek jest przepiekny. Niesamowite basowe bulgotanie, ze az ciarki po plecach chodza. Tak wlasnie sobie wyobrazalem ze moze brzmiec "moje Subaru".

Niestety dla mnie w srodku jest za glosno ;-( Mam poki co tylko jedno Subaru w rodzinie i na dluzszych trasach nie dal bym rady. Szkoda, bo dzwiek jest przepiekny. No ale niestety, bede jezdzil na seryjnym wydechu.

Pojezdzilem tez Dzanka Forkiem S-Turbo. Ma tam koncowke SuperSprinta. Tez bardzo ladnie gada i tez mi jest w srodku za glosno, a Dzanek mowi, ze to jest jeden z najcichszych wydechow. Wychodzi na to, ze nie ma dla mnie nadzei :-/

Tak wiec koncowka H&S jest do wziecia. Kupilem za 900 PLN, dla zachety opuszczam stowke w dol. Godlik, dalej jestes zainteresowany?

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 11:33

Tasior_Miedziak, skad jestes? Bo chetnie tez bym przymierzyl takiego H&Sa i zobaczyl, czy pasuje zarowno geometrycznie, jak i dzwiekowo.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 11:36

Olleo pisze:Tasior_Miedziak, skad jestes? Bo chetnie tez bym przymierzyl takiego H&Sa i zobaczyl, czy pasuje zarowno geometrycznie, jak i dzwiekowo.
Wawa. Jestem obecnie w Mysiadle na Topolowej 11.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 sie 2008, o 11:41

Tasior_Miedziak, masz jakieś foto tej Twojej końcówki?
czarne jest piękne...

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 26 sie 2008, o 12:08

Niestety dla mnie w srodku jest za glosno Mam poki co tylko jedno Subaru w rodzinie i na dluzszych trasach nie dal bym rady
:o :o :o
Tasior_Miedziak, to był sam koncowy tłumik, czy center pipe tez?
Pytam, bo u mnie jest naprawdę cicho. Jak nie uchylę szyb, to ledwo słychać w środku ...
Zrobiłem juz kilka tras "po kilkaset kilometrów" i nawet pytałem pasażerów o "słyszalność" tłumika - wszyscy mówili to co wyżej napisałem....

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2008, o 12:14

Tasior_Miedziak pisze: Tez bardzo ladnie gada i tez mi jest w srodku za glosno, a Dzanek mowi, ze to jest jeden z najcichszych wydechow. Wychodzi na to, ze nie ma dla mnie nadzei
Ciekawe. Z Prodrive się fajnie jeździ - nie jest ani trochę uciążliwy. Nikt nie narzeka, że jest głośno. Małżonce musiałem dopiero powiedzieć, że wymieniłem tłumik, bo się nie zorientowała.

Czy z Supersprintem też jest tak, jak z Prodirvem, że im bardziej dodajesz gazu, tym bardziej go słychać?

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 26 sie 2008, o 12:28

Tasior_Miedziak, załóż sobie tłumik z wkładanym silencerem. Ja mam taki, nawet żona nie narzeka w dłuższych podróżach. Mogę Cię przewieźć z silencerem i bez. :mrgreen:
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 26 sie 2008, o 13:14

Tasior_Miedziak pisze: Godlik, dalej jestes zainteresowany?
Bioooręęęęę :mrgreen:
Tasior_Miedziak -> PW

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 14:48

hogi pisze: Tasior_Miedziak, załóż sobie tłumik z wkładanym silencerem. Ja mam taki, nawet żona nie narzeka w dłuższych podróżach. Mogę Cię przewieźć z silencerem i bez. :mrgreen:

Ooooo, cieplo, cieplo. Co to jest ten silencer? Z nazwy wnioskuje, ze powoduje cichsze dzialanie wydechu.

Czy to jest odrebna czesc? Czy trzeba taki tlumik z silencerem juz w komplecie kupic?

Czy mozna sam silencer dokupic do takiego np. H&S?

No i skoro jest on "wkladany" to jak to sie wklada do tlumika?

Tylko sie nie smiejcie sie z tych moich pytan. Bo jak mozecie poznac po postach jestem uznanym fachowcem w tej branzy he he he

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2008, o 14:53

Tasior_Miedziak, coś takiego powinno Ci pomóc w zorientowaniu się, jak wygląda silencer: http://www.allegro.pl/item418495159_tlu ... ladka.html

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 15:22

piotruś pisze: Tasior_Miedziak, to był sam koncowy tłumik, czy center pipe tez?
Pytam, bo u mnie jest naprawdę cicho. Jak nie uchylę szyb, to ledwo słychać w środku ...
Zrobiłem juz kilka tras "po kilkaset kilometrów" i nawet pytałem pasażerów o "słyszalność" tłumika - wszyscy mówili to co wyżej napisałem....

To byl sam koncowy tlumik. Bez center-pipe.

Nie wiem kurde jak to jest mozliwe, ze masz cicho. Moze jest tak, ze mamy rozne definicje tego co znaczy cicho, a co nie. Ja mam taka wredna przypadlosc, ze mnie wszystko przeszkadza. Fido potwierdzi ;-) Dodam, ze np. seryjne opony (Geolandar), ktore mam zalozone obecnie, sa dla mnie bardzo glosne. Wyja okropnie, a sa osoby ktorym to nie przeszkadza i mowia, ze jest OK. Ja tylko czekam, az zaloze zimowki a te powiesze na hak i beda czekaly, az pojade na SJS zeby je zedrzec :mrgreen: Jak mi sie zdarzy, ze cos mi popiskuje w samochodzie, cos trzeszczy, to bede szukal do upadlego, az znajde. Taki "swierszcz" w samochodzie doprowadza mnie do szału. Nie jestem z nim w stanie jezdzic.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2008, o 15:40 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 1 raz.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 15:26

So What! pisze: Tasior_Miedziak, coś takiego powinno Ci pomóc w zorientowaniu się, jak wygląda silencer: http://www.allegro.pl/item418495159_tlu ... ladka.html
Hmmm, ten silencer wyglada dosyc smiesznie. Jak zwykly lejek kuchenny :lol: No ale skoro dziala, widac tak ma byc.

Dzanek mowil mi, ze jest jeszcze dla mnie ostatnia szansa. Seryjny wydech od STI. Nie od zwyklego WRX'a tylko od STI. Nie tak cichy jak seria w 2.5XT i nie tak natarczywy jak np. H&S czy SuperSprint. Moze znajde kogos z STI i seryjnym wydechem zeby posluchac.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2008, o 15:38

Tasior_Miedziak pisze: Dzanek mowil mi, ze jest jeszcze dla mnie ostatnia szansa. Seryjny wydech od STI. Nie od zwyklego WRX'a tylko od STI. Nie tak cichy jak seria w 2.5XT i nie tak natarczywy jak np. H&S czy SuperSprint. Moze znajde kogos z STI i seryjnym wydechem zeby posluchac.
Też tak słyszałem. Podobno różnica jest minimalna - słychać ją dopiero, jak tłumik się rozgrzeje. Wszyscy, z którymi rozmawiałem, odradzali mi z powyższych względów kupno tłumika od STi. Mimo wszystko uważam, że warto spróbować i posłuchać, czy i jaka będzie różnica. Pamiętaj, że tłumik musisz odsłuchać na Forku. STi jest sedanem - będzie ciszej, niż w kombi.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 16:28

So What! pisze: Też tak słyszałem. Podobno różnica jest minimalna - słychać ją dopiero, jak tłumik się rozgrzeje. Wszyscy, z którymi rozmawiałem, odradzali mi z powyższych względów kupno tłumika od STi. Mimo wszystko uważam, że warto spróbować i posłuchać, czy i jaka będzie różnica. Pamiętaj, że tłumik musisz odsłuchać na Forku. STi jest sedanem - będzie ciszej, niż w kombi.
Jest dokladnie tak jak piszesz. Buda w Forku dziala pewnie troche jak rezonator i pewnie kazdy wydech bedzie ciut glosniejszy niz na Imprezie. Co do rozgrzewania sie tlumika to H&S ma tak samo. Zimny byl cichy, jak sie rozgrzal to pokazal co potrafi :mrgreen:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 26 sie 2008, o 17:28

Nie wiem kurde jak to jest mozliwe, ze masz cicho. Moze jest tak, ze mamy rozne definicje tego co znaczy cicho, a co nie. Ja mam taka wredna przypadlosc, ze mnie wszystko przeszkadza.

Tasior_Miedziak, ja tez tak mam, z tymi niepożądanymi dźwiękami :lol: I Geolandery, i klima w Forku, i roleta, i świsty i gwizdy itd, itp ... Wszystko to kwituję stwierdzeniem: TTTM :mrgreen: I to z "miłosci do samochodu" :-d - chyba mnie pogięło :? .
Powodzenia w poszukiwaniu odpowiedniego tłumika :thumb:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2008, o 17:34

piotruś pisze: I Geolandery
No ale opony, to mógłbyś zmienić :giggle:

PS PW Ci wysłałem :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sie 2008, o 17:58

So What! pisze: PS PW Ci wysłałem :mrgreen:

Hmm. nie znalazlem zadnego PW :o

Znalazlem fajny link z porownaniem wydechow i miedzy innymi ich glosnosci. Tylko porownuja tam seryjny wydech od zwyklego WRX'a. Szkoda ze nie ma od STI.

http://www.turbomagazine.com/tech/0212t ... index.html

ODPOWIEDZ