Zmieniarka CD

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
luki266
1 gwiazdka
Auto: Subaru Outback
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Zmieniarka CD

Post 25 sie 2008, o 07:15

Witam

Mam mały problem z przestrojeniem radia na europę i zastanawiam się nad włożeniem jakiegoś radia w wielkości 1 DIN. Zastanawiam się jednak czy będzie współpracować z oryginalną zmieniarką CD, która jest zamontowana w samochodzie. Czy może któryś z kolegów przerabiał podobny temat?
z góry dziękuję za pomoc

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Zmieniarka CD

Post 26 sie 2008, o 10:25

Z tego co mi wiadomo, każda firma opracowała swój własny, uniwersalny protokół współpracy ze zmieniarką (podobnież najbardziej porypany jest Clarion). Zatem jeśli radio 1 DIN będzie tej samej firmy co 2 DIN, nie powinno mieć problemów z dogadaniem się ze zmieniarką. Tym bardziej, że fakt "czy się da" rozpoznasz po gniazdach - jeśli będą takie same, to "się da" :)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 sie 2008, o 20:07

Jest jeszcze jeden problem; nie podajesz rocznika Twojego OBK, a o ile się nie mylę, to od MY '03, Legacy i OBK miały radio zintegrowane z klimatyzacją, więc wymiana samego radia może być niemożliwa.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

luki266
1 gwiazdka
Auto: Subaru Outback
Polubione posty: 0

Post 27 sie 2008, o 21:33

rok to 2001. Klimatyzację mam manualną, natomiast radio mam z cd i kasetą, a do tego zmieniarkę na 6 cd

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 sie 2008, o 21:56

luki266 pisze: a do tego zmieniarkę na 6 cd
Zmieniarkę niezależną od radia?
Jeżeli tak, to postąp zgodnie ze wskazówką Moda; sprawdź producenta zmieniarki i spróbuj dobrać radio tego samego producenta - powinno działać "jak kabelek pasuje"... ;-)
Jeżeli kabelek jest inny (co się zdarza w radiach/zmieniarkach produkowanych przez "danego wytwórcę" dla "danej firmy samochodowej"), to musisz szukać kumatego elektryka samochodowego, bo zwykle różnica tkwi w ułożeniu styków w kostce, więc "da się zrobić" 8-) .
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 sie 2008, o 22:03

Popytaj w warsztatach car audio. Mają masę przejściówek umożliwiających podłączenie prawie dowolnego radia do prawie dowolnej zmieniarki. Prawie robi wielką różnicę, ale to i tak duuuużo opcji.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 27 sie 2008, o 22:23

Konto usunięte, to nie jest tak hop - siup. Albowiem jeszcze musi się zgadzać protokół transmisji danych w kablu, a wierzaj mi, nie wszędzie używa się I2C...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 sie 2008, o 08:18

Bergen, ja wiem, że to nie jest hop siup. Mam kolegę, który rozpracowywał takie kabelki. Siedział z oscylatorem (nie jestem elektronikiem - mogę się mylić w terminologii ;-)) a potem lutował małą płytkę i nagle zaczynało banglać. Wiele kabelków na rynku wyszło spod jego ręki. Twierdził, że większość zmieniarek daje się zmusić do poprawnej współpracy.

ODPOWIEDZ