zakup Forestera III

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
marcin_77
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

zakup Forestera III

Post 18 lip 2015, o 15:02

Witam

Proszę o opinię użytkowników Subaru Forester III lub pozostałych znawców tematu.
Zamierzam kupić model z 2008 roku o przebiegu 120.000 km. Jest to wersja 2,5 turbo, 230 KM.

Jak to jest w praktyce z awaryjnością tych jednostek napędowych ? Doczytałem, że przy tych silnikach dochodzi do uszkodzeń uszczelki pod głowicą, wypalenia tłoków, czy też zatarcia turbosprężarki.

Wiadomo, zależy jak kto dba i jak eksploatuje swoje auto, ale czy faktycznie domeną tych silników jest awaryjność w/w podzespołów? Czy miał ktoś z Was podobne problemy przy swoim Subaru ?

Ogólnie, gdziekolwiek czytam na forach tematycznych, samochody te są raczej mało awaryjne, lecz zaniepokoił mnie artykuł http://autokult.pl/1874,uzywane-subaru- ... i-problemy , gdzie opisywane są tego typu problemy przy silnikach 2,5 turbo.

pozdrawiam,
Marcin

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Re: zakup Forestera III

Post 18 lip 2015, o 19:19

No i generalnie wszystko to prawda. Jest to b. rzetelna ocena samochodu. Wiem co mam i się cieszę. :thumb:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 lip 2015, o 19:20

Tak, przy 2,5 turbo zdarzają się problemy z uszczelką pod głowicą.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 18 lip 2015, o 23:36

Silnik 2,5 XT fajnie jezdzi, ale nie brał bym tego modelu, ponieważ jak jest ingerencja w fabrykę znaczy że coś jest po prostu słabe. Bierz 2.0 XT co prawda boków nie urywa, ale będziesz spokojniejszy.

marcin_77
0 gwiazdek

Post 19 lip 2015, o 08:01

Rozumiem, że przed zakupem ciężko będzie stwierdzić stan uszczelki pod głowicą bez rozbierania silnika ?
Coraz bardziej przekonuję się do wersji 2.0, choć różnica w osiągach jest znaczna.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 lip 2015, o 08:10

Stan uszczelki nie sprawdza się rozbierając silnik, tylko robiąc diagnostykę ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 19 lip 2015, o 09:49

marcin_77 pisze:Rozumiem, że przed zakupem ciężko będzie stwierdzić stan uszczelki pod głowicą bez rozbierania silnika ?
marcin_77,
na podstawie diagnostyki można sprawdzić, czy obie uszczelki pod głowicami są na dzisiaj szczelne, tzn nie przepuszczają spalin. Jadnak nawet jeśli tak jest dzisiaj, to może się to zmienić choćby jutro.
Dlatego, przy przeiegu 120 tys km można by profilaktycznie wymienić te uszczelki wykorzystując tą okazję również do oceny całego silnika i jakiś ewentualnych poprawek. Dla świętego spokoju. To będzie kilka tysięcy złotych, które powinieneś doliczyć do kosztu zakupu; lub spróbować odliczyć od ceny zakupu jeśli jest pole do negocjacji.
marcin_77 pisze:Coraz bardziej przekonuję się do wersji 2.0, choć różnica w osiągach jest znaczna.
2.0 będzie oszczędniejsze oraz potencjalnie mniej awaryjne. Ale masz racje, dynamika też zupełnie inna.

marcin_77
0 gwiazdek

Post 19 lip 2015, o 19:24

Dziękuję wszystkim za opinie.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 lip 2015, o 19:32

W 2.0 tez może być remont potrzebny
Wolałbym 2,5
Miałem forka 2.0 xt i do 2,5 naprawdę mu daleko

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 lip 2015, o 21:26

esi,
tu chodzi o MY 2008, czyli wchodzi w rachubę albo 2.5 turbo albo 2.0 wolny ssak.

no ewentualnie jeszcze 2.5 wolny ssak zza wielkiej wody lub też diesel z pierwszego, eksperymentalnego wypustu... ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 lip 2015, o 23:12

Лукашэнка pisze: no ewentualnie jeszcze 2.5 wolny ssak zza wielkiej
W EU też były wolnessaki 2.5 przez moment :idea:

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X

Post 20 lip 2015, o 08:30

Ja mam Forka 2,5 benzyna, nie zaskakuje osiągami, do tego automat, ale strasznie przyjemny dupowóz, teraz po 4 miesiącach znowu wróciło wypadanie zapłonu, tym razem na 3 cylindrze, i zaczyna mnie to z lekka wkurwiać, bo teraz mi już chyba zostaje tylko cewkę zmienić bo reszta nowa... :cofee:
"Non homo sed vero mentula magna minax."

ZygfrydSala
0 gwiazdek
Auto: mercedes

Post 20 lip 2015, o 13:39

Znam wielu posiadaczy forestera. Wszyscy zadowoleni i nie zamieniliby na inną markę.

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 17:27

ZygfrydSala (Auto: mercedes) pisze:Znam wielu posiadaczy forestera. Wszyscy zadowoleni i nie zamieniliby na inną markę.
a ty w takim razie kiedy zmienisz Mercedesa na Forestera?

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 20 lip 2015, o 20:24

A w najnowszym motorze...
Forek III :)
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 20 lip 2015, o 20:24

A w najnowszym motorze...
W obecnym dzisiejszym Motorze w dziale uzywane jest FOREK III.
Opinia? W środku staro,przestrzeń ok,boxer diesel do kitu ,benzyna dobra byle nie z 4b automatem,ale jak sie zagazuje to trzeba silnik wyciągać na regulacje szklanek.
Ogólna nota 3/5.Forek III :)
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 20 lip 2015, o 23:19

Powtarzam generacja subaru w pełnym jego zakresie skończyła się do roku 2006, potem powstały auta :
1. Nie odbiegające z wyglądy do innych
2. Z zaawansowaną elektroniką i z tego co się dowiedziałem "awaryjną"
3 Fuzja z Toyotą nie wiem czy na minus, ale to nie Subaru :roll:
4. brak 2.0 XT w normalnej mocy , czyli nie róbmy z subaru forda 1.0 boost .... czyli wyżyłowanej do maximum. To rzadko kiedy przetrwa do 100 tyś przebiegu, nie ta waga. Ale poczekajmy....
5. Ostatnie jeżeli chcesz subaru forka to tylko 2.0 i XT to jednak taki trochę czołg, trzeba tylko pamiętać o zagrzewaniu i studzeniu, boków nie zrywa , ale cos tam jedzie. Zresztą na rodzinne kombi to starczy. Przy tym ma zajebisty popyt na PB :-)

ODPOWIEDZ