Przekladka japonczyka

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
bigsasza
2 gwiazdki
Auto: WRX RA V-limited
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przekladka japonczyka

Post 22 lip 2015, o 10:42

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//520/ ... 173831.pdf
http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/24 ... 722#248722
pierwszy link mówi o warunkach rej. m.in. o lusterkach, wg mnie faktycznie może chodzić o auta, które mają lewe mniejsze (np VAG) no i o autach z poza UE z kierką RHD :-/ Bez przekładki jak pisał Gaceq może być nie łatwo.

bigsasza
2 gwiazdki

Post 27 lip 2015, o 09:44

Mam newsa z Ministerstwa, rozporządzenie będzie ogłoszone w niezmienionej postaci (za około 1- 3 tyg.). Po 2 tygodniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw wchodzi w życie. Czyli do końca sierpnia trzeba jeszcze poczekać :cofee:

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 27 lip 2015, o 13:44

Spoko spoko, na pewno cos wymysla, ze trzeba znow poprawic.
Zeby za dobrze nie bylo.
Jacek "AMI" Rudowski

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 lip 2015, o 11:10

Tiaa, a świstak siedzi :giggle:
Ale jest światełko w tunelu i jedno z rozporządzeń będzie ogłoszone już w piątek :-d
http://www.rcl.gov.pl/wykaz/

więc ciekawe, czy do końca roku się wyrobią ;-)

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 28 lip 2015, o 11:19

28! juz miało być :mrgreen: ;-)

I tak od kilku lat... :-)

Ogólnie jestem za tym, żeby tego nie wprowadzili :-p
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 lip 2015, o 11:28

W sumie... ja też byłbym za :-) noo może z jednym wyjątkiem.. moim :thumb: Mam już rhd od jakiegoś czasu i dość sporo na początku jeździłem ale po kilku miesiącach zaczęła mnie strasznie męczyć jazda z kierą po prawej, nawet po mieście, a nie wspomnę już o bólu głowy od tego głośnego wydechu :razz:

bigsasza
2 gwiazdki

Post 28 lip 2015, o 12:00

http://www.rcl.gov.pl/wykaz/
No to jesteśmy w domu :lol: Jak spoglądam na mojego biednego Subaraka, który większość czasu spędza w garażu, jestem za :thumb: Teraz jeszcze przydałaby się zmiana w rozporządzeniu odnośnie możliwości rejestracji pojazdów bezpośrednio z Japonii i przytargam jakiegoś rzygającego ogniem GTR-a 1200ps ;-) . Ryjeks myślałem, że na tym forum nie znajdę nikogo kto jest przeciwny jdm-owskim zmianom przepisów :-p Brahu zrób przekładkę, na pewno będzie dużo ciszej w środku :lol: ;-)

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 28 lip 2015, o 13:34

bigsasza pisze: myślałem, że na tym forum nie znajdę nikogo kto jest przeciwny jdm-owskim zmianom przepisów
JA też jestem PRZECIW. Główny powód jest taki, że bezmózgie małolaty będą miały świeży dopływ Vieśwogenów Golffóf i A-trójek... :wall: Bezmózgi szczeniak w aucie z kierą po prawej jest sto razy bardziej niebiezpieczny na drodze niż ten sam siedzący w aucie Kontynentalnym :evil:
Life is a Joke !

bigsasza
2 gwiazdki

Post 28 lip 2015, o 14:43

Czy za czy przeciw, to już nie ma znaczenia, bo dwa rozporządzenia będą ogłoszone najpóźniej w piątek, czyli 14-stego sierpnia 2015 roku wchodzą w życie. Polska musiała się dostosować do przepisów unijnych jak reszta krajów UE czy nam się podoba czy też nie :-p . Kto nie ma mózgu to nie potrzebuje rhd Golfa, żeby się rozbić, rozbije się na słabszym sprzęcie lhd. Myślę @lbert, że nie będzie aż tak, źle, bo sprowadzenie (znalezienie, podróż, transport) auta z wysp kosztuje parę tysi, a za taką kasę bezmózgi małolat kupi bez problemu jakiegoś starszego Golfa GTI u nas i nie będzie brał pod uwagę rhd. Ale mniejsza z tym, więcej na ten temat nie dyskutuję, zawsze będą różnice w zdaniach (oczywiście był to żart, z tym że myślałem, że nie znajdę na forum kogoś, kto jest przeciwko jdm-owskiej zmianie przepisów) ;-) Mam nadzieję, że w końcu zarejestruję Subaraka ;-)

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 lip 2015, o 20:40

Co do "za i przeciw", to w takim Wrocławiu widuje dziennie po kilka "anglików", to samo na trasie i jakąś nie słyszę ani nie widzę żeby były już jakieś większe problemy z nimi w ruchu drogowym. Pewnie ich liczba po możliwości rejestracji wzrośnie, czy przełoży się to na większe zagrożenie na drodze i tym samym na ilość wypadków? Wiadomym jest, że będą wypadki z udziałem rhd, to jest nieuniknione. Dla mnie osobiście większym zagrożeniem są ludzie wsiadający za kierownicę po spożyciu oraz bezmózgie małolaty ale w tym przypadku, zaostrzające się prawo drogowe powinno z czasem wyeliminować taki "element".

bigsasza
2 gwiazdki

Post 28 lip 2015, o 22:06

brahu zgadzam się z Tobą w 100% 8-) Podejrzewam, że ceny jdm-ów mogą wkrótce pójść w górę :-|

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lip 2015, o 22:08

Poczekajmy jeszcze ile będzie OC kosztować :-)
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 lip 2015, o 22:15

Ubezpieczyciele muszą uwzględnić tych, którzy będą tutaj rejestrować i wracać tymi autami do UK. A tam kombinacji na stłuczkach sporo i nasi rodacy niestety też często kombinują.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

bigsasza
2 gwiazdki

Post 29 lip 2015, o 08:44

Varta chce przejąć wszystkich użytkowników aut rhd z tego co wyczytałem i jeszcze jakaś inna firma, tam ubezpieczenia będą kosztowały tyle samo co aut lhd. Inquiz wierz mi, że u nas jest również mnóstwo kombinacji na stłuczkach, nie trzeba na wyspy wyjeżdżać i mieć rhd 8-), a czy ubezpieczenie rhd będzie obejmowało zdarzenia za granicą to zależy od ubezpieczalni. Poza tym możesz również bez problemu autem lhd zrobić kombinacje na stłuczkach poza granicami kraju, również w Anglii (położenie kierownicy w tym wypadku nie ma najmniejszego znaczenia).

AMI
5 gwiazdek

Post 29 lip 2015, o 13:40

inquiz pisze:Ubezpieczyciele muszą uwzględnić tych, którzy będą tutaj rejestrować i wracać tymi autami do UK. A tam kombinacji na stłuczkach sporo i nasi rodacy niestety też często kombinują.
Nie beda, a na pewno nie na dlugo.
Jacek "AMI" Rudowski

agrupa
1 gwiazdka
Auto: wymarzone :)

Post 30 lip 2015, o 12:22

Wiem od osoby pracującej w instytucji odpowiedzialnej że rozporządzenia pojawiają się w dziennikui nic już z nimi się nie wydarzy. 14.08 przepisy wchodzą w życie, koniec i kropka. Stacje będą miały wytyczne i będą musiały robić Przeglądy. Są opracowane specjalne procedury jak mają być oceniane Lusterka (pole widzenia), reszta według już znanych kryteriów. Stacje zrzeszone w PISKP będą miały wytyczne przekazane od razu po wejściu przepisów w życie (info od kolegi który tam pracuje) Tak wiec nic już nie będzie wymyślone itp. Ubezpieczenie w PZU w Warszawie mi policzono przy 60% zniżki na 1200-1300zł. Dokładnie nie pamiętam bo zapytałem o wstępną kalkulację przy okazji innych spraw... Bez problemu do załatwienia przy Rhd pod warunkiem polskich blach... fajnie ze w końcu będzie normalnie :-)

AMI
5 gwiazdek

Post 30 lip 2015, o 12:33

Uwierze jak zobacze (tak, wiem, niedowiarek jestem - ale jednak 30 lat zycia w Polsce robi swoje :))
Jacek "AMI" Rudowski

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 lip 2015, o 14:21

agrupa pisze: fajnie ze w końcu będzie normalnie

Będzie po prostu niebezpieczniej :mrgreen:

bigsasza
2 gwiazdki

Post 31 lip 2015, o 22:18

Ryjeks będzie tak jak w Europie. Myślę, że większość słabszych kierowców zainteresowanych zakupem rhd po pierwszej jeździe próbnej zrazi się i odpuści temat rhd, bo trzeba się przyzwyczaić. Dla mnie jedynym problemem było to, że jak chciałem szybciej zredukować na 2, ręka ciągnęła gałkę zmiany biegów w kierunku wstecznego. Myślę, że gdyby faktycznie w znacznym stopniu wpływało to na bezpieczeństwo, UE na pewno zakazałaby rejestracji takich pojazdów w innych krajach już parę lat temu. Na pewno będzie tak, że pierwszy wypadek z udziałem rhd będzie nagłośniony w mediach, mimo, że każdego dnia jest wiele wypadków aut lhd. Mówi się o wyprzedzeniu, że trudniej rhd, a na pewno każdy z Was widział np kretynów wyprzedzających ciąg aut tuż przed zakrętem. Bezpieczeństwo na drodze wg mnie zależy od kierownika. Rozporządzenia zostały dziś ogłoszone w Dzienniku Ustaw, tak więc klamka zapadła :-> Już w sierpniu Subarynka będzie mogła fruwać legalnie. Jutro montuję lampy (polecam poniżej 200zł za nowe cleary DEPO w PetroCar W-w) :-) Jakby ktoś chciał ori reflektory cleary na Anglię w idealnym stanie, to mam na sprzedaż ;-)

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 lip 2015, o 23:55

bigsasza pisze: Dla mnie jedynym problemem było to, że jak chciałem szybciej zredukować na 2, ręka ciągnęła gałkę zmiany biegów w kierunku wstecznego.

Wyprzedzanie, omijanie, skręt 90* w lewo itd.
Dodatkowo jeśli taki manewr jest przed łukiem drogi/zakrętem w prawo to już robi się dramat.
Kąty widzenia dramatycznie się zmniejszają.

Ostatnio widziałem klasyczny przykład; droga główna w zabudowanym, zakręt w prawo 90* po głównej, pacjent przede mną autem RHD chciał skręcić w lewo w uliczkę, bezpośrednio przed tym prawym 90* i stał, stał, stał i stał, bo ch00ja widział.
W końcu zrobił chyba odliczanie 3,2,1 zakrzyknął YOLO i strzałem ze sprzęgła wskoczył w uliczkę. Udało się :-)
bigsasza pisze: Bezpieczeństwo na drodze wg mnie zależy od kierownika.

Tak, zgadzam się.
I auto RHD w ruchu LHD nie ułatwia zadania, bo gdyby tak było to byśmy wszyscy mieli kierę po prawej w ruchu prawostronnym.

Są pewne manewry, które jako proste i bezpieczne w LHD, są trudne technicznie i niebezpieczne w aucie RHD w ruchu prawostronnym.
Tak naprawdę dyskusja jest zbędna, bo z faktami się nie dyskutuje.

Podsumowując: ch00jowo jeździ się autem RHD w ruchu LHD ale wygoda nierobienia przekładki i niższe koszty grają rolę i tyle. Życie ;-)

A czy dobrze czy źle, że tak będzie u nas, nie komentuję, będzie niebezpieczniej po prostu i tyle.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 1 sie 2015, o 00:45

bigsasza pisze: Ryjeks będzie tak jak w Europie.

Zobacz ile w Europie jest bezkolizyjnych autostrad i S-ek a ile w PL. Tam całą podróż przelatujesz właśnie taką Ską i tylko tzw dojazd do posesji jest po drogach dwukierunkowych. A jak jest w PL?
Sam bym chciał sobie kupić i zarejestrować tanio furę do upalania ale nie to będzie problemem. Na takiej naszej 8-mce lhd się kijowo jeździ a jak jeszcze dojdzie spotkać się z rhd próbującym wyprzedzić tira to będzie dramat... mnóstwo czyichś dramatów...
Marcin

-_-

bigsasza
2 gwiazdki

Post 1 sie 2015, o 09:54

TERZO poza Polską w całej Europie można rejestrować rhd, również tam gdzie dogi są nie wiele lepsze a nawet gorsze od naszych. Ryjeks na pewno jest kilka manewrów, które będą bardziej niebezpieczne i z tym też nie dyskutuje, dlatego wszystko w rękach kierowców. Co do przekładek, to wolę poruszać się ori jdm-em, nawet pomijając sprawę kosztów z tym związanych. Chyba czas zakończyć ten temat ;-)

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 sie 2015, o 10:08

Ja tam się wyleczyłem z codziennej jazdy rhd, bo tak jak ryjeks, napisał, jest to choojowa jazda :-/ Za to raz na jakiś czas na tor i oczywiście obowiązkowo w zimie w nasze Alpy, to tak. No i może w niedzielę bo ciepłe bułeczki..

bigsasza
2 gwiazdki

Post 1 sie 2015, o 15:31

Jako drugie auto daje frajdę z jazdy i po to właśnie kupiłem jdm-a, może też dlatego nie przeszkadza mi, że to rhd :giggle: No i pierwsza moja zima w AWD :thumb:

agrupa
1 gwiazdka
Auto: wymarzone :)

Post 1 sie 2015, o 17:44

Ja również mam auto inne na codzień, poruszam się w 90% tylko w dużym mieście więc nie jest to uciążliwe. sti tylko niedziela na lody i co więcej w sezonie letnim, doprowadzam auto do stanu fabrycznego i wolę mieć wszystko jak wyszło z fabryki. Posiadam przekładkę do swojego subaru i jak zmienię zdanie przelożę (raz już zrobiłem) kto by tego nie robił nigdy tak jak fabryka nie będzie...

ODPOWIEDZ