Przekladka japonczyka

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przekladka japonczyka

Post 1 sie 2015, o 18:33

ryjeks pisze: ch00jowo jeździ się autem RHD w ruchu LHD
To ja jakiś dziwny jestem... :whistle: Kupiłem, wsiadłem i jeździłem codziennie - nie narzekam, niektóre skrzyżowania wydają się łatwiejsze do pokonania. Wyprzedzanie dużych aut na prostej to jest praktycznie jedyny problem - trzeba zostawić duży odstęp. No i zamienione kierunki/wycieraczki w JDM'ach - przy przesiadkach do EU było trochę śmiechu.
Pomimo tego wciąż jestem PRZECIW :x
bigsasza pisze: Na pewno będzie tak, że pierwszy wypadek z udziałem rhd będzie nagłośniony w mediach
Takie wypadki miały już miejsce. Szczególnie nasila się to gdy Rodacy przyjeżdżają na święta. Pod moim domem koleś poszedł na czołówkę z grupą motocyklistów - kretyn jadąc na samej dupie ciężarówki postanowił "wychylić się" żeby sprawdzić czy może wyprzedzać, jedna osoba zgineła. Ja nigdy nie wykonałem takiego manewru ale już nie raz jechałem za Takim po...

ONI wiedzieli, że Unia w końcu nakarze rejestrację aut RHD więc wypadało wprowadzić chociaż krótką wzmiankę w kursach na prawko :whistle:

Life is a Joke !

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 sie 2015, o 18:50

TERZO pisze:
bigsasza pisze: Ryjeks będzie tak jak w Europie.

Zobacz ile w Europie jest bezkolizyjnych autostrad i S-ek a ile w PL. Tam całą podróż przelatujesz właśnie taką Ską i tylko tzw dojazd do posesji jest po drogach dwukierunkowych. A jak jest w PL?
To nawet nie o to chodzi.

W Europie zachodniej nikt nie bawi się w masowe ściąganie staroci za 100 funciaków z GB, bo stać ich na normalne auta. Jak już, to ktoś sprowadza i rejestruje auta kolekcjonerskie (jakieś Skyline'y itp), którymi na codzień nikt nie jeździ.
U nas te przyzwolenie na RHD będzie skutkować wysypem staroci z wysp, które za cholerę nie nadają do jazdy po drogach z prawostronnym ruchem. I pal sześć że użytkownik może sobie krzywdę zrobić. To jago sprawa. Ale on może zabić mnie. A to już mniej mi się podoba.

Mam nadzieję, że ubezpieczalnie wysokimi stawkami zahamują ten proceder...

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 1 sie 2015, o 21:36

Mam nadzieję, że ubezpieczalnie wysokimi stawkami zahamują ten proceder...
Popieram i czekam na nowelizacje :x

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 2 sie 2015, o 11:35

jarmaj pisze: ubezpieczalnie wysokimi stawkami zahamują ten proceder...
Niestety raczej nie. Czasy, gdy PZU było państwowe i miało monopol na ubezpieczenie odeszły bezpowrotnie. Mamy wolny rynek a Każda zawarta umowa to dodatkowy zysk - śmierć kilku dodatkowych osób i inne koszty są wliczone do ogółu. Stawki będą znacząco wyższe tylko jeśli dojdzie do CARmagedonu z udziałem RHD - połowa mojej rodziny zarządza w firmach ubezpieczeniowych, więc "jakąśtam" wiedzę mam ;-) Były różne pomysły ale okazywały sie niezgodne albo nieopłacalne...
Life is a Joke !

bigsasza
2 gwiazdki
Auto: WRX RA V-limited

Post 2 sie 2015, o 13:33

Pamiętam, jak ludzie buntowali się kilkanaście lat temu, gdy zniesiono wysokie cła na samochody z Niemiec. Mówili, że Polacy będą jeździli autami złożonymi z czterech lub starymi szrotami i że wszyscy się pozabijają. Teraz podobnie, chyba trochę panika na wyrost. Jarmaj wg mnie, przeciętny Kowalski nie kupi taniego szrota rhd, bo do ceny 100F za angielskiego starocia trzeba doliczyć transport i inne koszta (lampy, licznik, lusterka), cena starocia kosztującego 100F podskoczy do kilku tysięcy, a za tą cenę Kowalski kupi u nas na pewno lepsze lhd (np. paro-letniego francuza lub kilkunastoletnie auto grupy VAG). Na pewno opłaci się sprowadzać droższe auta, za co najmniej kilkanaście tysięcy złotych, bo wtedy jest już jakaś różnica w cenie, która zrekompensuje dodatkowe koszta i kierkę z prawej. Przybędzie na pewno więcej aut średniej i wyższej klasy. Fakt, że od jakiegoś czasu pojawia się więcej aut rhd, ale nie są to szroty, większość z aut które widziałem to Merce i BM-ki. Mam nadzieję, że właściciele tych aut będą unikać niebezpiecznych manewrów i skorzystają z tego, że w naszych przepisach nie ma obowiązku wyprzedzania tira na wąskiej drodze ;-)
W ostatni weekend leciałem 8-mką z Wroc do Kłodzka i powiem Wam, że na tej trasie nawet autem lhd przy większym ruchu bardzo trudno jest wyprzedzić :-/

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 2 sie 2015, o 13:36

bigsasza pisze: Pamiętam, jak ludzie buntowali się kilkanaście lat temu, gdy zniesiono wysokie cła na samochody z Niemiec. Mówili, że Polacy będą jeździli autami złożonymi z czterech lub starymi szrotami i że wszyscy się pozabijają.

I nic a nic z tego się nie sprawdziło ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 2 sie 2015, o 13:43

leon, zamiast sie pozabijać wyemigrowali ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

bigsasza
2 gwiazdki

Post 2 sie 2015, o 13:56

leon pisze: I nic a nic z tego się nie sprawdziło ?
No zniknięcie świetnie hamujących i przyśpieszających a za razem bardzo bezpiecznych Trabantów, Fiatów 125 no i dysponujących olbrzymią strefą zgniotu 126P oraz zastąpienie ich niemieckimi używkami spowodowało, że wszyscy się pozabijali :-p A ci co się zabili, ale tak nie na śmierć to wyemigrowali :lol:

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 2 sie 2015, o 14:11

Trzeba pamietac ze kaszlakiem kazdy wiedzial ze w razie czego trup,a w pasku tedeiku juz kazdy bohater...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 2 sie 2015, o 21:24

Jestem za wprowadzeniu do rejestracji aut z RHD, tak jak w innych krajach wysoko rozwiniętych. I tu jest WIELKI problem, bo w tych krajach nie zobaczycie bemki, czy innego szrota z grupy VAG. Są tam naprawdę wypasione fury jak EVO, STI Type-R, czy GTR starszej generacji...
Te uta nie kosztowały 100 F , i są przeznaczone jako prawdziwe auta kolekcjonerskie!
Do tego dochodzą drogi w krajach wysoko rozwiniętych mówimy tu w moim przypadku o Niemczech,to po prostu POEZJA... U nas grozi to i będzie grozić śmiertelnym zagrożeniem i zdania nie zmienię.
Bo co będzie królowało na drogach gtr za 20 tysięcy funta???? nie a zwykły szmelcwagen i "bóg mnie wybrał" za przysłowiowe 100 funta!!!!
Tego się boję dzisiaj miałem przygodę z taki młodym gniewnym jak dupek nawet nie wiedział jak się wyjeżdża z supermarketu i zamiast się ustawić za mną w kolejce do wyjazdu do debil macha mi rękoma że to jest pas na włączenie się w lawą stronę , ale idiota nie widział znaku że tam nie było podziału "prawo, lewo" i teraz zasłania mi przejazd, a ja jemu. Konkretny DEBIL!!!!!
Dlatego uważam że w Polsce to po prostu NIE WYPALI!!!!! :!:

bigsasza
2 gwiazdki

Post 3 sie 2015, o 08:52

Wypali wypali Darecki, tak jak w innych mniej rozwiniętych krajach Europy wschodniej lub z gorszymi drogami niż nasze (Litwa, Łotwa, Bułgaria, Rumunia, Słowacja i inne). W sumie to już klamka zapadła, bo rozporządzenie ogłoszone w DU, Polska musiała się dostosować do przepisów unijnych. Bezpieczeństwo jak zawsze w rękach kierowców, nikt nie zmusza do wyprzedzania przy braku widoczności. Jadąc za tirem na wąskiej drodze nie muszę go wyprzedzać i jadąc za nim nie będę bardziej tamował ruchu niż on. Oczywiście zawsze znajdzie się kretyn co zaryzykuje czyjeś życie, tak samo jak znajdzie się małolat bądź stary co wsiądzie za koło po dragach czy alkoholu i zabije dzieciaka na pasach :-( To że będzie można rejestrować to już wiadomo, mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle jak myślicie ;-) Spora większość ludu wybierze jednak bądź pozostanie przy lhd, sam uważam, że rhd na co dzień to średni pomysł i chyba bym takiego nie kupił (jednak wg mnie rhd w rękach rozsądnego kierowcy nie stanowi zagrożenia na drodze).
Ostatnio zmieniony 3 sie 2015, o 09:04 przez bigsasza, łącznie zmieniany 1 raz.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 sie 2015, o 09:03

Mówisz o rozsądnych kierowcach rozumiem . Ale pomyśl bezrobocie, egzystencja i brak perspektyw zmusi potencjalnych "młodych gniewnych "na zakup takiego rhd. I wierz mi połowa to nie będą rozsądni Kowalscy... Ja zdania nie zmienie rhd tak, ale tylko w konkretnych egzemplarzach takich jak auta kolekcjonerskie, wtedy wiem że jak ktoś takie auto nabędzie nawet nie przyjdzie mu myśl na głupi manewr...
Bo wie ile go to kosztowało, co znacznie zmniejszy sprowadzanie przysłowiowych anglików i rejestrowaniu ich. Polska już ma dużo pokręconych pomysłów, z których nic dobrego nie wynika.
Twoje auto można uznać za kolekcjonerskie bo nie wychodziły takie na rynek europejski. Tak można podejść do selekcji aut RHD, uważam że to rozsądne podejście.

bigsasza
2 gwiazdki

Post 3 sie 2015, o 09:22

No tak Darecki, ale kto w Ministerstwie, bądź Wydziale komunikacji uznałby ci WRX-a, STI-ka, EVO V-VI bądź GTR-a za auto kolekcjonerskie? Tam zawsze po górkę. Teraz jakby nie było, można będzie legalnie poruszać się wymarzonym ori jdm-em. Mam nadzieję, że się nie mylę i autami rhd będzie się poruszał malutki % naszego społeczeństwa. Tak czy tak Darecki nie mamy na to wpływu, czas pokaże jak będzie naprawdę ;-)

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 sie 2015, o 09:34

U mnie w mieścinie już pare widziałem RHD :mrgreen: zaczynam się naprawdę obawiać :-/
Ford mondeo, BEMWE i to sporo :wall: czyli potwierdza się co napisałem.... czekamy aż coś się naprawdę wydarzy by służby zaczęły działać i poprawiać ustawę.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 3 sie 2015, o 14:11

Bez obaw. W Albanii na rondach ruch jest jednocześnie prawo i lewo skrętny(w zależności gdzie krócej) i wcale tak dużo wypadków nie ma. Do tego jednokierunkowe używane są częściej pod prąd niż zgodnie z oznaczeniem a na czerwonym zatrzymują się tylko turyści. Warunek bezpiecznej jazdy jest tylko jeden: sprawy klakson....
Jest ryzyko, musi być wybór.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 sie 2015, o 18:25

ptk22 pisze:Bez obaw. W Albanii na rondach ruch jest jednocześnie prawo i lewo skrętny(w zależności gdzie krócej) i wcale tak dużo wypadków nie ma. Do tego jednokierunkowe używane są częściej pod prąd niż zgodnie z oznaczeniem a na czerwonym zatrzymują się tylko turyści. Warunek bezpiecznej jazdy jest tylko jeden: sprawy klakson....
Uspokoiłeś mnie i wielu innych kierowców :lol:

bigsasza
2 gwiazdki

Post 4 sie 2015, o 08:13

ptk22 pisze: Bez obaw. W Albanii na rondach ruch jest jednocześnie prawo i lewo skrętny(w zależności gdzie krócej)
Wyborne :lol: :lol: :lol:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 4 sie 2015, o 10:29

Szkoda tylko, że nie ma filmików z jazdy w tym kraju na yt. Przejazd przez Tirane to o wiele większe emocje, niż jazda po oblodzonych krętych górskich drogach :thumb:
U nas w kraju jest pełno komisów samochodowych a tam jest pełno złomowisk z rozwalonymi mercedesami - widocznie nie w każdym klakson był sprawny.
Jest ryzyko, musi być wybór.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 sie 2015, o 14:14

Nie ma proszę:

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 5 sie 2015, o 14:22

darecki1981 pisze:Nie ma proszę:
nie ma proszę
to nie ma i dziękuje :wall:
to albania? darecki1981 do czego ten filmik bo nie łapię

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 sie 2015, o 17:13

vojta pisze:
darecki1981 pisze:Nie ma proszę:
nie ma proszę
to nie ma i dziękuje :wall:
to albania? darecki1981 do czego ten filmik bo nie łapię
gościu co to jest bo nie łapie? co do filmu potrzebujesz translatora?

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 5 sie 2015, o 17:46

raczej do tego co Ty masz na myśli jakiś tłumacz by się przydał ale jak widzę Twe wyjaśnienia odechciewa mi się
peace&love darecki1982

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 sie 2015, o 17:59

vojta pisze:raczej do tego co Ty masz na myśli jakiś tłumacz by się przydał ale jak widzę Twe wyjaśnienia odechciewa mi się
peace&love darecki1982
yhy :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 5 sie 2015, o 18:53

Filmik niczym się nie wyróżnia, do jazdy z drugiej strony trzeba się chwilę dostosować. Spędzałem długi urlop w UK i jeździłem tam naszym samochodem po różnych drogach. Bezproblemowo dawałem sobie radę, a jak był jeszcze pasażer to już w ogóle.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

bigsasza
2 gwiazdki

Post 5 sie 2015, o 22:30

Chłopaki byłem na razie w PZU i Varcie. W PZU zwyżka za anglika 50%, za mojego Subaraka przy max zniżkach wyszło 750zł/rok - tragedii nie ma. W Varcie wbrew temu co gdzieś wyczytałem zwyżka za rhd wynosi 400% :o :o :o wyszło ponad 2tyś/rok. W Ergo Hestii obowiązuje 300 proc. zwyżki. Jak piszą w Wyborczej – tylko Aviva ubezpiecza rhd bez zwyżek. Jak znajdę chwilę sprawdzę to.

ODPOWIEDZ