Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 8 sie 2015, o 11:16

Kulczyk fajnie takie działania opisał.
Dil za 10 mln $ od takiego za 1 mld $ różni się tylko winem do kolacji i ludźmi, z którymi się pije to wino i miejscem, w którym sie to odbywa.
Papierów i roboty tyle samo.

Na dokładkę mogę tylko powiedzieć, że na lokalnym podwórku miejscowi mają gorzej od takich, co przyjadą z tłumaczem mercem z wypożyczalni w Lipsku.
;-)

Jak to ktoś w tym tygodniu powiedział, Polska powiatowa rządzona przez drobnych geszefciarzy, którzy zamienili handel autami na fotele w samorządach.
Piter-nic do Ciebie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 sie 2015, o 15:28

Chloru pisze: Po prostu nie epatujemy świętym oburzeniem i pieprzeniem o uczciwości, lewactwie, hipokryzji i innych pierdołach. Mówimy tylko, że tak jest świat skonstruowany. I gdyby nie Kulczyk to zrobiłby to ktoś inny.
ale, jak ktoś ma taką potrzebę, to może oceniać taki biznes negatywnie? ;-)

bo jak nie można to to jakieś korpolewactwo :mrgreen: (obecny system w unii) a nie żaden kapitalizm.

Idąc dalej. Jeżeli mamy potępiać polityków, a nie biznes, w którym nie ma sentymentów - to jeżeli ten biznes razem z politykami nasmrodzi to nie powinien on być pociągnięty do odp karnej, bo korzystał jedynie z okazji?
To mamy głupią sytuację. Polityków z immunitetami i biznes, którego nie wypada tykać.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 9 sie 2015, o 17:31

Alan, Alan, Alan! pisze: ale, jak ktoś ma taką potrzebę, to może oceniać taki biznes negatywnie? ;-)

Oczywiście. Kto powiedział, że ja albo Fido oceniamy to pozytywnie? Po prostu takie jest życie i na 99,9% każdy z nas zrobilby dokładnie tak samo (gdyby tylko miał możliwości). Ba, niektórzy na mniejszą skalę dymają Państwo a więc i każdego z nas.
Alan, Alan, Alan! pisze: o jeżeli ten biznes razem z politykami nasmrodzi to nie powinien on być pociągnięty do odp karnej, bo korzystał jedynie z okazji?

Jak najbardziej powinien być pociągnięty do odpowiedzialności. Jakoś tak się składa, że o Orlenie i TPSA zrobiło się głośno teraz. Wcześniej towarzystwo broniące dobra tego kraju jakoś nie składało doniesień do prokuratora.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sie 2015, o 17:51

Chloru pisze: Alan, Alan, Alan! napisał(a):
ale, jak ktoś ma taką potrzebę, to może oceniać taki biznes negatywnie?

Oczywiście.

odniosłem inne wrażenie, choć nie u Ciebie.
Chloru pisze: Jakoś tak się składa, że o Orlenie i TPSA zrobiło się głośno teraz
a tego to nie wiem, ja nie pisałem o nim wcale. Można wierzyć lub nie, ale ja o Janie Kulczyku wiem z grubsza tyle, że robił którąś autostradę i handlował autami. :mrgreen:
Chloru pisze: 99,9% każdy z nas zrobilby dokładnie tak samo
bardzo odważne szacunki. Ja np. zrobiłbym podobnie na 50%. ....choć wątpię, że z tak wspaniałym rezultatem :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 9 sie 2015, o 18:44

Alan, Alan, Alan! pisze: Ja np. zrobiłbym podobnie na 50%. ....choć wątpię, że z tak wspaniałym rezultatem :mrgreen:

Stąd to wahanie.... :evilgrin:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sie 2015, o 19:52

nie wiem skąd. 50% bo bym zrobił albo nie zrobił. Nie wiem za bardzo co było zrobione, ani tym bardziej nie znam szczegółów - jak 99,999% ludzi komentujących co zrobił :evilgrin:

Dałem i tak bardzo uczciwe 50%, mógłbym przecież: ja wyżyciu, nigdy, nie nie nie tfu tfu tfu. - lub - to teraz Fred w...a was ;-)
Mało tego, myślę, że wiele osób by dokładnie tak samo powiedziało. Jakby wszyscy byli takie rekiny czekające na okazję, to byśmy tu mieli cud gospodarczy.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sie 2015, o 21:06

Alan, Alan, Alan!, parafrazując klasyka; chciej źle, lecz życzę Tobie, aby Ci się nie udało.
:giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 sie 2015, o 00:34

Alan, Alan, Alan! pisze:
Idąc dalej. Jeżeli mamy potępiać polityków, a nie biznes, w którym nie ma sentymentów - to jeżeli ten biznes razem z politykami nasmrodzi to nie powinien on być pociągnięty do odp karnej, bo korzystał jedynie z okazji?
To mamy głupią sytuację. Polityków z immunitetami i biznes, którego nie wypada tykać.
Jeśli sejm uchwali prawo w którym powiedzmy rolnicy, artyści, czy jakaś inna grupa podatników będzie otrzymywać z budżetu jakąś nieuzasadnioną kwotę pieniędzy i z tego skorzysta, to będzie to wina rolników/artystów że biorą z naszych wspólnych pieniędzy, czy sejmu, że uchwalił zle prawo, lub zwyczajnie pozwolił na to?

Dopóki sąd nie orzeknie, że ktoś jest winny, to ten ktoś jest niewinny. Kto to mocno akcentowal w jakiejś poprzedniej dyskusji?
Więc skoro sąd nie skazał JK za prywatyzację tepsy, to póki co należy go uznać za niewinnego, right?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sie 2015, o 00:50

Konto usunięte pisze: Jeśli sejm uchwali prawo w którym powiedzmy rolnicy, artyści, czy jakaś inna grupa podatników będzie otrzymywać z budżetu jakąś nieuzasadnioną kwotę pieniędzy i z tego skorzysta, to będzie to wina rolników/artystów że biorą z naszych wspólnych pieniędzy, czy sejmu, że uchwalił zle prawo, lub zwyczajnie pozwolił na to?
już tak jest, heloł! :mrgreen:

ale jak rozumiem wątpliwości co do JK nie dotyczą tego, że działał zgodnie z prawem i się mu z tego tytułu zazdrości, ale że działał pod stołem. A to już odrobinę co innego.
Dopóki sąd nie orzeknie, że ktoś jest winny, to ten ktoś jest niewinny. Kto to mocno akcentowal w jakiejś poprzedniej dyskusji?
Więc skoro sąd nie skazał JK za prywatyzację tepsy, to póki co należy go uznać za niewinnego, right?
wszystko fajnie, tylko nie wiem z czym się kłócisz.
ja wspomniałem raz o JK, w dodatku napisałem, że gie wiem :mrgreen:

Ale spoko, też czasami tak mam, że w myślach zdążę odbyć awanturę, zanim ktoś się odezwie :mrgreen:

BTW w Polsce domniemanie niewinności bywa iluzoryczne.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 sie 2015, o 08:15

Alan, Alan, Alan! pisze:
Konto usunięte pisze: Jeśli sejm uchwali prawo w którym powiedzmy rolnicy, artyści, czy jakaś inna grupa podatników będzie otrzymywać z budżetu jakąś nieuzasadnioną kwotę pieniędzy i z tego skorzysta, to będzie to wina rolników/artystów że biorą z naszych wspólnych pieniędzy, czy sejmu, że uchwalił zle prawo, lub zwyczajnie pozwolił na to?
już tak jest, heloł! :mrgreen:

ale jak rozumiem wątpliwości co do JK nie dotyczą tego, że działał zgodnie z prawem i się mu z tego tytułu zazdrości, ale że działał pod stołem. A to już odrobinę co innego.
Kłócę się, naprawdę? Może powinienem odpocząć od forum skoro jest taki odbiór... Pomyślę...

Ztcw dawanie pod stołem jest karalne i niezgodne z prawem, więc szczerze mówiąc nie widzę różnicy. Albo więc działał poza prawem i można go dorwać, albo trzeba się pogodzić z tym, że bogatym i bardziej wpływowm łatwiej się robi interesy z "rządówką".

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 10 sie 2015, o 13:06

Hmm przemysłu niet a 20 stopień zasilania.Ja od jutra na nocki , choć to przemysł spożywczy. Ograniczają dostęp do energii, obok zakłady ceramiczne też wyłączają część produkcji.Myślę że na jakieś 2, 3 tygodnie.
Pamietajmy o Wołyniu.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 10 sie 2015, o 21:59

jak się jeszcze bardziej wzbogacimy i WSZYSCY będą mieli klimatyzatory w domach, to wtedy dopiero wystawią nam stopnie zasilania.
ale inwestować w sieci się nie chce. pozwolić produkować prąd indywidualnym też nie...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 sie 2015, o 22:04

Na razie mamy blokować tranzyt dla Niemiec, jak oni oszczędzają na sieciach przesyłowych to co mówić o nas.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 10 sie 2015, o 22:51

Konto usunięte, nie zauważyłem żebyś się kłócil, zauważyłem natomiast że powszechna jest opinia iż wyłącznie tajne układy pozwoliły na zarobek

Ja się upieram że musiał mieć prawdziwy talent żeby tak rozwinąć skrzydła, nawet jeżeli miał łatwiej na początku co niewielu było dane

A teraz kibicuje jego synowi, trudne położenie ma chłopak, nie finansowe zapewne ale takie życiowo skomplikowane
Do końca życia ma szansę słuchać ze wszystko odziedziczył, że gdyby nie padre itd, ciekawe jak sobie poradzi

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 10 sie 2015, o 23:05

esilon pisze: Ja się upieram że musiał mieć prawdziwy talent

Ależ oczywiście, musiał wiedzieć komu, ile, za co, żeby inni się nie obrazili, to nie jest takie proste być przyjacielem polityków, zaharował się, a mógł jeszcze pożyć.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 sie 2015, o 23:10

esi,
nic się nie martw, Don Corleone zdążył przed śmiercią przekazać Mike'owi wszystkie tajniki interesów Rodziny.

tutto andrà bene, davvero, andrà bene...

:mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sie 2015, o 23:23

Tam jest "nie wiem z czym się kłócisz" po odpowiedzi na mój wpis, z którego Fido wyciągnął chyba błędne wnioski.

A jeszcze konkretniej ta część jego postu, której nie za bardzo potrafiłem dopasować do swoich wypowiedzi.
Konto usunięte pisze: Dopóki sąd nie orzeknie, że ktoś jest winny, to ten ktoś jest niewinny. Kto to mocno akcentowal w jakiejś poprzedniej dyskusji?

Ludzie wrażliwi jacyś są. Upał czy co.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sie 2015, o 07:38

esilon pisze:Konto usunięte, nie zauważyłem żebyś się kłócil, zauważyłem natomiast że powszechna jest opinia iż wyłącznie tajne układy pozwoliły na zarobek

Ja się upieram że musiał mieć prawdziwy talent żeby tak rozwinąć skrzydła, nawet jeżeli miał łatwiej na początku co niewielu było dane

A teraz kibicuje jego synowi, trudne położenie ma chłopak, nie finansowe zapewne ale takie życiowo skomplikowane
Do końca życia ma szansę słuchać ze wszystko odziedziczył, że gdyby nie padre itd, ciekawe jak sobie poradzi
Pełna zgoda. Niestety, ale dla całkiem sporej części społeczeństwa słowo interes ma pejoratywne znaczenie. A prywatny przedsiębiorca to nic innego jak badylarz i oszust. Najgłośniej zaś krzyczą ci, którzy całe życie przepracowali na ciepłym etacie, najlepiej w państwowej firmie, albo w bezpiecznej korpo.

Ponad 15 lat próbowałem walczyć na swoim i zdecydowanie trzeba mieć do tego talent, nosa i wielką konsekwencję żeby rozwinąć skrzydła.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2015, o 07:59

damaz pisze: ale inwestować w sieci się nie chce. pozwolić produkować prąd indywidualnym też nie...
A po co, skoro prócz takich okresów jak teraz, wszystko „gra".
Kończą spec ustawę przesyłową. Coś skrojonego na wzór drogowej.
inquiz pisze: Na razie mamy blokować tranzyt dla Niemiec, jak oni oszczędzają na sieciach przesyłowych to co mówić o nas.
To nie tak. Tam jest duży opór na wykonanie takich linii między północą, producentem prądu, a południem, gdzie słabo wieje i nie ma elektrowni. Atomfabrik do zamknięcia i stąd przepuszczanie prądu przez PL i CZ oraz A.
Jak założą u nas te urządzenia do odcięcia Niemców to będzie u nich wesoło.
Ale chyba raczej nie, bo w PL chodzi o kupowanie prądu od Niemców tylko nikt tego głośno nie mówi. W PL kłody pod nogi dla każdego wytwarzania, gdyż rządzący na każdym szczeblu jaj nie mają.
Chcą miejsc pracy, przemysłu, dobrobytu ale na wsi ludzie się burzą, że ktoś chce świniarnię czy kurniki stawiać.AUTENTYK. I jeszcze burmistrzowie się z miastowymi wieśniakami zgadzają.
O elektrowniach biomasowych, fotowoltaicznych czy wiatrakach nie wspominam.
Paranoja.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 11 sie 2015, o 11:57

Fux,
czytałeś?
http://moto.onet.pl/aktualnosci/nowa-fa ... sce/f9p451

Pocieszające wydaje się jedynie to, że Twój następny samochód będzie nadal zagraniczny.
;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2015, o 12:41

Mamy efekt dudyzmu i kaczydła.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2015, o 12:42 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2015, o 12:42

Konto usunięte pisze: A prywatny przedsiębiorca to nic innego jak badylarz i oszust.
rząd tak samo do tego podchodzi. Ale najgorsze jest, że należy takiemu zabrać i dać innym, bo im się za te wciskanie guzików na prasie należy 3x tyle.

A pracodawca to kto to jest? no pracownik, bo daje pracę. Mam gdzieś dość długą rozmowę na ten temat przedstawicieli krytyki politycznej.
I spółdzielnie to jest przyszłość :mrgreen: (choć nie wiem dlaczego ich już teraz nie zakładają, nie ma zakazu).
FUX pisze: Mamy efekt dudyzmu i kaczyzmu.

za Komorowskiego takich upałów nie było jak teraz.

nie wiem czy WiS wklejał, ale ja zawsze lubię gościa posłuchać
http://libs.tv/programy/nasz-gosc/gwiaz ... premierem/

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2015, o 12:45

Alan, Alan, Alan! pisze: I spółdzielnie to jest przyszłość (choć nie wiem dlaczego ich już teraz nie zakładają, nie ma zakazu)
Padłem.

Kilka wskażę. Część rozłożyli prezesi i spółdzielcy, którzy tylko skorzy do dostawania ale nie inwestowania zysków w swoja firmą.
Jedna mieszkaniowa, która jest prowadzona twardą ręką i jedna produkcyjna z zamordyzmem prezesa.
Maja się dobrze.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2015, o 12:51

FUX pisze: Kilka wskażę. Część rozłożyli prezesi i spółdzielcy, którzy tylko skorzy do dostawania ale nie inwestowania zysków w swoja firmą.
Jedna mieszkaniowa, która jest prowadzona twardą ręką i jedna produkcyjna z zamordyzmem prezesa.
Maja się dobrze.
myślę, że bardziej chodziło im o takie bez struktur. Siedzą i dłubią, dzielą się po równo. Ciekawe czy ze sprzątaczką też :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sie 2015, o 12:54

Alan, Alan, Alan! pisze: rząd tak samo do tego podchodzi. Ale najgorsze jest, że należy takiemu zabrać i dać innym, bo im się za te wciskanie guzików na prasie należy 3x tyle.

Nawet najbardziej znienawidzony i nie po drodze rząd, jeśli choćby spróbuje to zmienić, to zyska wielkie poparcie. Dziwne, że nikt do tej pory tego nie zrozumiał. Aktywnych przedsiębiorstw w Polsce jest około 3 mln :wall:

ODPOWIEDZ