Wzmocniony wkład skrzyni 5MT

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Wzmocniony wkład skrzyni 5MT

Post 17 sie 2015, o 08:59

Powszechnie wiadomym jest, że subarowe 5MT do mocarnych nie należy, a w szczególności upalań zbyt długo nie znosi. Czego ostatnio doświadczyłem. Jako, że to u mnie już drugi tego typu przypadek w ostatnich miesiącach, rozważam zastosowanie jakiegoś rozwiązania bardziej długoterminowego. Swap na 6MT nie wchodzi w grę dlatego, że po pierwsze, nie po to odelżałem auto, żeby teraz je dociążać, a po drugie, nie po to inwestowałem w napędy pod kątem 5MT, żeby teraz je wyrzucić czy próbować sprzedać ze sporą stratą i wydawać kasę na swapa. Na kłówki czy inne tego typu zabawki mnie nie puszcza. Znalazłem natomiast taki wynalazek i zastanawiam się nad włożeniem go do swojej skrzyni:

Obrazek

"Producent: TECHNO 5
Wkład skrzyni biegów do Subaru Impreza WRX.

Przełożenia biegów to:
1-wszy bieg: 3,273
2-gi bieg: 2,286
3-ci bieg: 1,667
4-ty bieg: 1,238
5-ty bieg: 0,958
Wytrzymałość do ok 450 KM."

Póki co zadałem pytanie sprzedawcy, jak ta wytrzymałość przekłada się na niutki (czekam na odpowiedź, choć zakładam, że dla mnie i tak wystarczy), ale mimo to nie mam pojęcia czy się to sprawdzi i czy jest sens inwestować w ten wkład.
Ktoś coś wie? Może używał, słyszał, jakieś urban legends? ;-)

luki266
1 gwiazdka
Auto: Subaru Outback
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Wzmocniony wkład skrzyni 5MT

Post 17 sie 2015, o 11:57

Byłoby to bardzo proste rozwiązanie?

Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 sie 2015, o 15:11

Byłoby bardzo proste, średnio drogie (porównując do pełnego swapa 6MT czy kłówki), natomiast do rozstrzygnięcia pozostaje, czy na tyle trwałe, żeby w to inwestować.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 17 sie 2015, o 15:52

Konto usunięte, kiedyś przewijał się ten temat i chodzi o to, że głównym problemem skrzyni 5mt jest jej obudowa, która jest słaba i wymiana samego wkładu niewiele da. Lepszym rozwiązaniem jest włożenie skrzyni z WRX po 2003r., która jest mocniejsza (podobno)

O znalazłem:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... ia#p432978

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 sie 2015, o 16:38

danikl, dzięki :->
Słyszałem (a może nawet kiedyś widziałem ;-) ) jakieś ustrojstwa do wzmocnienia obudowy. Ale u nas niedostępne.
Co do obudowy, to u mnie teraz siedzi 755 z forka 2.0 xt 2005 rok. Dobre w niej to, że ma chłodzenie oleju skrzyni (mam dodatkową chłodniczkę).
I jeszcze jedna rzecz - nie mam zamiaru iść w sryliony koni i niutów w silniku. To co jest, a jest silnik z P1 przemapowany na 260 KM i 390 Nm, prawie wystarcza, więc jeśli będą jakiekolwiek mody podnoszące te parametry, to nieznacznie. Ale dopóki silnik żyje, nic nie ruszam. I chodzi mnie jedynie o to, żeby przy tych wartościach nie grzebać bez przerwy przy skrzyni.

---
O, znalazłem ustrojstwo, na Forumie ;-)

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=16357

Coś to naprawdę może dać?

ODPOWIEDZ