Wzmocnienie skrzyni GC 5b

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
bigsasza
2 gwiazdki
Auto: WRX RA V-limited
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wzmocnienie skrzyni GC 5b

Post 13 cze 2015, o 23:27

Kolega podesłał mi linka do wzmocnienia skrzyni GC, które już nabył. Z tego co mówi robi furorę za oceanem. Na pewno w jakiś tam sposób wzmacnia obudowę. Kumpel będzie to montował w swojej imprezie 350PS + Może się komuś przydać 8-) :
http://mooreperformanceparts.com/products/blastplates/

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Re: Wzmocnienie skrzyni GC 5b

Post 17 sie 2015, o 19:29

bigsasza, jesteś w stanie napisać jak montaż tych płytek i czy dostępne tylko USA, czy gdzieś na terenie Europy kolega to nabył?

rafeekk
1 gwiazdka
Auto: SuruBuru

Post 18 sie 2015, o 01:30

Wzmocnienie dokładnie przy głównych łożyskach wałków. Proste i dobrze pomyślane
Centrum-Subaru

bigsasza
2 gwiazdki

Post 18 sie 2015, o 10:20

Konto usunięte dam znać, skontaktuję się z kolegą.

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Type R v4

Post 18 sie 2015, o 10:49

Jak tak na to patrze i wzrok mnie nie myli, że to po prostu powzmacniana odpowiednio płytka to wydaje mi się, że dobry fachowiec z odpowiedniego materiału wykonał by kopię tego bez żadnego problemu ;-)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 18 sie 2015, o 11:30

Bez przesady, do czego ten dobry fachowiec jest tam potrzebny? Takie coś wykona niedzielny majsterkowicz bez problemu. To jest gruba blacha, z wywierconymi 4 otworami, zaokrąglonymi rogami jednym prostym wycięciem i amatorsko przyspawanymi 2ma ceownikami. Tylko, że diabeł może tkwić w szczegółach - jakości użytego materiału, utwardzenia go na koniec itp.
Jest ryzyko, musi być wybór.

bigsasza
2 gwiazdki

Post 18 sie 2015, o 13:17

No niby problem jest z materiałem, być może to jakaś odmiana sztywnego aluminium.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 14:00 przez bigsasza, łącznie zmieniany 2 razy.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 18 sie 2015, o 14:28

OK, to trochę wyjaśnia dlaczego jest tak kiepsko pospawane... I aluminium nie pospawa niedzielny mechanik.
A dlaczego to nie może być stal?
Jest ryzyko, musi być wybór.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 sie 2015, o 18:07

Czy uważacie, że zastosowanie tego razem ze wzmocnionym wkładem (http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=16693) może być sensowne?

bigsasza
2 gwiazdki

Post 18 sie 2015, o 18:10

Z tego co wiem to stopy aluminium są dużo sztywniejsze i twardsze niż stal i przy tym dużo lżejsze. Rozpórki na kielichy często też są z różnych stopów aluminium, dla przykładu kiedyś dorobiłem u kumpla na wzór rozpórkę ze stali i przy ostrzejszej jeździe się w połowie pogięła (dobraliśmy te same przekroje co alu) :-( Jakiś czas temu przerabialiśmy też aluminiowy cooler i żeby przeciąć jedną z rurek zjechaliśmy kilka tarcz, bo aluminium jest dużo twardsze. Spawanie TIG-iem aluminium jest proste, pod warunkiem, że nie jest zanieczyszczone (choć jeśli to jest jakiś specjalny stop może nie być łatwo, aluminiowe ramy w ścigaczach też są fabrycznie brzydko pospawane). Wracając do tematu wzmocnienia skrzyni, według mnie chodzi o to aby materiał był maksymalnie sztywny, stal na pewno delikatnie by pracowała przy tych przekrojach (stop alu chyba szybciej pęknie niż się odkształci). Na pewno ktoś mądry policzył to i dobrał odpowiedni materiał. Konto usunięte kumpel mówił, mi że to się sprawdza. W swojej GC8 ma pod 380PS i ciężką nogę. Przerabiał już wiele wynalazków i utopił w brykę morze kasy. Dam znać jak mi odpisze.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 14:07 przez bigsasza, łącznie zmieniany 2 razy.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 sie 2015, o 19:12

bigsasza, dzięki, czekam na info ;-)

bigsasza
2 gwiazdki

Post 18 sie 2015, o 21:29

Konto usunięte zapomniałem napisać, że kolega nabył to z USA, przebywa na wyspach i tam tego albo nie mają jeszcze, albo jest dużo droższe i opłaca się nabyć z USA. Ustalę dokładnie w parę dni co i jak i dam znać.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 sie 2015, o 22:30

Z tego co pobieżnie patrzyłem na stronę, do której linka wkleiłeś, to jest opcja wysyłki do Polski, więc ewentualnie zamówię i będę czekał i czekał ;-)

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 19 sie 2015, o 11:05

Konto usunięte jakbyś to zamawiał to może bym się też skusił na to :-) Wolałbym w przyszłości nie przerabiać takiego tematu w 5mt... Ewentualnie możemy pomyśleć na zrobieniem tego. Jest tylko kwestia doboru odpowiedniego materiału na tą płytkę. Mam kolegę który pracuje przy produkcji lokomotyw i ma dość dużo różnych ciekawych materiałów do wyboru ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2015, o 11:12

Gaceq pisze:Konto usunięte jakbyś to zamawiał to może bym się też skusił na to :-) Wolałbym w przyszłości nie przerabiać takiego tematu w 5mt... Ewentualnie możemy pomyśleć na zrobieniem tego. Jest tylko kwestia doboru odpowiedniego materiału na tą płytkę. Mam kolegę który pracuje przy produkcji lokomotyw i ma dość dużo różnych ciekawych materiałów do wyboru ;-)
Czyżby w Newagu? :whistle:
Ok, ja znalazłem jeszcze jedno takie ustrojstwo z innej firmy: https://www.apmtuned.com/store/transmis ... ent-plates#
I trochę lepszy widok na płytkę z nasioca http://forums.nasioc.com/forums/showthr ... ?t=2341424
Zastanawia mnie jeszcze, czy oprócz płytki śruby też są do wymiany, czy seryjne zostają.

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 19 sie 2015, o 11:32

Dokładnie ;-) Myślę, że byłaby szansa na ogarnięcie tego tak jakbyśmy chcieli. Ile to kosztuje wyjściowo w usa? Kwestia czy gra jest warta świeczki ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2015, o 11:39

Moore 400 USD, to drugie rozwiązanie 300. Plus koszty przesyłki, plus VAT, plus cło, plus czas oczekiwania ... Myślę, że gra warta świeczki.

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza GT

Post 19 sie 2015, o 20:04

Ja tez chetnie bym takie cos kupil. Jednak mysle ze mozna zrobic np 5 szt :) na spokojnie moge zalatwic takie cos. Tzn ciecie waterjetem i profi spawanie aluminium :) podejrzewam ze przy paru szt. Byloby znaczacooo taniej..
Jednak moim zdaniem warto przemyslec inne materialy takie jak stal nierdzewna itd. Moze ciezsze ale za to nizsze koszta a wytrzymalosc wyzsza ;-)
Pozdrowienia dla wszystkich miłośników marki SUBARU ;-)

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 19 sie 2015, o 21:02

Konto usunięte pisze:Moore 400 USD, to drugie rozwiązanie 300. Plus koszty przesyłki, plus VAT, plus cło, plus czas oczekiwania ... Myślę, że gra warta świeczki.
O tak :) zdecydowanie warta.
bigsasza pisze:Konto usunięte zapomniałem napisać, że kolega nabył to z USA, przebywa na wyspach i tam tego albo nie mają jeszcze, albo jest dużo droższe i opłaca się nabyć z USA. Ustalę dokładnie w parę dni co i jak i dam znać.
Proszę zapytaj też jego czy nie byłby w stanie ocenić w przybliżeniu z czego to jest zrobione. Czy to stal czy jakiś stop aluminium... Może by sprawdzić magnesem? ;-) Dobrze by było też znać jej grubość.

bigsasza
2 gwiazdki

Post 19 sie 2015, o 22:00

Kolega mi odpisał, że kupił to jak pisałem w USA, na tej stronie:
http://store.mooreperformanceparts.com/ ... astplates/
Nigdzie indziej nie mógł tego dostać.
Jeszcze tego nie zamontował z braku czasu. Niestety tym razem Subaru zostawił w Polsce, a płytki w bagażniku. Gaceq jest to stop jakiejś ciężkiej stali nierdzewnej (jednak nie aluminium :o ), rzekomo jeszcze sztywniejszej niż stopy aluminium (jak piszą na stronie 2,5 raza sztywniejsze niż aluminium - aż trudno w to uwierzyć). I cały myk polega na tym, żeby było to bardzo sztywne, żeby ograniczyć nawet mikro zniekształcenia i pracę obudowy. Kumpel mówił, że rozmawiał na forach z chłopakami z innych krajów, którzy to testowali i że ma bardzo dobre opinie, dlatego to kupił. Kumpel będzie za około 2 miesiące w Polsce, wtedy mogę to najszybciej pomierzyć i nacykać zdjęcia z montażu. Szukałem w google i trudno znaleźć coś sztywniejszego i twardszego od aluminium (niektórych jego stopów), może to jakaś stal molibdenowo-chromowa (to na pewno tajemnica producenta).
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 14:04 przez bigsasza, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2015, o 22:08

Czyli może jednak lepiej kupić gotowca. Cena w sumie nie jest zaporowa.
Nie macie jakiegoś znajomego w USA? Gdyby kupił, rozpakował, pobazgrał olejem, wrzucił w jakiś stary worek i wysłał do Polski... Urząd Celny by się wtedy raczej nie czepił, skutkiem czego byłoby trochę taniej ;-)

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 19 sie 2015, o 22:27

Bardzo dobre info BIgasza. Trochę podejrzewałem, że to nie jest taki sobie zwykły materiał i opis kolegi to potwierdza... Jednakże zrobię mały research odnośnie materiału 2,5 razu sztywniejszego od aluminium bo to może być klucz żeby się dowiedzieć o co się rozchodzi ;-) Producent raczej nam tego nie zdradzi ale może dojdziemy do tego sami. 400 dolców + inne michałki to jednak niemało jak za dwie blaszki...

bigsasza
2 gwiazdki

Post 19 sie 2015, o 23:35

No właśnie też tak po cichu kombinuję z tym materiałem. Jak 2,5 razy mniej sztywny, to ciekawe czy 2,5 razy grubsze aluminium da radę :?: Na pewno muszę poczekać na kumpla, żeby złapać wymiary. Bez tego ani rusz :-/

BladeRunner
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: GC8 STi MY99

Post 20 sie 2015, o 08:54

Też czekam na info :)
Może ktoś w PL będzie w stanie też to wykonać (jak będzie wiadomo z czego :P )
Pozdrawiam,

Marcin
Impreza GT/STi MY99 - "Odrapek" - temat na Forum-Subaru

Obrazek

bigsasza
2 gwiazdki

Post 20 sie 2015, o 10:28

Może do tego czasu chińczyki podróbę wyprodukują za 1/3 ceny ;-)

ODPOWIEDZ