najpierw musiałbym poczuć jej naddatek, a od kwietnia nie miałem jakoś okazji sprawdzićvibowit pisze: Nie czujesz spadku mocy?
Rowery a STI
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Rowery a STI
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Wzrost spalania +2. 
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Szybkie rowery. Ciekawe Jak się zachowują w szybkich zakrętach? ;)
czarne jest piękne...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Relacja po trasie.
Spalanie normalne około 12.5/100 @ 140 GPS
Z 2 rowerami na dachu (przelotowe):
120-130kmh 13.4/100 (mierzone na odc 200km autostrada)
110 12.6 / 100 (120km autostrada)
100 12 / 100 (100km dk8 + dojazd)
Na moje oko wychodzi +1.5 litra na 100. Podobnie jak wyszło j33mbo. Czyli na tej trasie +30pln. Tyle co pisał Fido za kuriera pomijając koszt zakupu. Ale za to bez upierdliwosci i pelna swoboda - kurier do strefy 3 to 3-4 dni a nie next day.
Szum jest ale tak bardzo nie wkurza. Mam co prawda wyciszone auto ale dach raczej nie ;) elementy ruchome pospinałem na trytytki.
Ze strat to jedna linka od przerzutek wisi oraz dziura w kolanie od noża (przy przecinaniu trytek) ;) to bedzie jeszcze +3
Spalanie normalne około 12.5/100 @ 140 GPS
Z 2 rowerami na dachu (przelotowe):
Na moje oko wychodzi +1.5 litra na 100. Podobnie jak wyszło j33mbo. Czyli na tej trasie +30pln. Tyle co pisał Fido za kuriera pomijając koszt zakupu. Ale za to bez upierdliwosci i pelna swoboda - kurier do strefy 3 to 3-4 dni a nie next day.
Szum jest ale tak bardzo nie wkurza. Mam co prawda wyciszone auto ale dach raczej nie ;) elementy ruchome pospinałem na trytytki.
Ze strat to jedna linka od przerzutek wisi oraz dziura w kolanie od noża (przy przecinaniu trytek) ;) to bedzie jeszcze +3
Japierdziu, Remek, ty chyba naprawde pierwszy raz rowery na aucie wiozles :)Alan, Alan, Alan! pisze:Ze +1 do lansu? Bzduragregski pisze:FUX, tu mozesz miec racje..
+50!
Pisalem o bagazniku na klape do Fuxa...
Btw graty auta, teraz do mnie dotarlo :)
gdy wracałem ostatnio z parawaningu zauważyłem że sporo osób transportujących rowery na dachu zdejmuje siodełka
A ja zauważyłem, że spora grupa nie zdejmuje fotelików dziecięcych.
czarne jest piękne...
Od przyszłego roku mnie też czeka wożenie rowerów.
Może zmienię na wiosnę c-klasę na nowego S-Maxa. Wówczas rowery woziłbym po prostu w bagażniku.
Jeśli nie, to trzeba będzie pomyśleć albo o haku do Forestera, albo o zmianie Forestera na jakieś auto z hakiem.
Bagażnik dachowy wykluczam.
A pro po haka, w VW Tiguanie, którym jeździłem w tamtym roku, było takie rozwiązanie:
Link: https://www.youtube.com/watch?v=mqyp8mtkL0Y
Może zmienię na wiosnę c-klasę na nowego S-Maxa. Wówczas rowery woziłbym po prostu w bagażniku.
Jeśli nie, to trzeba będzie pomyśleć albo o haku do Forestera, albo o zmianie Forestera na jakieś auto z hakiem.
Bagażnik dachowy wykluczam.
A pro po haka, w VW Tiguanie, którym jeździłem w tamtym roku, było takie rozwiązanie:
Link: https://www.youtube.com/watch?v=mqyp8mtkL0Y
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
esilon pisze: sporo osób transportujących rowery na dachu zdejmuje siodełka
vibowit pisze: A ja zauważyłem, że spora grupa nie zdejmuje fotelików dziecięcych.
pierwsza grupa to krakusy i poznaniaki, a druga to leniwi i rozrzutni warszawiacy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Лукашэнка pisze: Może zmienię na wiosnę c-klasę na nowego S-Maxa. Wówczas rowery woziłbym po prostu w bagażniku.
Chyba rowerki dziecięce
p.s. uprzedzając dyskusję, wątek o tym czy wozić rowery na dachu czy na haku, czy może na klapie w S-Maxie ma 11 stron na forum forda i nie jest to dyskusja o wożeniu w bagażniku
Wcale nie.Konto usunięte pisze:Лукашэнка pisze: Może zmienię na wiosnę c-klasę na nowego S-Maxa. Wówczas rowery woziłbym po prostu w bagażniku.
Chyba rowerki dziecięce
Ja już woziłem rowery w różnych samochodach, również mniej pojemnych niż S-Max.
Nigdy nie używałem żadnego zewnętrznego bagażnika.
Po prostu zdejmuję przednie koło i siodełko (minuta pracy) i rower staje się sporo mniejszy.

Przy czym, teraz to nie będzie jeden czy dwa, tylko cztery rowery, więc mocowanie na haku wydaje się najwygodniesze.
Tym bardziej, że i posażerów oraz innych bagaży w aucie będzie więcej.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2015, o 19:50 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
Do forka wrzucam na luzie dwa duze rowery bez zdejmowania kola przedniego, w smax musi byc jeszcze latwiej. 11 teorii pewnie.
Jeżeli planujecie bagażnik na hak proponuję nie zapomnieć o sprawdzeniu czy plastiki bagażnika nie dostaną spalinami z wydechu:)
Pożyczyłem platformę Thule G6 od znajomego i w foresterze wydech był na wysokości prawego narożnika bagażnika. Po 1200km okazało się, że plastiki się poodkształcały i trzeba było naprawiać platformę przed oddaniem :)
Pożyczyłem platformę Thule G6 od znajomego i w foresterze wydech był na wysokości prawego narożnika bagażnika. Po 1200km okazało się, że plastiki się poodkształcały i trzeba było naprawiać platformę przed oddaniem :)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Jak miałeś tak się wlec nie lepiej było pojechać na rowerach?Alan, Alan, Alan! pisze: Z 2 rowerami na dachu (przelotowe):
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
nie mogłem znaleźć tego zdjęcia. Proszę.gregski pisze:Alan, Alan, Alan! pisze: Jak jadę na miesiąc do bielawki, a tak się zdarza co roku, to mam ze sobą dodatkowy monitor, jakieś dyski, inne bzdety, dużą walizkę żeby nie spędzać życia na praniu, do tego kot, kuweta, nosidła etc etc etc. + rzeczy Marty. Wolałbym do tego nie upychać jeszcze dwóch rowerów.
Z tym, że zdarza się także konfiguracja jedziemy w trzy dorosłe osoby, które mają także co najmniej bagaż podręczny oraz duże po 30kg walizki.
to wszystko w tym kompakcie?![]()
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek