Tribeca B9 H6 skrzynia biegów

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
tribeca
0 gwiazdek
Auto: Subaru Tribeca
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Tribeca B9 H6 skrzynia biegów

Post 15 wrz 2015, o 13:38

Witam wszystkich forumowiczów jako nowy członek na forum.
Mam mały problem ze skrzynią w mojej B9 Tribece.
Przeważnie rano czasami moja skrzynia słabo ciągnie ,tak jakby się ślizgała po czym wywala błąd
P0700 związany z komunikacją skrzyni biegów,jednak w konkretnych błędów powiązanych brak.Jak łącze się ze skrzynią biegów to jest czysto,błędów brak.
Jak pojawia się błąd jednocześnie zapala się kontrola trakcji,Breacke,i oczywiście czek.Jak chce wykasować błąd to niestety komputerem nie mogę,ale jak olej w skrzyni się nagrzeje,zdejmę klemę błędy gasną na desce nie pali się nic.Nadmienię że jak auto się dobrze nagrzeje to wszystko jest ok,mimo że te trzy kontrolki się palą.Auto niedawno kupiłem więc nie wiem czy to kwestia oleju czy jakiś czujnik szwankuje.Pomóżcie proszę.....

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Tribeca B9 H6 skrzynia biegów

Post 15 wrz 2015, o 13:55

po pierwsze - skąd jesteś?
po drugie - Tribeca wymaga w automacie specyficznego oleju - więc dowiedz się w ASO dokładnie czy masz właściwy olej zalany
po trzecie - kiedy ostatnio był olej wymieniany dynamicznie?
po czwarte - czy masz założoną chłodnicę oleju w skrzyni?
po piąte - masz wersję EU czy US? różnią się specyfikacjami skrzyni A/T
Jak będziesz znał odpowiedzi na te pytania - to udaj się z nimi do najbliższego ASO - niech zrobią powyższe, wtedy będziesz wiedział co dolega skrzyni. Zacznij od tego, a potem jesli problemy się będą powtarzały, to koszta naprawy mogą wzrosnąć.
Wymiana dynamiczna oleju w A/T to koszt 1200 zł (ASO Dzierżoniów), założenie chłodnicy oleju do A/T w Tribece (zalecane jeśli nie masz) to koszt min 800 zł (ASO Dzierżoniów). To są najbardziej optymistyczne koszty - i oby na nich się skończyło - czego Ci życzę
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

tribeca
0 gwiazdek
Auto: Subaru Tribeca

Post 16 wrz 2015, o 10:08

Bardzo dziękuję koledze za odpowiedz.Samochód kupiłem po malutkiej kolizji,książki serwisowej kobieta nie miała,bo mąż jej po rozwodzie nie oddał,wersja amerykańska,jako nowy sprowadzony ze stanów i jeden właściciel w Polsce. Nie jestem laikiem jeśli chodzi o naprawy ,prowadzimy serwis i mamy wiele pozytywnych opinii w necie.Jednak zajmujemy się dieslami profesjonalnie,pompami ,wtryskami ogólnie układami wtryskowymi a wiadomo nasze Subaraki to benzyniaki.Chłodnicę oleju mam, a że chodzi o olej to też bylem na 90% pewny chociaż różnie może być.W załączniku przesyłam dla wszystkich instrukcję wymiany oleju w skrzyni naszych Subaraków.Nie jest to oczywiście dynamiczna wymiana oleju,jednak po rozmowie z moimi kolegami mechanikami powinno wystarczyć.Oczywiście olej cały się nie spuści ,więc nawet jak byśmy mieli to zrobić dwa razy aby było prawie idealnie to i tak będzie taniej o połowę jak w aso.A z tą instrukcją każdy mechanik sobie poradzi.Pozdrawiam, dam znać jak wymienię olej,na razie dzisiaj szedł jak burza i nic się nie dzieje ale czasami mu odbija.
Załączniki
subaru.jpg
instrukcja wymiany oleju w skrzyni automatycznej w Tribeca i pokrewne

ziomek4000
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Outback III 2,5 SOHC + LPG 2008r

Post 6 wrz 2016, o 08:58

Trochę odgrzeje tego kotleta. Czy udało się znaleźć przyczynę czy problem nie powrócił? Mi ostatnio zapalają się kontrolki o czym pisałem w innym temacie. Oprócz błędy P0700 który jest tu wymieniony mi po wejściu w skrzynię pokazuje błąd P0817. Wstępna diagnoza jest taka że uwalony może być czujnik wybranego biegu. Czy ktoś wie gdzie znajdę ten czujnik i jak go ewentualnie sprawdzić czy działa poprawnie?

Uprzedzając pytania:
Poprzedni właściciel twierdzi że wymieniał olej niecałe 8tys km temu. Dzwowniłem do warsztatu w którym robił i co prawda nie potwierdzili bo nie zapisują takich rzeczy ale mechanik powiedział że jak był wymieniany to na pewno lał olej Subaru. Jestem umówiony na za tydzień do ASO w Szczecinie na wymianę oleju. Wolę profilaktycznie wymienić niż później wydać majątek na remont.

ODPOWIEDZ