Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 12 sie 2015, o 22:26

j33mbo pisze:Mam Passporta. Na razie tęsknię za androidem. Chlip chlip
Spoko, oswoisz się. A może też polubisz.

Lubić Androida to żadna sztuka. Nawet użytkownicy iPhonów lubią Androida gdy myślą, że to iOS:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 11#p463411
:giggle:

A polubić BlackBerru OS, to już coś :idea:

;-)

j33mbo
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 13 sie 2015, o 20:22

Na razie zagryzam zęby i próbuję. Łatwo nie jest. Nie zdawałem sobie sprawy, że mimo istnienia odpowiedników na BBOS kilku podstawowych aplikacji, których używałem mogą one nie mieć pełnych funkcjonalności.

Używasz poczty służbowej i prywatnej na telefonie?
Ladowales jakieś aplikacje androida nie przeznaczone na BlackBerry?

Gootek
6 gwiazdek

Post 13 sie 2015, o 22:17

j33mbo pisze:Nie zdawałem sobie sprawy, że mimo istnienia odpowiedników na BBOS kilku podstawowych aplikacji, których używałem mogą one nie mieć pełnych funkcjonalności.
Tak to prawda, bo ze względu na maly rynek, niektórym wydawcom nie chce się uakualniać wersji na BBOS tak często jak robią to na Androida.
Na przykład wersja Yanosika na BBOS nie ma funkcjonalności rejestratora samochodowego. Mnie to nie przeszkadza, bo nie chce mi się rejestrować drogi kamerą.
Ale jeśli komuś to by przeszkadzało, to może zainstalować sobie na Passporcie nie wersję BBOS takiego programu tylko wersję androidową. Może wówczas mieć pełna funkcjonalność (chyba).
Używasz poczty służbowej i prywatnej na telefonie?
Tak. Z pełnym powodzeniem.
Obsługa kont poczty e-mail na BB bardzo mi odpowiada.

Ladowales jakieś aplikacje androida nie przeznaczone na BlackBerry?
Tak.
Na przykład Audible. Słucham czasem audiobooków z tego serwisu.
Aplikacja działa jak należy.
Podobnie na przykład Waze.
Ale wielu więcej przykładów nie mogę podać, bo ja rzadko wgrywam dodatkowe aplikacje. Na przykład bilety lotnicze kupuję przez strony www, podobnie rezerwuję pokoje w hotelach, itd... Choć dostawcy tych usług oferują apki, mnie się nie chce ich instalować, skoro to samo mogę zrobić przez przeglądarkę www.
Kwestia różnych nawyków.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 15 sie 2015, o 18:27

Coś tam zaczynam lubić ;)
Na razie mam ubaw jak widzę ze natywne apki dla BBOS chodzą gorzej niż te na Androida.

Brakuje mi jedynie usług googla, ale przeżyję. Wziąłem dzisiaj do ręki Note4 małżonki i po próbie napisania czegoś gdy klawiatura zaslonila mi cały ekran przypomniałem sobie czemu wziąłem Passporta :)

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 18 sie 2015, o 21:03

Chcę się przesiąść z Lumii 520 na 640 Xl Dual sim.Jakieś doświadczenia z tym modelem ?
Pamietajmy o Wołyniu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 wrz 2015, o 06:50

Android 5.5.1. Nareszcie mam to co od dawna jest w iPhonie i Windows mobile. Po wpisaniu pinu nie muszę wciskać Ok. Nareszcie!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 2 wrz 2015, o 07:44

Konto usunięte pisze: Po wpisaniu pinu nie muszę wciskać Ok. Nareszcie!

A ile razy dziennie wpisujesz PIN :?: ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2015, o 08:27

rrosiak pisze:
Konto usunięte pisze: Po wpisaniu pinu nie muszę wciskać Ok. Nareszcie!

A ile razy dziennie wpisujesz PIN :?: ;-)
Za każdym razem kiedy chce skorzystać z telefonu

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 2 wrz 2015, o 09:20

Też tak mam, wkurzające. I mimo, że mój Samsung daje możliwość odblokowania za pomocą odcisku palca (to akurat podoba mi się w ajfonie), to korpopoczta już nie - tylko PIN.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2015, o 09:47

Godlik, z update'm 5.5.1 dostaniesz upragniony feature. Ja dostałem update wczoraj na Xperię

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 2 wrz 2015, o 09:48

Szkoda, że nawet Google nie wie nic o 5.5.1 :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 2 wrz 2015, o 09:51

Konto usunięte pisze:Android 5.5.1. Nareszcie mam to co od dawna jest w iPhonie i Windows mobile. Po wpisaniu pinu nie muszę wciskać Ok. Nareszcie!
hehe bawilem sie androidem kolegi:
Telefon wchodzi w tryb samolotowy OK/ANULUJ :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2015, o 10:06

Chloru, racja, 5.1.1 ;-) Mea culpa

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 2 wrz 2015, o 11:10

Konto usunięte pisze: Za każdym razem kiedy chce skorzystać z telefonu

OK, myślałem że chodzi o PIN do karty :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 4 wrz 2015, o 14:19

Лукашэнка, Skype używasz na BB?

barton
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2015, o 00:23

Wygląda na to, że nadszedł moment wymiany telefonu w moim przypadku... Czas na jakiegoś smartphone'a, którego będę kupował na wolnym rynku (nie u operatora). Budżet to powiedzmy maks 300-350 PLN'ów. Jakieś sugestie?? Starego aparatu (Nokia 6650 fold) używałem głównie do dzwonienia i robienia zdjęć, więc pewnie w tym przypadku będzie podobnie ;). Internet w telefonie planuję mieć dopiero teraz :mrgreen: :-)

W oko wpadł mi taki aparat:
Smartfon MICROSOFT Lumia 532 Dual Czarny (za 319 PLN'ów)
http://www.avans.pl/smartfony/smartfon- ... ,id-318413

Galaxy Trend 2 Lite G318H czarny (za 299)
http://www.x-kom.pl/p/247645-smartfon-t ... zarny.html
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 17 wrz 2015, o 00:41

barton pisze: Smartfon MICROSOFT Lumia 532 Dual Czarny (za 319 PLN'ów)
używałem 5chyba30 i nie jest źle. Nie tnie, aplikacji niewiele, ale do normalnego użytkowania spoko. Arti używa jakiegoś 930 i zadowolony.

Jak możesz dołożyć, to za ~800 jest asus zenfone 5, którego mam teraz i uważam, że jest bardzo fajny, bo:
- trzy telefony zwyczajnie zniszczyłem i szkoda mi było kasy, a w tej cenie dają naprawdę dużo
- jak na budżetowego androida w normalnym użytkowaniu działa zupełnie jak SGS5. Aparat wiadomo, nie podskoczy, ale poza tym nie męczy się nawet jak odpalę w samochodzie spotify, nawigację, yanosika, torque, i jakieś inne g, które nie wiem po co są mi nagle potrzebne.
- jego wielkość czasami bywa wadą, ale z drugiej strony zapomniałem gdzie leży tablet.

W podobnej cenie ponoć można i inne dobre dorwać, ale to egzotyki i mi się nie chciało z tym pierdaczyć, zwłaszcza, że boom telefoniczny mam za sobą ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2015, o 01:17

Alan, Alan, Alan!, 8 stów jakbym miał to wolałbym inaczej wydać niż na telefon (który można zgubić, zniszczyć, uszkodzić). Poderwać jakąś niewiastę też będzie ciężko (no chyba, że złoty IPhone :mrgreen: Ale mnie nie stać i nie po drodze mi z takim targetem ;)). Innymi słowy zostanę przy tym pułapie 300-350 :) Tym bardziej, że nie wiem czego chcę (potrzebuję, jakie mogą mi się przydać aplikacje) bo nigdy jakoś dłużej smartfona nie używałem bo nie musiałem. :) Jedno wiem: że nie chcę (nie interesuje) mnie modzenie aparatu, grzebanie w sofcie i inne tego rodzaju rozrywki bo się na tym nie znam :mrgreen:

No właśnie widziałem, że są też jakieś marki dla mnie egzotyczne (goclever, prestigio, telefunken, manta, myphone itd.). I trochę mam obawy umoczyć kasę w takim wynalazku...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 17 wrz 2015, o 03:17

barton pisze: nie chcę (nie interesuje) mnie modzenie aparatu, grzebanie w sofcie i inne tego rodzaju rozrywki bo się na tym nie znam
dlatego też w wynalazków nie proponowałem.

Jak nie masz wielkich wymagać to ja bym szedł w nokię. Taka pińceta naprawdę bezproblemowo działała (sprawdź czy ten model ma flasha do aparatu, moja nie miała więc lipa)
Słaby tel na androidzie po jakimś czasie będzie mułem i go rozwalisz o ścianę. ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2015, o 03:34

Alan, Alan, Alan! pisze: (sprawdź czy ten model ma flasha do aparatu, moja nie miała więc lipa)

no właśnie nie ma :-/ Lampka jest w modelu za 4 stówy (jest jeszcze ekran 5 cali a nie 4) czyli 535 dualsim... Trzeba będzie pomyśleć, policzyć (czy warto wydać te 8 dych więcej na coś co i tak słabo świeci ;))

zgrocca
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: forester black, wolny ssak
Polubił: 25 razy
Polubione posty: 8 razy

Post 17 wrz 2015, o 08:11

a z tematów telefonizacyjnych mam na karte w orange zeżarło pieniądze nie wiadomo gdzie , uznali reklamację
Dziekujemy za zgłoszenie w sprawie stanu srodków na koncie.

Przeprowadzona analiza nie wykazała nieprawidłowości. Z Pana numeru wykonywane są połączenia z internetem. Kwoty połaczeń moga sugerować pobieranie przez telefon aktualizacji.

Po wygaśnięciu pakietu pakietu danych dalsza transmisja przebiegała z konta głównego.

W dniu 13.09.2015r. wyjątkowo i jednorazowo zwróciliśmy na Pana numer kwotę 16 zł. Zwrot ten nie świadczy o nieprawidłowościach po stronie sieci i kolejne zgloszenie w tej sprawie nie zostanie uznane.
w 3 dni kasa znów znikła z konta
...więc jak ktoś ma w orange niech sprawdzi biling...
Pracy szukam praca mnie szuka

Gootek
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2015, o 08:28

j33mbo pisze:Лукашэнка, Skype używasz na BB?
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale nie zauważyłem wcześniej Twojego pytania.
Skype mam zainstalowane na Passporcie, ale nigdy go jeszcze nie użyłem.
Na laptopie używam Skype może ze 4 razy w roku.
Nie mam potrzeby częściej.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 17 wrz 2015, o 09:18

zgrocca pisze: Z Pana numeru wykonywane są połączenia z internetem. Kwoty połaczeń moga sugerować pobieranie przez telefon aktualizacji.

...więc jak ktoś ma w orange niech sprawdzi biling...
może najpierw sprawdź swój tel, a potem zrzucaj na operatora
wszyscy operatorzy i producenci smartfonów od paru lat mówią - że smartfony pobierają aktualizację co chwilę, w 1-2 dni potrafią i 1GB sobie ściągnąć w nocy jak śpisz... i co powiesz? operatora wina, czy producenta tel, czy właściciela - że nie wyłącza transmisji danych jak mu jest niepotrzebna?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

j33mbo
5 gwiazdek

Post 17 wrz 2015, o 10:14

Лукашэнка pisze:
j33mbo pisze:Лукашэнка, Skype używasz na BB?
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale nie zauważyłem wcześniej Twojego pytania.
Skype mam zainstalowane na Passporcie, ale nigdy go jeszcze nie użyłem.
Na laptopie używam Skype może ze 4 razy w roku.
Nie mam potrzeby częściej.
Лукашэнка, нет проблем :)

Ja Skype uzywam dość często w pracy. Stad mi brakowalo pelnej funkcjonalnosci z Androida. Jednak w międzyczasie zdążyłem sie zdoktoryzowac w temacie oszukiwania google tak żeby na BlackBerry dalo sie uzywac ich uslug. Wiec na ten moment BlackBerry zaspokaja wszystko czego brakowalo mi z androida. O dodatkowych zaletach BlackBerry pisac nie bede bo Ty je znasz a reszta raczej nie jest zainteresowana.

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy

Post 17 wrz 2015, o 11:47

Zaletami wszelkimi jestem zainteresowany a BB w szczególności, więc j33mbo pisz śmiało. :mrgreen:

ODPOWIEDZ