Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
w wydaniu z koniczynką to pewnie M3, AMG klasy C... A wszystko tak naprawdę to wyjdzie dopiero kiedy samochód wyląduje w salonach sprzedaży i ujawnione zostaną ceny modeli bardziej przyziemnych... Jeśli rozegrają to mądrze to mogą namieszać!gregski pisze:Cyfry ma dobre... W co to bije? A4? A6?
W sumie to taki fajny zestaw marzeń: nowa Alfa i nowa mazda Mx-5. I jeszcze jakaś kierwoniczka w moim typie, żeby mnie tymi sprzętami woziła

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Zyrro pisze:Fajnymi sprzętami lepiej samemu jeździć, a kierowniczka obok trzyma za... kolano.

Ciekawe jak mocno trafi to VW:
http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/a ... 08827.html
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Barton,
miałem niedawno taki roczny incydent, że jeździłem dużo różnymi autami z 2-litrowymi silnikami diesla. To były BMW, Toyota, Mazda i właśnie VW. Żadne z tych aut nie pali oczywiście tyle ile jest zapisane w specyfikacji. Ale na prawdę z nich wszystkich VW w praktyce palił najmniej.
Po prostu.
Uważam więc, że to o co się teraz dzieje to kolejny rozdział wojny gospodarczej. VW niedawno wyszedł na prowadzenie wśród globalnych koncernów automoto, więc postanowiono mu się dobrac do skóry.
Jak wcześniej Toyocie za rzekomo blokujące się pedały gazu czy czego tam jeszcze nie wymyśli.
De facto chodzi o taki wyjumany podatek.
Mam nadzieję, że Komisja Europejska w odpowiedzi ukaże na przykład Apple za praktyki monopolistyczne podobną kwotą jaką jankesi obciążą VW za inteligentny soft w dieslach i będzie kwita.

miałem niedawno taki roczny incydent, że jeździłem dużo różnymi autami z 2-litrowymi silnikami diesla. To były BMW, Toyota, Mazda i właśnie VW. Żadne z tych aut nie pali oczywiście tyle ile jest zapisane w specyfikacji. Ale na prawdę z nich wszystkich VW w praktyce palił najmniej.
Po prostu.
Uważam więc, że to o co się teraz dzieje to kolejny rozdział wojny gospodarczej. VW niedawno wyszedł na prowadzenie wśród globalnych koncernów automoto, więc postanowiono mu się dobrac do skóry.
Jak wcześniej Toyocie za rzekomo blokujące się pedały gazu czy czego tam jeszcze nie wymyśli.
De facto chodzi o taki wyjumany podatek.
Mam nadzieję, że Komisja Europejska w odpowiedzi ukaże na przykład Apple za praktyki monopolistyczne podobną kwotą jaką jankesi obciążą VW za inteligentny soft w dieslach i będzie kwita.

Jest jeszcze gorzej http://jalopnik.com/volkswagen-is-now-t ... 2863143857barton pisze:Zyrro pisze:Fajnymi sprzętami lepiej samemu jeździć, a kierowniczka obok trzyma za... kolano.![]()
Ciekawe jak mocno trafi to VW:
http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/a ... 08827.html
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Wałek VW pozostanie wałkiem...Лукашэнка pisze: Mam nadzieję, że Komisja Europejska w odpowiedzi ukaże na przykład Apple za praktyki monopolistyczne podobną kwotą jaką jankesi obciążą VW za inteligentny soft w dieslach i będzie kwita.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Szwabom należy w pierwszej kolejności nie wierzyć. A w przypadku gazow to nie wierzyć dwa razy bardziej.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
Nie.Konto usunięte pisze:Лукашэнка, Ale napisali w artykule, że VW się przyznał. Wymusili torturami?
To taktyka.
W Stanach w tego typu sprawach zwyczajnie opłaca się przyznać.
Bo to zmienia tok postępowania na "biznesowy" i praktyka pokazuje, że tak wychodzi najtaniej.
Dlatego na przykład ci japońcy też nie idą w zaparte, tylko wyrażają skruchę:
http://korwin-mikke.pl/daleki_wschod/zo ... owa/114955
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2015, o 23:34 przez Gootek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
W toyotach dywanik źle zapięty blokował pedały.Ostatnio przy wizycie w ASO widziałem duży napis przypominający mechanikom o zapięciu spinek dywanika.
Pamietajmy o Wołyniu.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
No tyle tylko, że podałeś przykład na taktykę wybrnięcia z kłopotów, jak się coś przeskrobało, a nie jak się jest niewinnym. Choć do sytuacji VW chyba pasujeЛукашэнка pisze:Nie.Konto usunięte pisze:Лукашэнка, Ale napisali w artykule, że VW się przyznał. Wymusili torturami?
To taktyka.
W Stanach w tego typu sprawach zwyczajnie opłaca się przyznać.
Bo to zmienia tok postępowania na "biznesowy" i praktyka pokazuje, że tak wychodzi najtaniej.
Dlatego na przykład ci japońcy też nie idą w zaparte, tylko wyrażają skruchę:
http://korwin-mikke.pl/daleki_wschod/zo ... owa/114955

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
A zmieniając odrobine temat, choć nie liczę na dyskusje, bo sprawa oczywista.
Stałem dzisiaj sobie tak pod kamienica przed wyjazdem i oglądałem auta jakie jeżdżą po mojej Bielawie.
O ile stare paski na gnojowice nie robią na mnie wrażenia, to juz takie nowsze ładne auta tak. Ot choćby ładny volviak kombi z ostatniego wypustu. I jak jestem liberalny i uważam że skarpety do sandalow nie sa niczym złym to silnik diesla w porzadnym aucie jest jakby sie wyrzygac na kolacji z królową Australii Elżbieta II, niech Bóg ja ma w swojej opiece.

Stałem dzisiaj sobie tak pod kamienica przed wyjazdem i oglądałem auta jakie jeżdżą po mojej Bielawie.
O ile stare paski na gnojowice nie robią na mnie wrażenia, to juz takie nowsze ładne auta tak. Ot choćby ładny volviak kombi z ostatniego wypustu. I jak jestem liberalny i uważam że skarpety do sandalow nie sa niczym złym to silnik diesla w porzadnym aucie jest jakby sie wyrzygac na kolacji z królową Australii Elżbieta II, niech Bóg ja ma w swojej opiece.

Konto usunięte, znam wiele tego typu spraw z praktyki.Konto usunięte pisze:No tyle tylko, że podałeś przykład na taktykę wybrnięcia z kłopotów, jak się coś przeskrobało, a nie jak się jest niewinnym. Choć do sytuacji VW chyba pasuje
To napradę nie ma znaczenia czy się przeskrobało czy nie.
Bo jako prawnik chyba się zgodzisz, że "prawda" jest jak dziura w dupie...
Jeden drobny przykład z naszego podwórka.
Tak zwana afera informatyczna. W Polsce jeszcze sprawa na dobre nie ruszyła. Jeszcze nikomu niczego nie udowodniono. Jeszcze nie zapadł żaden prawomocny wyrok.
A w Stanach jedna z firm, której polscy pracownicy są "bohaterami" tej polskiej afery już zdążyła się przyznać i zapłaciła uzgodnioną sumkę:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,157 ... placi.html
Oni takie sprawy załatwiają szybko i sprawnie.
I naprawdę bardziej im się opłaca przyznać i wynegocjować z oskarżeniem (tutaj OFAC) akceptowalną karę niż się procesować.
Nawet jeśli w centrali nie wiedzą jak było na prawdę.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Лукашэнка, To prawda, ale wciąż piszesz o przypadkach, w których firmy mają coś na sumieniu
VW, jeśli by nie miał, a cała sprawa była tylko wojenką handlową, zapewne nie wycofałby aut ze sprzedaży i nie przyznał tak szybko do zarzutów
W takiej sytuacji zgoda, przyznanie się i poddanie karze załatwia sprawę szybciej, taniej i bez takiego rozgłosu, jakby to było przy sprawach, procesach tdi .. yyy tzn. itd 

Konto usunięte,
a która z firm...
ba, kto z nas śmiertelników nie ma czegoś "na sumieniu"?
Dlatego ja się nie spieszę z rzucaniem jako pierwszy kamieniem.
W sprawie norm zużycia paliwa przez samochody przecież jest tajemnicą poliszynela, ze to są jedne wielkie jaja.
I jestem pewien, ze VW nie jest tu jakąś wyjątkowo czarną owcą.
Przecież nawet taka mała firemka jak Subaru ustawia mapy ECU w taki sposób, aby samochód palił jak najmniej na urzędowych testach.
A gdy kupisz to auto i zaprowadzisz na remap, choćby w Katowicach, to będzie Ci paliło mniej, nie na papierze tylko w praktyce.
Jeśli volkswageny same się przełączają na sensowne mapy, to odemnie mnie szacun.
Niestety to nie pierwszy raz, że za "normalność", ponosi się karę.
a która z firm...
ba, kto z nas śmiertelników nie ma czegoś "na sumieniu"?
Dlatego ja się nie spieszę z rzucaniem jako pierwszy kamieniem.
W sprawie norm zużycia paliwa przez samochody przecież jest tajemnicą poliszynela, ze to są jedne wielkie jaja.
I jestem pewien, ze VW nie jest tu jakąś wyjątkowo czarną owcą.
Przecież nawet taka mała firemka jak Subaru ustawia mapy ECU w taki sposób, aby samochód palił jak najmniej na urzędowych testach.
A gdy kupisz to auto i zaprowadzisz na remap, choćby w Katowicach, to będzie Ci paliło mniej, nie na papierze tylko w praktyce.
Jeśli volkswageny same się przełączają na sensowne mapy, to odemnie mnie szacun.
Niestety to nie pierwszy raz, że za "normalność", ponosi się karę.
Alan, Alan, Alan! pisze: I jak jestem liberalny i uważam że skarpety do sandalow nie sa niczym złym to silnik diesla w porzadnym aucie jest jakby sie wyrzygac na kolacji z królową Australii Elżbieta II, niech Bóg ja ma w swojej opiece.![]()

Popieram wszystkim

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
W sumie to od paru dni też popieramesilon pisze:Alan, Alan, Alan! pisze: I jak jestem liberalny i uważam że skarpety do sandalow nie sa niczym złym to silnik diesla w porzadnym aucie jest jakby sie wyrzygac na kolacji z królową Australii Elżbieta II, niech Bóg ja ma w swojej opiece.![]()
![]()
Popieram wszystkim

Konto usunięte pisze: W sumie to od paru dni też popieram
volvo już sprzedane?

Piech wiedział co robi uciekając z tonącego statku..
W Chinach w jetta/garbusach pekaja belki skretne, tez spora afera..
btw:
http://wyborcza.biz/Auto_Dla_Firmy/1,13 ... ogach.html
zmienili kodeks w pl czy tylko straszyli w czerwcu? musieli by zlikwidować 90% przejść dla pieszych których jest w PL dużo za dużo, inaczej ruch stanie w miejscu..
http://wyborcza.biz/Auto_Dla_Firmy/1,13 ... ogach.html
zmienili kodeks w pl czy tylko straszyli w czerwcu? musieli by zlikwidować 90% przejść dla pieszych których jest w PL dużo za dużo, inaczej ruch stanie w miejscu..
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
gregski pisze: volvo już sprzedane?![]()
Taak, sprzedane. To w sumie dość ciekawy przypadek, bo gość pracujący w Niemczech kupił auto w Polsce

faktycznie ciekawy case :)
no to teraz male porównanie prosimy..volvo vs. miecio (bo rozumiem, ze c200 to mietek?)
no to teraz male porównanie prosimy..volvo vs. miecio (bo rozumiem, ze c200 to mietek?)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
gregski pisze: no to teraz male porównanie prosimy..volvo vs. miecio (bo rozumiem, ze c200 to mietek?)
Ciężko porównywać tak różne auta. Podstawową różnicą jest to, że do mietka nie mieści się rower BMX bez złożenia 2/3 tylnego oparcia. Do volvo się mieścił bez składania

Mercedes jest bez wątpienia ciekawszy designersko, kokpit jest piękny. Jakość wykończenia na podobnym poziomie, ale volvo był przewidująco nudny, tu widać trochę temperament projektanta. Volvo był chyba ciut cichszy przy wyższych prędkościach, ale był też duuużo cięższy i wypchany matami, gąbkami i co tam jeszcze się dało...
Wypasione audio w mesiu (Burmester® Surround, a co

Osiągi póki co podobne, ale pewnie głównie dlatego, że nie przekraczam 4k rpm. Prowadzenie po prostu inne, volvo to była pływająca kanapa w której nie czuć było śpiących policjantów. W mesiu czuję się jakbym przesiadł się do gokarta, trochę nie mogę się przyzwyczaić do przełożenia kierownicy, która reaguje na każdy ruch

Ogólnie to morda mi się cieszy i po raz pierwszy wszedłem w posiadanie wozidła, które nie jest dla innych, lecz dla mnie