Szybkie pytanie o olej.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Morfeusz
0 gwiazdek
Auto: GT MY99
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Szybkie pytanie o olej.

Post 25 wrz 2015, o 14:53

Witajcie, jestem świeżo po zakupie gteka, mam olej na minimum na bagnecie na dolnej kresce,kontrolka się nie zapaliła jeszcze,ale wymiana musi być
Teraz pytanie - poprzedni właściciel lał Motula 300V 15W50, generalnie jak zaleje teraz,to chcę przejeździć na nim zimę, także myślicie, że mogę zmienić na MOTUL 8100 X-cess 5W40 ?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Szybkie pytanie o olej.

Post 25 wrz 2015, o 14:58

5w40 lub 10w40. Jak ostro nie upalasz, to może być na cały rok.
Z serii 300v dobierzesz.

X-cess nikt mi nigdy nie proponował, więc nic nie wiem. Podejrzewam, że jak każdy dobry olej będzie ok.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 wrz 2015, o 15:06

Morfeusz pisze:kontrolka się nie zapaliła jeszcze
Gdyby się zapaliła, to nie olej, ale silnik raczej trzeba by wymienić. ;-)
Morfeusz pisze:Teraz pytanie - poprzedni właściciel lał Motula 300V 15W50, generalnie jak zaleje teraz,to chcę przejeździć na nim zimę, także myślicie, że mogę zmienić na MOTUL 8100 X-cess 5W40 ?
Pewnie.

Morfeusz
0 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 15:12

Nie upalam, jak narazie rekreacja, także ze spokojem. Znalazłem MOTUL 300V Chrono 10W40 ,ale też w 2litrówkach. Ten 8100 jest w 5litrówkach,ale z drugiej strony, to najważniejsza sprawa,chyba nie ma co oszczędzać...

Generalnie co do wyboru to pewnie jakiś wpływ może mieć fakt ,że silnik jest zakuty i teraz pytanie, czy tymbardziej dać tego 300V ,czy ze spokojem mogę przyoszczędzić połowę kasy i dać tego 8100 ?

Morfeusz
0 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 16:37

MOTUL 300V Power 5W40 zamówiony, po temacie ;) Dzięki za odzew Panowie ;)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 17:06

Morfeusz pisze: MOTUL 300V Power 5W40 zamówiony
jak kuty motór to sprawdzaj częściej stan ;-)

Morfeusz
0 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 17:20

Kute tłoki, wydech przelot 2,5,reszta w serii,poprzedni właściciel mówił,że nie strojone, także chyba wypada to zrobić. A olej będę...Dziś już się wystarczająco spłoszyłem tym minimem ;/

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 17:29

Morfeusz pisze: Dziś już się wystarczająco spłoszyłem tym minimem ;/
jak jest na min to nic się nie stanie dopóki nie zaczniesz mocno latać. Zwłasza po zakrętach. Jakby miało się stać jak jest min, to by przesunęli min. Oczywiście nie powinieneś mieć stale na min.
Zmień oliwę i spokojnie sprawdzaj sobie stan. Przy kutym motorze, może być spore zużycie - nawet litr - więc raczej przed trasą chcesz mieć na full ;-)

Sprawdzaj na ciepło, kilka minut po zgaszeniu motoru (z 10). Z lewej strony bagnetu. Bagnet wsadzony tak aby dół konewki był od przodu auta.
(Zaraz po zgaszeniu motoru stan jest o ~litr niższy i się można wystraszyć ;-) )

Kontrolka świeci dużo poniżej (nie wiem ile) i tak jak jarmaj napisał, wtedy zmieniasz silnik. ;-)

Morfeusz
0 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 17:50

Sprawdzałem na całkowicie zimnym,bo od rana tylko wyjechałem, wypucowałem,także dobre 2 godziny od zgaszenia silnika sprawdziałem. Co do tego w którą stronę to dzięki za info,odkopałem to też w jakiś starych wątkach. Jeszcze raz sprawdzę zwracając na to uwagę,ale wymiana i tak jutro wchodzi. Robię sam ,zamowiłem też filtr oleju Knechta.

Jakieś wskazówki co do wymiany ?

Poprzedni właściciel doradził wlać 4litry,a później miarkować po 100ml sprawdzając stan na bieżąco.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 18:00

Morfeusz, nie mam pojęcia o zmianie oleju, oprócz tego, że gdzieś jest dziurka do zlewania, a gdzieś do dolewania ;-)

Możesz zalać odrobinę więcej jak F, ze 2-3mm spokojnie nic nie będzie. (a Twój kuty motor i tak to zeżre ;-) )
W zasadzie to mi tak zalewają przy wymianie. Wtedy zawsze, nawet na pracującym masz pow min. Ważne przy upalaniu, ja pilnuję by było powyżej pół.

(na zupełnie zimno jest inny stan niż na ciepłym)

Morfeusz
0 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 18:06

Tak,ja mierzyłem na zupełnie zimnym, przed chwilą także - w dwie strony. Prawidłowo - jest minimalnie pod oczkiem. Nie prawidłowo wchodzi ponad oczko, także widać, że ważny jest sposób. Nie ma co , trzeba zmieniać i pilnować. Dobrze,że jak na razie na spokojnie była jazda do 3-4 tyś bez szaleństw.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 28 wrz 2015, o 17:30

Alan, Alan, Alan! pisze: Kontrolka świeci dużo poniżej (nie wiem ile) i tak jak jarmaj napisał, wtedy zmieniasz silnik. ;-)
A tak z ciekawości to jest jakaś kontrolka poziomu oleju? Czy zapali się po prostu brak ciśnienia oleju spowodowany tym, że pompa chodzi na sucho...?
Jest ryzyko, musi być wybór.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 wrz 2015, o 19:01

Kontrolka jest ciśnienia, nie poziomu.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 28 wrz 2015, o 20:05

jarmaj pisze:Kontrolka jest ciśnienia, nie poziomu.
Ale jak nie ma poziomu, to nie ma ciśnienia. ;-)
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 wrz 2015, o 20:28

To niewątpliwie. ;-)
Chociaż zapewne intencją pytającego było, czy coś ostrzeże o za niskim, ale jeszcze nie o tak krytycznym poziomie oleju.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 29 wrz 2015, o 14:03

OK wszystko jasne. A jeszcze jedno pytanie, u mnie ta lampka gaśnie niecałą sekundę po odpaleniu auta. Czy to jest niepokojący objaw? Czy po prostu ten czujnik działa z lekkim opóźnieniem?

Poziom oleju jest w normie. Nie wiem od kiedy tak jest bo dopiero ostatnio zwróciłem na to uwagę. Inne lampki gasną minimalnie szybciej. Ta od ciśnienia oleju gaśnie ostatnia.
Jest ryzyko, musi być wybór.

ODPOWIEDZ