Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
So What!, mam jeszcze 7 lat... chyba, że coś zmienią to pewnie z 6. 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Myślałem, że jesteś starszy, ale niech Ci będzieChloru pisze:
So What!, mam jeszcze 7 lat... chyba, że coś zmienią to pewnie z 6.![]()

- zgrocca
- 3 gwiazdki
- Auto: forester black, wolny ssak
- Polubił: 25 razy
- Polubione posty: 8 razy
a oto NorwegiaKonto usunięte pisze:Chloru pisze: Długość linii brzegowej:
- Dania - 7314 km
- Polska - 770 km
Populacja:
- Dania - 5,66 mln osób
- Polska ~38,5 mln osób
Pozwolę Ci samodzielnie wyciągnąć wnioski![]()
Ale to nie są moje tezy, więc nie mam pojęcia czemu coś tu mi się starasz udowodnićRównie dobrze mógłbyś to porównać do linii brzegowej Rosji czy Węgier (sic!)
ZTCW nikt póki co nie wysnuł jeszcze tezy, że powinniśmy stawiać z tego powodu wiatraki na potęgę w Polsce![]()
Powtórzę, dla mnie imponująca jest skala zjawiska w Danii. I naprawdę to nie ma większego znaczenia, czy była to 3 w nocy, czy dzień przed tłustym czwartkiem, gdy wszyscy pieką pączki
na co chce zwrócić uwagę że podstawą jest KOSZYK złożony z wiatru, wody, słońca i..........śmieci

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrici ... _in_Norway
taka jest przyszłość R E ... oze
a śmieci mamy ciągle mamy od zarąbania...
Pracy szukam praca mnie szuka
trochę, ale może ekolodzy zaczną projekt kopania fiordów wdrażać bo inaczej nie dogonimyzgrocca pisze: a śmieci mamy ciągle mamy od zarąbania...

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- zgrocca
- 3 gwiazdki
nie mów tego głośno bo gotowi zacząć...inquiz pisze:trochę, ale może ekolodzy zaczną projekt kopania fiordów wdrażać bo inaczej nie dogonimyzgrocca pisze: a śmieci mamy ciągle mamy od zarąbania...
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,185 ... #BoxBizImg
Perpetum mobile?
Rozmiarami sieci gazowej to Niemcy zaskoczyli...
Perpetum mobile?
Rozmiarami sieci gazowej to Niemcy zaskoczyli...

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
FUX pisze: Perpetum mobile?
Trudno tak nazwać projekt, w którym 70% energii jest tracone na konwersję

Wykazałeś się proletariacką czujnością.
Do poczytania chciałem zachęcić.
Aczkolwiek energia „gratisowa" z OZE...
Do poczytania chciałem zachęcić.
Aczkolwiek energia „gratisowa" z OZE...

gdyby zamiast zamiast tracić 70% wyjmowało się 110% to tak.FUX pisze:Perpetum mobile?
a na razie - czego dziennikarzyny nie zauważyły - jest to kolejne nośne hasło pomagające wyrwać i przesrać woreczek rządowych pieniędzy.
zwróćcie uwagę na polskie podejście do tematu: zaczynamy od studium wykonalności. jak znam życie grupka kilkunastu osób będzie godnie żyła przez dobrych kilka miesięcy.
robiąc to studium.
czy po zrobieniu studium będzie jakiś ciąg dalszy? niekoniecznie.
i żebyście nie mieli wątpliwości: "godnie" to nie średnia krajowa a minimum 3.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
damaz pisze: zwróćcie uwagę na polskie podejście do tematu: zaczynamy od studium wykonalności. jak znam życie grupka kilkunastu osób będzie godnie żyła przez dobrych kilka miesięcy.
robiąc to studium.
Myślę, że nie jest to tylko polskie podejście. Mam nieodparte wrażenie, że wszelkiej maści fundusze i dofinansowania europejskie powodują doprowadzanie do perfekcji pozorowanych działań, za które można wziąć kasę, a ich efekt będzie właściwie żaden, jeśli nie liczyć opasłych tomów dokumentacji, które zawierają jeden wielki bełkot.
Czy mówiłem o moim projekcie w Grecji, która to doprowadziła do mistrzostwa rozdmuchaną biurokrację? U normalnych klientów podpisuje się jeden dokument NDA (umowa poufności) i na tej podstawie mam wjazd do wewnętrznej sieci klienta. U klienta greckiego wypełniam osobny, kilkustronicowy formularz za każdy dzień dostępu do sieci wewnętrznej. I jest to formularz papierowy. Więc po stronie klienta i dostawcy jest specjalna osoba, która zajmuje sie generowaniem/przyjmowaniem takich formularzy. I już mamy dwa etaty więcej

Konto usunięte, inny przykład, z dzisiaj:
turecka Państwowa Agencja ds. Mięsa i Mleka organizuje przetarg na zakup 10 tys ton mięsa mrożonego z UE. Zamówienie zostanie udzielone w trybie negocjacji bez ogłoszenia. Warunkiem przystąpienia do przetargu jest zakup u organizatorów specyfikacji przetargowych, których koszt nabycia wynosi niewiele, bo 200 TRY (ok. 68 USD).
Oferty przygotowane zgodnie ze specyfikacjami przetargowymi powinny być przesłane na wskazany w dokumentach adres do godz. 14:30 dn. 25.08.2015 r.
Żeby jednak nie była zbyt abstrakcyjnie, tylko normalnie, owa Agencja nie wysyła tych dokumentów przetargowych elektroniczną ani zwykła pocztą i nie przyjmuje przelewów. Wszystkie formalności trzeba uregulować bezpośrednio w ich biurze a Ankarze.
Teoretycznie zainteresowany eksporter, np. z Polski może kupić bilet i tam polecieć. Ale czy warto?
Urzędnicy Agencji podpowiadają w bezpośredniej rozmowie, że prościej jest nawiązać współpracę z lokalną firmą, która zajmie się tymi formalnościami, jako kooperant europejskiego eksportera.
Żeby jeszcze bardziej ułatwić życie zainteresowanym eksporterom, pracownik agencji chętnie przekażą namiar na konkretną firmę, chętną do podjęcia takiej współpracy przy przetargu.
brzmi znajomo?

turecka Państwowa Agencja ds. Mięsa i Mleka organizuje przetarg na zakup 10 tys ton mięsa mrożonego z UE. Zamówienie zostanie udzielone w trybie negocjacji bez ogłoszenia. Warunkiem przystąpienia do przetargu jest zakup u organizatorów specyfikacji przetargowych, których koszt nabycia wynosi niewiele, bo 200 TRY (ok. 68 USD).
Oferty przygotowane zgodnie ze specyfikacjami przetargowymi powinny być przesłane na wskazany w dokumentach adres do godz. 14:30 dn. 25.08.2015 r.
Żeby jednak nie była zbyt abstrakcyjnie, tylko normalnie, owa Agencja nie wysyła tych dokumentów przetargowych elektroniczną ani zwykła pocztą i nie przyjmuje przelewów. Wszystkie formalności trzeba uregulować bezpośrednio w ich biurze a Ankarze.
Teoretycznie zainteresowany eksporter, np. z Polski może kupić bilet i tam polecieć. Ale czy warto?
Urzędnicy Agencji podpowiadają w bezpośredniej rozmowie, że prościej jest nawiązać współpracę z lokalną firmą, która zajmie się tymi formalnościami, jako kooperant europejskiego eksportera.
Żeby jeszcze bardziej ułatwić życie zainteresowanym eksporterom, pracownik agencji chętnie przekażą namiar na konkretną firmę, chętną do podjęcia takiej współpracy przy przetargu.
brzmi znajomo?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Лукашэнка, czy ja wiem... Twoje brzmi trochę jak biznes i dbanie o lokalnych małych "Kulczyków". Moje brzmi jak czysta, biurokratyczna komuna 
Ale spoko, jak przyjmą Turcję do UE, to zostaną mistrzami w mieleniu kasy

Konto usunięte,
ja pytałem, cz brzmi znajomo nie konkretnie w kotekście tego greckiego przypadku jaki podałeś, tylko właśnie tej wczesniejszej dyskusji o roli "kulczyków" w nazwijmy to ekosystemie społeczno-gospodarczym.
Wspólny mianownik jest taki, że nie tylko u nas są ludzie chętni i zawsze gotowi by się pożywić, "przy okazji".

ja pytałem, cz brzmi znajomo nie konkretnie w kotekście tego greckiego przypadku jaki podałeś, tylko właśnie tej wczesniejszej dyskusji o roli "kulczyków" w nazwijmy to ekosystemie społeczno-gospodarczym.
Wspólny mianownik jest taki, że nie tylko u nas są ludzie chętni i zawsze gotowi by się pożywić, "przy okazji".

- zgrocca
- 3 gwiazdki
wydaje mi się że w ostatnich latach Turcja nieco "ostygła" w tych dążeniachKonto usunięte pisze:Лукашэнка, czy ja wiem... Twoje brzmi trochę jak biznes i dbanie o lokalnych małych "Kulczyków". Moje brzmi jak czysta, biurokratyczna komuna
zobaczyła że to de facto utrata suwerenności
a pasuje im chyba coraz bardziej miejsce w którym są i gospodarczo i militarnie
przed tym jak sie zaczeli napie ... z isis itp fundusze tureckie szły lepiej niz europejskie
...turystyka ... to w dużej mierze rosjanie... jak sam widziałem ze "specyficznymi" tatuażami
wiec po co im unia
akase ... mielą
zobaczcie sobie co wchodzi w skład coral-wezyr..... na oficjalnej stronie np.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
To chyba pierwszy artykuł, który odbiega od obecnego trendu, czyli wszyscy napierdalamy na VW.
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... swiat.html
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... swiat.html
raczej nie wszyscy, raczej to wygląda na ewidentny przykład głupoty ekologicznej albo kolejny etap wojny handlowej. już odezwał się głos aby danych osobowych europejczyków nie przekazywać na serwery w USAGodlik pisze: wszyscy napierdalamy na VW

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Zupełnie niedawno przejeździłem VW CC 2.0 tdi około 30 tys. km. Średnio paliło mi to około 6 litrów ropy (w automacie!), czyli około litr mniej niż kilka innych samochodów z silnikami diesla, którymi jeździłem (w podobny sposób) w ciągu ostatnich dwóch lat.
A dwa tygodnie temu byłem u znajomego na Węgrzech, z którym przejechaliśmy kilkaset kilometrów jego Skodą Octavią 1.9 tdi. Średnie zużycie ropy: 4.5 l/100km !!
Auto dziesięcioletnie, ale kolega nie ma serca się go pozbyć. Nie psuje się i pali tyle co nic.
Amerykańcy dobrali się do skóry właśnie Volkswagenowi, bo najszybciej rósł na tamtym rynku ze swoimi dieslami, co gorsza często importowanymi, bo na miejscu montują tylko Passaty.
A haki na pewno mają też na innych, bo przecież podsłuchują wszystkich.
A dwa tygodnie temu byłem u znajomego na Węgrzech, z którym przejechaliśmy kilkaset kilometrów jego Skodą Octavią 1.9 tdi. Średnie zużycie ropy: 4.5 l/100km !!
Auto dziesięcioletnie, ale kolega nie ma serca się go pozbyć. Nie psuje się i pali tyle co nic.
Amerykańcy dobrali się do skóry właśnie Volkswagenowi, bo najszybciej rósł na tamtym rynku ze swoimi dieslami, co gorsza często importowanymi, bo na miejscu montują tylko Passaty.
A haki na pewno mają też na innych, bo przecież podsłuchują wszystkich.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
rósł, nie rósł - oszukiwał. Taki lajf.Лукашэнка pisze: Amerykańcy dobrali się do skóry właśnie Volkswagenowi, bo najszybciej rósł na tamtym rynku ze swoimi dieslami
Skoro tak mało palił, to niepotrzebne były chyba lewe procedury?

Korpo są zdecydowanie zbyt bezczelne i dobrze jak im czasami się da po kieszeni.
W Eu taka afera z Niemiecką firmą była by niemożliwa 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Oczywiście, że tak.Alan, Alan, Alan! pisze:Korpo są zdecydowanie zbyt bezczelne i dobrze jak im czasami się da po kieszeni.
Dlatego już pisałem, przywalić w Euorpie takiemu np. Apple podobną karę i będą wszyscy zadowoleni.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a coś narozrabiał ten Apple?Лукашэнка pisze: przywalić w Euorpie takiemu np. Apple podobną karę i będą wszyscy zadowoleni.
Przez takie bezczelne firmy jak JABOL padła NokiaAlan, Alan, Alan! pisze: a coś narozrabiał ten Apple?

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa