Królowa Syrena i inne legendy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Re: Królowa Syrena i inne legendy
Akurat z firmą Leopard miałem służbowo do czynienia. Produkcja aut nie szła, to szukali możliwości wykorzystania sprzętu inaczej. Dostali zamówienia na pewne elementy, których zrobienie zajęło im tylko pół roku dłużej, niż obiecywali. Dlaczego tak, nie wiem. Ale nie dziwię się, że padli.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
O, wczoraj na rajdy24.pl potwierdzili, że syrenka proto wystartuje na Barbórce
http://rajdy24.pl/syrena-meluzyna-r-zad ... -barborka/

http://rajdy24.pl/syrena-meluzyna-r-zad ... -barborka/
No to możemy zobaczyć Syrenkę w ruchu... Wygląd hmmm dyskusyjny
i cena 60k (albo okolice bo silnik muszą zmienić ze względu na Euro6)
http://moto.onet.pl/aktualnosci/nowa-sy ... cja/2bs9bf

http://moto.onet.pl/aktualnosci/nowa-sy ... cja/2bs9bf
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Jest siatex, więc mały 5150 powinien brać w ciemnobarton pisze: Wygląd hmmm dyskusyjny![]()

Wygląd BugEye na początku też był mocno dyskusyjny, a z czasem stał się jednym z "ładniejszych" (inaczej

Ja się cieszę, bo dzięki Syrence niektórzy może uwierzą, że Kutno to nie tylko fasady budynków podparte od tyłu drągami...

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak, to już się powinieneś zapisać na testdrive i potem na forum zdać relację...
a bug-eye na zawsze odciśnięty w moim serduszku jest (bo 1-wsze Subaru w którym mogłem posiedzieć)
Z ciekawości wszedłem na stronę firmy Fiat i za 60k jest w czym wybierać (różne warianty z rodziny modelowej 500'tki, a jak się dołoży kilka klocków to Abarth
). Skoda też za 60k będzie miała coś do zaoferowania...
Ale żeby oddać sprawiedliwość to Syrenka do dryftu wygląda
a bug-eye na zawsze odciśnięty w moim serduszku jest (bo 1-wsze Subaru w którym mogłem posiedzieć)

Z ciekawości wszedłem na stronę firmy Fiat i za 60k jest w czym wybierać (różne warianty z rodziny modelowej 500'tki, a jak się dołoży kilka klocków to Abarth

Ale żeby oddać sprawiedliwość to Syrenka do dryftu wygląda

Dla mnie to Wał 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
encyklopedysta nie zapomina i nie wybaczarrosiak pisze: Ja się cieszę, bo dzięki Syrence niektórzy może uwierzą, że Kutno to nie tylko fasady budynków podparte od tyłu drągami...![]()

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- rrosiak
- 6 gwiazdek
A ja wierzę, że nie. AMZ to poważna firma istniejąca od 1999 roku mająca sporo projektów w swoim dorobku.Piter 35 pisze:Dla mnie to Wał
Co innego AK Motor, o której nawet Google niewiele wie, zwłaszcza o jej kanadyjskich korzeniach

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Re:
No właśnie nie. AK Motors twierdzi, że kupili prawa od FSO i że AMZ Kutno te prawa narusza. AMZ Kutno próbuje uniku, nazywając auto nie Syrena, a SyrenkaSo What! pisze:I obie spółki mają prawa do marki? Ciekawe...

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Jak na dobrego prawnika przystało, Szymon nie zadaje pytań na które nie zna odpowiedziSo What! pisze:I obie spółki mają prawa do marki? Ciekawe...

A Syrence kibicuję. Widać pasję i chęć działania w Kutnie, zaś tylki jakieś pozorne ruchy w W-wie. Oby tylko pasja nie skończyła się na 4 prototypowych egzemplarzach i jednodniowym szumie medialnym
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
zawsze chylę czoła przed ludźmi, którzy potrafią coś skonstruować. To bardzo trudne zajęcie.barton pisze: Wygląd hmmm dyskusyjny
Ale rzeczywiście wstrętne. Może nawet nie ogólnie, tylko dlatego, że wygląda na posklejane i trochę tak jakby zatrzymali się w CAD jakieś 15 lat temu.
Niemniej i tak szacun.
pierwszy bug-eye jaki widziałem na żywo był czarny STi w okolicach Taylors Lakes, Vic. Piszę gdzie, bo pamiętam dokładnie. I zawsze mi się podobał w wersji sti. (WRX też pod warunkiem, że nie niebieski i czarny)rrosiak pisze: Wygląd BugEye na początku też był mocno dyskusyjny
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
No właśnie. Od razu to widać. Strata czasu.Konto usunięte pisze: Z tego na pewno będą jeszcze batalie po sądach.
No jasne. Dobrze by było, gdyby się jednak udało. Na przekór wszystkiemu.Konto usunięte pisze: A Syrence kibicuję.
Trudno się nie zgodzić. Auto wygląda, jak poskładane w szopie z przypadkowych części. W sumie kiedyś też tak było, ale to już nie te czasy.Alan, Alan, Alan! pisze: Ale rzeczywiście wstrętne. Może nawet nie ogólnie, tylko dlatego, że wygląda na posklejane i trochę tak jakby zatrzymali się w CAD jakieś 15 lat temu.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
tragedii nie ma ale:
wlot przód
ramka drzwi i listwa górna - no boli jak się na to patrzy
drzwi jak by tam były z przypadku, o są to dawaj je jakoś będą pasować
spartański środek ale w Forku tez nie ma wodotrysków
wlot przód
ramka drzwi i listwa górna - no boli jak się na to patrzy
drzwi jak by tam były z przypadku, o są to dawaj je jakoś będą pasować
spartański środek ale w Forku tez nie ma wodotrysków

Konto usunięte, no ja bym do tego dodał: w jaki sposób chcą rozegrać nazwijmy to opiekę gwarancyjną dla swojego produktu czyli serwis... Chyba, że będzie jak z Ferrari kilka lat temu (gdy nie było przedstawicielstwa w Polsce) i na przeglądy ludzie wozili cacka do Niemiec czy Czech na przeglądy... W przypadku Syrenki będą to wycieczki do Kutna 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Jak to w biznesie bywa, zapewne i AMZ ma jakieś grzechy na sumieniu, ale przede wszystkim istnieje od wielu lat i zatrudnia realnie kilkaset osób. No i zbudowała auto, które jeździ, więc w porównaniu do osiągnięć AK Motor jest poważnadamaz pisze:dla kogo poważna, dla tego poważna.rrosiak pisze:AMZ to poważna

Męcząc jeszcze temat Syrenki, to taki artykuł opublikowała GW po prezentacji jeźdzących prototypów (na filmie widać głównie Syrenkę do dryftu, ale jest parę detali zwykłej wersji: bagażnik, wnętrze). Są też zdjęcia:
http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,18 ... jecia.html
http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,18 ... jecia.html
Koszt całego projektu to ponad 7,5 mln zł. Blisko połowa kwoty to wkład własny firm zaangażowanych w opracowanie modelu S201. Pozostałe pieniądze pochodzą z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
z jednej strony prawda. z drugiej zaś...damaz pisze:istnieje od wielu lat i zatrudnia realnie kilkaset osób. No i zbudowała auto, które jeździ
AMZ powstało, bo miało zamówienia tzw. specjalne. skąd? pan Fabisiak to były mundurowy. na początku było świetnie, a potem - kiedy już zrobiło się raczej rynkowo niż znajomościowo - zaczęła się weryfikacja. czapkę trzeba zdjąć przed właścicielem, że wynalazł kolejną niszę, która pozwala (do dzisiaj) reperować budżet firmy. tą niszą są szumnie nazywane projekty "badawczo - rozwojowe". nie będę wnikał w bardzo szczegółowe detale, ale w ciągu ostatniej dekady AMZ dostała się do ligi wiodących wysysaczy ministerialnych pieniędzy. co ważne, bardzo szybko nauczyli się, że w rządowych projektach b+r nie chodzi o zrobienie czegokolwiek, tylko o rozliczenie takiego projektu. raportem, którym urzędnik będzie mógł zamachać, jak ktoś zapyta "na co wydałeś podatki podatników". w Kutnie jest taki jeden parking nazywany przez wtajemniczonych "galerią niejazdów". Są to najróżniejsze pojazdy (nie tylko samochody), które zostały wykonane w ilości egzemplarzy 1 na potrzeby rozliczania kolejnych projektów wielce badawczo niewątpliwie rozwojowych. koszt 1 takiego pojazdu to kilka milionów PLN (zazwyczaj w okolicach 3-4). jeden przykład z tej "stajni" to Żubr Argus
http://www.tvp.info/7054926/informacje/ ... licjantom/
ile kosztował podatnika? 4,7 mln PLN (http://www.ncbir.pl/gfx/ncbir/en/defaul ... onnosc.pdf - szukać "wielofunkcyjnego, ruchomego stanowiska dowodzenia")
podkreślam: Argus to tylko przykład. w tej chwili powstaje "polski humvee" (taki teoretycznie był cel projektu). już teraz wiadomo, ze wojsko go nie chce. kolejny niejazd do kolekcji, wykonany w ilości sztuk 1.
a teraz do meritum, czyli do Syrenki. otóż Syrenka też jest robiona z pieniędzy podatników. tym razem AMZ wyszarpnęło prawie 4.5 mln PLN (http://www.ncbir.pl/gfx/ncbir/userfiles ... nych_1.pdf).
a co to znaczy? a znaczy to tyle, że pan Fabisiak może (oby nie) Syrenkę potraktować mniej-więcej tak jak resztę menażerii niejzadów.
dlatego właśnie napisałem, że - dla mnie - AMZ w kwestii Syrenki niekoniecznie jest wzorem wiarygodności.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
A tam zaraz do de. Dzięki tym dotacjom nauczyli się projektować prototypy i dzięki temu powstała Syrenka 

Z czyli jednak wał 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Ludzie, czy każdy, kto bierze dotacje, to przekręt? Popatrzcie sobie na stronę producenta, obejrzyjcie czym się zajmuje i co się z tymi produktami dzieje. Ta firma żyje, ludzi zatrudnia, coś produkuje, coś sprzedaje. Jej produkty użytkuje wojsko, policja, pogotowie itd.
Że dotacje bierze? Bardzo dobrze. Korzysta z okazji, które są i dzięki temu jak widać się rozwija.
Że dotacje bierze? Bardzo dobrze. Korzysta z okazji, które są i dzięki temu jak widać się rozwija.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Aż się boję co możemy powiedzieć o pozostałych projektach z listy...damaz pisze:otóż Syrenka też jest robiona z pieniędzy podatników. tym razem AMZ wyszarpnęło prawie 4.5 mln PLN (http://www.ncbir.pl/gfx/ncbir/userfiles ... nych_1.pdf).
a co to znaczy? a znaczy to tyle, że pan Fabisiak może (oby nie) Syrenkę potraktować mniej-więcej tak jak resztę menażerii niejzadów.
dlatego właśnie napisałem, że - dla mnie - AMZ w kwestii Syrenki niekoniecznie jest wzorem wiarygodności.
Czy też ich właściciele są "mundurowi", albo jacyś resortowi, WSI, czy inne służby...
Mam nadzieję, że ci inni z założenia nie są oszustami, może po prostu mają na coś pomysł (lepszy lub gorszy) i próbują go zrealizować.
Ależ oczywiście. Taki AMZ, mała firemka, żeby istnieć musi kręcić wałki. To nie jest jakiś ogromny koncern, przykładowo niemiecki, który dbając o markę nie może sobie na to pozwolić.Konto usunięte pisze: Ludzie, czy każdy, kto bierze dotacje, to przekręt?