Check engine
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Check engine
Dzięki za porady pojadę na ten komputer ale mam pytanie gdzie znajde gniazdo komputera mojego Subaru? Pod pedałami czy pod maską? i jak ma one wyglądać? Dziś zauważyłem, że chek engine zapala sie na benzynie po pełnym rozgrzaniu silnika. Troszkę mnie to zdezorientowało. Gdzie i komu mam przesłać te zdjęcia? Z góry dzięki! Dubaj
Poprawny link: http://theforum.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=949.
NIE MUSISZ "JECHAĆ NA KOMPUTER", kody błędów w Subaru bez problemu odczytuje się samemu!
Wystarczy, że postąpisz wg instrukcji z pierwszego odnośnika, jaki wcześniej Ci podałem. Krótko mówiąc: Pod kolumną kierowniczą masz dwie pary rozłączonych wtyczek - zieloną i czarną parę. Złączasz czarne wtyczki razem i włączasz zapłon (nie zapalając silnika). W tym momencie lampka "check engine" zacznie błyskać - błyski długie (kreski) to pierwsza cyfra kodu, błyski krótkie - to druga cyfra. Np. jeśli lampka "nadała" dwie kreski i trzy kropki, oznacza to kod 23. Odczytujesz kod 23 z tablicy kodu błędów i już wiesz - wysiadł przepływomierz.
Do wrzucania zdjęć najprościej użyć serwisu http://fotosik.pl/. Wystarczy że załadujesz tam zdjęcie (nie wymaga to rejestracji i jest za darmo) a następnie wkleisz w post na forum drugi od góry kod, nazwany "Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze)".
NIE MUSISZ "JECHAĆ NA KOMPUTER", kody błędów w Subaru bez problemu odczytuje się samemu!
Wystarczy, że postąpisz wg instrukcji z pierwszego odnośnika, jaki wcześniej Ci podałem. Krótko mówiąc: Pod kolumną kierowniczą masz dwie pary rozłączonych wtyczek - zieloną i czarną parę. Złączasz czarne wtyczki razem i włączasz zapłon (nie zapalając silnika). W tym momencie lampka "check engine" zacznie błyskać - błyski długie (kreski) to pierwsza cyfra kodu, błyski krótkie - to druga cyfra. Np. jeśli lampka "nadała" dwie kreski i trzy kropki, oznacza to kod 23. Odczytujesz kod 23 z tablicy kodu błędów i już wiesz - wysiadł przepływomierz.
Do wrzucania zdjęć najprościej użyć serwisu http://fotosik.pl/. Wystarczy że załadujesz tam zdjęcie (nie wymaga to rejestracji i jest za darmo) a następnie wkleisz w post na forum drugi od góry kod, nazwany "Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze)".
oto zdjęcie tego silnika http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c4 ... f0cdb.html. Mam nadzieję, że dość widoczne. Postaram się dziś zrobić ten manewr z tymi złączkami(mam nadzieję, że mi się uda). Dzięki za informacje. Jak dojdę co to jest od razu dam znać! Pzdr
Z tego co widać na fotce, masz mieszalnikową (czyli prymitywną, niestety) instalację gazową - zatem błąd check engine będzie na 99% dotyczył sondy lambda.
Najprawdopodobniej - tak zgaduję - został uszkodzony przełącznik emulatora sondy lambda - komputer wtryskowy nie otrzymuje ani sygnału z emulatora (podczas jazdy na gazie) ani sygnału z sondy (podczas jazdy na benzynie).
W takim wypadku, jedyne co może pomóc, to wizyta u gazownika. Jeśli jesteś z Warszawy, to odezwij się do naszego forumowego Mistrza, czyli Jako.
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - zauważyłem na zdjęciu coś niedopuszczalnego! Otóż masz przewód fazy lotnej gazu zaciśnięty opaską zaciskową, czyli trytytką. TO BARDZO NIEBEZPIECZNE - GROZI WYBUCHEM!
Jedź do PORZĄDNEGO gazownika czym prędzej!
Najprawdopodobniej - tak zgaduję - został uszkodzony przełącznik emulatora sondy lambda - komputer wtryskowy nie otrzymuje ani sygnału z emulatora (podczas jazdy na gazie) ani sygnału z sondy (podczas jazdy na benzynie).
W takim wypadku, jedyne co może pomóc, to wizyta u gazownika. Jeśli jesteś z Warszawy, to odezwij się do naszego forumowego Mistrza, czyli Jako.
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - zauważyłem na zdjęciu coś niedopuszczalnego! Otóż masz przewód fazy lotnej gazu zaciśnięty opaską zaciskową, czyli trytytką. TO BARDZO NIEBEZPIECZNE - GROZI WYBUCHEM!
Jedź do PORZĄDNEGO gazownika czym prędzej!
Tak Myślałem, że tam gdzie byłem z autm i powiedzieli, że wszystko jest ok to oszuści. Odezwę się do Jako. Dzięki za trudy i pomoc. Odezwę się jak z tymi błedami. Pzdr
Witam ponownie! Sprawdziłem dziś ten błąd. Jest to błąd o numerze 22 czyli czujnik spalania stukowego. Możecie coś pomóc gdzie i za ile to znależć i naprawić? Pzdr
22060AA031, 310zł, w magazynie w 4Turbo-Katowice, może być pojutrze w Waw. Proponuje najpierw sprawdzić i potwierdzić diagnoze w specjalistycznym serwisie znającym Subaru bo w tych starszych autach one dość często głupieją.
Aha. Mam jeszcze pytanie od czego mógł zepsuć się ten czujnik czego unikać? Czy to tylko po prostu ze starości? Pzdr
Jeszcze jedno pytanko! Nie wiem czy to odpowiedni wątek w tym dziale ale co się dzieję, jak się wytnie katalizator i wspawa rurę czy strumienicę. Czy to popsuje pracę silnika czy wykryje coś sonda lambda? Czy w ogólę to robić pomóżcie! Z góry dziekuje Pzdr
Jeżeli nie masz problemu z katalizatorem to nie ruszaj tego. Sonda u Ciebie nie ma z tym nic wspólnego.
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
Jak to?EterycznyŻołądź pisze:Czemu 4t ma drożej niż aso?
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
Być moze ten konkretny czujnik jest droższy, czasem takie rzeczy się zdarzają. W dużym skrócie wynika to z zaopatrywania się z kilku różnych rynków, dużego magazynu i dużych zmian kursowych.
A czy to ważne? Klient ma prawo kupować tam, gdzie mu będzie lepiej. Może się przy tym kierować ceną, fachowością, jakością obsługi i tysiącem innych kryteriów, które są dlań ważne. Zaś sprzedawca ma prawo ustalić cenę, jaka odpowiada jego kryteriom prowadzenia biznesu, których też może być mnóstwo. Niech sprzedawca ustala, a klient wybiera.EterycznyŻołądź pisze:Czemu 4t ma drożej niż aso?
Pozdrawiam, r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Oczywiście że takky pisze:A czy to ważne? Klient ma prawo kupować tam, gdzie mu będzie lepiej. Może się przy tym kierować ceną, fachowością, jakością obsługi i tysiącem innych kryteriów, które są dlań ważne. Zaś sprzedawca ma prawo ustalić cenę, jaka odpowiada jego kryteriom prowadzenia biznesu, których też może być mnóstwo. Niech sprzedawca ustala, a klient wybiera.EterycznyŻołądź pisze:Czemu 4t ma drożej niż aso?
Pozdrawiam, r.

Osobiście uważam że firmy które uważają się za konkurencyjne SIP-owi powinny mieć ceny co najmnniej takie jak w ASO , ale jak widać w praktyce różnie to bywa

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
carfit pisze: I właśnie m.in. po to jest forum aby weryfikować cenne informacje![]()
Święte słowa

To był chyba jeden z powodów powstania tego forum.carfit pisze: I właśnie m.in. po to jest forum aby weryfikować cenne informacjeKto? gdzie? jak? i za ile ?
I, jak widać, tutaj to działa...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Bergen pisze: Wystarczy, że postąpisz wg instrukcji z pierwszego odnośnika, jaki wcześniej Ci podałem. Krótko mówiąc: Pod kolumną kierowniczą masz dwie pary rozłączonych wtyczek - zieloną i czarną parę. Złączasz czarne wtyczki razem i włączasz zapłon (nie zapalając silnika).
Czy zasada ta dotyczy również S-turbo 2001 ? Z ciekawości zajrzałem i zielone mam spięte -może ktoś kiedyś zapomniał rozpiąć ?,ma to wpływ na funkcjonowanie auta ?
Ma. Po przekręceniu kluczyka powinieneś słyszeć uruchamiające się wentylatory chłodnicy i pompę paliwa, w stale powtarzanej sekwencji.forek2 pisze:Bergen pisze: Wystarczy, że postąpisz wg instrukcji z pierwszego odnośnika, jaki wcześniej Ci podałem. Krótko mówiąc: Pod kolumną kierowniczą masz dwie pary rozłączonych wtyczek - zieloną i czarną parę. Złączasz czarne wtyczki razem i włączasz zapłon (nie zapalając silnika).
Czy zasada ta dotyczy również S-turbo 2001 ? Z ciekawości zajrzałem i zielone mam spięte -może ktoś kiedyś zapomniał rozpiąć ?,ma to wpływ na funkcjonowanie auta ?
Jeżeli tego nie słyszysz, to znaczy, że możesz mieć rozłączone identyczne wtyczki, które znajdują się w wiązce z boku przed progiem w nogach pasażera, albo przerwany gdzieś indziej obwód.
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541
tel. +48 692 325 541