Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
Bergen, a on sam wszystko robi, czy wymaga jakichś konfiguracji (patrząc z perspektywy zwykłego zjadacza chleba a nie zawodowca/pasjonaty, który jak nie machnie jakiegoś kodu w ciągu dnia to ma poczucie, że czegoś mu brakuje
)

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
I tak, i tak.
Możesz po prostu go odpalić i zostawić (robi się jakieś 10 godzin...), a możesz dostosować do własnych potrzeb (żeby np. automatycznie akceptował jakieś tam ms-owe EULA czy wysłał Ci maila, jak skończy). Zobacz tutaj:
https://www.reddit.com/r/TronScript/wiki/manual
Możesz po prostu go odpalić i zostawić (robi się jakieś 10 godzin...), a możesz dostosować do własnych potrzeb (żeby np. automatycznie akceptował jakieś tam ms-owe EULA czy wysłał Ci maila, jak skończy). Zobacz tutaj:
https://www.reddit.com/r/TronScript/wiki/manual
Bergen, okej. Dzięki... mam nadzieję że jednak nie będę musiał testować tego narzędzia. Na razie w użyciu mam: adwcleaner czy Glary Utilities lub CCleaner... Ale dobrze wiedzieć, że w razie czego jest alternatywa...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Potrzebuję dysk SSD min 128GB, o wysokości 5mm.
Ponoć takie są, ale nie mogę nic znaleźć.
7mm próbowałem, ale się laptok nie zamyka niestety.
Ewentualnie czy ktoś próbował wydłubać bebechy SSD z obudowy i czy to ma sens.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Nie spotkałem się z 5 mm SSD. Nie masz tam złącza M.2?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
nie widziałem niestety nic, ale jest szansa, że trzeba bardziej rozkręcić.Chloru pisze: Nie masz tam złącza M.2?
A wydłubanie z obudowy, oprócz gwarancji, ma jeszcze jakieś wady?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Fido myślę że skoro wysokość dysku to 5 mm to ten laptop nie ma napędu optycznego.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Niestety nie rozpoznaję orientacji urządzeń.
Może jakbym dłużej na tym urządzeniu popracował. Ale po co skoro mam swój komputer.
To takie:
http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/le ... yoga-3-14/
Może jakbym dłużej na tym urządzeniu popracował. Ale po co skoro mam swój komputer.

To takie:
http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/le ... yoga-3-14/
AAA,Alan, Alan, Alan! pisze:Potrzebuję dysk SSD min 128GB, o wysokości 5mm.
od roku wisi moje ogłoszenie:
http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?st ... 61#p394861
Tyle tylko, że w moim jest 240GB, jeśli większa pojemność Ci nie przeszkadza.

Ale jak znam życie, to jednak ta cena zwycięży:
http://www.kuzniewski.pl/p14621,kingsto ... -5-mm.html

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
a przepraszam, nie widziałem. Cena jednak ten teges, sam wieszЛукашэнка pisze: od roku wisi moje ogłoszenie:

niech ręka boska broni przed ccleanerem...barton pisze:Bergen, okej. Dzięki... mam nadzieję że jednak nie będę musiał testować tego narzędzia. Na razie w użyciu mam: adwcleaner czy Glary Utilities lub CCleaner... Ale dobrze wiedzieć, że w razie czego jest alternatywa...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
siewcu pisze: niech ręka boska broni przed ccleanerem...
"dlaczemu?" jeszcze większy burdel robi w rejestrach??, szpieguje?? czy jest zwyczajnie mało skuteczny albo coś innego??
czesto gesto tak czysci, ze albo kilka programow nie wstaje albo sie system wyklada :) a syf jak byl, tak zostaje
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Zainstalowałem próbnie Windows 10 na maszynie wirtualnej. Kurcze, szybkie są
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Ale mają spieprzoną obsługę VPNKonto usunięte pisze: Kurcze, szybkie są

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
a skoro już wątek wypłynął, a nikt mnie nie rozumie w okolicy, to sobie tutaj napiszę.
System, z którego korzystam, ciężko było połączyć z gitem. Dość dużo trzyma w db, zresztą to bolączka wielu cmsów. I nie tylko, bo nawet jak kiedyś pracowałem w większej grupie to co chwilę trzeba było prosić o mysqldumpa. Nawet miałem napisać jakieś narzędzie, żeby poprawić ten stan rzeczy, ale ciągle brak czasu. Aż ktoś napisał.
Od paru dni branchuję, pulluję, pushuję, merguję, staguję, masteruję, productionuję, gitifajuję, extractuję i builduję.
I deplojuję. Achh

Fido, jak Ci pod 10 wszystko co potrzebujesz działa to instaluj i nie wnikaj. Działa dobrze od dnia, w którym wypuścili (no może jakieś tam pierdoły się komu zdarzyły)
System, z którego korzystam, ciężko było połączyć z gitem. Dość dużo trzyma w db, zresztą to bolączka wielu cmsów. I nie tylko, bo nawet jak kiedyś pracowałem w większej grupie to co chwilę trzeba było prosić o mysqldumpa. Nawet miałem napisać jakieś narzędzie, żeby poprawić ten stan rzeczy, ale ciągle brak czasu. Aż ktoś napisał.
Od paru dni branchuję, pulluję, pushuję, merguję, staguję, masteruję, productionuję, gitifajuję, extractuję i builduję.
I deplojuję. Achh

Fido, jak Ci pod 10 wszystko co potrzebujesz działa to instaluj i nie wnikaj. Działa dobrze od dnia, w którym wypuścili (no może jakieś tam pierdoły się komu zdarzyły)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
rrosiak pisze: Ale mają spieprzoną obsługę VPN![]()
Ok, sprawdzę klientów VPN, których używam najczęściej... Jakieś inne wady? Bo myślę, czy by nie przenieść się ze starego dobrego XP, który chodzi wolniej niż 10 na tych samych zasobach (sic!)
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Ja używam teraz Cisco AnyConnect do łączenia z klientem i śmiga bez problemu.
Wbudowany VPN też latał, ale używałem tylko, chwilkę.
Z problemów to któryś VirtualBox nie potrafił zainstalować na początku sterów do bridgeowania, ale teraz chyba już ok.
Wbudowany VPN też latał, ale używałem tylko, chwilkę.
Z problemów to któryś VirtualBox nie potrafił zainstalować na początku sterów do bridgeowania, ale teraz chyba już ok.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Genialne, nie zdawałem sobie sprawy, że w IT jest tyle słów i wszystkie mniej lub bardziej rozumiemAlan, Alan, Alan! pisze: Od paru dni branchuję, pulluję, pushuję, merguję, staguję, masteruję, productionuję, gitifajuję, extractuję i builduję.
I deplojuję. Achh![]()

Jest ryzyko, musi być wybór.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
To jest używane przez znaną mi dużą korpo i działa faktycznie nieźle.Alan, Alan, Alan! pisze: Ja używam teraz Cisco AnyConnect
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Nie jestem co prawda specem od IT, ale z punktu widzenia zwykłego usera, to w żaden sposób nie byłem w stanie zainstalować ojcu sterowników do plotera tnącego (stary sprzęt, ale wciąż działa) i przez to musiałem wrócić do Windows 7. Do tego nie działał Norton Commander (kolejny staroć, ale drukowanie na ploterze polega na wysłaniu pliku bezpośrednio do portu LPT1 i tu NC sprawował się wyśmienicie).
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Problem jest z wbudowanymi.Konto usunięte pisze: Ok, sprawdzę klientów VPN, których używam najczęściej...
Póki co nie, poza kilkoma przypadkami z brakiem sterowników do starszych urządzeń, czyli to o czym Godlik wspomniał.Konto usunięte pisze: Jakieś inne wady?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
rrosiak pisze: Problem jest z wbudowanymi.
Dzięki Robert. Ja też głównie korzystam z Any Connect, ale też czasem Open VPN, czy Checkpoint. Naprawdę mi się podoba ta nowa 10-tka