Nordkapp Kreska Power Trek
- dareq
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Nordkapp Kreska Power Trek
Arno pisze:Z norweskim tlo jest tak, że istotnie mają tam akcenty typu góralskiego, ale mają też coś co się nazywa NYNORSK
Język norweski (norw. norsk språk, norsk) – język z grupy skandynawskiej języków germańskich. Jako że do tej pory nie wyodrębnił się jeden standard wymowy, każdy dialekt ma status oficjalny. Językiem norweskim posługuje się około 4,2 mln mówiących, z tego 3,5 mln do zapisu używa odmiany bokmål. k
Panowie jak co żonka może może udzielić korków w tym zacnym pokręconym języku :)
- Rav
- 1 gwiazdka
- Auto: obecnie Skoda SuperB(ll)eeeee
Geirangerfjord
Geirangerfjord
Droga Trolli
Droga Trolli
i wyprawa na "język Trolla"
i jeszcze wjazd drogą Trolli :)
Link: https://youtu.be/tCz279-4JhQ
Jeśli uważasz, że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoja stronę.
Korci ta Norwegia bardzo
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Must see. Ja w przyszlym roku jade, prawdopodobnie przez kraje nadbaltyckie, od wschodu.
Też mam to na liście. Ale nie samochodem. Za dużo kilometrów do przejechania.
Jeszcze piękniejsze widoki są z morza. Zamiast siedzieć za kierownicą można faktycznie coś pooglądać spokojnie. I można jeszcze przy tym sączyć drinka.
A podczas postojów w przystaniach jest dość czasu, żeby pozwiedzać na lądzie.
Dlatego jeden z rejsów:
Hamburg
Bergen
Hellesylt
Geiranger
Andalsnes
Molde
Alesund
Eidfjord
Stavanger
Hamburg
albo jeszcze dalej na północ:
Hamburg
Alesund
Honningsvag
Tromso
Leknes, Lofoty
Trondheim
Geiranger
Hellesylt
Bergen
Hamburg
nie mówiąc już o tym, że mając do dyspozycji 14 dni można byłoby odwiedzić również Spitsbergen:
Hamburg
Bergen
Tromso
Longyearbyen, Spitsbergen
Honningsvag
Honningsvag
Hellesylt i Geiranger
Flam
Hamburg
Jeszcze piękniejsze widoki są z morza. Zamiast siedzieć za kierownicą można faktycznie coś pooglądać spokojnie. I można jeszcze przy tym sączyć drinka.
A podczas postojów w przystaniach jest dość czasu, żeby pozwiedzać na lądzie.
Dlatego jeden z rejsów:
Hamburg
Bergen
Hellesylt
Geiranger
Andalsnes
Molde
Alesund
Eidfjord
Stavanger
Hamburg
albo jeszcze dalej na północ:
Hamburg
Alesund
Honningsvag
Tromso
Leknes, Lofoty
Trondheim
Geiranger
Hellesylt
Bergen
Hamburg
nie mówiąc już o tym, że mając do dyspozycji 14 dni można byłoby odwiedzić również Spitsbergen:
Hamburg
Bergen
Tromso
Longyearbyen, Spitsbergen
Honningsvag
Honningsvag
Hellesylt i Geiranger
Flam
Hamburg
6 tygodni?gregski pisze:Gutek, ja planuje 6 tygodni, a miasta mam gdzies.. ;)
Popłynąłbym na 40 dni, dopływając aż do Murmańska i Archangielska na wschodzie, a do Grenlandii na zachodzie.
Po drodze oczywiście Norwegia, Islandia, Szkocja, Wyspy Szetlandzkie, Wyspy Owcze, itd...
Miasta?
Najczęściej takie:

Ostatnio zmieniony 3 gru 2015, o 13:42 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
A tak btw, widzieli? Jak nie widzieli, niech popaczo.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=gZ48cehSsnY
Link: https://www.youtube.com/watch?v=gZ48cehSsnY
A co to za moda noszenia na jakimś kiju urządzenia do rejestracji dźwięku oraz obrazu?
Z ciekawostek przejazd pojazdu mercedes przez ciek wodny.
Z ciekawostek przejazd pojazdu mercedes przez ciek wodny.
A ja najchetniej siedzial bym na dupie tyle, ile bym chcial, w miejscu ktore najpierw bym wybral sam.. ;)Лукашэнка pisze:6 tygodni?gregski pisze:Gutek, ja planuje 6 tygodni, a miasta mam gdzies.. ;)
Popłynąłbym na 40 dni, dopływając aż do Murmańska i Archangielska na wschodzie, a do Grenlandii na zachodzie.
Po drodze oczywiście Norwegia, Islandia, Szkocja, Wyspy Szetlandzkie, Wyspy Owcze, itd...
Miasta?
Najczęściej takie:
tutaj znajdziesz spory wybór ogródków działkowych:gregski pisze:A ja najchetniej siedzial bym na dupie tyle, ile bym chcial, w miejscu ktore najpierw bym wybral sam.. ;)
http://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-berl ... en/k0l3331

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Лукашэнка pisze: gregski napisał(a):
Gutek, ja planuje 6 tygodni, a miasta mam gdzies.. ;)
6 tygodni?
Oczywiście każdy może wybrać sobie środek lokomocji jaki mu pasuje, zakładając ten wątek miałem na myśli wyprawę samochodową, ale ludzie jeżdżą na Nordkapp nawet rowerami.
Ja w każdym razie wybrałbym samochód, choćby z tej przyczyny że pływałem po morzach północnych i nawet w lipcu jest kurewsko zimno, w związku z czym taki rejs poza schodzeniem na ląd w porcie polegałby głównie na siedzeniu pod pokładem i chlaniu, bo jaki tu można krajobraz podziwiać.
Ewentualnie wziąć sobie rejs jakimś promem czy Cruiserem z Norwegii, nie wiem czy akurat coś pływa tak daleko na północ. Pewnie tak, ale nie chce mi się sprawdzać. Wolę pojechać autem i coś po drodze pozwiedzać...
A ja piszac w tym watku chcialem uslyszec dalsze mocne argumenty Gucia, ze fiordy i gory najlepiej oglada sie z poziomu morza :)))
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Fiordy pewnie wyglądają super z wody, ale do tego mogę sobie wypożyczyć w porcie motorówkę.
Te argumenty już podałem.gregski pisze:ze fiordy i gory najlepiej oglada sie z poziomu morza :)))
Zachodnie wybrzeże Norwegii drogą lądową to jest około 2000 km w jedną stronę.
Absolutnie nie twierdzę, że nie warte przejechania, jeśli chodzi o landszaft.
Opcję morską rzuciłem jako inspirację, dla kogoś kto ewentualnie miałby wątpliwości, czy mu się chce spędzić tyle czasu za kierownicą.
Nie bierz tego do siebie, bo wiem, że wakacje w busie przedkładasz nad wszystko inne.

Wyglądają. Np. z Pogorii.Konto usunięte pisze:Fiordy pewnie wyglądają super z wody, ale do tego mogę sobie wypożyczyć w porcie motorówkę.
Jechanie 2kkm jest nieporozumieniem.
Wystarczy Droga Orłów.
Tak czytałem.
To cos zblizonego do chorwackiej Jadranki. Długo, kręto, wolno. Średnia ze 40 km/h
- Rav
- 1 gwiazdka
- Auto: obecnie Skoda SuperB(ll)eeeee
Ja jeżdżę tylko autem, mieszkam 50km od Oslo i robię wypady ze znajomymi, raz krótsze raz dłuższe. Jeśli ktoś lubi baseny, aquaparki to polecam jeszcze Sommarland w miejscowości Bo, jakieś 30km od Telemark.
Fux i z drogi Orłów przejazd na drogę Trolli, na moich zdjęciach wyżej jest ta druga droga, zdjęcie robione z punktu widokowego.
Fux i z drogi Orłów przejazd na drogę Trolli, na moich zdjęciach wyżej jest ta druga droga, zdjęcie robione z punktu widokowego.
Jeśli uważasz, że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoja stronę.
Też tak chciałem ale zaczynając z drugiej strony. Na 6 tygodni to można przejechać całość ale w 2 to by była męczarnia za kółkiem a nie urlop. Więc tak długiego urlopu zazdraszczamgregski pisze: prawdopodobnie przez kraje nadbaltyckie, od wschodu.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Pewnie już pisałem o tym, ale z 9-8 lt temu wzięliśmy z córką STI i we dwójkę zrobiliśmy 6 tys km po grubej części Norwegii - gdzie nas drogi wiodły.. w lewo w prawo w poprzek.. wszędzie... spanie w namiocie... warto jechać, bo widoki są niebywale... spokój, chłód, mało ludzi, i pięknie...
warto wziąć wędkę, chyba spinning... bo w morzu można łowić bezkarnie...
Jazda wąskim kawałkiem jest chyba dość powtarzalna... w 69tym to zrobiłem całe...
warto wziąć wędkę, chyba spinning... bo w morzu można łowić bezkarnie...
Jazda wąskim kawałkiem jest chyba dość powtarzalna... w 69tym to zrobiłem całe...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.