Etat -> Samozatrudnienie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Etat -> Samozatrudnienie

Post 11 gru 2015, o 22:24

Mnie się nie chce nawet pisać.
Dopłata obszarowa to ca. 800 zeta/ha
Co za to rolnik kupi?
Odpuście już tej grupie zawodowej.
To jest ból dla następnych rządów!

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 11 gru 2015, o 22:41

FUX, dokładnie tak. Od tego hektara trzeba zapłacić jeszcze podatek. Ceny wieprzowiny są takie, że rolnicy od lat dokładają do interesu z powodu taniego importu z Niemiec i Danii. Sytuacja na rynku mleka jest tragiczna, eksport owoców stał się dużo mniej opłacalny itp. itd.

W nowej perspektywie finansowej jesteśmy już 2 lata, ale póki co nikt jeszcze się nie załapał na modernizację gospodarstwa. Poprzedniej ekipie rządowej nie chciało się zrobić naboru, z którego moli by skorzystać rolnicy(realnego naboru a nie takiego politycznego jak był w okolicy wyborów). A z tego co widzę, to nowa ekipa będzie wymieniała kierowników w agencjach i pewnie w przyszłym roku naboru na modernizację też nie będzie.

Do tego jest to dziwne halo, że rolnicy mają tak super i że są darmozjadami, którzy dostają pieniądze za darmo a inni nie dostają.
Ale oni nie robią tego nielegalnie, jeśli ktoś uważa, że to tak dobrze być tym rolnikiem, to zamiast narzekać niech nim zostanie.
Oni nie wykorzystują jakiejś luki w prawie, nie obchodzą niczego. Po prostu ciężko pracują i do tej pracy jest przewidziana forma pomocy z UE.

A jeśli wypowiadacie się o osobach, które:
-mają ziemię tylko po to, żeby wyłudzić dotację w sposób nielegalny
-omijają ZUS przez symulowanie bycia rolnikiem(zakup jednego hektara, na którym nie prowadzą działalności rolniczej)
To piszcie wyraźnie: oszuści. Bo takie osoby nie są rolnikami i wrzucanie ich do jednego worka z pozostałymi nie jest w porządku.
Jest ryzyko, musi być wybór.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 gru 2015, o 23:06

ptk22 pisze: A jeśli wypowiadacie się o osobach, które:
-mają ziemię tylko po to, żeby wyłudzić dotację w sposób nielegalny
-omijają ZUS przez symulowanie bycia rolnikiem(zakup jednego hektara, na którym nie prowadzą działalności rolniczej)
To piszcie wyraźnie: oszuści. Bo takie osoby nie są rolnikami i wrzucanie ich do jednego worka z pozostałymi nie jest w porządku.
Odpuść.
Jeżeli spełniają te warunki to ich nie sekuj! Nigdzie nie napisano, że jeżeli ktos osobiście nie orze, to jest oszustem!
Mając np. kilka ha ziemi/łąki i zlecając jej uprawę komuś, kto ma sprzęt, nazywasz oszustwem????
Kiedyś były SKR-y w majestacie prawa dla tych, których na kilka urządzeń nie było stać.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 12 gru 2015, o 00:37

ptk22 pisze:Znam bardzo wielu rolników i uwierzcie mi nie mają wcale tak super. Bardzo ciężko pracują, ledwo starcza im od jednej spłaty raty kredytu do drugiej. Do tego rząd nie robi kompletnie nic dla rolników.
Najmocniej przepraszam, ale flaki mi się przewracają jak widzę taką argumentację. A czy mi rząd, albo ktokolwiek pomaga? Mnie stać na raty?
Właśnie wydymał mnie klient na sporą (dla mnie) kwotę. Idziemy do sądu. Ja niezależnie od tego muszę zapłacić podatki od niezapłaconych faktur, ponieść koszty windykacji i sądowe. Po pół roku mogę się ubiegać o zwrot VATu od złych długów. PITu nikt mi nie zwróci nigdy. Nie wspomnę już, że i tak poniosłam normalne koszty tej współpracy, za które klient nie zapłacił.
Czy rząd mi pomaga?
ZUS 1100zł w zębach muszę przynieść co miesiąc, niezależnie czy zarobiłam 100 zł., czy 100 tys. zł.
Jak urodzę dziecko, dostanę z tego ZUSu 700zł. Ciekawe jak utrzymam firmę, zapłacę za biuro i jeszcze coś ew. zjem. No dobra, ja nie muszę, mam zapasy :-p
Jak zachoruję - nie zarabiam. Jak chcę odpocząć - nie zarabiam.
Na każdym kroku jestem karana za swoją przedsiębiorczość i pomysł na to, żeby robić coś na własną rękę. Wybacz, ale nie mam litości dla rolników z dopłatami, bez ZUSu, za to z KRUSem i co najmniej tymi samymi uprawnieniami za 130zł/mies.

O emeryturach naprawdę nie żartujmy sobie. Większość z nas ma >10 lat do emerytury, więc możemy być spokojni o wcześniejszy upadek/totalną rewolucję systemu zanim to nastąpi.

Zdenerwowałam się.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 12 gru 2015, o 00:43

barbie pisze: A czy mi rząd, albo ktokolwiek pomaga?
to nie mamy dopłat do każdego metra biura? :-( :-( :-(

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 00:46

Alan, Alan, Alan! pisze:
barbie pisze: A czy mi rząd, albo ktokolwiek pomaga?
to nie mamy dopłat do każdego metra biura? :-( :-( :-(
mamy dopłaty jeśli zużyjemy za dużo prądu :mrgreen:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 00:54

FUX pisze:Nigdzie nie napisano, że jeżeli ktos osobiście nie orze, to jest oszustem!
Mając np. kilka ha ziemi/łąki i zlecając jej uprawę komuś, kto ma sprzęt, nazywasz oszustwem????
FUX, miałem na myśli działalność nielegalną, np. to co kiedyś ktoś wspomniał: sadzenie malin pod dopłaty a potem zamiast zbioru koszenie ich kosiarką bijakową. To są działania niezgodne z prawem.

Ja tylko napisałem, że rolnikom rząd nie pomaga, a nie że innym pomaga. Uważam, że rząd powinien robić o wiele więcej dla tej gałęzi gospodarki. Tak przynajmniej jest w innych państwach.

barbie, masz rację, znam sporo osób na DG i też mają bardzo ciężko w naszym państwie. Tylko nigdzie nie widzę wpisów rolników, narzekających na tych co prowadzą DG. Nie rozumiem dlaczego jest tak w drugą stronę?

Nie chciałem nikogo urazić, to jest tylko moje prywatne zdanie, które mógł bym podsumować tak: nie krytykujcie bez sensu innych nie mając pełnej wiedzy o ich sytuacji.
barbie pisze: Wybacz, ale nie mam litości dla rolników z dopłatami, bez ZUSu, za to z KRUSem i co najmniej tymi samymi uprawnieniami za 130zł/mies.
To zostań rolnikiem :) Jak będziesz uprawiała brokuły bio to chętnie kupię, bo u nas w okolicy nikt ich w ofercie nie ma :-)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2015, o 01:07 przez ptk22, łącznie zmieniany 2 razy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 00:55

barbie pisze: mamy dopłaty jeśli zużyjemy za dużo prądu

zawsze to jakieś dopłaty. :)
ptk22 pisze: Tylko nigdzie nie widzę wpisów rolników, narzekających na tych co prowadzą DG.
:mrgreen:
ptk22 pisze: Jak będziesz uprawiała brokuły bio
Byśmy zbankrutowali. Ja wciągam brokuły wiadrami.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 01:00

Alan, Alan, Alan!, a są takie wpisy?

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 01:02

Alan, Alan, Alan! pisze:
ptk22 pisze: Jak będziesz uprawiała brokuły bio
Byśmy zbankrutowali. Ja wciągam brokuły wiadrami.
To bardzo wydajna roślina. Pewnie starczyło by dla całego forum ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 01:07

ptk22 pisze: Alan, Alan, Alan!, a są takie wpisy?
Nie mam pojęcia, nie monitoruję internetu.
Ale jak znam internet...

Poza tym. Już widzę jak rolnik psioczy na DG, bo sam nie płaci CITu, ma dopłaty, albo 4x mniejszy ZUS. Jakiś filantrop chyba :mrgreen:
ptk22 pisze: To zostań rolnikiem
Pewnie. Jak jest jakaś grupa uprzywilejowana to nie wolno psioczyć, a dołączyć. Zostańmy wszyscy emerytowanymi sędziami.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 01:12

Alan, Alan, Alan!, ja bym najchętniej został senatorem, gdyby to było takie proste :-d

Niestety nie można ot tak zostać senatorem, lub emerytowanym sędziom. Ale rolnikiem można. Wystarczy kupić małe gospodarstwo rolne i gotowe. Skoro uważacie, że to taki złoty interes to bardzo polecam weryfikację swoich spostrzeżeń z rzeczywistością.

A jeśli ktoś nie chce zaryzykować wywalenia naprawdę dużych pieniędzy w inwestycje, które mogą się nie zwrócić, to może chwila refleksji, czy na pewno warto narzekać na tych ludzi, którzy często naprawdę ciężko pracują.
barbie pisze: Czy rząd mi pomaga?
ZUS 1100zł w zębach muszę przynieść co miesiąc, niezależnie czy zarobiłam 100 zł., czy 100 tys. zł.
Jak urodzę dziecko, dostanę z tego ZUSu 700zł. Ciekawe jak utrzymam firmę, zapłacę za biuro i jeszcze coś ew. zjem. No dobra, ja nie muszę, mam zapasy :-p
Jak zachoruję - nie zarabiam. Jak chcę odpocząć - nie zarabiam.
Na każdym kroku jestem karana za swoją przedsiębiorczość i pomysł na to, żeby robić coś na własną rękę.
Najzabawniejsze jest to, że gdybyś zamiast DG prowadziła GR to mogła byś napisać dokładnie to samo, tylko Zamiast ZUS musiała byś wpisać podatek rolny + KRUS. Reszta praktycznie bez zmian. No może jeszcze po: "niezależnie czy zarobiłam" mogła byś dodać "niezależnie od warunków pogodowych takich jak: susze, gradobicia, podtopienia, przymrozki itd.". Mniej więcej 95% problemów rolników i przedsiębiorców jest wspólna.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 05:46

ptk22 pisze: Skoro uważacie, że to taki złoty interes
a ktoś napisał o złotym interesie? no uczepiłeś się jak imigrant socjalu. ;-)

ptk22, ostatnio temat Konstytucji jest na czasie. Teoretycznie w tym państwie prawa powinniśmy czuć się równi, ale dlaczego osoby na DG czują się szczególnie dymane? Chyba nie powiesz mi, że jest jakoś inaczej?
O to chodzi. Srał ten tysiąc na ZUS, ci na umowie czasami płacą sporo więcej (ale też mają jakieś przywileje, których u nas brak)

Być może ktoś pomyśli - no tak ale se odliczymy. Ile telewizorów mogę kupić, komputerów i innych pierdół. I czy rzeczywiście to się opłaca, bo koszt nie wchodzi cały w odliczenie a jedynie jego część. No trzeba by wydawać (na fakturę) dokładnie to samo co się zarabia, co jest dość trudne i wymaga sporej dawki bezczelności. Założę się, że większość prowadzących DG nie zajmuje się głównie ciułaniem kosztów, a pracą.
ptk22 pisze: często naprawdę ciężko pracują.
i znowu. Czy ktokolwiek powiedział, że nie?
ptk22 pisze: Najzabawniejsze jest to, że gdybyś zamiast DG prowadziła GR to mogła byś napisać dokładnie to samo
Ta. Tym sposobem dojdziemy, że najlepiej siedzieć na socjalu. No weźże trochę się urealnij. Ludzie mają różne potrzeby, np. niektórzy lubią prowadzić działalność (poza rolniczą). Ale czy to oznacza, że ze strony państwa mają mieć inne, mniejsze, przywileje?
Czniał przywileje, ja jestem za tym, żeby wszyscy mieli jak najmniej przywilejów. Bo to rodzi patologie.
ptk22 pisze: niezależnie od warunków pogodowych takich jak
sratatata. W tym roku m.in. miałem dwóch klientów, którzy zlecili i się zaczęło. Umówione terminy*. Klient nie ma czasu, nagle ma inną wizję, albo zmienia się brand book "nagle" (tak wypieprzyłem w jeden miesiąc 2x robotę do kosza) . Czas wykonania wydłuża się ze 4 razy, przyzwoity zarobek ledwie pokrywa koszty. No klęska urodzaju, nawet mimo jakiejś symbolicznej kary umownej (niestety nie mogę się ubezpieczyć, ani liczyć na pomoc państwa). A projekty na tyle skomplikowane i długie, że nie weźmiesz nic konkretnego w międzyczasie.

*my przez parę lat spóźniliśmy się ze 3x. W branży IT.

A mam też w rodzinie i rolników. Np. jedni poprzepisywali sprytnie, żeby emerytura z unii szła. Ci na których poprzepisywano w ogóle na roli nie pracują, tylko dłubią coś innego. Wystarczy, żeby było skoszone i pieniądz leci. Wyjątki? Wątpię, bywam na wsi.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 10:51

Alan, Alan, Alan!, w pełni zgadzam się ze wszystkim co napisałeś wyżej.

Ja jedynie chcę napisać, że taka ogólna nagonka na rolników, przez osoby nie związane z rolnictwem jest absurdalna. To tak jakby osoby pracujące na UoP zaczęły się domagać, żeby tych co prowadzą DG opodatkować 30% podatkiem od przychodów(mniej więcej tak jak to jest na UoP). Takie uproszczenie sprawy zabiło by większość DG. I w kontekście pokazania tego absurdu, zasugerowałem rozpoczęcie działalności rolniczej - z bliska niektóre rzeczy lepiej widać :-)

Jeśli chodzi o dopłaty to jest to polityka UE. Moim zdaniem najlepiej jak w całej UE nie byłoby dopłat. Wtedy mieli byśmy jako kraj szanse na równe konkurowanie z państwami zachodnimi. Ale niestety dopłaty są i to w PL są niższe niż na zachodzie. Nie jest to winą rolników, że tak jest i czepianie się ich o to nie ma sensu - to jest sprawa polityki UE.

Jeśli chodzi o KRUS to jest to bardzo trudny temat, bo poniesienie tej stawki zniszczyło by większość małych gospodarstw. Nie da się tego zrobić w sposób prosty i też winy nie ponoszą za to rolnicy i obwinianie ich o to nie ma najmniejszego sensu.

To co na koniec napisałeś o naciąganiu przez niektóre osoby również jest prawdą. Ale to co roku jest bardziej ograniczane. Przypomina to trochę walkę z "szarą strefą". Nie jest to temat prosty, ale powstały np. przepisy, które mówią, że dopłaty ekologiczne do łąk mogą otrzymać tylko osoby, które posiadają zwierzęta. Teraz ma wejść podobny przepis mówiący o uprawie roślin na pasze.

szamot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 41 razy

Post 12 gru 2015, o 11:07

ptk22 pisze: Jeśli chodzi o KRUS to jest to bardzo trudny temat, bo poniesienie tej stawki zniszczyło by większość małych gospodarstw.

Skoro tak to dlaczego taką samą troską nie otacza się małych przedsiębiorstw ? - mniejszych niż samozatrudnienie już chyba nie ma
Nie czepiam się rolników, nie licytuję na to kto więcej zapiepsza i kto ma większe ryzyko zawodowe ("susza" w handlu też występuje i jakoś nie słyszałem o odszkodowaniach z tego tytułu ;-) ) , tylko dlaczego jednym się pomaga a drugim nie ?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 15:55

ptk22 pisze: Ja jedynie chcę napisać, że taka ogólna nagonka na rolników, przez osoby nie związane z rolnictwem jest absurdalna.
Mi się wydaje, że jednak nie jest to tyle nagonka na rolników, górników, policjantów..., co na system, który stawia prowadzenie MiŚów w dość gównianej pozycji. Nie mówię, że nie ma za co jeść, bo to nie prawda. Mówię, że to jedyna grupa, w której jak coś się wydarzy to masz przechlapane. A ZUS płacisz, wszystko płacisz.
ptk22 pisze: To tak jakby osoby pracujące na UoP zaczęły się domagać, żeby tych co prowadzą DG opodatkować 30% podatkiem od przychodów(mniej więcej tak jak to jest na UoP).
30%? Większość MiSiów by poszła na układ. Ale. :evilgrin:
Jeżeli nie ma dochodu nie ma pensji, płacone jest ~11 miesięcy w roku, a nie 12 (no ewentualnie jak ktoś nie chce urlopu), L4... albo o!, hicior: jak pracownik nie dostanie wypłaty to i tak musi zapłacić od niej podatki.

Akurat się składa, no zachorowało mi się trochę. Głupie tam przeziębienie. No ale mam dwa terminy, a L4 sobie sam nie wręczę.

To co, deal?
ptk22 pisze: Jeśli chodzi o KRUS to jest to bardzo trudny temat, bo poniesienie tej stawki zniszczyło by większość małych gospodarstw.
Skoro można podnosić, to można i opuszczać... ;-) Albo chociaż nie wymagać przy braku dochodu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 16:44

To może DG w CZ lub GB załóżcie, oczywiście Ci, co mogą.
Po co przepłacać?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 16:53

FUX, ale dlaczego polacy mają zakładać działalność gdzieś w innych krajach. To paranoja.
Może niech rolnicy uprawiają se rolę w GB, a my tutaj wyrównamy zusik, coooo? ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 17:31

ptk22 pisze: Ja tylko napisałem, że rolnikom rząd nie pomaga, a nie że innym pomaga. Uważam, że rząd powinien robić o wiele więcej dla tej gałęzi gospodarki.
Dlaczego? Co jest takiego szczególnego w tej właśnie gałęzi, czego już np. w transporcie nie ma?
Firmy transportowe rypie się ile wlezie winietami, podatkami paliwowymi, akcyzami, kosztami autostrad itd.
ptk22 pisze: Najzabawniejsze jest to, że gdybyś zamiast DG prowadziła GR to mogła byś napisać dokładnie to samo, tylko Zamiast ZUS musiała byś wpisać podatek rolny + KRUS. Reszta praktycznie bez zmian. No może jeszcze po: "niezależnie czy zarobiłam" mogła byś dodać "niezależnie od warunków pogodowych takich jak: susze, gradobicia, podtopienia, przymrozki itd.". Mniej więcej 95% problemów rolników i przedsiębiorców jest wspólna.
Z tą różnicą, że dla mojej działalności nie ma żadnych dopłat bezpośrednich, z których można by opłacić te horendalne 130zł KRUSu i kilkaset zł podatku rolnego (rocznie).
Ja nie jestem zwolenniczką równania do dołu, tudzież robienia innym gorzej, bo ja mam gorzej. Ja się po prostu nie zgadzam na to, że są branże i zawody uprzywilejowane - zazwyczaj kosztem moich podatków. Im więcej przywilejów, tym bardziej ci nieuprzywilejowani dostają w dupę. I to nie jest w porządku, bo mi się coraz mniej chce cokolwiek robić w PL. Cokolwiek robię, to spotyka mnie za to kara i nóż w plecy od Państwa, na które się składam niemałymi kwotami.
Jestem z wykształcenia rolnikiem, wiem jak działa ta branża, nigdy nie mówiłam, że to łatwy kawałek chleba. Natomiast nie rozumiem dlaczego ma takie przywileje, na które ja nie mam żadnych szans, a za które płacę.
I w charakterze anegdoty dot. DG: Wiesz jaka jest rekomendacja Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dla mnie jeśli zajdę w ciążę i będę chciała otrzymać cokolwiek z ZUSu? Zamknąć firmę i zarejestrować się jako bezrobotna. Wtedy dostanę 1000zł zamiast 700. No i oczywiście tym samym wszystkich zwolnić. Natomiast gdybym była na etacie - nie ma sprawy, 80% wynagrodzenia, nawet jeżeli przepracowałam w życiu 1 miesiąc. Takich przykładów mogę mnożyć na pęczki. Bo to nie chodzi o relację GR vs DG, tylko ogólne traktowanie osób prowadzących DG w Polsce. Jesteśmy dojną krową i złem koniecznym. Na każdym kroku. Trudno się więc dziwić, że ludzie zakładają firmy w UK czy innych Słowacjach. Jeśli za mniejsze pieniądze mogą uzyskać więcej, a przy okazji pójść do lekarza wcześniej niż za 8 miesięcy, to chyba naprawdę wybór jest oczywisty.

Pozdrawiam z biura, wracam do pracy :cofee:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 17:31

Alan, Alan, Alan!, to n ie jest paranoja.
Dlaczego gdzie indziej jest „normalniej", a w PL nie może być?
Bo dyletanci nami rządzą.
FK chciał kiedyś napisać jedną ustawę w jedno popołudnie, ale nie chcieli przyjąć Jego oferty. :lol:
Notabene jest zjeb... do dzisiaj i nie wiadowmo, czy zacznie obowiązywać od nowego roku.
NIKOMU NA TYM NIE ZALEŻY!!!!!

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2015, o 21:03

barbie pisze:Dlaczego? Co jest takiego szczególnego w tej właśnie gałęzi, czego już np. w transporcie nie ma?
Właśnie mój problem polega chyba na tym, że jestem idealistą. Uważam, że tu w Polsce oprócz IT, możemy produkować naprawdę dobrą zdrową żywność. Nie potrzeba wiele, trochę chęci u ludzi i parę mądrych przepisów. Możliwe, że się mylę, ale po paru ostatnich konferencjach na jakich byłem naprawdę w to wierzę :-)

Gdyby zlikwidować w PL rolnictwo, to za żywność musiała byś płacić więcej i byłaby ona gorszej jakości, ale podatki nadal musiała byś płacić takie same. Więc nie do końca rozumiem argument, że Twoje podatki są przeznaczane na dotowanie rolnictwa.

Rolnictwo, to bardzo szczególna branża. UE wymyśliła do niej dopłaty, ponieważ dzięki temu mają pobudzenie wzrostu gospodarczego. Niestety system dopłat nie jest korzystny dla polskich rolników - ze względu na różnicę w wysokości dopłat pomiędzy poszczególnymi krajami. Dla polskich rolników korzystniej by było, żeby dopłat do rolnictwa nie było wcale. Wtedy ceny były by wyższe i mieli by równe szanse na konkurowanie na wspólnym rynku. Tak niestety nie jest, ale obwinianie o to rolników nie ma sensu. To naprawdę nie jest ich wina, że mamy takie prawo wewnątrz UE i polscy rolnicy nie mają na to większego wpływu.

Zgadzam się za to w pełni, że rząd nie robi nic aby pomóc osobą prowadzącym DG. Mało tego, nie bierze pod uwagę jak ważne są małe przedsiębiorstwa i jak ważne jest ułatwianie im prowadzenia biznesu. Nie trzeba nic wymyślać, wystarczy posłuchać ludzi, którzy robią biznes i mają pomysły jak można go uprościć usprawnić. Dzięki takim często bardzo prostym zabiegom mogli byśmy mieć spory wzrost gospodarczy. Ale tym nie zajmuje się kompletnie nikt, a pomysły jakie się pojawiają nie mają nic wspólnego z uproszczeniem biznesu :wall:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 gru 2015, o 21:11

barbie pisze: Pozdrawiam z biura, wracam do pracy

Pozdrawiam z domu, też w pracy :cofee:
ptk22 pisze: Gdyby zlikwidować w PL rolnictwo,

Nikt nie chce likwidować
ptk22 pisze: Rolnictwo, to bardzo szczególna branża.

A skąd. Każda branża w tym sensie jest szczególna. Ja też bym chciał mieć dopłaty do m2 biurka.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 12 gru 2015, o 22:20

Konto usunięte pisze: Ja też bym chciał mieć dopłaty do m2 biurka.

Posiej na nim rzeżuchę. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 13 gru 2015, o 00:09

barbie pisze: I w charakterze anegdoty dot. DG: Wiesz jaka jest rekomendacja Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dla mnie jeśli zajdę w ciążę i będę chciała otrzymać cokolwiek z ZUSu? Zamknąć firmę i zarejestrować się jako bezrobotna. Wtedy dostanę 1000zł zamiast 700.

Przecież to ile dostaniesz pieniędzy po zajściu w ciażę zależy wprost od składek które płacisz. Jest jakiś ustawowy zakaz płacenia więcej za ZUS?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 13 gru 2015, o 00:48

Chloru pisze:
barbie pisze: I w charakterze anegdoty dot. DG: Wiesz jaka jest rekomendacja Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dla mnie jeśli zajdę w ciążę i będę chciała otrzymać cokolwiek z ZUSu? Zamknąć firmę i zarejestrować się jako bezrobotna. Wtedy dostanę 1000zł zamiast 700.

Przecież to ile dostaniesz pieniędzy po zajściu w ciażę zależy wprost od składek które płacisz. Jest jakiś ustawowy zakaz płacenia więcej za ZUS?
Oczywiście, że nie ma. Zapłać więcej, przyjadą na kontrolę i orzekną, że nie chcący zapłaciłaś więcej, a chciałaś mniej, żeby nie powiedzieć, że z premedytacją sprowokowałaś i zasiłek obetną, jeśli nie zabiorą w ogóle ... :-/

ODPOWIEDZ