Etat -> Samozatrudnienie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Etat -> Samozatrudnienie

Post 13 gru 2015, o 23:59

Alan, Alan, Alan! pisze: A czy to coś złego? i czy oznacza, że należy im zajumać kupę forsy, bo co? głupi są, nieporadni, bo im się nie chce?

Co proponujesz w zamian? Bo wiesz - komuś trzeba zabrać jeżeli kobiety mają mieć poczucie bezpieczeństwa na macierzyńskim.
Alan, Alan, Alan! pisze: Tak, żyjesz w dziwnym świecie. Jedź na prowincję i popatrz ile ludzie zarabiają. I to bardzo często zdolni, uczciwi i pracowici ludzie.

Znam jednego zdolnego, uczciwego gościa który na prowincji sobie bardzo dobrze radził ale się przeprowadził (niekoniecznie za kasą). Znam też jego kolegę który przeprowadził się do większego miasta i całkiem sprawnie ogarnia w popularnej ostatnimi czasy branży IT. Kolejna bliska mi osoba dostała ostatnio 2 oferty pracy lepsze od tej która miałą do tej pory.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 gru 2015, o 00:05

Chloru pisze: Co proponujesz w zamian? Bo wiesz - komuś trzeba zabrać jeżeli kobiety mają mieć poczucie bezpieczeństwa na macierzyńskim.
Na VAT wycieka zdaje się jakieś 45mld pln. Może zamiast drobnych DG lać po tyłku, zabrać się za to?
Polecam dzisiejszy odcinek Państwo w Państwie.
Chloru pisze: Znam jednego zdolnego, uczciwego gościa który na prowincji sobie bardzo dobrze radził ale się przeprowadził (niekoniecznie za kasą). Znam też jego kolegę który przeprowadził się do większego miasta i całkiem sprawnie ogarnia w popularnej ostatnimi czasy branży IT. Kolejna bliska mi osoba dostała ostatnio 2 oferty pracy lepsze od tej która miałą do tej pory.
Nie rozumiem związku. Wszyscy mają przyjechać do Warszawy?

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 14 gru 2015, o 00:15

Chloru pisze:
barbie pisze: Poza tym, Chloru, cały czas prowadzisz tą rozmowę, jak by ten problem dotyczył personalnie mnie i to tak jak bym mówiła, że Ty masz lepiej
Połowiczna zgoda. Bo a) nie atakuję osoby tylko pewne stanowisko, b) uważam, że mam lepiej bo taki był mój wybór.
I chwała Ci za to, że tak wybrałeś, każdy ma prawo popełniać własne błędy :mrgreen:
Chloru pisze:
barbie pisze: Np. niepłacenie składki emerytalnej i odpowiednio niższa emerytura (lub jej brak przy niepłaceniu całe życie).
Jestem za.
barbie pisze: Niepłacenie składki zdrowotnej i prywatna służba zdrowia (dużo efektywniejsza tak na marginesie). I gotowe.
Dopóki nie mamy do czynienia z poważną chorobą.
Obecnie - tak. Gdyby taki system działał na szeroką skalę, pojawiłyby się ubezpieczenia i na poważne choroby.
Chloru pisze:
barbie pisze: Poza tym mówimy o macierzyńskim, a nie ciąży.
Widać nie miałaś do czynienia z firmami gdzie w 3-4 miesiącu ciąży idzie się na L4 a dopiero później macierzyński. I te firmy muszą sobie radzic. Żeby to miało prawo działać to firmy muszą być odpowiednio duże.
Miałam wielokrotnie, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie to się wiąże z omawianym tematem - grupy uprzywilejowane oraz zasiłek macierzyński (czyli po urodzeniu).
Chloru pisze:
barbie pisze: albo nie zamykać, przeżyć i utrzymać się za kilkaset zł zasiłku.
Ale już ustalilimy, że te kilkaset PLN to jest wybór prowadzącego DG. Jeżeli ktoś natomiast ma ochotę zarabiać ~1500 PLN miesięcznie i posiadać dziecko to jest to dla mnie ogromną zagadką, bo mi się biznes plan jakoś nie spina. I nie, nie twierdzę, że to jest dobre. Tak samo jak obrażanie się na rzeczywistość.

Ale ja nie mówiłam o ludziach którzy chcą mieć dziecko zarabiając 1500. Mieszasz sprawy. O ludziach z 1500 mówiłam w kontekście obłędnego ZUSu 1100zł dla krawcowej. I chwilę później wyjaśniłam, że mogłaby płacić mniejszy ZUS, ale mniej z niego mieć.
A jeżeli rozmowę przyjmujesz jako obrażanie się na rzeczywistość, to może lepiej zamilknijmy.
Ja się na nikogo ani nic nie obrażam, ale nie jestem w stanie udawać, że jest super.
Chloru pisze:
barbie pisze: Bo ja mówię o sytuacji generalnie, a nie mojej indywidualnej.
Generalnie to taki sam problem z zajściem w ciążę ma osoba zarabiająca 2000 PLN netto w dowolnej firmie.

Nieprawda. Kobieta na etacie ma gwarancję powrotu do pracy. Nie musi też w połogu pracować, aby było do czego wracać. To jest naprawdę zasadnicza różnica.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 14 gru 2015, o 00:17

Alan, Alan, Alan! pisze: Na VAT wycieka zdaje się jakieś 45mld pln. Może zamiast drobnych DG lać po tyłku, zabrać się za to?

No to słucham propozycji... jak to zrobić bo:

"- W całej Europie rządy walczą od lat z lukami w VAT i udaje się im się je ograniczać najwyżej o kilka procent. Dla mnie to jest wyliczenie typu "sufit razy prędkość wiatru" - nie ma bowiem żadnych przesłanek, aby przyjąć, że składane propozycje miałyby skutkować obniżeniem nadużyć o jakąkolwiek konkretną wartość. Ale oczywiste jest też, że trzeba podejmować działania, żeby walczyć z oszustwami. Byle z głową i skutecznie - mówi Tomasz Michalik"

Co do kierunku zgoda. Tylko gdyby to były łatwe problemy to ktoś już by je rozwiązał.
Alan, Alan, Alan! pisze: Nie rozumiem związku. Wszyscy mają przyjechać do Warszawy?

Więcej wyobraźni... tylko jeden z tej trójki przyjechał do Warszawy :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 00:36

barbie pisze: I chwała Ci za to, że tak wybrałeś, każdy ma prawo popełniać własne błędy :mrgreen:
Ważne, żeby zyć w zgodzie ze swoimi wyborami :razz:
barbie pisze: Obecnie - tak. Gdyby taki system działał na szeroką skalę, pojawiłyby się ubezpieczenia i na poważne choroby.

Co z kosztami społecznymi w tzw. międczyasie? To oprócz decyzji ekonomicznych są też poważne problemy etyczne.
barbie pisze: Ale ja nie mówiłam o ludziach którzy chcą mieć dziecko zarabiając 1500. Mieszasz sprawy. O ludziach z 1500 mówiłam w kontekście obłędnego ZUSu 1100zł dla krawcowej. I chwilę później wyjaśniłam, że mogłaby płacić mniejszy ZUS, ale mniej z niego mieć.

OK tylko, że wtedy dalej nie będzie jej stać na dzieck o ;-) Ale jest inne rozwiązanie - może płacić ZUS i ryczałt. Jeżeli mówimy o małej firmie to takie podejście istotnie powinno ograniczyć koszty prowadzenia DG.
barbie pisze: A jeżeli rozmowę przyjmujesz jako obrażanie się na rzeczywistość, to może lepiej zamilknijmy.
Ja się na nikogo ani nic nie obrażam, ale nie jestem w stanie udawać, że jest super.

Nie jest super, zawsze może być lepiej.
barbie pisze: Nieprawda. Kobieta na etacie ma gwarancję powrotu do pracy. Nie musi też w połogu pracować, aby było do czego wracać. To jest naprawdę zasadnicza różnica.

Gwarancja powrotu - tak. Kontynuowania pracy - niekoniecznie (jak pracodawca bardzo będzie chciał kogoś zwolnić to da radę). Są różne sposoby żeby dostać rok ochrony, np. przez zmniejszenie wymiaru godzin pracy.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 14 gru 2015, o 00:50

Chloru, nie podejmuję się projektowania systemu ubezpieczeń zdrowotnych. Zajmuję się zawodowo czymś innym, od tego są specjaliści. Natomiast skoro ja, jako laik jestem w stanie dostrzec, że można inaczej, to znaczy, że być może naprawdę można.
Zaś z krawcową i jej ZUSem nie zrozumiałam o czym mówisz, ale się poddaję. Jutro mam ciężki dzień, pora się wylogować ;-)

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 14 gru 2015, o 09:03

Ale po co krawcowej z przychodem 4 tyś zmniejszać ZUS? Wyższa kwota wolna od podatku by to załatwiła - wilk prawie syty i owca prawie cała ;-) . Zapąłciłaby te 1,1 tyś ZUS + powwiedzmy ze 250zł podatku i byłoby w miarę ok. Owszem zawsze pozostaje kwestia co zrobić jak w danym miesiacu nie ma przychodu - no ale systemu idealnego to nie ma :-/
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 gru 2015, o 09:06

lukass pisze: Ale po co krawcowej z przychodem 4 tyś zmniejszać ZUS? Wyższa kwota wolna od podatku by to załatwiła - wilk prawie syty i owca prawie cała . Zapąłciłaby te 1,1 tyś ZUS + powwiedzmy ze 250zł podatku i byłoby w miarę ok.
Płaci mniej.
- krawcowa bez pracowników w miejscowości zamieszkałej przez 5-50 tys. mieszkańców zapłaci w 2015 roku miesięcznie 140 zł (w 2014 r. płaci też 140 zł, w 2013 r. płaciła 139 zł, w 2012 r. płaciła 134 zł, w 2011 r. płaciła 129 zł);
;-)

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/rycz ... tawki.html

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 10:10

barbie pisze: Natomiast skoro ja, jako laik jestem w stanie dostrzec, że można inaczej, to znaczy, że być może naprawdę można.

Inaczej nie znaczy lepiej. Poza tym nie można tego projektować w oderwaniu od systemu podatkowego.
barbie pisze: Zaś z krawcową i jej ZUSem nie zrozumiałam o czym mówisz, ale się poddaję. Jutro mam ciężki dzień, pora się wylogować ;-)

Jeżeli tylko szefowa Ci pozwoli. 8-) Chodziło o pomysł podobny do FUXowego/lukassowego - ZUS + podatek ryczałowy/karta podatkowa. Zmniejszasz comiesięczne obciążenie pani krawcowej.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 14 gru 2015, o 10:43

barbie pisze:Nic podobnego. Istnieją scenariusze alternatywne, tylko trzeba je policzyć i przemyśleć.
Np. niepłacenie składki emerytalnej i odpowiednio niższa emerytura (lub jej brak przy niepłaceniu całe życie). Niepłacenie składki zdrowotnej i prywatna służba zdrowia (dużo efektywniejsza tak na marginesie). I gotowe. ZUS o połowę mniejszy. Tematu "ubezpieczenia społecznego" nie poruszam, bo chociaż jest to wynalazek idiotyczny, to jest i nie można obecnych emerytów zagłodzić.
Problem polega na tym, że ktoś nam wszystkim wmówił, że Państwo się o nas troszczy, więc jak te sieroty brniemy w tym bagnie. Tym czasem to Państwo jest najbardziej nieracjonalnym i niegospodarnym zarządcą naszego majątku, jakiego można sobie wyobrazić.
Moim skromnym zdaniem te parę powyższych zdań to najmądrzejsza wypowiedź jaka do tej pory padła w tym wątku.

Dodał bym tylko: obecni emeryci płacili na siebie składki jak pracowali. Te pieniądze były źle zarządzane, rozkradzione, przejedzone i zmarnowane na budowy gmachów ZUS a teraz nam się wmawia, że jest to umowa między pokoleniowa.
Podobnie jak barbie uważam, że powinna być dobrowolna opcja: nie chcę emerytury to nie płacę żadnej składki emerytalnej. Z kasą mogę zrobić sobie co zechcę ale podpisuję, że nie będę się domagał, żadnego socjalu od państwa na starość.
Ta opcja jest nie możliwa, bo od razu brzuchaci decydenci mówią, że ludzie by ją wydali a później głodowali na ulicy i że jedyny słuszny model to oddać im kasę a oni oddadzą nam jej niewielką część gdy będziemy starzy...
Jest ryzyko, musi być wybór.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 11:01

ptk22 pisze: Dodał bym tylko: obecni emeryci płacili na siebie składki jak pracowali. Te pieniądze były źle zarządzane, rozkradzione, przejedzone i zmarnowane na budowy gmachów ZUS a teraz nam się wmawia, że jest to umowa między pokoleniowa.

To teraz wypluj jad. Zaparz meliskę i na spokojnie przytocz sprawozdania finansowe ZUS. O ile dobrze pamietam to koszty działalności tej okrutnej organizacji to jakies 4 mld PLN rocznie. Zarządza ona składkami na poziomie ~180 mld PLN. Policz sobie czy to dużo czy mało. To są dane z AFAIR 2013. Żeby lepiej zrozumieć skalę działalności możesz porównać sobie z firmami ubezpieczeniowymi oraz bankami.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 11:25

ptk22 pisze: Podobnie jak barbie uważam, że powinna być dobrowolna opcja: nie chcę emerytury to nie płacę żadnej składki emerytalnej. Z kasą mogę zrobić sobie co zechcę ale podpisuję, że nie będę się domagał, żadnego socjalu od państwa na starość.

To tak nie działa i nie zadziała.
Pozostaje kwestia opieki zdrowotnej emeryta, która jest koszmarnie, niewspółmiernie wysoka w stosunku do przychodu.

Przykład.
Tak pi razy oko 2400 emerytury.
Jest stosunkowo wysoka.
Rolnik na dzisiaj ma około 950 zł.

Kilka przykładów.
Przeplatany ZOL ze szpitalem i domem. Ca. 2 lata.
Zakład opiekuńczo leczniczy 2500/miesiąc w wersji komercyjnej; NFZ 75% emerytury, czas oczekiwania kilka miesięcy może rok.
Apteka co miesiąc ca. 200-400 pln, mieszkanie z licznikami 450 + telefon, tiwi min. 30 zeta; wiem, nie musi ogladać, nie musi jeść, etc.

Co będzie, kto zapłaci za opiekę nad taka osobą? My, tylko i innej kieszeni marynarki.
Jedna kieszeń będzie się nazywała ZUS i emerytura, inna opieka socjalna; nazwij, jak chcesz.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 11:33

Chloru, nie miałem na myśli, że rozkradzione prze ZUS. Tylko np. trafiły na odprawy dla prezesów w państwowych firmach. Na spłatę odsetek od zadłużenia państwa, które powstało w skutek złego rządzenia krajem itd.

Zrobiłem sobie na szybko kalkulację jak to wygląda w przypadku KRUS. Weźmy średniej wielkości gospodarstwo 50-100ha i mamy wpłatę roczną na emeryturę w wysokości 2382. http://www.krus.gov.pl/krus/krus-w-licz ... -rolnikow/

Teraz przyjmijmy, że państwo lokuje całość tej kasy w obligacje skarbowe, które przez cały ten okres będą średnio oprocentowane na poziomie 2%.
Przez 45 lat daje to łączny przychód w wysokości 174 kzł, dzielimy to na 900 zł czyli tyle ile wynosi najwyższa emerytura z KRUS i mamy 16 lat emerytury.
Średnio polski emeryt żyje na emeryturze 8 lat: http://zus.pox.pl/zus/emerytura-w-polsc ... -niska.htm

Jak weźmiemy najniższą składkę, wychodzi, że zgromadzonego kapitału powinno wystarczyć na 7.5 roku emerytury.

Więc nawet w przypadku KRUS nikt by do tego nie dopłacał, gdyby pieniądze były poprawnie zarządzane. A jeśli one trafiają na odprawy dla prezesów i na spłatę odsetek od powiększającego się długu publicznego, który powstał z winy błędnych decyzji rządzących, to całe pieprzenie o umowie między pokoleniowej jest zwykłą ściemą.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 11:38

FUX, masz 100% racji w tym co piszesz. Ale mi chodziło o taki cyrograf: nie chcę nic od państwa w kwestii emerytury. Sam ulokuję moje pieniądze gdzie zechcę i nie będę domagał się żadnego socjalu. Ale za to, przez całe, życie państwo nie pobierze ode mnie ani złotówki na składki emerytalne.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 gru 2015, o 11:46

Alan, Alan, Alan! pisze:
Chloru pisze: Znam jednego zdolnego, uczciwego gościa który na prowincji sobie bardzo dobrze radził ale się przeprowadził (niekoniecznie za kasą). Znam też jego kolegę który przeprowadził się do większego miasta i całkiem sprawnie ogarnia w popularnej ostatnimi czasy branży IT. Kolejna bliska mi osoba dostała ostatnio 2 oferty pracy lepsze od tej która miałą do tej pory.
Nie rozumiem związku. Wszyscy mają przyjechać do Warszawy?
Całe szczęście to się zmienia i to bardzo dynamicznie. I nie przy udziale władz, tylko przy udziale "złych" zagranicznych firm, które dostrzegły potencjał Wrocławia, Poznania, Krakowa, Gdańska. I już nie tylko w Warszawie jest biznes i praca. Każdy sam decyduje o swoim losie, jeśli znajdzie ciekawą pracę, lub szansę na rozwój firmy w innym mieście, to chyba naturalne, że się przeprowadza - i bardzo dobrze. Chyba nie oczekujemy, że jakieś niesamowite, innowacyjne szanse zawodowe będą same pukać do drzwi w każdym 20-tysięcznym miasteczku.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 11:47

FUX pisze:
ptk22 pisze: Podobnie jak barbie uważam, że powinna być dobrowolna opcja: nie chcę emerytury to nie płacę żadnej składki emerytalnej. Z kasą mogę zrobić sobie co zechcę ale podpisuję, że nie będę się domagał, żadnego socjalu od państwa na starość.

To tak nie działa i nie zadziała.
Pozostaje kwestia opieki zdrowotnej emeryta, która jest koszmarnie, niewspółmiernie wysoka w stosunku do przychodu.

Przykład.
Tak pi razy oko 2400 emerytury.
Jest stosunkowo wysoka.
Rolnik na dzisiaj ma około 950 zł.

Kilka przykładów.
Przeplatany ZOL ze szpitalem i domem. Ca. 2 lata.
Zakład opiekuńczo leczniczy 2500/miesiąc w wersji komercyjnej; NFZ 75% emerytury, czas oczekiwania kilka miesięcy może rok.
Apteka co miesiąc ca. 200-400 pln, mieszkanie z licznikami 450 + telefon, tiwi min. 30 zeta; wiem, nie musi ogladać, nie musi jeść, etc.

Co będzie, kto zapłaci za opiekę nad taka osobą? My, tylko i innej kieszeni marynarki.
Jedna kieszeń będzie się nazywała ZUS i emerytura, inna opieka socjalna; nazwij, jak chcesz.
Zapominasz o demografii.
ptk22 pisze:Chloru, nie miałem na myśli, że rozkradzione prze ZUS. Tylko np. trafiły na odprawy dla prezesów w państwowych firmach. Na spłatę odsetek od zadłużenia państwa, które powstało w skutek złego rządzenia krajem itd.

Zrobiłem sobie na szybko kalkulację jak to wygląda w przypadku KRUS. Weźmy średniej wielkości gospodarstwo 50-100ha i mamy wpłatę roczną na emeryturę w wysokości 2382. http://www.krus.gov.pl/krus/krus-w-licz ... -rolnikow/

Teraz przyjmijmy, że państwo lokuje całość tej kasy w obligacje skarbowe, które przez cały ten okres będą średnio oprocentowane na poziomie 2%.
Przez 45 lat daje to łączny przychód w wysokości 174 kzł, dzielimy to na 900 zł czyli tyle ile wynosi najwyższa emerytura z KRUS i mamy 16 lat emerytury.
Średnio polski emeryt żyje na emeryturze 8 lat: http://zus.pox.pl/zus/emerytura-w-polsc ... -niska.htm

Jak weźmiemy najniższą składkę, wychodzi, że zgromadzonego kapitału powinno wystarczyć na 7.5 roku emerytury.

Więc nawet w przypadku KRUS nikt by do tego nie dopłacał, gdyby pieniądze były poprawnie zarządzane. A jeśli one trafiają na odprawy dla prezesów i na spłatę odsetek od powiększającego się długu publicznego, który powstał z winy błędnych decyzji rządzących, to całe pieprzenie o umowie między pokoleniowej jest zwykłą ściemą.
Przytocz liczby ile to poszło na te mityczne odprawy. Potem porównaj to ze skala ZUS.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 11:52

Chloru pisze: O ile dobrze pamietam to koszty działalności tej okrutnej organizacji to jakies 4 mld PLN rocznie. Zarządza ona składkami na poziomie ~180 mld PLN. Policz sobie czy to dużo czy mało. To są dane z AFAIR 2013. Żeby lepiej zrozumieć skalę działalności możesz porównać sobie z firmami ubezpieczeniowymi oraz bankami.

Skoro wypłaca pracownikom 13-tki, to znaczy, że wciąż za dużo :evilgrin:
A zarabiają naprawdę dobrze (http://wynagrodzenia.pl/payroll/artykul ... /wpis.2929), moim zdaniem nie widać zupełnie efektu służalczości tej instytucji wobec społeczeństwa. Pomijam absurdalne słynne konsultacje dla Polonii na Florydzie czy Sycylii (w swojej pracy potrafię przy pomocy telekonferencji prowadzić szkolenia dla ludzi z całego świata, więc potrafiłby również pracownik ZUS), nowe siedziby, czy przetargi na samochody w dziwnych specyfikacjach i napędem 4x4.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:08

Konto usunięte, zgadzam się. Mentalość urzędników należy zmienić, chociaż moje ostatnie wizyty w US były naprawdę miłe i sprawnie udało mi się załatwić to co chciałem. Można im też zakazać aut 4x4 oraz wyjadów zagranicznych. Tylko to i tak nie zmieni sytuacji. Jak spojrzysz na udział kosztów w stosunku do skali działalności to może się okazać, że są bardziej efektyni niż organizacje komercyjne.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:21

Chloru pisze:Przytocz liczby ile to poszło na te mityczne odprawy. Potem porównaj to ze skala ZUS.
"Według danych gazety, rekord należy tu do Zbigniewa Wróbla, który odchodząc sześć lat temu z PKN Orlen zainkasował prawie 13 milionów złotych. Ale już o połowę mniej wziął Jan Krzysztof Bielecki, który na początku tego roku pożegnał się z fotelem szefa Pekao SA." źródło: http://www.polskieradio.pl/42/275/Artyk ... na-odprawa

Czyli dwaj panowie skasowali przy okazji odpraw około 20mln zł. To ile osób musi całe życie płacić podatki, akcyzy, zusy i inne daniny żeby starczyło na tak szlachetne rozdawnictwo w spółkach z udziałem skarbu państwa?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:23

Chloru pisze: Jak spojrzysz na udział kosztów w stosunku do skali działalności to może się okazać, że są bardziej efektyni niż organizacje komercyjne.

Może tak być. Ale na pewno nie jesteśmy w stanie tego ocenić sami. Przydałby się jakiś audyt :cofee:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:37

ptk22 pisze: "Według danych gazety, rekord należy tu do Zbigniewa Wróbla, który odchodząc sześć lat temu z PKN Orlen zainkasował prawie 13 milionów złotych. Ale już o połowę mniej wziął Jan Krzysztof Bielecki, który na początku tego roku pożegnał się z fotelem szefa Pekao SA." źródło: http://www.polskieradio.pl/42/275/Artyk ... na-odprawa

Czekaj czekaj ... czy Ty w ogóle rozumiesz o czym piszesz? Wiesz ile udziałów w Pekao ma Skarb Państwa? W Orlenie ma jakieś ~25% ... podpowiem Ci, że w Pekao ma dużo mniej.
ptk22 pisze: Czyli dwaj panowie skasowali przy okazji odpraw około 20mln zł. To ile osób musi całe życie płacić podatki, akcyzy, zusy i inne daniny żeby starczyło na tak szlachetne rozdawnictwo w spółkach z udziałem skarbu państwa?

Jak wyżej.

Konto usunięte, Ale ja przytoczyłem Ci te dane. Mogę się pomylić o jakieś drobne pół miliarda ;-) Koszty ~4 mld PLN, zarządzanie składkami na poziomie ~180 mld PLN. Jakieś niecałe 2,5% kosztów zarządzania.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:44

Chloru pisze:
ptk22 pisze:"który odchodząc sześć lat temu z PKN Orlen zainkasował prawie 13 milionów złotych"
Czekaj czekaj ... czy Ty w ogóle rozumiesz o czym piszesz? Wiesz ile udziałów w Pekao ma Skarb Państwa? W Orlenie ma jakieś ~25% ...
Nie mam pojęcia, ale wpis opublikowano 01.10.2010 a mówi on o sytuacji, która miała miejsce 6 lat wcześniej. Czyli w 2004 r. Ile wtedy wynosił udział państwa w PKN Orlen?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:47

ptk22, w Pekao miał 0%.

Dane dla PKN Orlen za 2004

Struktura akcjonariatu na dzieƒ 31 grudnia 2004 (1)

Nafta Polska SA 17,32%
Skarb Paƒstwa 10,20%
The Bank of New York (jako depozytariusz) 11,34%
Pozostali 61,14%
Razem 100,00%
Akcje w obrocie gie∏dowym 72,48%

Źródlo - http://www.orlen.pl/PL/RelacjeInwestors ... h_2004.pdf

Żeby była jasność - nie mówię, że te odprawy są prawe, sprawiedliwe i etyczne. Twierdzę, że nie mają większego wpływu ze względu na skalę działalności ZUS. Zajmowanie się tym tematem to ruch pod publikę i nic więcej.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:59

Chloru, OK masz rację. Myślałem, że były to jeszcze spółki państwowe.

Co nie zmienia faktu, że spora część kasy jaką płacimy do ZUS jest przez państwo marnowana. Nie mam tu na myśli kosztów utrzymania ZUS, tylko całą tą czarną dziurę, która powstaje przez obracanie naszymi pieniędzmi i potem tłumaczenie, że mamy "międzypokoleniową umowę" więc to jest OK, że ja całe życie płacąc składkę emerytalną dostanę grosze gdy będę stary. Lub nie dostanę nic bo zwyczajnie nie dożyję.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 12:59

Chloru pisze: Zapominasz o demografii.
W sensie?

Realnych płatników będzie mniej, potrzeby galaktyczne.

ODPOWIEDZ