Etat -> Samozatrudnienie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Etat -> Samozatrudnienie

Post 14 gru 2015, o 13:13

Chloru pisze: Konto usunięte, Ale ja przytoczyłem Ci te dane. Mogę się pomylić o jakieś drobne pół miliarda ;-) Koszty ~4 mld PLN, zarządzanie składkami na poziomie ~180 mld PLN. Jakieś niecałe 2,5% kosztów zarządzania.

Nie zrozumieliśmy się. Aby rzetelnie ocenić ten poziom kosztów ZUS, należałoby porównywać porównywalne. Komercyjne ubezpieczalnie, czy molochy bankowe, są nastawione na zysk, a nie na służbę społeczeństwu. Więc porównywanie tych wyników finansowych nie ma większego sensu. Przydałby sie raport np. dot. Deutsche Rentenversicherung, czy jak to się tam nazywa

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 gru 2015, o 13:24

ptk22 pisze: Co nie zmienia faktu, że spora część kasy jaką płacimy do ZUS jest przez państwo marnowana.

Konkrety, konkrety.

FUX, właśnie to mam na myśli. ptk22, sobie policzył, że odłoży 200 kPLN i chciałby te 200 kPLN dostać z powrotem. Dlatego też napisałem, że zapomniał o demografii.
Konto usunięte pisze: Nie zrozumieliśmy się. Aby rzetelnie ocenić ten poziom kosztów ZUS, należałoby porównywać porównywalne. Komercyjne ubezpieczalnie, czy molochy bankowe, są nastawione na zysk, a nie na służbę społeczeństwu. Więc porównywanie tych wyników finansowych nie ma większego sensu. Przydałby sie raport np. dot. Deutsche Rentenversicherung, czy jak to się tam nazywa

OK - poszukaj i podyskutujemy. Ja swoją tezę przedstawiłem. Wydaje się, że ~2,5% kosztów zarządzania to z której strony by nie patrzeć raczej niedużo.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 gru 2015, o 13:31

Chloru pisze: FUX, właśnie to mam na myśli. ptk22, sobie policzył, że odłoży 200 kPLN i chciałby te 200 kPLN dostać z powrotem. Dlatego też napisałem, że zapomniał o demografii.
Kiedyś juz tutaj wrzucaliśmy takie wyliczanki.
Można sobie podywagować.

Pracujemy 35 lat.
420 miesięcy.
W wieku 55-60 idziemy na „emeryturę".
Dożywamy, optymistycznie 80.
20 lat chcemy w miarę sensownie żyć za powiedzmy 5 kpln wg dzisiejszych cen. Na co wystarcza ca. połowa tej kwoty to już podałem wyżej.
25 lat x 12 m-cy = 300 miesięcy x 5000 = 1.500.000,-
1.500.000,- : 420 miesięcy „składkowych" = 3.571,43 miesiąc w miesiąc do odłożenia.
O takim drobiazgu jak kapitalizacja, odsetki, etc. nie piszę. Dochodzi do tego jakieś ubezpieczenie chorobowo-zdrowotne.
Nie wiem, czy jest, ile wynosiłaby składka.

Niewiele ludzi dzisiaj zarabia to, ile musiałoby odłożyć co miesiąc.

Utopia.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 14 gru 2015, o 13:59

FUX, możliwe, że utopia. Ale zamiast płacić do ZUS, wolał bym tą samą kasę odkładać np. na konto oszczędnościowe w banku. Kasa od razu jest oprocentowana, co roku jest jej tam więcej i po kilkunastu latach oprocentowanie tych pieniędzy zaczyna być znaczącą kwotą. Przechodząc na emeryturę miał bym odłożone znacznie więcej niż teraz i cała kasa byłaby moja :-p

Chloru, masz rację, chciałbym dostać tą kasę z powrotem i pamiętam o demografii dlatego nie łudzę się, że dostanę cokolwiek. Bo oprócz demografii mamy jeszcze obsługę długu publicznego.
Jest ryzyko, musi być wybór.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 gru 2015, o 14:04

ptk22 pisze: FUX, możliwe, że utopia. Ale zamiast płacić do ZUS, wolał bym tą samą kasę odkładać np. na konto oszczędnościowe w banku. Kasa od razu jest oprocentowana, co roku jest jej tam więcej i po kilkunastu latach oprocentowanie tych pieniędzy zaczyna być znaczącą kwotą. Przechodząc na emeryturę miał bym odłożone znacznie więcej niż teraz i cała kasa byłaby moja
Jeden argument przeciw.
Tracisz zdolność zarobkowania z różnych powodów, tfu, np. zdrowotnych.
Co wtedy????

Nie ustosunkowuje się do wysokości.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 gru 2015, o 14:09

Konto usunięte pisze: Całe szczęście to się zmienia i to bardzo dynamicznie. I nie przy udziale władz, tylko przy udziale "złych" zagranicznych firm, które dostrzegły potencjał Wrocławia, Poznania, Krakowa, Gdańska. I już nie tylko w Warszawie jest biznes i praca. Każdy sam decyduje o swoim losie, jeśli znajdzie ciekawą pracę, lub szansę na rozwój firmy w innym mieście, to chyba naturalne, że się przeprowadza - i bardzo dobrze. Chyba nie oczekujemy, że jakieś niesamowite, innowacyjne szanse zawodowe będą same pukać do drzwi w każdym 20-tysięcznym miasteczku.
No tak. Zmienia się, zresztą nie ostatnio tylko od dość dawna.
No ale jak to się ma do tego, że na prowincji płaci się relatywnie wysoki podatek, bo często wydajesz wszystko co zarabiasz?

Przecież, tam, na tej prowincji nie mieszkają sami spece od IT. I nie wszyscy mogą się przeprowadzić. To by było absurdalne (pomijam fakt, że jakby się wszyscy przeprowadzili do dużych ośrodków, to byś miał dokładnie to samo co na prowincji)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 14:10

FUX, racja, to może składkę rentową można byłoby zostawić. Tylko emerytalną dać ludziom swobodny wybór?
Alan, Alan, Alan! pisze: Przecież, tam, na tej prowincji nie mieszkają sami spece od IT
Sami nie, ale część mieszka ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 14:14

ptk22 pisze: Sami nie, ale część mieszka
Ale jakie to ma znaczenie w ogóle. A nawet jak i ma, to jest promil ;-)
Piszemy o w miarę równym i rozsądnym traktowaniu różnych grup.

Jeśli chodzi o ZUS, to żadna bzdurna solidarność pokoleniowa tylko emerytura obywatelska. A jak już koniecznie musi być to niech przestaną pisać, że ja jakiekolwiek środki zbieram na siebie, tylko niech napiszą, że na Mieczysława. Nie cierpię mydlenia oczu.
Z tego powodu zostałem w OFE. Zamiast wyjść i powiedzieć, że przerąbali z budżetem, to zaczęli opowiadać bzdety o prowizjach, które sami ustalili.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 14:24

Alan, Alan, Alan! pisze: No tak. Zmienia się, zresztą nie ostatnio tylko od dość dawna.
No ale jak to się ma do tego, że na prowincji płaci się relatywnie wysoki podatek, bo często wydajesz wszystko co zarabiasz?

Przecież, tam, na tej prowincji nie mieszkają sami spece od IT. I nie wszyscy mogą się przeprowadzić. To by było absurdalne (pomijam fakt, że jakby się wszyscy przeprowadzili do dużych ośrodków, to byś miał dokładnie to samo co na prowincji)

OK, zrozumiałem coś innego. W sprawie wysokiego progu wejścia w ZUS już pisałem i uważam, że nie daje on alternatywy dla tych, którzy chcą żyć spokojnie i zarabiać 2 tys prowadząc swoja mini-firemkę. Recepta Chlora - niech krawcowa rozbuja biznes w 2 ulgowe od ZUSu lata - średnio rozwiązuje problem.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 14:32

Alan, Alan, Alan! pisze: No ale jak to się ma do tego, że na prowincji płaci się relatywnie wysoki podatek, bo często wydajesz wszystko co zarabiasz?
Słowo często zamienił bym na "bardzo często".
Alan, Alan, Alan! pisze: A nawet jak i ma, to jest promil
Tu powstaje bardzo niewiele dobrych miejsc pracy w IT, bo nie ma pracowników, którzy chcieli by w nich pracować - bo większość specjalistów uciekła do dużych miast. :-)
Alan, Alan, Alan! pisze: Nie cierpię mydlenia oczu.
Dokładnie - cały obecny "między pokoleniowy system" to nic więcej jak mydlenie oczu.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 14 gru 2015, o 14:40

Konto usunięte pisze: OK, zrozumiałem coś innego. W sprawie wysokiego progu wejścia w ZUS już pisałem i uważam, że nie daje on alternatywy dla tych, którzy chcą żyć spokojnie i zarabiać 2 tys prowadząc swoja mini-firemkę. Recepta Chlora - niech krawcowa rozbuja biznes w 2 ulgowe od ZUSu lata - średnio rozwiązuje problem.

Była też podana druga ZUS + karta podatkowa/ryczałt. Wtedy wyjdzie krawcowej ~1300 PLN kosztów miesięcznie. Rozumiem, że Ty uważasz, że powinna płacić 0?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 14:48

Chloru pisze: Wtedy wyjdzie krawcowej ~1300 PLN kosztów miesięcznie. Rozumiem, że Ty uważasz, że powinna płacić 0?
Pomiędzy 1.300, a 0 jest możliwe 130.000 wartości. Dlaczego 0?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 14:49

Chloru pisze: Była też podana druga ZUS + karta podatkowa/ryczałt. Wtedy wyjdzie krawcowej ~1300 PLN kosztów miesięcznie. Rozumiem, że Ty uważasz, że powinna płacić 0?

Wywnioskowałeś błędnie. Uważam, że powinna płacić rozsądny % od faktycznych zarobków, a nie 1000zł "bo tak". Nie roszczę sobie prawa do nieomylności w tej sprawie, bo efektem ubocznym mogłoby być, że nagle wszyscy prowadzący DG deklarowaliby mały zysk, żeby obniżyć aktualny 1000zł do jeszcze mniejszej kwoty.

Zwracam tylko uwagę, że tak skonstruowany próg wejścia w ZUS tworzy szarą strefę dla najmniejszych przedsiębiorców, którzy wybierają propozycję płacenia 0 zł podatku i 0 zł ubezpieczenia.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 14:51

Konto usunięte pisze: Zwracam tylko uwagę, że tak skonstruowany próg wejścia w ZUS tworzy szarą strefę dla najmniejszych przedsiębiorców, którzy wybierają propozycję płacenia 0 zł podatku i 0 zł ubezpieczenia.
lub co gorsza idą na socjal, lecą do UK.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 15:00

Alan, Alan, Alan! pisze: Pomiędzy 1.300, a 0 jest możliwe 130.000 wartości. Dlaczego 0?

A dlaczego nie 1700?
Konto usunięte pisze: Wywnioskowałeś błędnie. Uważam, że powinna płacić rozsądny % od faktycznych zarobków, a nie 1000zł "bo tak". Nie roszczę sobie prawa do nieomylności w tej sprawie, bo efektem ubocznym mogłoby być, że nagle wszyscy prowadzący DG deklarowaliby mały zysk, żeby obniżyć aktualny 1000zł do jeszcze mniejszej kwoty.

Konto usunięte, i właśnie tutaj leży problem - "rozsądny". Jak było rozsądne podejście do zasiłków to nagle pojawiła się plaga dymająca Państwo. Ten system już ledwo co się bilansuje z powodów demograficznych (a będzie jeszcze gorzej) więc obniżanie składek to dośc karkołomna sprawa. Jestem za obniżeniem składek dla takich mikrodziałalności pod warunkiem, że jednocześnie przestaniemy rozdawać po pińcet na flaszkę albo dziecko (za wyjątkiem grzecznych i naprawdę potrzebujących dzieci). Tylko w takim przypadku będzie to miało sens. Natomiast może okazać się, że dokładanie kolejnych stawek pośrednich lub warunków otrzymania pomocy społecznej w jakiejkolwiek formie przyczyni się do wzrostu zatrudnienia w administracji.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 15:04

Chloru pisze: A dlaczego nie 1700?
co 1700? ja nie proponowałem kwot. Zapytałem tylko dlaczego zakładasz, że skoro nie 1300, to z pewnością 0.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 15:18

Alan, Alan, Alan! pisze: co 1700? ja nie proponowałem kwot. Zapytałem tylko dlaczego zakładasz, że skoro nie 1300, to z pewnością 0.

Taka mała prowokacja. Wszyscy krzyczą, że jest źle i za dużo ale nikt nie jest w stanie zaproponować konkretnych rozwiązań.

Lukas, Fux i ja przedstawiliśmy propozycję zmiany formy opodatkowania w świetle obowiązujących przepisów. Tak aby trochę ulżyć naszej Pani Krawcowej. Zgodzę się z jednym - składki (mowa tutaj o tych które płacimy i o tych które są nam wypłacane) powinny być tak skalkulowane aby nie opłacało się nie pracować.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 14 gru 2015, o 15:19

FUX pisze:
lukass pisze: Ale po co krawcowej z przychodem 4 tyś zmniejszać ZUS? Wyższa kwota wolna od podatku by to załatwiła - wilk prawie syty i owca prawie cała . Zapąłciłaby te 1,1 tyś ZUS + powwiedzmy ze 250zł podatku i byłoby w miarę ok.
Płaci mniej.
- krawcowa bez pracowników w miejscowości zamieszkałej przez 5-50 tys. mieszkańców zapłaci w 2015 roku miesięcznie 140 zł (w 2014 r. płaci też 140 zł, w 2013 r. płaciła 139 zł, w 2012 r. płaciła 134 zł, w 2011 r. płaciła 129 zł);
;-)

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/rycz ... tawki.html
A widzisz zapomniałem o tych wyjątkach i że niektórzy jada na ryczałcie. To tylko dowodzi jak pojebano-zagmatwany jest nasz system podatków. A uproszczenie typu 3x16 dałoby jeszcze likwidację wielu metod wyłudzeń VAT. Pewnie jeszcze by sie okazało ze paru dużym graczom opłaca sie jednak pąłcić dochodowy w PL a nie gdzieś za granicą.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 15:22

lukass pisze:uproszczenie
Niestety. To słowo w naszym kraju jest chyba niemożliwe.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 14 gru 2015, o 19:01

Chloru pisze: Zgodzę się z jednym - składki (mowa tutaj o tych które płacimy i o tych które są nam wypłacane) powinny być tak skalkulowane aby nie opłacało się nie pracować.
Ależ jest pięknie, kiedy się wszyscy zgadzamy :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 19:52

barbie, ale to nie znaczy, że trzeba te ZUSy obniżać :mrgreen:
ptk22 pisze: Niestety. To słowo w naszym kraju jest chyba niemożliwe.

No ... szczególnie jak obrońcy Pani Krawcowej na siłe chcieli wymyśleć jej specjalną definicję i kolejny rodzaj składki :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 19:56

Chloru pisze: że trzeba te ZUSy obniżać
Pewnie, że nie. Można dobrą i sprawdzoną unijną metodą. Zarąbać wszystkim ile się da, a później ich ratować.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 14 gru 2015, o 19:59

Alan, Alan, Alan! pisze: Zarąbać wszystkim ile się da, a później ich ratować.
Ano , już Niemcy ratowali Grecję i teraz lotniska przejmują :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2015, o 20:01

Alan, Alan, Alan! pisze: Pewnie, że nie. Można dobrą i sprawdzoną unijną metodą. Zarąbać wszystkim ile się da, a później ich ratować.

Można też ograniczyć przywileje ... chociaż to też metoda zarąbania komuś czegoś.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 14 gru 2015, o 20:09

Alan, Alan, Alan! pisze: Zarąbać wszystkim ile się da, a później ich ratować.
Tak naprawdę, to to jest jedyna metoda, by się dowiedzieć gdzie jest prawdziwa granica opłacalności. Cała reszta to pływanie w mniej lub bardziej sprawnym PiaRze. 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ