pytania z cyklu "dziwne"

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: pytania z cyklu "dziwne"

Post 31 gru 2015, o 11:38

Czy można poprosić więcej szczegółów nt. okoliczności jednoczesnego zagubienia obu kompletów kluczyków?

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 31 gru 2015, o 12:24

Bergen pisze:Czy można poprosić więcej szczegółów nt. okoliczności jednoczesnego zagubienia obu kompletów kluczyków?
Też bym chętnie poznała, w mojej branży pilnie potrzebni są ludzie kreatywni :-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 31 gru 2015, o 12:37

Obstawiam, że młody zgubił pierwsze już jakiś czas temu, ale się tym zupełnie nie przejął. Problem pojawił się dopiero gdy zgubił drugi komplet :mrgreen:
Konto usunięte pisze: Proszę o szybkie odpowiedzi zanim zabiję dziecko
Jeszcze żyje :?: ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 31 gru 2015, o 12:40

Bergen pisze:Czy można poprosić więcej szczegółów nt. okoliczności jednoczesnego zagubienia obu kompletów kluczyków?
Można. Najpierw zgubił jedne a potem drugie. W międzyczasie miałem dorobić ten pierwszy, ale się nie udało. Auto stoi całe szczęście na parkingu zamkniętym "u kolegi". Drugi szczęśliwy aspekt jest taki, że nie musi nikt nagle nim jechać.

Zadzwonię do VW. Wydaje mi się że w książce serwisowej jest blaszka do tego. To nie będzie chyba tanie, ale młody zarabia, będzie bez fajek i piwa przez jakiś czas

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 31 gru 2015, o 12:48

250 -750 zł

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 31 gru 2015, o 12:52

Konto usunięte pisze:Taki temat. Zgubione dwa komplety kluczyków do VW. Co z tym fantem zrobić?

Proszę o szybkie odpowiedzi zanim zabiję dziecko
o to to prosiemy o opis sytuacji :o o doczytałem - współczuję :lol:
a moze gdzies leza sobie w dobrym miejscu ? ja ostatnio jak sprzedawałem Forka kluczuków (drugich) szukałem z jakieś 8 godzin, mięcho latało po domu i nic
tam gdzie miały być ich nie było- tak je sprytnie schowałem :lol:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 31 gru 2015, o 14:01

W VW uświadomili mnie, że jeśli poprzedni właściciel zmieniał zamki, to dorobienie "z blaszki" będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Ale dziecko dodzwoniło się do magików od kluczy. Podobno dorabiają "do zamka". Za 600zł dwa kluczyki z immobilizerem, ale bez pilota. Ech, ciężkie jest życie ojca

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 31 gru 2015, o 14:11

Konto usunięte, sprawdź jeszcze tu:
http://www.chimko.pl/

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 31 gru 2015, o 16:05

Godlik, dzięki, zadzwonię tam w poniedziałek. Każda porada mile widziana

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 31 gru 2015, o 16:34

Konto usunięte pisze: Ech, ciężkie jest życie ojca
wiesz zawsze mógł poinformować, że jesteś dziadkiem :lol:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 31 gru 2015, o 19:36

Konto usunięte pisze:
Konto usunięte pisze: Ech, ciężkie jest życie ojca
wiesz zawsze mógł poinformować, że jesteś dziadkiem :lol:
Ewentualnie przedstawić narzeczonego :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 3 sty 2016, o 21:44

Alan, Alan, Alan! pisze: DeWalt i Makita później długo długo nic i jakieś tam inne. Poszukaj na Youtube co bezprzewodowe DeWalty potrafią ;-)
Znalazłem, że parę lat temu zastanawiałeś się nad zakupem zestawu 18V DeWalt. Zdecydowałeś się na niego? Jak się spisuje?

Zastanawiam się nad zakupem silnego klucza udarowego. Pod uwagę biorę: Milwaukee 18V 950NM lub DeWalt 18V też 950NM.
Z Milwaukee mam parę zabawek (w tym klucz udarowy 160NM), niestety wszystko na 12V.
Więc i tak muszę kupić klucz + baterie i ładowarkę. Cena DeWalt przy zakupie kompletnego zestawu(klucz udarowy + baterie) jest zdecydowanie niższa niż Milwaukee, tylko pytanie czy warto? Nie chcę połakomić się na parę stówek oszczędności a potem żałować - tak jak żałuję, że kupiłem zabawki na 12V zamiast od razu na 18V.

A może ktoś ma sprawdzony klucz innej firmy, który mógłby polecić? Interesuje mnie poręczny sprzęt, najchętniej na baterie, o dużej sile zrywającej. Najchętniej mocowanie nasadki 1/2" w ostateczności 3/4".
Jest ryzyko, musi być wybór.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 sty 2016, o 21:59

ptk22 pisze: Znalazłem, że parę lat temu zastanawiałeś się nad zakupem zestawu 18V DeWalt. Zdecydowałeś się na niego? Jak się spisuje?
Odpuściłem. Taka walizeczka jak mnie interesowała to kwotowo wychodziło ze 2-3kpln w USA. To jeszcze nie tak źle, biorąc pod uwagę ceny w PL. Ale jak przetransportować skrzynię ze 20kg za rozsądne piniondze. A ja chciałem, tylko żeby mieć.

Czasami sobie patrzę na Amazonie - jak się pojawi, że wysyłają do PL to pomyślę.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubione posty: 0

Post 3 sty 2016, o 22:32

Ja już pozostaję przy narzędziach HILTI.
Żadne im się nie równają. Wystarczy wejść na budowę i zobaczyć czym pracują pracownicy dobrych firm. W drugiej kolejności jest MAKITA a na trzecim miejscu niebieski BOSCH

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 sty 2016, o 23:54

ptk22, po rozpadzie kilku sprzętów nietypowych i noname miałem taki dylemat co kupić, padło na makitę (naszło mnie na to duże radio budowlane które jest super na wyjazdy w teren).
Makita ma dobry rynek używek i dostępnych części, kadłubków sprowadzanych z UK i innych miejsc. Brat kupuje sporo elektronarzędzi więc jak była dobra oferta to zainwestowałem w dobry zestaw podstawowy z dwoma aku i ładowarką, teraz dokupić jedną rzecz to żaden problem. Takie zestawy podstawowe z kluczem czasem się pojawiały w dobrych cenach, sprawdź ile byś może wziął za swój używany zestaw i wtedy kupić coś większego - im więcej elementów w komplecie tym pojedyncze narzędzie tańsze.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 4 sty 2016, o 05:16

u mnie we fabryce dewalta katują od lat nie słyszałem dobrego słowa prócz TANIO
hilti, makita to inny świat :loving:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 sty 2016, o 11:45

Makita mało co produkuje samodzielnie. Same rodzynki do nietypowych robót biora u innych pod swoim szyldem.
Makita jest ok.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 11:46

Koledzy dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o parę szczegółów: gdzie można dowiedzieć się ile kosztuje taki klucz firmy HILTI i gdzie można go kupić?

inquiz, co do Makity też uważam, że jest to bardzo dobra firma, ale niestety chyba nie produkują kluczy udarowych na baterię o mocy 950NM ;-( Nie chce sprzedawać też obecnego zestawu zabawek z Milwaukee, bo są bardzo poręczne i wytrzymałe. Np. ten klucz udarowy, który posiadam, bez problemu odkręca śruby w kołach subaru a waży niewiele więcej niż kilogram.

vojta, dzięki za info, wybiłeś mi z głowy tego DeWalta, chyba, że znajdę kogoś kto ma dokładnie ten model: http://www.dewalt.pl/powertools/product ... /DCF899P2/ - używa go już trochę i jest zadowolony.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2016, o 01:29

Alan, Alan, Alan! pisze: Czasami sobie patrzę na Amazonie - jak się pojawi, że wysyłają do PL to pomyślę.
Ale czy to rzeczywiście wychodzi taniej kupić przez Amazona?

Tak trochę pooglądałem klucze i np. na Amazone:

Mamy 430$ + przesyłka+cło czyli 1,7k PLN + przesyłka + cło - i nie wiadomo jak jest z gwarancją i naprawami, bo oznaczenia sprzętu są nieco inne na rynek US.
W PL mamy sprzęt o lepszych parametrach(baterie minimalnie lepsze): http://allegro.pl/klucz-udarowy-milwauk ... 04768.html też za 1,7k PLN netto. Przesyłka gratis. Gwarancja 3 lata.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 6 sty 2016, o 19:08

Mam taki klucz, tzn poprzednia wersja na prostszych akumulatorach. Nie ma u mnie ciezko bo glownie lezy, ale nie podchodze do roboty przy zawiasie bez..

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 20:05

gregski, masz Milwaukee czy DeWalt? U mnie też będzie głównie leżał, ale czasem potrzebuję pobawić się przy zapieczonych śrubach. Do tej pory robiłem to tak: smarowałem 2 dni odrdzewiaczem jak nic nie dało, to palnik. Ale czasem szkoda farby na palnik i pomyślałem, że taki klucz mógł by być alternatywą dla palnika :)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 7 sty 2016, o 13:41

Znacie dobrą firmę co robi reklamę na autach ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 sty 2016, o 13:53

We Wrocławiu może być?

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 7 sty 2016, o 14:05

FUX pisze:We Wrocławiu może być?
Mozna byłoby sie napić ale za daleko żeby wozić tam auta ;)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 7 sty 2016, o 14:27

Milwaukee. kupiłem go z ogromnymi rabatami kiedyś, inaczej za dużo by lezal na taka cene...

teraz się rozglądam za fajnym multitoolem, myslalem, ze tez kupie Milwaukee, ale widze, ze akumulatory niekompatybilne stare z nowymi..

woo Kruszynka zyje? :o elo!

ODPOWIEDZ