Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Post 4 sty 2016, o 18:42

gregski pisze: legalett
Można także klasycznie z wodą w układzie. Ameryki chłopaki nie odkryli.
Mam w domu 25 cm styropianu + 2 cm z folią Al na górę, na tym rozprowadzone rurki z cieczą.
Izolacja przy ścianach jest zrobiona również.
Ale alternatywa fajna dla wodnego.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 4 sty 2016, o 20:16

FUX pisze:
ptk22 pisze: BiP
:?:
Ale żeosochozi???

Legalett kosztuje dużo za dużo, żeby się upowszechnił, więc albo ściągnąć pomysł, albo zapomnić.

Bo_lo pisze:(...)
Sciana wyglądała mniej więcej tak:

Szkielet ,w środku wełna,na zewnątrz plyta OSB i styropian 10tka.Od wewnątrz karton gips.instalacje w środku.

Mega cieply dom,ja juz w bloku grzalem a on przepalal w kominku.Mowil ze wyszlo 70% kosztów murowanego.Nadmieniam ze on prowadził firmę budowlaną i stawialiśmy wiadukty,estakady itp także raczej wiedział co robi a dostęp do betonu miał nieograniczony wiec mogliśmy nawet schron z mostowego b50 mu postawic ;)
Osb z zewnątrz musi być opatulone membraną wiatroizolacyjną wywiniętą we wszystkie otwory okienne i doklejoną do wewnętrznej paroizolacji. Przykręcenie styropianu z zewn ogranicza oddychanie ściany (Niemcy w tym przodują), więc albo na dystansach, albo twarda wełna. Szkielet od środka usztywnia się listwami poziomymi, wzdłuż nich prowadzi się instalacje. Nawet jak nastąpi paczenie drewna, choć w suchym drewnie nie powinno, to nie będzie ciągnąć płyt g-k. Na mityczne trzeszczenie stropu lekiem są taśmy z neoprenu i wypełnienie wełną. Podobno w Kanadzie nie jest to oczywiste - tam wykonawca mój budował kilkanaście lat.
Mi bez oszczędzania wyszło tyle, co za murowany. Koszt ogrzewania = 1/2 betonowego. Po świętach odpaliłem podłogówkę :-> .

Polecam ściągawki
http://www.passiv.de/de/02_informatione ... ivhaus.htm

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 20:26

Jeszcze jedno. Rekuperator rozprowadziłem w dwa popołudnia. Szwagier przeszczepia ten wynalazek na chałupę betonową, tydzień kuje dziury. U mnie w stropach, jedyny pion w garażu, u niego kilka gustownych obudów gk powstanie...
Łatwość wprowadzania zmian i remontów jest jeszcze jednym atutem. Takie rzeczy jak dodatkowe okno, czy okno na drzwi balkonowe robi się szybko i czysto.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 4 sty 2016, o 20:40

BiP pisze: kanadyjczyka na płycie, nie żałuję.
+++: wprowadzasz się po 3-6 m-cach do pachnącego, suchego i oddychającego domu.
Miałem na myśli tą ideę. Ona najlepiej spełnia oczekiwania, szybko, solidnie i dłuższej perspektywie ekonomicznie.
Jest ryzyko, musi być wybór.

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 4 sty 2016, o 20:54

Oglądałem taki ostatnio.Z wkrętarką wszedłbym do środka jako intruz dość szybko i w miarę cicho.Tak mi się wydaje.Mam w domu boazerię, trochę lat już ma,niemodna,ciemna, ale np z topoli robiłem sam i jasna.Jak pomyślę o gipsie i gładzi to mi przechodzi ochota na demolkę.
Pamietajmy o Wołyniu.

Bo_lo
2 gwiazdki
Auto: Impreza GF 2.016v 125hp season
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 4 sty 2016, o 20:55

BiP ewnie jest tak jak mówisz.Ja na tą budowę wpadałem co jakiś czas i któregoś etapu mogłem po prostu nie widzieć.O ile wiem jak budować drogi,wiadukty czy estakady,o tyle o "malej budowlance"pojęcie mam raczej słabe ;)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 4 sty 2016, o 20:56

esilon pisze: dom drewniany w Polsce ma jedna zasadnicza wadę: dużo dużo trudniej go sprzedać!
mi jak Marcie, pasuje klimat w domu z drewna. odsprzedawalność ma mniejsze znaczenie, jak się zdecyduję na dom to raczej będę w nim mieszkać wiele lat.
dom oznacza w jakiś sposób przywiązanie się do miejsca na dłużej, dobrze zrobiony zawsze się sprzeda. wolę zdecydowanie zrobić raz a dobrze tak, aby później koszt utrzymania był maksymalnie niski (w perspektywie gdyby miał być na całe życie kiedyś każdy grosz będzie mieć znaczenie). przy ewentualnej odsprzedaży ze stratą zostanie ona zdyskontowana przez niskie bieżące koszty utrzymania.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 21:16

esilon pisze: dom drewniany w Polsce ma jedna zasadnicza wadę: dużo dużo trudniej go sprzedać!
Zależy gdzie jest położony. W okolicy Świeradowa swoich nabywców znajdują domy drewniano-gliniane, które mają grubo ponad 200 lat. Są remontowane w dawnym stylu i cieszą swoim niepowtarzalnym klimatem: starego zdrowego i pięknego wnętrza.

Nie ma w nich regipsów i innych styropianów za to widoczne są piękne łączenia drewnianych belek, nad którymi ktoś przesiedział z dłutem i młotkiem wiele dni.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 4 sty 2016, o 21:24

Bo_lo pisze:Z własnego doświadczenia mogę polecić dom na szkielecie drewnianym.Mojemu byłemu szefowi wylewalem fundamenty pod taki(standardowe jak do murowanego) a później obserwowałem resztę.

Przyjechało kilku ludzi i w kilka tyg postawili dom w stanie zamkniętym.

Sciana wyglądała mniej więcej tak:

Szkielet ,w środku wełna,na zewnątrz plyta OSB i styropian 10tka.Od wewnątrz karton gips.instalacje w środku.

Mega cieply dom,ja juz w bloku grzalem a on przepalal w kominku.Mowil ze wyszlo 70% kosztów murowanego.Nadmieniam ze on prowadził firmę budowlaną i stawialiśmy wiadukty,estakady itp także raczej wiedział co robi a dostęp do betonu miał nieograniczony wiec mogliśmy nawet schron z mostowego b50 mu postawic ;)
W piątek stawialiśmy rusztowanie wokół fundamentów i stanu zerowego gdzie Szwed budował dom. Następnego dnia po południu stały wszystkie ściany. Po tygodniu podłączaliśmy wodę do kuchni. W sześć tygodni cała rodzina mieszkała w nowym domu. Podobno ta firma potrafi zrobić wszystko w cztery tygodnie, ale nie taki dom jak ten, bo miał 450m2.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 22:08

stefanekmac pisze:Oglądałem taki ostatnio.Z wkrętarką wszedłbym do środka jako intruz dość szybko i w miarę cicho.Tak mi się wydaje.Mam w domu boazerię, trochę lat już ma,niemodna,ciemna, ale np z topoli robiłem sam i jasna.Jak pomyślę o gipsie i gładzi to mi przechodzi ochota na demolkę.
U mnie żadnego wkręta na wierzchu, klinkier za to. Poza młotkiem i przecinakiem do skucia, jakąś gustowną przecinarkę do drewna polecam.
Włamania przez ścianę to chyba do skarbca bankowego... Wchodziłbym oknem.
Swoją drogą to ciekawe. Przy ubezpieczeniu zniżki za drzwi antywłamaniowe, a od tyłu każdej chaty drzwi balkonowe, czy okno do sforsowania wiertłem fi 8 i śrubokrętem. Nikt nie pyta o najsłabsze ogniwa.
Za psa za to zniżek nie ma.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 22:11

BiP pisze: Za psa za to zniżek nie ma.
Znajomy ma kilka owczarków środkowo azjatyckich. Domu od włamania nie ubezpiecza, ale wykupił OC na wypadek, gdyby psy zjadły złodzieja ;-)

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 22:22

Chodzi mi azjata po głowie, albo akita, ale to dopiero jak stado się wykruszy. Póki co 2x foksterier i airedale.

Historia z życia: Nowy suv w garażu, chałupa 290m2. Dlaczego Pani na busa czeka? Chłop się rozchorował, nie pracuje, dzieciaki z domu wyfrunęły, trzeba to jakoś utrzymać, busem taniej, a i tak zimowe opony trzebaby kupić... :wall:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 22:28

Dokładnie, nawet jak są dzieciaki to trzeba budować mały. Najlepiej taki 100-120m2. Bo póki człowiek młody to spokojnie da radę się zmieścić z dzieciakami a potem jak dzieciaki wyfruną to nie trzeba nic kombinować. Posprzątać i ogrzać jest znacznie prościej niż dużą chałupę.

A jeśli chodzi o psa na podwórko to moim zdaniem najlepszy jest owczarek podhalański. Są to psy na tyle łagodne, że nikogo nie zagryzą, ale w nocy nikt się nie włamie. Ten pies stróżowanie ma we krwi ale jednocześnie ogromną dozę łagodności. Azjata jest bardzo ostrym psem, trzeba bardzo uważać, żeby nie zagryzł kogoś kto przypadkowo się przypałęta.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 22:51

Psy 3mam w domu.
Podchalany niestety słabo znoszą zgniłe zimy Pomorza. Miałem nieprzyjemność pochować takiego szczeniaka z Krupówek. Nosówka, nużeniec i robaczyca pokarmowa. Żadnego szczepienia. Jak bym nie był wtedy dzieciakiem, to chyba bym wrócił pozdrowić tego górala.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 22:57

ptk22 pisze: Najlepiej taki 100-120m2.
Nawet nie wiesz, ile w tym prawdy...
Kilkoro znajomych mam z takimi landarami.
Paru już bez dzieci z nimi.
Mamy 95 m i styka na 4 osoby.
2 wyfruną i w jednym moge robić saunę i biuro. :giggle:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2016, o 23:04

BiP pisze: Podchalany niestety słabo znoszą zgniłe zimy Pomorza.
Raczej na to bym stawiał. U mnie też nie szczepiony i ma się świetnie. To najlepszy psiak jakiego kiedykolwiek mieliśmy. Ale wymaga bardzo dużego terenu, swobody i czegoś do zaganiania. Jak nie będzie miał co zaganiać, to zacznie zaganiać ludzi :-p

tzi
3 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 40 razy
Polubione posty: 65 razy

Post 4 sty 2016, o 23:56

Weź rozważ szkielet drewniany. Ja swojego szkieletowca właśnie wykańczam. Od fundamentu do stanu takiego jak na zdjęciu firma wyrobiła w 3 miesiące:

https://goo.gl/photos/z3sA3Qo8Nf9xGszD7

w środku sam wykańczam więc dłubię i dłubię. Domy bardzo ciepłe - właściwie cała ściana to izolacja. Jedynie trzeba rozpracować wieszanie cięższych rzeczy na ścianach ( belki wzmacniające ), wygłuszenie podłogi na piętrze ( wylewka lub specjalne maty ) i koniecznie zrobić wentylacje mechaniczą. Jak nie chcesz ekipie cały czas patrzeć na ręce to zobacz:

http://domikon.pl/

Nie są tani ( temu ja buduje z inną firmą ) ale robią dobrze i sprawnie.

Zgrzytać i trzeszczeć w takim domu nic nie będzie, ale wygłuszenie podłogi na piętrze to duże wyzwanie.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2016, o 00:58

tzi pisze: wygłuszenie podłogi na piętrze
Możesz napisać coś więcej w temacie, jak dokładnie zrobiłeś strop?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2016, o 08:13

tzi pisze:Weź rozważ szkielet drewniany. Ja swojego szkieletowca właśnie wykańczam. Od fundamentu do stanu takiego jak na zdjęciu firma wyrobiła w 3 miesiące:

https://goo.gl/photos/z3sA3Qo8Nf9xGszD7

w środku sam wykańczam więc dłubię i dłubię. Domy bardzo ciepłe - właściwie cała ściana to izolacja. Jedynie trzeba rozpracować wieszanie cięższych rzeczy na ścianach ( belki wzmacniające ), wygłuszenie podłogi na piętrze ( wylewka lub specjalne maty ) i koniecznie zrobić wentylacje mechaniczą. Jak nie chcesz ekipie cały czas patrzeć na ręce to zobacz:

http://domikon.pl/

Nie są tani ( temu ja buduje z inną firmą ) ale robią dobrze i sprawnie.

Zgrzytać i trzeszczeć w takim domu nic nie będzie, ale wygłuszenie podłogi na piętrze to duże wyzwanie.
Ile m2 i jaki koszt domu. Ale podaj w stanie deweloperskim bez działki i przyłączy.
Zakładam, że są regipsy ,wykończone i pomalowane na biało, wylewka, piec, wszystkie instalacje z gniazdkami.
Mnie interesowałby tylko parterowy.

Za ten Łowicz

http://domikon.pl/oferta/

liczą grubo.

Ponad 210 za 76 m + fundament, przyłącza, etc.
O 100 za drogo, aby był biznes.

To jest drożej od tradycyjnego... :lol:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 5 sty 2016, o 09:08

Mnie zniechęca do tych z płyty wiorowej czy innych "kanadyjczykow" co innego.
Budując dla siebie, często zapominamy o potencjalnej odsprzedazy kiedys,
Powiedzmy jednak, że za 20 lat, będziemy chcieli lub musieli nasz wymarzony dom sprzedac.
Kto kupi wówczas od nas taki z dykty? A jeśli to za ile, w stosunku do podobnego, ale z cegly?

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2016, o 09:39

Лукашэнка, nie musi być tam płyty. Stawiasz standardowo szkieletowy i teraz w ścianach wełna, na zewnątrz okładasz specjalnie struganymi belkami o wymiarach np 15x20cm. W środku to już jak tam sobie chcesz, np. deskami lub w łazience regips i kafelki. Nie ma żadnej dykty a jednocześnie dom o wiele cieplejszy od tradycyjnego z bali drewnianych.

Odsprzedać go będzie można, komuś, kto chce mieszkać w domu z drewna a nie z cegły ;-) Pewnie są też tacy klienci.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 5 sty 2016, o 09:50

http://www.na-kaszuby.pl/Ciekawe_miejsca/Szymbark.html
Chyba największy producent domów z drewna?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2016, o 09:53

We Wrocku była taka ulica Marchewkowa. Szkielet stalowy, osb, wełna, Szło, jak po grudzie z 15 lat temu. Przyszedł boom to każda zmora znalazła swego amatora.
Kasa Misiu, kasa się liczy.
Musi być korzyść w cenie. Te domu kosztują więcej od tradycyjnych i to jest nieporozumienie.
+ jest szybki montaż i nic więcej.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2016, o 10:16

Fajny dom szkieletowy z wielowiekową tradycją: http://www.salino.pl/index.php/witamy pewnie jak będą chcieli sprzedać to nie będą mieli dużego problemu. A dom jest z XVIII wieku. Materiały użyte do budowy: glina, drewno, słoma, szkło w oknach i mech do uszczelnienia :-p

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 5 sty 2016, o 10:17

ptk22 pisze:Odsprzedać go będzie można, komuś, kto chce mieszkać w domu z drewna a nie z cegły ;-) Pewnie są też tacy klienci.
No właśnie podejrzewam, że mało jest takich klientów. To znaczy, na nowe to tak, są tacy. Ale mam wątpliwości jeśli chodzi o te domy, gdy będą już miały kilkanaście, kilkadziesiąt lat.
Oczywiście, w Stanach i Kanadzie, nie jest to problemem, bo tam są prawie wyłącznie takie domy.
Ale u nas, gdy obok takiego domu drewnianego będzie stał podobny murowany, to trudno będzie o klienta, który wybierze drewniany. Chyba, że dużo taniej. A to miałoby sens, gdyby koszty budowy dzisiaj tez były odpowiednio niższe.

Mąż mojej kuzynki kupił jakieś 15 lat temu dom drewniany (konstrukcja duńska), bo znał się na wykańczaniu w płytach gipsowo-kartonowych. Więc przyjechała firma, złożyła mu dom w ciągu trzech dni, a on sam go sobie wykończył wewnątrz. W ten sposób włożył dużo własnej pracy, ale zaoszczędził pieniądze, których nie miał.
Ale od początku też był świadomy, że to już będzie dom "na zawsze", bo raczej niesprzedawalny.

ODPOWIEDZ