Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
Moje pierwsze pytanie z tego cyklu jest następujące:
Czy to prawda, że używając samochód osobowy w leasingu na firmę, można wpisać w koszty uzyskania przychodu kwotę nie przekraczającą iloczynu przebieg * stawka kilometrowa?
Przykład: Jeśli mam przebieg 30 tys, to do tego momentu nie mogłem wpisać w koszty większych wydatków na utrzymanie auta niż 30.000 * 0,8358 zł = 25074 zł.
Czy to prawda, że używając samochód osobowy w leasingu na firmę, można wpisać w koszty uzyskania przychodu kwotę nie przekraczającą iloczynu przebieg * stawka kilometrowa?
Przykład: Jeśli mam przebieg 30 tys, to do tego momentu nie mogłem wpisać w koszty większych wydatków na utrzymanie auta niż 30.000 * 0,8358 zł = 25074 zł.
Re: Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
Konto usunięte, a skąd masz taki wzór ?
ja w koszty wrzucam całość i nie słyszałem o jakiś częściowych odliczeniach
( ciekawe co wspólnego z przebiegiem ma myjnia np ? ? ? )
ja w koszty wrzucam całość i nie słyszałem o jakiś częściowych odliczeniach

( ciekawe co wspólnego z przebiegiem ma myjnia np ? ? ? )
Myjnia ma duzo - owadokilometr. Liczbe kilometrow dzielisz przez ilosc skrzydelek pomnozona przez rozgniecione odwloki.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Konto usunięte, przepis art. 23 ust. 1 pkt 46 updof nie dotyczy samochodów osobowych używanych na podstawie umowy leasingu o której mowa w art. 23a pkt 1 updof - wynika to z art. 23 ust. 3b updof 

Mając furę wpisujesz wszystkie koszty związane z użytkowaniem auta, ALE NIE KILOMETRÓWKĘ!!!!!
Z fakturami za paliwo z wakacji także byłbym wstrzemięźliwy....
Z fakturami za paliwo z wakacji także byłbym wstrzemięźliwy....

Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
FUX pisze: Z fakturami za paliwo z wakacji także byłbym wstrzemięźliwy....
Przeciez zgodnie z zasadami (auto użytkowane na potrzeby prowadzenia działalności gospodarczej) był to na pewno wyjazd służbowy

Konto usunięte, wrzucasz całość w koszty.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2008, o 09:15 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Konto usunięte, dzięki. Tego mi było trzeba w poniedziałkowy poranek. 

czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Ja też się rozczuliłem odpowiedzią Funky'ego
A jak jest z ubezpieczeniem? Czy to prawda, że w koszta można zaliczyć tylko proporcjonalną część składki ubezpieczeniowej w stosunku do auta o wartości 20.000 EUR? Czyli jeśli dla auta o wartości 30.000 EUR moja składka wynosi dla uproszczenia powiedzmy 3.000 zł, to w koszty mogę zaliczyć jedynie 2.000 zł? Przynajmniej tak rozumiem art. 23 ust 1 pkt 47 ustawy o PDOF

A jak jest z ubezpieczeniem? Czy to prawda, że w koszta można zaliczyć tylko proporcjonalną część składki ubezpieczeniowej w stosunku do auta o wartości 20.000 EUR? Czyli jeśli dla auta o wartości 30.000 EUR moja składka wynosi dla uproszczenia powiedzmy 3.000 zł, to w koszty mogę zaliczyć jedynie 2.000 zł? Przynajmniej tak rozumiem art. 23 ust 1 pkt 47 ustawy o PDOF
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
No co
źle napisałem? Jak przyjdzie kontrola to pokazujesz forum i już
Prawda.

Konto usunięte pisze: Czy to prawda,
Prawda.
Konto usunięte pisze: Ja też się rozczuliłem odpowiedzią Funky'ego
Funky ewidentnie pisał to po rozpoczęciu urzędowania

Konto usunięte pisze: A jak jest z ubezpieczeniem? Czy to prawda, że w koszta można zaliczyć tylko proporcjonalną część składki ubezpieczeniowej w stosunku do auta o wartości 20.000 EUR? Czyli jeśli dla auta o wartości 30.000 EUR moja składka wynosi dla uproszczenia powiedzmy 3.000 zł, to w koszty mogę zaliczyć jedynie 2.000 zł? Przynajmniej tak rozumiem art. 23 ust 1 pkt 47 ustawy o PDOF
Konto usunięte, ja całość wrzuciłem i to dobrze było no ale moje auto tańsze było
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
esilon, jeżeli wartość samochodu po kursie sprzedaży NBP z dnia zawarcia umowy ubezpieczenia jest niższa niż 20.000 Euro, to oczywiście wrzucasz całość ubezpieczenia w koszty... jeśli większa, to tylko proporcjonalnie 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Shit, to nie jest dobra wiadomość
A w następnych latach? I co jeśli np. mam podpisaną z leasingodawcą 3-letnią umowę ubezpieczeniową?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte,

Konto usunięte pisze: jeżeli wartość samochodu po kursie sprzedaży NBP z dnia zawarcia umowy ubezpieczenia jest niższa niż 20.000 Euro

Konto usunięte pisze: Shit, to nie jest dobra wiadomość
ale wartośc ubezpieczenia w leasingu jest liczona netto, może to Cie ratuje ? ?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Netto albo brutto, zależy jaki wariant przyjął. W każdym razie liczy się wartość z umowy.
Pod warunkiem, że odliczałeś VAT....esilon pisze:Konto usunięte pisze: Shit, to nie jest dobra wiadomość
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
O widzisz, to jest dobry kierunek myślenia. Zerknę na umowę. Prawie na pewno ubezpieczenie jest liczone od wartości netto. Najwyżej przez ostatnie miesiące nie będę odliczał faktur za ubezpieczenie i wyjdę jako tako.esilon pisze:Konto usunięte pisze: Shit, to nie jest dobra wiadomość
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Pamiętaj jeszcze, że faktury za ubezpieczenie rozliczasz raz do 20.000 Euro, a dwa - w danym roku.
Dla osoby fizycznej rokiem podatkowym jest zawsze rok kalendarzowy, a ubezpieczenie rzadko kiedy jest od 1 stycznia.
Czyli w Twoim hipotetycznym przykładzie bierzesz do odliczenia 2000 zł, umowę masz (dla uproszczenia) od 1 kwietnia, czyli w tym roku odliczasz 1500 zł a w następnym 500 zł.
Dla osoby fizycznej rokiem podatkowym jest zawsze rok kalendarzowy, a ubezpieczenie rzadko kiedy jest od 1 stycznia.
Czyli w Twoim hipotetycznym przykładzie bierzesz do odliczenia 2000 zł, umowę masz (dla uproszczenia) od 1 kwietnia, czyli w tym roku odliczasz 1500 zł a w następnym 500 zł.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze:Pamiętaj jeszcze, że faktury za ubezpieczenie rozliczasz raz do 20.000 Euro, a dwa - w danym roku.
I tu CIę mam

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
rrosiak, owszem, ale ja na przykład jako osoba fizyczna muszę rozliczać się metodą memoriałową, dziękuję za komentarz do mojego IQ
Metoda kasowa jest dla tego, kto ma książkę przychodów i rozchodów i rozlicza ją w ten sposób.
Poza tym metoda memoriałowa nie jest taka zła. Pułapką metody kasowej jest to, że rozliczasz koszt w dacie jego poniesienia, co przy ratalnym obciążeniu płata czasem figle...

Poza tym metoda memoriałowa nie jest taka zła. Pułapką metody kasowej jest to, że rozliczasz koszt w dacie jego poniesienia, co przy ratalnym obciążeniu płata czasem figle...

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: muszę
Dlaczego ?
Konto usunięte pisze: dziękuję za komentarz do mojego IQ
Oops..

Konto usunięte pisze: co przy ratalnym obciążeniu płata czasem figle...
możesz rozwinąć

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
rrosiak pisze: Konto usunięte napisał(a):co przy ratalnym obciążeniu płata czasem figle...
możesz rozwinąć![]()
W tym konkretnym przykładzie.
Mamy ubezpieczenie komunikacyjne od 01.04.2008 do 31.03.2009 w wysokości 2000 zł. Płatne w 2 równych ratach, jedna 31.07.2008 druga 31.01.2009.
Idiota stosujący metodę memoriałową zalicza w 2008 do kosztów ubezpieczenia 75% wartości umowy. Mądrala stosujący metodę kasową zalicza sobie do kosztów w obu latach po połowie.

Jeszcze dwa przykłady

Przykład 1.
Prowadzisz sklep, hurtownię, magazyn, cokolwiek. Kupujesz towar za 800.000 zł, dostawca pozwala zapłacić po jego sprzedaży. Sprzedajesz go w grudniu za 1.000.000 zł i płacisz dostawcy w styczniu.
Idiota stosujący metodę memoriałową płaci w kwietniu 36.000 zł podatku i jedzie na wczasy na Hawaje. Mądrala stosujący metode kasową płaci w kwietniu 190.000 zł podatku i ma na resztę roku 10.000 zł na przeżycie i 800.000 zł straty do rozliczenia

Przykład 2.
Kupujesz ziemię za 500.000 zł. W następnym roku stawiasz kosztem 500.000 zł dom i opylasz go za 2.000.000 zł.
Idiota stosujący metodę memoriałową płaci podatek od dochodu w wysokości 1.000.000 zł (tzn podstawa, nie kwota podatku). Mądrala stosujący metodę kasową zaliczył już w ubiegłym roku 500.000 zł straty, więc w tym roku może odliczyć maksymalnie 250.000 zł. Płaci więc podatek od dochodu równego 1.250.000 zł

Tak więc, z komentarzami najlepiej ostrożnie...rrosiak pisze: tylko w przypadku, gdy osoba fizyczna rozlicza sie metodą memoriałową ( a tylko idiota korzysta z tej metody)

rrosiak pisze: Konto usunięte napisał(a):muszę
Dlaczego ?
Pełna księgowość

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Mądrala zaliczy od razu 100% kosztów, bo dokumentem księgowym w tym przypadku jest polisa, na której jest uwzględniona całość składki. Zgodnie z przepisami składka ubezpieczeniowa jest płatna za rok, raty to tylko udogodnienie ubezpieczyciela, nie mające wpływu na księgowanie.Konto usunięte pisze: Idiota stosujący metodę memoriałową zalicza w 2008 do kosztów ubezpieczenia 75% wartości umowy. Mądrala stosujący metodę kasową zalicza sobie do kosztów w obu latach po połowie.
Konto usunięte pisze: Prowadzisz sklep, hurtownię, magazyn, cokolwiek. Kupujesz towar za 800.000 zł, dostawca pozwala zapłacić po jego sprzedaży. Sprzedajesz go w grudniu za 1.000.000 zł i płacisz dostawcy w styczniu.
Idiota stosujący metodę memoriałową płaci w kwietniu 36.000 zł podatku i jedzie na wczasy na Hawaje. Mądrala stosujący metode kasową płaci w kwietniu 190.000 zł podatku i ma na resztę roku 10.000 zł na przeżycie i 800.000 zł straty do rozliczenia
Zły przykład. W metodzie kasowej również zapłacisz 36000 podatku, bo operacja zamyka się w jednym roku podatkowym. 1000000 przychodu -800000 kosztów = 200000 dochodu
Tutaj lepiej, ale nawet w metodzie kasowej strata jest do rozliczenia w ciągu dwóch kolejnych lat podatkowych. Poza tym opisany przykład dotyczy sytuacji, w której nie masz żadnych dochodów w normalnym układzie niwelujących wysokość straty.Konto usunięte pisze: Kupujesz ziemię za 500.000 zł. W następnym roku stawiasz kosztem 500.000 zł dom i opylasz go za 2.000.000 zł.
Idiota stosujący metodę memoriałową płaci podatek od dochodu w wysokości 1.000.000 zł (tzn podstawa, nie kwota podatku). Mądrala stosujący metodę kasową zaliczył już w ubiegłym roku 500.000 zł straty, więc w tym roku może odliczyć maksymalnie 250.000 zł. Płaci więc podatek od dochodu równego 1.250.000 zł
Kajam się ponownieKonto usunięte pisze: Tak więc, z komentarzami najlepiej ostrożnie...

W swojej pochopnej wypowiedzi zastosowałem skrót myślowy i zapomniałem dodać, że idiotyzmem jest stosowanie metody memoriałowej w przypadku jednoosobowej działalności na KPiR, jeśli tylko istnieje taka możliwość. Reasumując metoda kasowa jest dużo prostsza i daje Ci możliwość swobodnego regulowania dochodu. Znam ludzi, którzy jeśli przewidują duży dochód to kupują towar w ostatnim dniu miesiąca, a następnie go zwracają. W ten sposób zupełnie legalnie można dość długo odwlekać płacenie podatku.
To wszystko wyjaśnia.Konto usunięte pisze: Pełna księgowość

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Ja i tak za wami nie nadążam. Moja księgowość to 10 faktur miesięcznie (w tym 8 za benzynę
)