Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Jak przywożą dom prefabrykowany i zestawiają ściany dźwigiem, to błąd wymiaru 0,4 metra świadczy o tym, że nie było to spasowane w zakładzie.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
BiP, teraz rozumiem. Myślałem, że po prostu jesteś zwolennikiem bardzo precyzyjnych zacięć - co zresztą przy prefabrykowanych domach powinno być standardem.
Jest ryzyko, musi być wybór.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
damaz pisze: a jasne, jasne. bloczki PW też muruje się tak łatwo, że można samemu. po godzinach. albo w łikend. meble kuchenne? przecież płyty, czy inne drewno dotną w stolarni. wystarczy poskręcać. ogrzewanie podłogowe to tylko zabawa rurkami i styropianem. takie puzle. sama radość itd. itp.
NIE.
ja zarabiam na życie i tę budowę gdzie indziej. nie na tej budowie, znaczy. czytaj: wyręczanie kolejnych ekip to - dla mnie - jest strata a nie oszczędność, bo w tym czasie nie będę robił tego, za co mi płacą.
Naiwniak. Załóż drugi etat na budowie czy tego chcesz czy nie

Wczoraj w ramach pakietu mającego poprawić bezpieczeństwo energetyczne UE, Komisja Europejska przedstawiła między innymi strategię, która będzie miała na celu optymalizację wykorzystania energii zużywanej do ogrzewania i chłodzenia.
Jak podkreśla KE, energia zużywana do ogrzewania i chłodzenia stanowi 50 proc. rocznego zużycia energii w UE. Do tego celu w krajach Unii zużywa się 13 proc. oleju i 59 proc. gazu ziemnego, co przypadku gazu przekłada się na 68 proc. całkowitego importu tego paliwa do UE.
KE upatruje przyczyn tego stanu rzeczy między innymi w słabej efektywności urządzeń grzewczych. Według danych Komisji prawie połowa budynków w UE jest wyposażona kotły grzewcze zainstalowane przed rokiem 1992, których wskaźnik efektywności jest poniżej 60 proc. Jednocześnie 22 proc. kotłów gazowych, 34 proc. grzejników elektrycznych, 47 proc. kotłów olejowych i 58 proc. kotłów węglowych to urządzenia starsze, niż ich okres ich żywotności technicznej.
KE podkreśla, że wymiana tych urządzeń mogłoby doprowadzić do obniżenia zużycia energii. Jednak tempo tego procesu jest obecnie bardzo powolne (poniżej 1 proc).
Jednocześnie KE zaznacza, że odnawialne źródła energii nie są szeroko stosowane do ogrzewania i chłodzenia. Najczęściej stosowanych do tych celów nośnik energii to gaz ziemny, który ma 46 proc. udział w strukturze zużycia, kolejny jest węgiel - około 15 proc., dalej biomasa - około 11 proc., olej opałowy - 10 proc., energia jądrowa - 7 proc.. Wszystkie źródła odnawialnej dostarczają według danych KE 18 proc. zużywanej energii pierwotnej w sektorze ogrzewania i chłodzenia, co w ocenie Komisji stwarza znaczny potencjał do zwiększenia ich udziału.
Komisji zwraca też uwagę, że zbyt duża ilość ciepła wytwarzanego w procesach przemysłowych marnuje się w atmosferze lub w wodzie. W UE szacuje się, że z tego źródła można pokryć całe zapotrzebowanie na ciepło budynków mieszkalnych i usługowych w krajach Unii.
W związku z taką sytuacją KE przygotowała projekt strategii grzewczej i chłodniczej, który koncentruje się na usuwaniu przeszkód na drodze do niskoemisyjności budynków i przemysłu. Uwypukla on przy tym znaczący wpływ efektywności energetycznej i korzystania ze źródeł odnawialnych na bezpieczeństwo energetyczne.
W ramach tej strategii KE chce przygotować narzędzia, które mają ułatwić modernizacje systemów grzewczych i poprawę efektywności energetycznej budynków wielorodzinnych. KE zapowiada też promowanie sprawdzonych modeli efektywności energetycznej dla szkół publicznych i szpitali. Komisja zapowiada też wzmocniona wiarygodność świadectw charakterystyki energetycznej, które mają być poddane ocenie w nadchodzącym przeglądzie dyrektywy w sprawie charakterystyki energetycznej budynków.
Komisja zapowiada też prace nad zwiększeniem udziału odnawialnych źródeł energii w budynkach między innymi poprzez wsparcie finansowe dla stosowania technologii OZE.
Jednocześnie KE zapowiada też działania zmierzające do zwiększenia wykorzystania ciepła odpadowego generowanego przez przemysł między innymi za pośrednictwem systemów ciepłowniczych, a także rozwijania systemów chłodzenie z wykorzystaniem kogeneracyjnych oraz chłodziarek absorpcyjnych.
http://www.cire.pl/item,125097,1.html?u ... &apu=32612
No i wszystkiego nie da się oprzeć o warunki rynkowe...
http://www.cire.pl/item,125093,1.html?u ... &apu=32612
Jak poinformował „Puls Biznesu”, EDF zwrócił się do rządu o gwarancje cen produkowanej energii.
— EDF nie będzie w stanie inwestować, jeśli nie będzie miał gwarancji przyszłych cen energii elektrycznej. Pod znakiem zapytania jest możliwość obsługi zadłużenia w średnim terminie — powiedział cytowany przez „Puls Biznesu” Jean-Bernard Lévy, prezes EDF.
Gazeta przypomina, że mechanizm rządowej gwarancji ceny energii elektrycznej wprowadzono ostatnio w Wielkiej Brytanii, gdzie ma on wspierać inwestycję budowy elektrowni jądrowej w Hinkley Point.
Ciekawy artykuł o progach zwalniających:
http://wyborcza.biz/biznes/1,147749,196 ... kancy.html
http://wyborcza.biz/biznes/1,147749,196 ... kancy.html
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Nie wiem jak to jest z tymi pylami, ale "pan Czeslaw" to chyba powinien przemyslec swoj styl jazdy, skoro go progi az tak zaskakuja.
Oczywiscie pomijajac to, ze byc moze faktycznie niektore progi sa troche "za bardzo" - tego nie wiem, w Debicy chyba w zyciu nie bylem, ale pamietam pewien prog z jakiegos osiedla w Gdansku, ktory faktycznie ciezko bylo pokonac zapakowanym autem. No ale nikt tez glowa w sufit nie walil.
Zas co do samej ilosci progow? Czuje dramatyzowanie. Sa miejsca w Europie, gdzie jest progow sporo wiecej i jakos nikt nie placze.
Moze dlatego, ze sa nizsze? A moze dlatego, ze wiekszosc osob nie probuje przez nie napierdalac metoda "na pana Czeslawa" - pelna pizda, placzac potem, ze wali glowa w sufit. Zakladajac oczywiscie, iz "pan Czeslaw" jest postacia autentyczna, nie pochadzaca z palca pismaka.
Oczywiscie pomijajac to, ze byc moze faktycznie niektore progi sa troche "za bardzo" - tego nie wiem, w Debicy chyba w zyciu nie bylem, ale pamietam pewien prog z jakiegos osiedla w Gdansku, ktory faktycznie ciezko bylo pokonac zapakowanym autem. No ale nikt tez glowa w sufit nie walil.
Zas co do samej ilosci progow? Czuje dramatyzowanie. Sa miejsca w Europie, gdzie jest progow sporo wiecej i jakos nikt nie placze.
Moze dlatego, ze sa nizsze? A moze dlatego, ze wiekszosc osob nie probuje przez nie napierdalac metoda "na pana Czeslawa" - pelna pizda, placzac potem, ze wali glowa w sufit. Zakladajac oczywiscie, iz "pan Czeslaw" jest postacia autentyczna, nie pochadzaca z palca pismaka.
Jacek "AMI" Rudowski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Fajnym pomysłem są aktywne progi. Czyli - jedziesz zgodnie z ograniczeniem - nic się nie dzieje. Jedziesz "pełną pizdą", wpadasz w dotkliwą, ale bezpieczną dziurę
Link: https://www.youtube.com/watch?v=eRHphB-YqN8
Tak moze tytulem dodatku - mam swiadomosc, ze w Polsce czesto jest problem z ograniczeniami roznymi poustawianymi w miejscach conajmniej dziwnych i byc moze dotyczy to czasem takze ramp - no, ale to temat na inna historie.
Jacek "AMI" Rudowski
Byc moze bylby to fajny pomysl, ale jak znam krajan to pewnie i tak zaraz bylby placz, ze oni jechali sobie spokojnie swoje sto, a tu nagle takie cos ich zaskoczylo :)Konto usunięte pisze:Fajnym pomysłem są aktywne progi. Czyli - jedziesz zgodnie z ograniczeniem - nic się nie dzieje. Jedziesz "pełną pizdą", wpadasz w dotkliwą, ale bezpieczną dziurę
Jacek "AMI" Rudowski
Konto usunięte pisze: Fajnym pomysłem są aktywne progi. Czyli - jedziesz zgodnie z ograniczeniem - nic się nie dzieje. Jedziesz "pełną pizdą", wpadasz
bardzo dobry pomysł z aktywnym systemem( jestem własnie na etapie organizowania progu a właściwie dwóch progów dla debili na drodze wewnętrznej

a może wystarczyłby zraszacz, dwie fotokomórki na ogrodzeniu wzdłuz drogi, za szybko obok nich przejdziesz i otwiera się zawór

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
esilon pisze: a może wystarczyłby zraszacz
A może wyrzutnia cegieł? hehehe

Konto usunięte pisze: A może wyrzutnia cegieł? hehehe
w wersji 2.0

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
mam też inne pomysły. Np miękki manekin, który nagle ląduje na masce sąsiadki. Zesra się ze strachu
Konto usunięte pisze: Np miękki manekin,
to juz przemyslałem wcześniej, zbyt skomplikowane

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Tak, świetny pomysł....esilon pisze: a może wystarczyłby zraszacz, dwie fotokomórki na ogrodzeniu wzdłuz drogi, za szybko obok nich przejdziesz i otwiera się zawór

Tylko że ja autem bez dachu czasem jeżdżę!

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
jarmaj, Esi ma sąsiadkę, która uporczywie zapierdala na drodze dojazdowej do posesji. Jak Ty przyjedziesz, to się wyłączy 

jarmaj pisze: Tylko że ja autem bez dachu czasem jeżdżę!

nie mówiłem o armatce wodnej tylko o zraszaczu

moi sąsiedzi nie maja cabrio, właściwie tylko dwa auta mocno przeginają, no i oczywiście kurierzy
lepiej bym tego nie ująłKonto usunięte pisze: uporczywie zapierdala

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Najwyżej Ci fryzura zmokniejarmaj pisze:
Tylko że ja autem bez dachu czasem jeżdżę!

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
To jest fryzura "na wyścigowego slicka". A slicki nie znoszą wodySo What! pisze: Najwyżej Ci fryzura zmoknie

gorzej jak jego "fryzura" będzie akurat za kierownicą siedziała 

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Czyli próg koło "mojego" domu jest potrzebny... Może i czasem tak, tyle że nie w tym naszym wykonaniu z kostki gdzie trzeba redukować prawie do zera. Bywają takie, które można płynnie przejechać normalną osobówką przy 30-40 km/h ale to rzadkość.
Mnie drażnią codziennie w drodze z pracy, po remoncie drogi jeszcze zostały podniesione.
Mnie drażnią codziennie w drodze z pracy, po remoncie drogi jeszcze zostały podniesione.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz, Tak. Jest potrzebny. Jestem tym mocno zaskoczony bo to droga orywatna do zaledwie pięciu domów. Wydawałoby się ze prośba o spokojna jazde wystarczy .powtórzenie prośby kilka razy nie odnosi skutku a nawet mam wrażenie że pogarsza sprawę. Cóż innego pozostaje , łomot spuścić? ??
Może zadzwoń że sąsiedzi śmieci palą bo śmierdzi strasznie ?esilon pisze: Cóż innego pozostaje , łomot spuścić? ??

Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz, ci akurat śmieci nie palą. Inni tak .gdyby było gdzie zadzwonić zrobilbym to. serio. I jeszcze bym ich o tym poinformował
Tak się dzisiaj zamyslilem ze dostałem 8 pkt i 300pln nagrody. Znak.pole.radiowóz. wracałem skoncentrowany
zadziałało
Tak się dzisiaj zamyslilem ze dostałem 8 pkt i 300pln nagrody. Znak.pole.radiowóz. wracałem skoncentrowany
zadziałało

Esi,
sąsiadka z fryzurą postawiła radar zamiast progu

sąsiadka z fryzurą postawiła radar zamiast progu