No bez przesady, aż tak kawiorowo to nie jest. Młynek jest wbudowany w ekspres. Jura. Z tych tańszych. W zupełności mi wystarczy. Najważniejsze, że mogę rano na autopilocie wcisnąć jeden przycisk i mam pyszną kawęFUX pisze:Godlik, a jaki ekspres i młynek kupiłeś?
Zapach kawy o poranku
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Zapach kawy o poranku
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
ENA Micro 9
https://pl.jura.com/pl/produkty-do-zast ... tions#tabs
Nie, mleko pobierane jest z zewnątrz
https://pl.jura.com/pl/produkty-do-zast ... tions#tabs
Nie, mleko pobierane jest z zewnątrz
Jeżu. Już się przeraziłem, że rozczarowałeś FUXa. :))
czarne jest piękne...
FUX pisze: Espresso z filmiku zrobione na budżetowym sprzęcie. Dystrybutor w Łodzi.
wiadro brudnej kawy, nie espresso :)))
btw wlasnie zamowilem na wloskim amazonie najtanszy ekspres nespresso
78 euro z przesylka, kawka wychodzi zajebista
po latach meki z klocem jury z radoscia wywale zloma z kuchni i podelektuje sie smakiem swiezej kawy

Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, o 23:59 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Hehe, to chyba tak jak z fotografią - kupujesz lustrzankę, potem lampę, masę obiektywów... A na koniec stwierdzasz, że to cholerstwo jest tak cholernie ciężkie... A poza tym ajfon robi dużo fajniejsze zdjęciagregski pisze: po latach meki z klocem jury z radoscia wywale zloma z kuchni i podelektuje sie smakiem swiezej kawy
Godlik, bingo! a dlaczego? bo zawsze go masz przy sobie
Piekny sprzet, gratulacje!
Piekny sprzet, gratulacje!
Nawiasem mówiąc, kapsułki Nesspreso są bez zarzutu.
Jeśli ktoś twierdzi, że zaparzy lepszą kawę na jakimś ekspesie 10 czy 20 razy droższym, z niewiadomo jak świetnie palonych ziaren, itd, itp...
to morze sobie gadać... na zdrowie!
Jeśli ktoś twierdzi, że zaparzy lepszą kawę na jakimś ekspesie 10 czy 20 razy droższym, z niewiadomo jak świetnie palonych ziaren, itd, itp...
Лукашэнка, tylko trzeba pamietac o roznych pompkach na roznych rynkach.. oni to naprawde robia...
A nie zgodzę się.Лукашэнка pisze:Nawiasem mówiąc, kapsułki Nesspreso są bez zarzutu.
Nie mam co prawda jakiegoś mega drogiego sprzętu. Kawę widziałeś. Też znam droższe i lepsze. Ale uważam, i gotów jestem to udowodnić, że zrobię lepszą kawę niż gregowy kapsułkowar...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
3 lata temu kupiłem żonie do biura taki:
https://www.nespresso.com/mobile/pl/pl/ ... illa-cream
Działa bardzo dobrze, kawa bez zarzutu, tylko trzeba od czasu do czasu odkamienic.
W domu używam kloca z mlynkiem tylko ze sknerstwa, bo kapsułki Nespresso trochę kosztują.

Bilex,
wybierz się do salonu Nespesso przy Nowym Świecie 47.
Napij się tego czym Cię poczestuja a możesz zmienić zdanie.
EDIT
Widzę, że mają też punkt w CH ARKADIA
https://www.nespresso.com/mobile/pl/pl/ ... illa-cream
Działa bardzo dobrze, kawa bez zarzutu, tylko trzeba od czasu do czasu odkamienic.
W domu używam kloca z mlynkiem tylko ze sknerstwa, bo kapsułki Nespresso trochę kosztują.
Bilex,
wybierz się do salonu Nespesso przy Nowym Świecie 47.
Napij się tego czym Cię poczestuja a możesz zmienić zdanie.
EDIT
Widzę, że mają też punkt w CH ARKADIA
Zapach kawy o poranku
Bilex, pilem wielokrotnie lepsza kawe we wloskiej kawiarni niz z kapsla, nigdy takiej nie zrobie w domu. To sie nie moze udac w moich warunkach oraz kilkunastu kawach na tydzien. To nie mialo by sensu..
Poczestowano mnie tez kiedys kawa z pada czy jak to sie nazywa i to dopiero byl dramat...
Poczestowano mnie tez kiedys kawa z pada czy jak to sie nazywa i to dopiero byl dramat...
Na którym espresso nigdy nie zrobisz.Лукашэнка pisze: W domu używam kloca z mlynkiem tylko ze sknerstwa, bo kapsułki Nespresso trochę kosztują.
gregski, włoska, a z reguły polska kawiarnia, nie jest wyznacznikiem dobrego espresso czy doppio.
Kawy mleczne możesz robić z najgorszej marketowej robusty za kilka zeta. I tak mleko z dodatkami typu cynamon, czekolada, syf zabiją.
Sorki.
BTW. Nie chce mnie się szukać i przeliczać. Kiedys to zrobiłem. 1 kg kawy w kapsułkach to ca. 250-300 zł/kg przy cenie w polskiej kawiarni za świeżutką arabicę na poziomie 60-100 zł.
Płaćcie nadal za reklamę Georga na tle Gardy.
FUX,
ja rano w domu pijam dłuższą czarna kawę. Do tego kawałek ciasta drozdzowego albo buleczke z powidlami.
Espresso lubię się napić w ciągu dnia, ale wtedy jestem poza domem, więc faktycznie nie mam potrzeby dobrego espresso w domu.
W odróżnieniu od innych kapsułek, producent Nespresso przyłożył się do roboty I nie wciska lipy.
ja rano w domu pijam dłuższą czarna kawę. Do tego kawałek ciasta drozdzowego albo buleczke z powidlami.
Espresso lubię się napić w ciągu dnia, ale wtedy jestem poza domem, więc faktycznie nie mam potrzeby dobrego espresso w domu.
W odróżnieniu od innych kapsułek, producent Nespresso przyłożył się do roboty I nie wciska lipy.
Jesli wloska (polnocno i srodkowo, bo na poludniu czujesz juz wplyw afryki) kawiarnia/bar nie jest wyznacznikiem dobrego espresso, to ja tym bardziej nie potrzebuje nic wiecej poza Georgem w kapsulce :)FUX pisze:
gregski, włoska, a z reguły polska kawiarnia, nie jest wyznacznikiem dobrego espresso czy doppio.
Tutaj dla mnie eot.FUX pisze: Kawy mleczne możesz robić z najgorszej marketowej robusty za kilka zeta. I tak mleko z dodatkami typu cynamon, czekolada, syf zabiją.
Sorki.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
FUX pisze: BTW. Nie chce mnie się szukać i przeliczać. Kiedys to zrobiłem. 1 kg kawy w kapsułkach to ca. 250-300 zł/kg przy cenie w polskiej kawiarni za świeżutką arabicę na poziomie 60-100 zł.
Płaćcie nadal za reklamę Georga na tle Gardy.
![]()
Biorąc pod uwagę, że Twój ekspres kosztował (o ile dobrze pamiętam) ok 8k PLN, to przy przyzwoitym ekspresie Nespresso z superfajnym elektromagnetycznym spieniaczem do mleka za 500zł, musiałbym tej kawy chyba wypić tonę
gregski, we włoskich górach zdarzało się wypić dobrą kawę i totalny kwas na półwyspie Gargano.
W Polsce naprawdę w kawiarniach jest lipa.
Dostaja sprzęt od dystrybutorów, na który ich nie stać (przewymiarowany do potrzeb i przerobu w knajpie), za to musza kupić w 3d kawy za zylion, aby ekspres, młynek, filiżanki, etc. się zwróciły temu, który udostępnił, i następnie pijasz stara kawę, którą wyciągają z piwnicy.
Takie są realia w PL.
Włochy to inna bajka, inna kultura. Tam ryzyko trafienia na szajs jest małe, ale się zdarza.
To z obserwacji ludzi, którzy pasjonuja się kawą.
Ja aż takiej szajby nie mam ale kwaśnego „czegoś" w filiżance nie zniosę. Nie mylić z kwaskowatym, owocowym, czekkoladowym czy innym posmakiem, który wynika z róż nych ziaren i cyklu palenia.
Temat rzeka jak ten Auto dla dziada.
W Polsce naprawdę w kawiarniach jest lipa.
Dostaja sprzęt od dystrybutorów, na który ich nie stać (przewymiarowany do potrzeb i przerobu w knajpie), za to musza kupić w 3d kawy za zylion, aby ekspres, młynek, filiżanki, etc. się zwróciły temu, który udostępnił, i następnie pijasz stara kawę, którą wyciągają z piwnicy.
Takie są realia w PL.
Włochy to inna bajka, inna kultura. Tam ryzyko trafienia na szajs jest małe, ale się zdarza.
Ja aż takiej szajby nie mam ale kwaśnego „czegoś" w filiżance nie zniosę. Nie mylić z kwaskowatym, owocowym, czekkoladowym czy innym posmakiem, który wynika z róż nych ziaren i cyklu palenia.
Temat rzeka jak ten Auto dla dziada.
Skasowal mi sie post i nie mam sily klepac drugi raz..
Ech problemy pierwszego swiata..
Ech problemy pierwszego swiata..
Piłem parę razy.gregski pisze: czy ty piles kawe z kapsla od Dzordza kiedykolwiek
Co do reszty unaoczniłem także doświadczenia innych.
Na naszym forum także wielu teoretyków; z praktyka różnie...
gregski pisze: Do kalkulacji Fuxa trzeba by dorzucic palarnie kawy pod domem, wielu, wielu klientow ktorzy odbieraja tony - w przeciwnym wypadku kawa bedzie lezala,
Uwierz, że nie pala po to, aby wrzucać do piwnicy...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Włochy to inna bajka, inna kultura. Tam ryzyko trafienia na szajs jest małe, ale się zdarza.
Rodzina mojej włoskiej koleżanki z pracy od dziesiątek lat prowadzi biznes kawowy w Italii. No to ją kiedyś poprosiłem, żeby mi przywiozła dobrą kawę, bo była mi winna przysługę. No i czekałem, czekałem, licząc na to, że przywiezie mi coś w stylu malutkiej paczuszki ziarenek wyselekcjonowanych za przeproszeniem cipką dziewicy urodzonej o wschodzie słońca w maleńkim regionie włoch.
A ona przywiozła mi zwykła kawę mieloną z Coop, mówiąc, że do codziennego picia ta jest zwyczajnie najlepsza.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
Zapominacie o własnym ujęciu wody oligocenskiej ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Konto usunięte, dlatego jest wolny wybór.
Nie mam ochoty nikogo nawracać.
Chcesz kapsułki-pij.
Chcesz rozpuszczalnik-na zdrowie.
Wolny Kraj-podobno.

Nie mam ochoty nikogo nawracać.
Chcesz kapsułki-pij.
Chcesz rozpuszczalnik-na zdrowie.
Wolny Kraj-podobno.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Konto usunięte, dlatego jest wolny wybór.
Nie inaczej
ToucheKonto usunięte pisze:Biorąc pod uwagę, że Twój ekspres kosztował (o ile dobrze pamiętam) ok 8k PLN, to przy przyzwoitym ekspresie Nespresso z superfajnym elektromagnetycznym spieniaczem do mleka za 500zł, musiałbym tej kawy chyba wypić tonę
poległemKonto usunięte pisze: wyselekcjonowanych za przeproszeniem cipką dziewicy urodzonej o wschodzie słońca w maleńkim regionie włoch...
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski