Serwisy Subaru - północ Polski/Zachodniopomorskie/Koszalin.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
maniooo
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Serwisy Subaru - północ Polski/Zachodniopomorskie/Koszalin.

Post 31 sie 2015, o 16:32

Witam szanownych użytkowników Subaru...

... szczególnie tych z Koszalina i okolic, a z tego co widzę trochę ich się tu kręci. No i pytanie: gdzie serwisujecie swoje Subaru? U nas na północy szału widzę nie ma z punktami obsługi. Najbliżej chyba Szczecin, był marny z tego co czytałem Agrykolex, teraz jest Polmotor. Opinii na temat tego ostatniego na razie za wiele nie ma, ale to co się pojawia nie wygląda źle. Pewnie na markę będą jeszcze trochę pracować, mam nadzieję, że nie podzielą losów poprzednika.

W Gdańsku jest Zdanowicz. Warto? Nie warto?

No i już dalej w Poznaniu Kocar - tu nie mam wątpliwości, że warto, tylko 4 h w jedną stronę nieco odstrasza... Może w grubszych przypadkach.

I tyle. Z nieautoryzowanych mechaników był ogarnięty człowiek w Słupsku, ale wyjechał z tego co wiem do naszych zachodnich sąsiadów, więc ta pozycja odpada. Może macie jakichś swoich ogarniętych ludzi w tych okolicach, którzy już kilka Subaru dotykali i nie będą się doktoryzować na moim?

Druga sprawa: gdzie można dobrze w tych rewirach zakonserwować podwozie w Forku? ASO również takie usługi świadczą?

Chyba tyle. Dzięki z góry za odzew.

Pozdrawiam.

Marian

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Re: Serwisy Subaru - północ Polski/Zachodniopomorskie/Koszalin.

Post 31 sie 2015, o 17:10

maniooo
0 gwiazdek

Post 31 sie 2015, o 18:42

Hmmm, wygląda mi na to, że panowie zajmują się bardziej zaawansowanym tuningiem aut niż prozaicznymi czynnościami obsługowymi (ale może się mylę). Mnie tam moje marne 158 KM wystarcza ;-) .

karaya
0 gwiazdek

Post 8 wrz 2015, o 20:24

Ja serwisowałem Forka i Imprezę a teraz Outback'a u Roberta Łydy w ATS na Topolowej. Zawsze dawał radę i za rozsądne pieniądze. Chociaż na większe przeglądy np. wymiana rozrządu udawałem się do ASO.

MariuS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT +++

Post 26 mar 2016, o 20:48

Odświeżam temat.
NIE POLECAM zakładu mechaniki pojazdowej z Mścic k. Koszalina. Warsztat Mścice, Koszalińska 17, pan Tomasz....
Oddałem tam auto w lutym na regulację luzu zaworowego(Impreza GT). Mówiłem, że mi się nie spieszy i spokojnie za 2 tyg odbiorę auto. Do regulacji miał być wyjmowany motor. 2 telefony wykonałem informacyjnie jeszcze przed upływem 2 tygodni. Okazało się, ze auto nie będzie gotowe i były kolejne przekładania terminu, w końcu auto odebrałem po ponad 4 tygodniach :o . Mechanik poinformował mnie, że poleciało im trochę oleju na kolektory(a mam je w bandażach) przez co może trochę kopcić przez najbliższe kilometry, przejechałem się wraz z nim kilka km - faktycznie dymaka spod machy, ale zawory naprawdę ucichły.
Wróciłem do domu, zostawiłem auto na kostce a rano pod silnikiem mała kałuża oleju. Okazało się że z prawek pokrywy zaworowej kapie olej. Telefon, spokojnie poinformowałem o sprawie. Mieli się odezwać, ale nic. Męczyłem ich telefonami w końcu obiecali wysłać lawetę i naprawić co popsuli - przed wizytą u mechanika silnik był suchutki. Niestety w ciągu kolejnych dni lawety nie wysłali i przestali odbierać telefony. co więcej następny dzień po odbiorze zauważyłem że zbili tylną szybę i wstawili nową, pod siedzeniami tylnymi i na wykładzinie były resztki szkła. Wstawili nową (używaną szybę, ale nie podłączyli grzania bo urwane były oba styki szyby, zakryli to oryginalnymi maskownicami słupków). Włączając radio na nast dzień(bo w Subaru radio włączam rzadko ;)) doznałem szoku- z tylnych głośników w półce wydobywało się duże charczenie. Po zdjęciu maskownic okazało się że na membranach leżą resztki szkła z szyby. Nie wiem jakim cudem się tam dostały i dlaczego pourywane były cewki głośników wysoko-tonowych w tych głośnikach. Wtedy skończyłem być miły dla mechanika i przekazałem im co myślę o wykonanej pracy i jakie są moje oczekiwania. Za regulację luzu zaworowego z wyciąganiem motoru, wymianę samego paska rozrządu i wszystkich niezbędnych uszczelek + wymianę oleju zapłaciłem 1900zł. Kilka dni temu przedstawili mi propozycję naprawy wycieku w warsztacie w Poznaniu i przesłanie im faktury za usługę i części. Tak też zrobiłem - jednak cały czas proszę o dane do faktury których nie przesłali do dziś. Auto jest już u mechanika, który robi zdjęcia i opis wykrytych usterek...

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 26 mar 2016, o 23:14

Piszą, że Subaru to nie prom kosmiczny ale do byle jakiego serwisu to strach dawać. Doradzam korzystanie z warsztatów rekomendowanych (nawet jeżeli są droższe),.

Pawelzpy
1 gwiazdka
Auto: Vitara,KTMLC4

Post 27 mar 2016, o 20:20

Sławek pisze:Piszą, że Subaru to nie prom kosmiczny ale do byle jakiego serwisu to strach dawać. Doradzam korzystanie z warsztatów rekomendowanych (nawet jeżeli są droższe),.
W Szczecinie sa tacy , ktorych mozna tak okreslic jak piszesz?

MariuS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT +++

Post 27 mar 2016, o 21:21

Tak jak piszesz- Subaru to nie prom kosmiczny. Składałem 3 lata temu silnik po zerwaniu paska i wyciągnięcie silnika to były 2h. Montaż głowic i uszczelek to przecież taka sama operacja jak w innych autach. A że nie mam obecnie kanału i miejsca to oddałem do zakładu który to niby specjalizuje się w modyfikacjach silników Subaru i ogólnie Subaru. Tani przecież nie był... I projektami swoimi się chwalili (Forestery i Imprezy dłubane na 400+, naprawa bloków Boxer diesel itp )..

Dodatkowo pod kapą zaworową mechanik który prowadzi dla mnie zlecenie naprawy tego co popsuli w Koszalinie znalazł gumową uszczelkę śruby pokrywy wraz z jej podkładką pod pokrywą... Karygodne :?

Już kompletuję sympatyczną ekipę która pojedzie na miejsce i panu Tomkowi oraz współpracownikowi wytłumaczy dosadnie jak nie należy postępować z klientami.

Sławek
3 gwiazdki

Post 27 mar 2016, o 22:58

Pawelzpy pisze:
Sławek pisze:Piszą, że Subaru to nie prom kosmiczny ale do byle jakiego serwisu to strach dawać. Doradzam korzystanie z warsztatów rekomendowanych (nawet jeżeli są droższe),.
Są tacy ale trzeba ich pilnować dlatego też z poważniejszymi sprawami np.rozrząd to jeżdżę do Kocara. Drogo ale dobrze.

Pawelzpy
1 gwiazdka

Post 27 mar 2016, o 23:44

Sławek pisze:
Pawelzpy pisze:
Są tacy ale trzeba ich pilnować dlatego też z poważniejszymi sprawami np.rozrząd to jeżdżę do Kocara. Drogo ale dobrze.
Rozumiem ze lepiej dalej do Poznania ,jak pod nosem do Szczecina?
Mam caly silnik do remontu.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 28 mar 2016, o 00:39

Pawelzpy pisze: rozumiem ze lepiej dalej do Poznania ,jak pod nosem do Szczecina?
To lepiej szukaj poza Szczecinem. W Zachodniopomorskim bida z serwisami ogarniającymi subaru
Chyba że chcesz w ASO robić :mrgreen:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Sławek
3 gwiazdki

Post 28 mar 2016, o 08:46

dzixd pisze:
Pawelzpy pisze: rozumiem ze lepiej dalej do Poznania ,jak pod nosem do Szczecina?
To lepiej szukaj poza Szczecinem. W Zachodniopomorskim bida z serwisami ogarniającymi subaru
Chyba że chcesz w ASO robić :mrgreen:
W ASO jeszcze większa bida. :-(

Pawelzpy
1 gwiazdka

Post 28 mar 2016, o 10:35

Silnik i tak w rozsypce,kilka miesiecy teraz trzeba pozapier... i odlozyc dziegow na taki remont.
W miedzy czasie na spokojnie poszukac warsztatu co ogarnie wszystko w calosc.
Jeddna z najlepiej opisujacych sie stron ktore swiadcza takie uslugi,wszystko fajnie pokazane i opisane,kilka filmow . http://maptek.pl/
Ktos potwiedzi ich zdolnosci ?

Sławek
3 gwiazdki

Post 28 mar 2016, o 20:56

Tanio nie będzie :-( ale jest prawdopodobieństwo, że będzie dobrze :thumb: . Jak myślisz długoterminowo to warto :-) .

Pawelzpy
1 gwiazdka

Post 29 mar 2016, o 11:38

Celuje koniec pazdziernika ,auto i silnik na lawete i kierunek Poznan.
Na ta chwile z tego co widac to walki do wymiany,zawory,panewki .
Nie jestem mechanikiem ,ale na tych czesciach widac jakies defekty.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 29 mar 2016, o 16:28

MariuS pisze:Odświeżam temat.
NIE POLECAM zakładu mechaniki pojazdowej z Mścic k. Koszalina. Warsztat Mścice, Koszalińska 17, pan Tomasz....
Oddałem tam auto w lutym na regulację luzu zaworowego(Impreza GT). Mówiłem, że mi się nie spieszy i spokojnie za 2 tyg odbiorę auto. Do regulacji miał być wyjmowany motor. 2 telefony wykonałem informacyjnie jeszcze przed upływem 2 tygodni. Okazało się, ze auto nie będzie gotowe i były kolejne przekładania terminu, w końcu auto odebrałem po ponad 4 tygodniach :o . Mechanik poinformował mnie, że poleciało im trochę oleju na kolektory(a mam je w bandażach) przez co może trochę kopcić przez najbliższe kilometry, przejechałem się wraz z nim kilka km - faktycznie dymaka spod machy, ale zawory naprawdę ucichły.
Wróciłem do domu, zostawiłem auto na kostce a rano pod silnikiem mała kałuża oleju. Okazało się że z prawek pokrywy zaworowej kapie olej. Telefon, spokojnie poinformowałem o sprawie. Mieli się odezwać, ale nic. Męczyłem ich telefonami w końcu obiecali wysłać lawetę i naprawić co popsuli - przed wizytą u mechanika silnik był suchutki. Niestety w ciągu kolejnych dni lawety nie wysłali i przestali odbierać telefony. co więcej następny dzień po odbiorze zauważyłem że zbili tylną szybę i wstawili nową, pod siedzeniami tylnymi i na wykładzinie były resztki szkła. Wstawili nową (używaną szybę, ale nie podłączyli grzania bo urwane były oba styki szyby, zakryli to oryginalnymi maskownicami słupków). Włączając radio na nast dzień(bo w Subaru radio włączam rzadko ;)) doznałem szoku- z tylnych głośników w półce wydobywało się duże charczenie. Po zdjęciu maskownic okazało się że na membranach leżą resztki szkła z szyby. Nie wiem jakim cudem się tam dostały i dlaczego pourywane były cewki głośników wysoko-tonowych w tych głośnikach. Wtedy skończyłem być miły dla mechanika i przekazałem im co myślę o wykonanej pracy i jakie są moje oczekiwania. Za regulację luzu zaworowego z wyciąganiem motoru, wymianę samego paska rozrządu i wszystkich niezbędnych uszczelek + wymianę oleju zapłaciłem 1900zł. Kilka dni temu przedstawili mi propozycję naprawy wycieku w warsztacie w Poznaniu i przesłanie im faktury za usługę i części. Tak też zrobiłem - jednak cały czas proszę o dane do faktury których nie przesłali do dziś. Auto jest już u mechanika, który robi zdjęcia i opis wykrytych usterek...
Tomasz R. u mnie s...ł regulację zaworów w 2,5 SOHC. Że tak powiem, mocny w gębie. Auto nie jedzie, on zrobił wszystko dobrze, sprawdź skrzynię u X, przepustnicę u Y. Oczywiście czas i pieniążki moje. Jak wyeliminowaliśmy wszystkie możliwe przyczyny, wziął auto do poprawki, nie otworzył przez kilka dni nawet maski, oddał, bo lambdę trzeba wymienić, on zamówi i oddzwoni. Ponowna regulacja zaworów za połowę ceny w innym warsztacie i samochód wrócił do życia. Jak ktoś chce drogo, żle i długo, to jak najbardziej u niego.
Celowo podaję inicjały T.R., bo często zmienia lokalizację.
Jak ktoś chce

PolakWroc
0 gwiazdek
Auto: Impreza WRX/ Impreza NA

Post 29 mar 2016, o 20:42

Pawelzpy pisze:Silnik i tak w rozsypce,kilka miesiecy teraz trzeba pozapier... i odlozyc dziegow na taki remont.
W miedzy czasie na spokojnie poszukac warsztatu co ogarnie wszystko w calosc.
Jeddna z najlepiej opisujacych sie stron ktore swiadcza takie uslugi,wszystko fajnie pokazane i opisane,kilka filmow . http://maptek.pl/
Ktos potwiedzi ich zdolnosci ?
Ja z wielką przyjemnością potwierdzam profezjonalizm firmy Maptek. Tak się składa że kupiłem WRX z 2007 roku z usterką elektroniczną którą notabene nikt w Szczecinie nie potrafił ogarnąć bo właśnie ostatnie pięć lat w/w pojazd był w posiadaniu mieszkańca szczecina. Nadmienie tylko że przed zakupem pojechałem na diagnostykę do ASO Subaru w Szczecinie i radzę omijać z daleka ten przybytek :wall:
Wracając do sprawy. W związku z tym że sam jestem mechanikiem stwierdziłem że nie ma usterek nie do usunięcia zakupiłem WRX ze stosownym rabatem i zacząłem olimpiadę po "najlepszych" elektromechanikach we Wrocławiu gdzie mieszkam. Finał tego taki że auto stało 4,5 miesiąca w 6 warsztatach. Postanowiłem pojechać do Poznania i odwiedzić firmę Maptek. Umówiłem się z Piotrem (właściciel firmy) i pojechałem. Zostawiłem auto w czwartek a w sobotę rano dostałem sms-a że auto naprawione i w poniedziałek będzie kontaktował się ze mną w sprawie reszty czyli przeróbki wydechu i programu. Jak odbierałem samochód to otrzymałem informację że było mocno pogrzebane w elektryce przez poprzednich elektryków którzy nie wiedzieli od czego zacząć i dla tego zajęło im to aż dwa i pół dnia!!! :o Teraz wiem że jeżeli nie będę mógł sam czegoś ogarnąć to pojadę tam ponownie. :thumb:
Dodam tylko że mam teraz 265 kuni i 380 niutków które powodują wielkiego rogala na mojej twarzy.

Pawelzpy
1 gwiazdka

Post 5 maja 2016, o 19:05

Witam
Silnik w czerwcu jedzie do Poznania j/w :)
Szkoda ze my w okolicy nie mamy takich wrsztatow i ludzi ktorym spokojnie mozna powierzyc tego typu czynnosci.
Pomijajac silnik ,szykuje sie na kompletna konserwacja profili zamknietych ,podwozia,zdemontowania zawieszenia i odswiezenia wszystkich wahaczy i drozkow +wymiana gum,regulacja zawieszenia itp. co pordzewiale do piaskowania i malowania.Gdzies ktos takie rzeczy w zach pom ?
Biore pod uwage takze kogos prywatnie kto ma czas,wiedze i tego typu zabiegi nie sa dla niego nowoscia.
Pzdr

Pawelzpy
1 gwiazdka

Post 6 maja 2016, o 20:46

Ciezka sprawa , wiem wiem idzie lato ,kto mysli o pracy kiedy juz maj,zaraz wakacje w glowie urlopy i upragniony relax ;-)
Te wakacje chcem poswiecic wlasnie na ogarniecie maszyny ,wiec licze na Wasza pomoc z cynkiem na jakiegos rzetelnego mechanika.

maniooo

Mam nadzieje ze nie roscisz zlosci ,ze podpialem sie pod Twoj post?
Szczecin-Koszalin Zach.Pom ,wiec nie chcialem zakladac osobnego tematu.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 6 maja 2016, o 23:49

Po doświadczeniach z paroma serwisami, zacząłem sam swoje auto naprawiać. :giggle:
oczywiście drobne pierdółki tylko :roll:

Widziałem że w Auto arsie sporo subaru się robi,
Ale ja mam 1 złe doświadczenie, bo kiedyś siostrze w outbacku poucinali kable do podświetlania stacyjki :o .
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 6 maja 2016, o 23:53

PolakWroc pisze: Teraz wiem że jeżeli nie będę mógł sam czegoś ogarnąć to pojadę tam ponownie.
Bliżej masz AutoTech w Jeleniej Górze i MTS w Dzierżoniowie.
Jest ryzyko, musi być wybór.

Pawelzpy
1 gwiazdka

Post 24 maja 2016, o 17:42

Jakies doswiadczenie ktos mial z http://www.autoefekt-szczecin.pl/ ?
Prace do wykonania j/w napiselem.
Plus malownie
maska
nakladki na progi
Pzdr

pb2004
0 gwiazdek
Auto: Lanosti (nie mylić z Lacetti)

Post 26 maja 2016, o 01:30

Ech, szkoda że "przedsiębiorca" Tomasz Rybak prowadzący swego czasu działalność pod nazwą TOM4SUBARU nie był tak znany na forum rok temu jak decydowałem się na zakucie silnika. Nie zmarnowałbym tylu pieniędzy ani teraz czasu na sprawę sądową...

ODPOWIEDZ