Z czym się je bezpiecznik FWD 4EAT

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRC
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Z czym się je bezpiecznik FWD 4EAT

Post 1 kwie 2016, o 15:50

Hej,

Wiem jaka jest dziś data, ale ten temat nie ma nic z nią wspólnego :->

Do rzeczy. Chciałbym przez jakiś czas potestować swojego prosiaczka (XT 2004 AT czwóreczka) z napędem na jedną oś. Przednią, gwoli ścisłości. I tu rodzi się pytanie: czy w skrzynce bezpieczników jest puste miejsce oznaczone FWD? Czy jest jakiś zapasowy bezpiecznik (ile amper?) w skrzynce, czy może przekłada się od czegoś innego?

W garażu będę dopiero jutro, ale wolałbym poszerzyć moją wiedzę już dziś.

P.S. jak wpisuję w google pytania to trafiam w większości na odpowiedzi typu "dlaczego nie spytasz google". Odrobinę irytujące muszę przyznać. :cofee:

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Re: Z czym się je bezpiecznik FWD 4EAT

Post 2 kwie 2016, o 13:25

Skoro już odwiedziłem garaż to odpowiem sobie i potomności.

Tak to wygląda w środku:
Obrazek
Tu w wyższej rozdzielczości:
http://images72.fotosik.pl/363/93dc910c9d77971c.jpg
http://images71.fotosik.pl/363/4afcb7bcbf78b126.jpg

Wszystkie bezpieczniki są elegancko oznaczone na schemacie, są także 4 zapasowe i dynks do ich wyciągania (ten biały plastik na foto). Po wpięciu bezpiecznika 15A w otwór oznaczony FWD na desce (pod wskaźnikiem temp. płynu chłodzącego) zaczyna świecić na czerwono napis "FWD" - nie gaśnie podczas jazdy.
A sama jazda... Nawet w automacie, ale z napędem tylko na przód da się bardzo porządnie zapiszczeć (pospieszne ruszanie z wejściem w zakręt). I tak przypadkiem przez młode matki zostałem zapamiętany jako "ten szaleniec z subaru" :whistle:

Aaa... Zapomniałbym. To do pozycjonowania w google: "dlaczego nie spytasz google"

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Post 2 kwie 2016, o 16:00

A czy nie zaciekawiło Cię dlaczego ta kontrolka świeci się na czerwono?
Po włożeniu bezpiecznika zawór sterujący napędem jest włączony non stop, nie jest to dobre rozwiązanie dla niego i elektroniki nim sterującej. W serwisówce zabieg z bezpiecznikiem opisany jest jako w nagłych przypadkach i przy czynnościach serwisowych.
CRV bez bezpiecznika piszczy tak oponami :)

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 2 kwie 2016, o 20:19

Soltys pisze: A czy nie zaciekawiło Cię dlaczego ta kontrolka świeci się na czerwono?

Nieszczególnie. Czerwona kontrolka = nie poruszaj się z czerwoną kontrolką. Może jakieś 25 lat temu przed zrobieniem prawka byłbym naprawdę zaciekawiony... :cofee:

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Post 3 kwie 2016, o 10:31

ccwrc pisze: Czerwona kontrolka = nie poruszaj się z czerwoną kontrolką.
Mniej więcej o to mi chodziło.

ODPOWIEDZ