Witam,
nie znalazłem nic od wczoraj, więc pytam:
czy dobrze widziałem, że w Outbacku 2002 z przodu gumki tłoczków są czymś zabezpieczone (jakiś jakby pierścień)?
Zapiekło mi wczoraj 1 tłoczek i wieczorek miałem z głowy, wyczyściłem tylko tłoczek, bo nie miałem zapasowej gumki i nie chciałem zniszczyć. Na razie pomogło, ale zamówiłem już zestaw.
Jak wyciągnąć to zabezpieczenie, bo o czyszczeniu po rozebraniu już czytałem?
Zabezpieczenie gumek tłoczków hamulcowych
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Panter
- 2 gwiazdki
- Auto: OBK III H6 2007. ex. Outback 2,0 +ICOM, '02 manual
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Zabezpieczenie gumek tłoczków hamulcowych
Szukałem dobrego silnika EJ251 lub tani do remontu, bo jeździłem na 2,0. Teraz podwoiłem moc - H6.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Re: Zabezpieczenie gumek tłoczków hamulcowych
Nie wiem jak jest w tym konkretnym przypadku, ale przeważnie jest uszczelniacz i pierścień dystansowy. Wystarczy, że wymienisz sam uszczelniacz, tego pierścienia nie musisz ruszać. Do wydłubania uszczelniacza są specjalne narzędzia. Możesz je kupić w sklepie z uszczelniaczami.
Jeśli do Twojego zacisku zestaw naprawczy jest taki:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... owego.html
To pierścień uszczelniający to jest ten czarny kwadratowy, a tego metalowego nie musisz wymieniać, chyba, że jest uszkodzony.
Jeśli do Twojego zacisku zestaw naprawczy jest taki:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... owego.html
To pierścień uszczelniający to jest ten czarny kwadratowy, a tego metalowego nie musisz wymieniać, chyba, że jest uszkodzony.
Jest ryzyko, musi być wybór.
-
Panter
- 2 gwiazdki
To by się chyba zgadzało, dzięki za pomoc, dziś może odbiorę zestaw
(taki mi najbliższy sklep sprowadza http://allegro.pl/show_item.php?item=6084446709)
to w tygodniu będę mógł dłubać. Podumam jeszcze nad dłubakiem i zestawem do wciskania tłoczków, bo temat co jakiś czas wraca.
(taki mi najbliższy sklep sprowadza http://allegro.pl/show_item.php?item=6084446709)
to w tygodniu będę mógł dłubać. Podumam jeszcze nad dłubakiem i zestawem do wciskania tłoczków, bo temat co jakiś czas wraca.
Szukałem dobrego silnika EJ251 lub tani do remontu, bo jeździłem na 2,0. Teraz podwoiłem moc - H6.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Te dłubaczki wyglądają mniej więcej tak:Panter pisze: Podumam jeszcze nad dłubakiem

Najważniejsza jest ta zagięta i prosta. Zagiętą wyciągasz oring a prosta ułatwia jego włożenie. Pozostałe nie mam pojęcia do czego służą, bo nigdy mi się nie przydały.
Potrzebujesz raczej coś do wyciskania. Bo jak go wyczyścisz, zmienisz uszczelnienie i nasmarujesz pastą do tłoczków, to powinien wejść bez problemu - popchany palcem.Panter pisze: i zestawem do wciskania tłoczków
Jak będziesz się już bawił, to staraj się jak najmniej pochlapać wszystko dookoła płynem do hamulców

Z rzeczy, które jeszcze mogą się przydać do polecał bym małego Knipexa:

Nie są tanie, ale tym zrobisz prawie wszystko. Zanim kupisz zestaw wyciskania tłoczków, spróbuj najpierw Knipexem. Najłatwiej byłoby Tobie rozpołowić zacisk i wtedy delikatnie złapać za końcówkę tłoczka wystającą z uszczelniacza przeciwpyłowego. Drobne zarysowania na tej części tłoczka nie mają wpływu na eksploatację.
Jest ryzyko, musi być wybór.
-
Panter
- 2 gwiazdki
tak, tak, przeliterzyłem się, jeszcze raz dzięki.ptk22 pisze: raczej coś do wyciskania
-
Panter
- 2 gwiazdki
Ale się zakapućkałem.....
Od poniedziałku robię lewy zacisk, tak po 2 godzinki dziennie, i wypicowałem już wszystko (nic nie uszkodzone, była tylko rdza), dziś odpuściłem mecz, i myślę poskładam tłoczki. Wszytko na czysty stół, zmywacz, smar przygotowany, a tu stary kwadratowy uszczelniacz ma o 1 cm większą średnicę. I po robocie, muszę zakupić zestaw i na lewą stronę, chyba że macie sposób na skurczenie gumy.
P.S.
Tarcza po zdjęciu koła i jarzma tarczy hamulcowej nic nie trzyma, ma zejść (bo mi się chyba dobrze zapiekła na piaście)?
Od poniedziałku robię lewy zacisk, tak po 2 godzinki dziennie, i wypicowałem już wszystko (nic nie uszkodzone, była tylko rdza), dziś odpuściłem mecz, i myślę poskładam tłoczki. Wszytko na czysty stół, zmywacz, smar przygotowany, a tu stary kwadratowy uszczelniacz ma o 1 cm większą średnicę. I po robocie, muszę zakupić zestaw i na lewą stronę, chyba że macie sposób na skurczenie gumy.
P.S.
Tarcza po zdjęciu koła i jarzma tarczy hamulcowej nic nie trzyma, ma zejść (bo mi się chyba dobrze zapiekła na piaście)?
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
nic jej nie trzyma z tego co pamiętam
Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

-
crazy_ivan
- 1 gwiazdka
- Auto: XT, Turbodziadek szatan
- Polubił: 0
Tarczy napewno nic nietrzyma moglo zapiec na piascie . Do wyciskania tloczkow polecam kompresor ;D zawsze tak robie jak dostanie 8bar albo 10 to niema szans by niewyszedl . Zawsze wkladam w poprzek jarzma listewke aby tloczki calkiem niewyskoczyly. Palce trzymam z daleka od tłoczków !!
-
Panter
- 2 gwiazdki
Dzięki, wczoraj skończyłem lewą stronę, na razie jestem zadowolony, ale prawa do poprawki. Tarcza mega zapieczona była na piaście, ale 5kg kubuś i zeszła. Wszystko wyszczotkowałem - choć bez wyjmowania szpilek, bo też siedzą na amen - odtłuściłęm i się układa nawet łsdnie. No i nie mam nielubianego przeze mnie rdzawego rantu z obu stron klocków - usuwałem kątówką na wyważarce do noży, nawet ładnie wysżło.