Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
To mu buty skrzypią czy podłoga ? Taki gadżet a tu wtopa.
Pamietajmy o Wołyniu.
pytanie stare jak piramidy
:
czy ktoś może polecić "ekipę" do stanu surowego + ocieplenie? miejsce akcji: zachodnie obrzeża Warszawy.

czy ktoś może polecić "ekipę" do stanu surowego + ocieplenie? miejsce akcji: zachodnie obrzeża Warszawy.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Potrzebuje zniwelować prostokąt gruntu o wymiarach 8mx4m. Teren jest cieżki, gliniasty i trzeba się sporo naszarpać. Po wstępnej niwelacji będzie rzucona warstwa lekkiego piasku, który ma utworzyć możliwie idealnie wypoziomowaną powierzchnię. Szukam prostej ręcznej metody żeby to ogarnąć.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Grzegorz pisze: możliwie idealnie wypoziomowaną powierzchnię. Szukam prostej ręcznej metody żeby to ogarnąć.
bierzemy kilka krótkich kołków drewnianych , bierzemy także poziomicę( najlepiej 2m), młotek i wbijamy na idealną głębokosć "siatke" z kołków sprawdzając wzajemne zaglębienie przy pomocy poziomicy,
nastepnie sypiemy piachem mniej więcej do wysokości kołków z małymi górkami pomiędzy,
nastepnie przy pomocy deski ( lub poziomicy zwanej łatą) zbieramy nadmiar rozprowadzając w naszej siatce "wypełnienie"
czynnośc ponawiamy aż do skutku czyli idealnej płaszczyzny piasku z góra kołków
o to chodziło ?

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Tak planowałem z piaskiem
(nie mam tylko tak długiej poziomicy ale może od jakiegoś sąsiada pożyczę), przy czym wstępnie glinę chciałem możliwie dokładnie zniwelować, a ta metoda średnio się na to nadaje - w sensie, że cholernie trudno uciągnąć glinę w ten sposób. No nic wyrównam glinę "na oko", ewentualnie poprzez przystawianie poziomicy do sznurka.

pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Grzegorz, glina wymaga kilofa ii dużo piwa dla pomocników
Ja moja gline potraktowalem koparka

Ja moja gline potraktowalem koparka

[quote="Grzegorz"]Potrzebuje zniwelować prostokąt gruntu o wymiarach 8mx4m. Teren jest cieżki, gliniasty i trzeba się sporo naszarpać. Po wstępnej niwelacji będzie rzucona warstwa lekkiego piasku, który ma utworzyć możliwie idealnie wypoziomowaną powierzchnię. Szukam prostej ręcznej metody żeby to ogarnąć.[/quoteW każdym markecie kupisz waserwagą. To jest przezroczysty wąż w rurkami na końcach. Napełnisz wodą i masz poziomnice o długości 10m. Lepszej poziomnicy nie znajdziesz, ale do poziomowania potrzebny jest drugi szpecjalista 

-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Tak na poważnie , zrobiłem niwelację i poziom był na glinie ok. Trwało 3 lata.Ten piach siada, ulewy go wymywaja, zimą glina zamarza głęboko i wtedy powiększa znacznie objętość, myślisz chyba o trawniku ? Ciężka spalinowa kosiarka ciągnięta po opadach też robi swoje...jest nieźle ale zapomnij o powierzchni jak stół.
Pamietajmy o Wołyniu.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
A nie możesz poprosić jakiegoś rolnika z turem, żeby założył łyżkę do materiałów sypkich i wyrównał? Taki kawałek to 5 minut roboty. Idealnie jak by na tył założył od razu włókę i będziesz miał równo jak na stole. Tylko musi być bardzo dużo miejsca dookoła, żeby dało się manewrować.
Jest ryzyko, musi być wybór.
Poziomnicę przedłużam do takich robót profilem do płyt g-k. Koszt 7zł + kawałek taśmy klejącej. Z grubsza można też jednoosobowo połapać poziomnicą sznurkową.Grzegorz pisze:(nie mam tylko tak długiej poziomicy ale może od jakiegoś sąsiada pożyczę), przy czym wstępnie glinę chciałem możliwie dokładnie zniwelować, a ta metoda średnio się na to nadaje - w sensie, że cholernie trudno uciągnąć glinę w ten sposób. No nic wyrównam glinę "na oko", ewentualnie poprzez przystawianie poziomicy do sznurka.
Nie masz jakiegoś znajomego budowlańca z poziomicą laserową? Wtedy kilka kołeczków wbitych i jest do czego równać.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Miałem napisać, że w markecie można kupić szlałwagę za 30zł i wyrównać teren 10X10m. Urzadzenie tak samo proste jak genialne
kawał szlaucha i woda też działa.inquiz pisze:Nie masz jakiegoś znajomego budowlańca z poziomicą laserową? ...

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
pudło ;) ma stanąć basen stelażowy (7,32x3,66)stefanekmac pisze: myślisz chyba o trawniku ?
dla trawnika nie bawiłbym się w takie ceregiele ale pod basen musi być naprawdę równo; znajomy w zeszłym roku stawiał i wydawało mu się że jest równo, w sensie, że źle sprawdził albo raczej niedbale i prawie mu się konstrukcja basenu rozsypała jak nalał wody

Plan jest taki, że najpierw wstępnie ale w miarę dokładnie równamy glinę (wierchnia warstwa darniowa już została zebrana), na to piasek i wtedy równiutko wg metody podanej przez esilona; potem walec i ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad podłożeniem płyt styropianowych pod basenem.
odpada, brak turów we wsiptk22 pisze: A nie możesz poprosić jakiegoś rolnika z turem, żeby założył łyżkę do materiałów sypkich i wyrównał?

ale czy te aluminiowe profile nie są zbyt miekkie, giętkie do uciągania piasku czy też "trzymania poziomu" ?BiP pisze: Poziomnicę przedłużam do takich robót profilem do płyt g-k. Koszt 7zł + kawałek taśmy klejącej. Z grubsza można też jednoosobowo połapać poziomnicą sznurkową
ze sznurkowymi się nie bawiłem, może trzeba się nauczyć
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- ptk22
- 6 gwiazdek
Te płyty, to żeby się lepiej woda nagrzewała?Grzegorz pisze: ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad podłożeniem płyt styropianowych pod basenem
To i ja coś wrzucę, wspólnota w której jestem dostała ofertę na nadbudowę bloku. Teraz jest 3-piętrowy, ceglane budownictwo z lat 50tych.
Oferują założenie wind, remonty części wspólnych itp. Blok jest po zrobieniu elewacji, remoncie pionów, dach też był robiony. Szczegółów oferty nie znam, dowiem się na zebraniu lokatorów za jakiś czas ale wolę się przygotować.
Mam jednak trochę wątpliwości, widziałem już takie nadbudowy wykonywane ale nie mieszkałem na budowie ;)
1. czas realizacji takiej inwestycji i jej uciążliwość - pewno do wytrzymania. Zakładam zasadnicze prace budowlane na jeden sezon letni.
2. odpowiedzialność za ewentualne problemy później - pękanie ścian gdyby blok siadł trochę w gruncie, za opóźnienia, niewypłacalność dewelopera.
3. koszty - chociażby zmieni się ułamkowa część gruntu przypadająca na metr mieszkania. grunt niestety w użytkowaniu wieczystym.
Nie jestem programowo przeciwny, w sumie wartość mieszkania się zwiększy po tej operacji. Ale ryzyko trzeba by wyeliminować na etapie negocjacji a nie martwić się później. Sporo emerytów w bloku więc muszę się niestety sam zainteresować.
FUX, może Ty z racji doświadczenia zawodowego znasz takie przypadki i coś może podpowiesz?
Oferują założenie wind, remonty części wspólnych itp. Blok jest po zrobieniu elewacji, remoncie pionów, dach też był robiony. Szczegółów oferty nie znam, dowiem się na zebraniu lokatorów za jakiś czas ale wolę się przygotować.
Mam jednak trochę wątpliwości, widziałem już takie nadbudowy wykonywane ale nie mieszkałem na budowie ;)
1. czas realizacji takiej inwestycji i jej uciążliwość - pewno do wytrzymania. Zakładam zasadnicze prace budowlane na jeden sezon letni.
2. odpowiedzialność za ewentualne problemy później - pękanie ścian gdyby blok siadł trochę w gruncie, za opóźnienia, niewypłacalność dewelopera.
3. koszty - chociażby zmieni się ułamkowa część gruntu przypadająca na metr mieszkania. grunt niestety w użytkowaniu wieczystym.
Nie jestem programowo przeciwny, w sumie wartość mieszkania się zwiększy po tej operacji. Ale ryzyko trzeba by wyeliminować na etapie negocjacji a nie martwić się później. Sporo emerytów w bloku więc muszę się niestety sam zainteresować.
FUX, może Ty z racji doświadczenia zawodowego znasz takie przypadki i coś może podpowiesz?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Osobiście czegoś takiego nie realizowałe.
Kilka czynników przedstawiłeś.
Na pewno musicie przygotować się na hałas. Brud raczej zostanie na zewnątrz podobnie, jak winda.
Kilka czynników przedstawiłeś.
Na pewno musicie przygotować się na hałas. Brud raczej zostanie na zewnątrz podobnie, jak winda.
- ptk22
- 6 gwiazdek
A jak masz dzieci to taki hałas jest bardzo uciążliwy. Co położysz dziecko spać, to jakiś nowo wprowadzający się sąsiad, wpadnie na pomysł odpalenia wiertarki udarowej...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Co się teraz fajnego drewnianego i ceramicznego kładzie na podłogi?
Konto usunięte pisze: Co się teraz fajnego drewnianego i ceramicznego kładzie na podłogi?
idź w minimalizm, ponadczasowy
kiedyś w izbach był ubity piach na podłodze... ponadczasowo w pytę 

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski