Zmiana wydechu = strojenie?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
jestempiotrek
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Zmiana wydechu = strojenie?

Post 8 kwie 2016, o 12:27

Dzień dobry,

Panowie jestem posiadaczem Forestera S-trubo MY00. Jakiś czas temu zakupiłem i zamontowałem pełen układ wydechowy H&S. Wydech ma 3 cale DP z katalizatorem na szerokim kołnierzu, następnie schodzi od seryjnych 2,5 cala, środek rura bez tłumika i końcowy przelot.

Czy po takim zabiegu muszę robić remap? Pytam bo w wielu przypadkach jest taka sugestia ale przeważanie są to układy wydechowe bez katalizatora który w moim jest w miejscu seryjnego.

Za wszelkie informacje będę wdzięczny.

Pozdrawiam

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY

Re: Zmiana wydechu = strojenie?

Post 8 kwie 2016, o 13:13

jestempiotrek pisze:Dzień dobry,

Panowie jestem posiadaczem Forestera S-trubo MY00. Jakiś czas temu zakupiłem i zamontowałem pełen układ wydechowy H&S. Wydech ma 3 cale DP z katalizatorem na szerokim kołnierzu, następnie schodzi od seryjnych 2,5 cala, środek rura bez tłumika i końcowy przelot.

Czy po takim zabiegu muszę robić remap? Pytam bo w wielu przypadkach jest taka sugestia ale przeważanie są to układy wydechowe bez katalizatora który w moim jest w miejscu seryjnego.

Za wszelkie informacje będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Uważam, że jest to konieczność.

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY

Post 8 kwie 2016, o 13:20

Nawet jeśli "zrobisz" delikatną mapę to w porównaniu do serii, zobaczysz że jest to inny samochód :-d

jestempiotrek
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2016, o 18:33

SubaruGARAGE pisze:Nawet jeśli "zrobisz" delikatną mapę to w porównaniu do serii, zobaczysz że jest to inny samochód :-d
Zgadzam się, ale chce stroić jak założę turbinę od GT której obecnie nie mam ;)

kAROL10
2 gwiazdki
Polubił: 1 raz

Post 8 kwie 2016, o 20:18

A gdzie w Krakowie można zrobić mapę i jeżeli wolno zapytać jaki to koszt?

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 8 kwie 2016, o 20:40

w krakowie stb na ori sterowniku chyba nikt nie ogarnie, jedynie co to maptek poznań(ew pytaj u carfita, bo oni chyba współpracują jakoś w tym temacie), bo 4turbo katowice chyba nie robi ori sterów. koszt? dużo ;) można zrobić za 1500, ale maptek jest chyba droższy - no ale nie wiem czy w tym kraju ktoś ogarnął więcej subaraków niż oni... jeśli chodzi o nowsze auta(wrx od bugeye) to 4turbo ogarnie w katowicach.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

jestempiotrek
0 gwiazdek

Re:

Post 8 kwie 2016, o 21:06

siewcu pisze:w krakowie stb na ori sterowniku chyba nikt nie ogarnie, jedynie co to maptek poznań(ew pytaj u carfita, bo oni chyba współpracują jakoś w tym temacie), bo 4turbo katowice chyba nie robi ori sterów. koszt? dużo ;) można zrobić za 1500, ale maptek jest chyba droższy - no ale nie wiem czy w tym kraju ktoś ogarnął więcej subaraków niż oni... jeśli chodzi o nowsze auta(wrx od bugeye) to 4turbo ogarnie w katowicach.
Ale to jest zwykle SF5, to się stroi OpenECU i wiem gdzie i jak to zrobić.

kAROL10
2 gwiazdki
Polubił: 1 raz

Post 8 kwie 2016, o 21:17

Mnie chodziło o FXT 03. Dzięki.

ODPOWIEDZ