Pomoc w doborze sprzęgła do imprezy 2.0 GX 2001r

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
januschek
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2.0 GX 2001r sedan
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pomoc w doborze sprzęgła do imprezy 2.0 GX 2001r

Post 19 kwie 2016, o 01:34

Witam, chciałbym sie dowiedzieć, jakie sprzęgło najlepiej założyć do mojej imprezy. Pokonuje dziennie ok. 100 km, w większości po mieście. Zamierzam wymienić komplet, z dociskiem, łożyskiem. Co warto wymienić "przy okazji" mając na tyle rozebrane auto? Pozdrawiam

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY
Polubił: 0

Re: Pomoc w doborze sprzęgła do imprezy 2.0 GX 2001r

Post 19 kwie 2016, o 11:38

Proponuję kompletne sprzęgło exedy.
Równie istotne jest koło zamachowe- jeżeli jest zwichrowane, ma mikro pęknięcia, to także należałoby go wymienić. Brak stosownych działań może prowadzić do poszarpywania podczas ruszania z miejsca (oczywiście przy założeniu że wymieniane sprzęgło nie posiada wady fabrycznej).
Dodatkowo nie należny zapominać o wymianie płynu hamulcowego w wyprzęgniku (również bardzo istotne).

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 20 kwie 2016, o 20:42

zobacz zestawy LUK czesto tarcza w o polowe tanszym zestawie luka jest wlasnie exedy-polecam takie rozwizanie. oczywiscie jak kolega-subaru wymaga porzadnego sprzegla... w koncu 4wd stale robi swoje. zalozysz cos tanszego i bedziesz zaraz drugi raz robil... Albo exedy albo wyzej juz polka "profi" . Zapytaj jakiegos ogarnietego mechanika albo sklep gdzie bedziesz kupowal sprzeglo co dokladnie jest w pudelku. Wlasnie luk bardzo czesto wklada w swoje pudelko exedy. :thumb: :thumb:
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

kriskristoffers
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester E-Boxer Special Edition Black Bandit
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 5 razy

Post 26 kwie 2016, o 12:23

Ja miałem wziąć Valejo ale w dobrym serwisie dostałem w tej samej cenie Exedy - również do Imprezy GX 2001. Termin u mechanika dopiero na 09.05.2016 r. :-)

ODPOWIEDZ